Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7664873 Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища www.24chasa.bg
Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища

Църквата да има позиция, когато семейни тенденции стават законодателство, казва преподавателят в Православния богословски факултет във ВТУ

Светият синод на БПЦ застана зад писмо на трима богослови от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и го оповести публично. В него проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Центъра по систематическо богословие при Православния богословски факултет изразяват тревога и загриженост относно новото социално законодателство и новите образователни практики в българското училище, които според тях рушат семейството и обществото и лесно могат да се превърнат в механизми на ново социално инженерство.

“Намесата на държавата под натиска на т.нар. дистрибутори на социални услуги от неправителствения сектор в отношенията родител-дете, стигматизирането на семейството и на родителите като заплаха и опасност за децата им, превръ- щането на детето в субект на абсолютни права, насилственото му покваряване чрез джендър идеологията са част от механизмите за налагане на практики, които подменят християнската истина за човека и семейството”, се казва в апела на търновските богослови.

- Проф. Попмаринов, какво провокира вас и колегите ви да напишете писмо? (Какво пише в писмото - виж горе.)

- Писмото беше отправено до Светия синод, защото е върховният орган на БПЦ, а не до обществеността. То нямаше за цел да бъде показвано, но тъй като са решили, нямаме против. Ако беше писано към обществеността, може би щеше да бъде по друг начин.

- Как би изглеждало посланието ви към обществеността?

- Щяха да се потърсят други моменти, свързани с новото социално законодателство и новите образователни практики в училище, които лесно могат да се превърнат в механизми на ново социално инженерство. Ние тръгваме от обща

загриженост,

която засяга

вярващия човек

Всеки православен християнин, който е осъзнат, защото имаме много “номинални” православни християни, но и те да бъдат запознати с проблемите. И това е работа на църквата. Тя трябва да се грижи за тези хора.

- В писмото казвате, че гласът на църквата трябва да бъде чут в дебата. Това упрек ли е?

- Не, това е едно подсещане, че съществува проблем. Ние сме много добри в търсене на кусури, не че църквата като институция няма такива. Има и ние си ги знаем.

Въпросът беше в църковните среди да се направи осмислено изследване на проблема и евентуално църквата като институция да каже на обществото какво е нейното мнение. Преди година ние, от Центъра по систематическо богословие при Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, излязохме с концепция, свързана с Истанбулската конвенция. Нещата са свързани.

- С какво се занимава този център?

- За широката публика това е догматическото учение на църквата, свързано с учението за човека - как се саморазбира той, мястото му в света, в обществото, отношението към Бога, т.нар. глобални въпроси за смисъла и ценността на човешкия живот. Занимавайки се с тези проблеми, решихме да обърнем внимание по този въпрос и на Светия синод.

- А има ли реакция на вашето писмо?

- Доколкото разбирам Светият синод приема като вътрешно задължение да съберат всички законови и подзаконови документи, които са излезли. Да сондират мнения, да се съветват със специалисти, за да се види дали има основания нашата загриженост.

- Къде намирате основания за притеснение?

- Хората повдигат тези въпроси и много ясно е, че ние трябва да отговорим някак. Става дума за Стратегията за закрила на детето, но и програмите в училищата за сексуално образование. Има реална опасност от прокарване на идеи и дори идеологии, както беше в Истанбулската конвенция, които често са скрити, не се подлагат на обсъждане. Дори и да са положителни, би трябвало да се говори, за да няма съмнение в обществото и в църковните среди.

Джендър идеологията е нова, а тя се прокарва по заобиколни пътища, без да се декларира официално. Един човек, който е специалист, като погледне терминологията, разбира за какво става дума. Сексуалното образовние на децата е изключително голям въпрос и не засяга само училището - тук е въпросът за семейството. Как тези модерни тенденции се включват като законодателство. Това е

основната

опасност

- когато тези неща в много благообразни форми биват включени в законодателство, в поднормативни актове, които трудно се забелязват от обществото. Тогава нещата стават опасни. Това е нашата загриженост.

Въпросът е църквата да има ясно съзнание за какво става дума и когато изникнат такива проблеми, тя като институция да знае какво да отговаря. Да има позиция.

- Но социалният министър обясни, че след обществената реакция тази стратегия е оттеглена и няма да бъде приемана в този вид.

- Но този въпрос не е снет и по един или друг начин ще бъде прокарван. Такива тенденции вече има. Ние като едно отворено общество би трябвало да разсъждаваме по тези въпроси, а не да вървим след събитията. Това е подсещане към църквата като институция да се обърне по-голямо внимание на семейството, особено на вярващите християни.

Да кажем сексуалното образование - вкъщи детето е възпитавано по един начин в православен дух, но в училище среща друг подход. Това води до смут у детето и в семейството. Мои приятели и колеги, които имат деца в чужбина, са шокирани от всичко, което им се предлага - как се води сексуален живот, какво да правят и още подробности.

- Но след като в интернет децата могат да намерят всякаква информация, не е ли по-добре да го научат в училище?

- Може да е в училище, но тук е мястото на църквата да обясни как. Въпросът според православния християнин е не само в използването на кондоми, а какво трябва да е поведението на този ученик, какво е разбирането му за живота, как занапред би трябвало да се държи като вярващ човек. Ето затова става дума, а не за технологията. Тя е едната страна, но

без да има

моралната и

веровата страна,

е много опасно

Неслучайно сме на първо място по аборти.

- Тоест образователните програми трябва да са съгласувани с църквата или да се въведе вероучение в училище.

- Аз не бих претендирал, че някой трябва да ги съгласува. Църквата обаче трябва да обърне внимание, че от нейна гледна точка тези неща не трябва по този начин да бъдат поднасяни.

Да има среща, разговор, а не да се налагат. Срещу религиозното образование има невидима съпротива от официалните власти. Когато се каже за религиозно образование в училище, отговорът е: църквата е отделена от държавата и светското образование не е религиозно.

Нито едното е вярно, нито другото. Църквата е отделена административно от държавата, но голяма част от този народ е в църквата. И второ - светско образование не значи атеистично образование. Още 1995-1996 г. писахме от нашия факултет и до СУ за религиозното образование. Отговорът беше: не може, защото съдържанието на това, което предлагате, се преподава в други дисциплини - като история и философия. Така че решението е и политическо, но е обусловено от дългите години на атеизъм. Въпросът не е свързан толкова с църквата като институция, а по-скоро с обществените нагласи.

- Достатъчно авторитетна ли е църквата, за да влияе на обществените нагласи?

- Църквата са всички, които се кръстят и знаят защо ходят в храм. Не само да палят свещи и да мърдат въздуха. И тъй като голяма част не знаят за какво е вътре, църквата като институция е на това дередже. Лесно е да сме отстрани и да говорим: Църквата не прави това и онова. Ние сме църквата.

- Има ли интерес към православното богословие?

- За съжаление, именно поради липса на религиозно образование в средните училища децата не са наясно за какво става дума. Интересът обикновено е за следващите програми след бакалавър - магистърските и докторските. За бакалаврите проблемът е труден - за тях теология звучи като биология или геология, и толкова.

Визитка

Роден 1955 г. в село Българско Сливово

Завършва Духовната академия през 1995 г.Специализира в Санкт Петербург, Русия

Работи за Светия синод, близо 2 години е началник-кабинет на патриарх Максим

Първият щатен преподавател в Православния богословски факултет във ВТУ, открит през 1991 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: И езикът ни преболедува, “хвана” нови думи: карантинираме, температурираме, вкъществувам

Имаше изумителни въпроси към щаба. Не трябваше обаче да се говори толкова за ковчези и трупове, казва езиковедът - Доц. Миланов, какво роди в езиково отношение ситуацията с извънредното положение у нас? - Езикът е от онези безценни дадености на човека и на обществото, които изцяло съпътстват неговото развитие: социално, икономическо, културно

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Общината затегна инвестиционната си програма, разчита на външно финансиране, казва кметицата на Казанлък - Г-жо Стоянова, живеем в необичайно време. Какви са уроците, които трябваше да научим в пандемията от коронавирус? - Истината е, че първият урок не е добър. Дори пандемията не може да ни обедини. - Неочакван извод, защо го правите

Д-р Иван Китов

Д-р Иван Китов: Останах лекар в България, но тук е много по-трудно - работил съм и на 4 места

Не исках да се шуми, че съм спасил жената - това не е геройство, всеки би го направил, казва акушер-гинекологът, който извади от клинична смърт паднала жена в двора на болницата Убеден съм - никой не става доктор заради пари - Д-р Китов, преди броени дни спасихте живота на жена, изпаднала в клинична смърт в двора на болницата

Проф. Момяна Гунева:  Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Проф. Момяна Гунева: Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Още акценти от интервюто на професора по наказателно право и член на Експертния съвет към главния прокурор: Нашият Наказателен кодекс изобилства от примери за законодателство, продиктувано от конюнктурни съображения От толкова много промени в последните 30 г. целият НК е загубил и структурата си, и основната си идея За съжаление, опитът ни сочи

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Югозападният въгледобивен регион иска да бъде флагман на промените в енергетиката, казва съснователката на платформата Brоwn to green Кристина Лазарова е от новото поколение мениджъри в българската енергетика, отскоро е председател на борда на директорите на ТЕЦ „Бобов Дол” и е съосновател на свободната дигитална платформа за преход към

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим” У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс” Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Флориан Скала

Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход

Твърденията, че съм ходил в Куршевел с Васил Божков, са абсолютно неверни, казва главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” - Г-н Скала, вярно ли е, че г-н Божков ви е водил във френския ски курорт Куршевел? Наскоро бившият му съдружник Цветомир Найденов разказа това пред друга телевизия и така обясни защо нямало как да се оплаче в

Емил Караниколов

Емил Караниколов: Бизнесът не се парализира, а се съюзи с науката и държавата

И в пандемията бяхме интересни, от 20 заявления за инвестиции за над 1 млрд. лв. 9 са след 16 март, казва министърът на икономиката Още акценти Българската икономика е в кондиция, дано европейската навакса бързо, защото сме свързани с нея Сега основната ни грижа е ликвидност на фирмите, трябва да се покрият разходите им от март до юни Европарите

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Ваня Николова е родена в Горна Оряховица  Завършва Историческия факултет на Софийския университет  Репортер и редактор в сп. “Клуб М”  До 2006 г. е сценарист, редактор и изпълнителен продуцент в тв форматитe “Биг Брадър” 1, “Стар Академи” и др. Главен редактор на българската версия на италианското лайфстайл списание МАХ  През 2002 г

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Още акценти от интервюто на главния прокурор пред "24 часа": Прочетох, че НСО чака от нас информация. Колебая се дали това е нахалство, или некомпетентност, или и двете  Ние сме общият враг, който сплотява хора като подсъдимия Василев, подсъдимия Прокопиев и други олигарси Ще дам всичко от себе си, за да направя това

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Сегашният икономически модел се изчерпва, доколкото увеличи неравенствата. Свят, в който 1% от хората притежават повече от останалите 99%, е обременен с огромни социални конфликти, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС ДПС коригира мярката 60/40 и тя стана работеща, също някои от заемите на ББР за хората и за бизнеса ДДС може да се диференцира

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber