Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7659953 Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места www.24chasa.bg

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града

- Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите, които поехте пред избирателите преди 4 г.?

- Анализът, който сме направили аз и моят екип, показва, че сме били коректни за пореден мандат към нашите избиратели, защото

всичко,

което сме

презентирали

преди 4 години,

почти на 100%

е изпълнено

От гледна точка на конкретни неща, свързани с отделните секторни политики, не е в стила ми да се хваля и да споделям гола статистика.

По-важното е, че с екипа успяхме вече толкова години да надграждаме върху всичко свършено. Опитът сочи, че когато човек тръгне да изгражда една система по-дългосрочно, ако стане някаква промяна, било то персонална или манталитетна, тогава всичко, което е направено, остава да виси във въздуха и не се надгражда.

Затова много се гордея, че заедно с екипа и активните и сензитивните хора на града успяхме да направим така, че Пазарджик да изглежда по съвсем различен начин чисто физически.

Започваме да правим и така, че общината да се променя и манталитетно. Защото

най-голямото

предизвикателство

от първите

години на нашата

работа беше да

подредим града

Няма какво да си кривим душата - тогава Пазарджик изглеждаше доста зле.

- Бихте ли посочили някои конкретни неща?

- Успяхме в годините да реновираме и разширим пътната инфраструктура. Да решим трайно проблемите, които тормозеха Пазарджик и бяха свързани с транспорта, с автогарата, защото нямахме такава.

Решихме едно от най-важните неща, свързани с качеството на живот по отношение на атмосферен въздух и отпадъци. Вече имаме модерно сметище, работим по изграждането на компостираща и сепарираща инсталация, а в края на месеца ще избираме изпълнител за рекултивацията на старото сметище.

Така че този изключително голям проблем на нашия град е решен. На последен етап сме за изграждането на азотно-фосфорно пречистване в пречиствателната станция, което трайно ще реши и проблема с отпадните води.

Трайно решихме въпроса и със зоните за отдих. Много работа беше свършена по подобряване на парковете и създаването на нови. Направихме много нови детски и спортни площадки, реновирахме старите, а също така и спортни зали, и терени. Нивото на спортните ни бази е вече високо. Хиляди деца започнаха активно да спортуват и тренират.

В областта на културата изключително много неща запазихме и развихме, създадохме нови фестивали.

Запазихме си

ансамблите и

оркестрите,

театъра и

читалищата

Възползвахме се максимално и от европейските средства, като променихме облика на центъра на града, изцяло обновихме пет квартала, санирахме над 41 блока по националната програма. Сега започваме още 31 сгради.

Развихме нивото на публичните услуги. Направихме много за инвестициите в населените места. Всяко едно село има реновирано читалище и център, стотици улици са ремонтирани.

Всички училища и детски градини в града са санирани и са с отлична физическа среда. Развихме социална сфера, като общината е трета в страната по брой на предоставени социални услуги. Първи сме по ангажираност с пенсионерските клубове - общият им брой е 49.

Във всеки аспект на обществения и социалния живот на града и общината имаме развитие, а това е повод за самочувствие от добре свършена работа. Това е общ успех и

благодаря на

всички, с

които съм

работил и работя

и които ме подкрепят.

- Как оценявате развитието на икономиката в общината и осигуряването на работни места по време на последния ви мандат?

- Това е изключително важен въпрос, който винаги е стоял на вниманието ми като кмет и на моя екип - да създадем възможно най-добрата среда за развитието на икономиката и привличането на инвеститори. В тази връзка ще споделя, че за последните 4 г. в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места.

Безработицата

в общината

е под 2%,

много по-ниска от средната за страната. По статистика средната работна заплата при нас се увеличава от 18 до 25% годишно. Това се дължи на големите компании, които дойдоха в града и увеличиха средните заплати. Така че Пазарджик се развива суперуспешно и в икономически план.

- Когато съобщихте, че се кандидатирате за четвърти мандат, определихте 4 основни приоритета за развитие на общината - икономика, култура, иновации и спорт. Какво да очакват хората, ако пак ви гласуват доверие да ръководите Пазарджик?

- Тези приоритети не са избрани случайно. Те са плод на обстоен анализ кои аспекти трябва да развиваме, за да бъдат полезни за цялата местна общност. Безспорно иновациите и образованието в контекста на избор на български еврокомисар за тази област са изключително стратегически важен ресор, от който ние трябва да се възползваме като държава и общини.

Защото младежкият сектор е генератор на по-иновативни неща и този ресурс трябва да бъде използван. Трябва да се възползваме от иновациите във всички аспекти на обществения живот. Трябва да се научим да сме иновативни като манталитет и начин на мислене. Трябва да надграждаме в културата и образованието, защото това са нещата, които са ни съхранили като нация.

По отношение на спорта си спомням колко скептично се гледаше преди 3 години, когато говорех, че трябва да имаме футболен отбор в “А” група, да станем шампиони по волейбол и др.

Ето че тези неща постепенно започнаха да се случват и вече сме на повече от половината от пътя към тези цели.

Искам Пазарджик

да стане супер-

спортен град,

защото той има традицията, а догодина ще бъдем европейски град на спорта. Да поощряваме децата и техните родители към спорта и след няколко години ще берем отлични плодове. Тепърва ще презентирам как тези деца и родителите им ще получават привилегии, защото споделят приоритетите на местната общност.

Ще направим и един културен чек, който ще раздаваме на всички отличници в общината. Ще направим така, че образованието и спортът да бъдат нещо изключително важно за всички и условие за социален и обществен успех.

- На прага сме на предизборната кампания. Каква очаквате да бъде тя и опасявате ли се от провокации?

- Кога ли е нямало провокации по отношение на мен? Тази година ще направя 20 г., откакто за първи път бях избран за общински съветник, и имам чувството, че всичко се върти по време на избори в Пазарджик на една и съща лента. Всички останали срещу Тодор Попов. Така, че няма да коментирам мои опоненти.

Коментирам само това, което сме направили и искаме да направим. Аз и целият ми екип няма да изневерим на това наше поведение. Смятам, че човек трябва да запази манталитета, същността и стила си на поведение и управление. Ето защо нашата кампания ще бъде суперпозитивна и насочена към ясно дефиниране на целите ни през следващия мандат.

Визитка

Тодор Попов е на 51 г.

Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като съдия и адвокат

Бил е общински съветник и председател на общинския съвет в Пазарджик, както и председател на Националното сдружение на общините

От 2007 г. в продължение на 3 поредни мандата е кмет на Пазарджик

На предстоящите местни избори се кандидатира за 4-и мандат като независим

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Петер Лимбург: Ситуацията в БНР е класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналисти и политици

Расизъм има в цяла Европа. Не трябва да виним една страна повече от другите Генералният директор на немската обществена телевизия “Дойче веле” Петер Лимбург посети България за два дни. Той се срещна с президента Румен Радев във вторник, а в сряда сутринта - с министър-председателя на страната Бойко Борисов

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Огнян Герджиков: Демагогия на демокрацията е хора, които не могат да четат, да могат да гласуват. И е престъпно да го правят срещу 20 лв.

Още акценти от интервюто с бившия шеф на парламента и юрист: За Северна Македония трябва да се поучим от Гърция и категорично и неотстъпчиво да си защитим историята Иван Гешев е добър избор за главен прокурор Съкратеното производство не трябваше да бъде отменяно, то има своите предимства, но професионализмът отстъпи на натиска на улицата В 39-ото

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber