Пловдив - бялата политическа лястовица в местните избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7659921 Пловдив - бялата политическа лястовица в местните избори Пловдив - бялата политическа лястовица в местните избори www.24chasa.bg
Пловдив -  бялата  политическа  лястовица  в местните  избори

Опитът да се води разговор и да бъдат разбрани нагласите на хората за промяна е знак за смислена политическа  надпревара

В Пловдив се очертава смислена политическа надпревара и добре подготвени кандидати за кметския пост. Осъзнаването от ГЕРБ на необходимостта от промяна в начина на управление и идеите на Здравко Димитров в сферата на културата и комуникацията между граждани и община са позитивен пример и заявка за качествена политическа конкуренция.

Всеки вид избори у нас отварят разговор за промяната и статуквото, за постигнатото и проваленото и, разбира се, за алтернативата. На национално ниво този дебат е до голяма степен абстрактен - минава през клишета, заложник е на партийна принадлежност и рядко се води по същество. На местно ниво той винаги има лице - кмет, председател на общински съвет, комшията, за когото гласувах, и т.н. Това прави местните избори много важни. В тях избирателите могат да оказват пряко влияние върху управлението, да произведат резултат, да накажат провинилите се и да подкрепят тези, които имат добри планове.

И тези местни избори ще бъдат използвани като пример от ГЕРБ за стабилността на управлението, а от БСП за доказателство, че централната власт трябва да бъде сменена. Особено ожесточена ще е битката в София и Пловдив. Столицата е градът, който най-дълго се управлява от ГЕРБ (2005 година) и от който започна политическата кариера на премиера Борисов. Пловдив през последните години се разви динамично с подкрепата на правителството и е във фокуса на вниманието заради европейската столица на културата през 2019 г. Общото между София и Пловдив е, че и в двата града има достатъчно свободни хора, които имат мнения, виждания и свобода на избор. И в София, и в Пловдив хората подкрепят посоката на развитие, но изпитват съмнения по отношение на управленските практики.

В София ГЕРБ заложиха на досегашния си кмет. В Пловдив решението бе по-смело и ГЕРБ заложи на промяната. Настоящият кмет се оттегли и ГЕРБ номинира досегашния областен управител Здравко Димитров. Така на пловдивчани вече е гарантирана кадрова промяна в управлението на града. С влизането на нов кмет в общината е логично той да донесе нов личен стил на управление.

У нас политическите партии си изграждат особен вътрешен, паралелен свят - политически балон, който рано или късно се пука под натиска на обществените очаквания. В този политически балон комфортът на партийната организация винаги е по-важен от общественото мнение. В Пловдив се случи обратното.

Под тепетата ГЕРБ предпочетоха да се съобразят с гражданите, вместо да обслужват комфорта на партийната си организация. Това е добър ход и той прави местните избори в Пловдив много важни. Засега добри заявки идват и от БСП с кандидатурата на директора на езиковата гимназия Николай Радев, чиито идеи предстои да чуем.

От самото начало кандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров показва скъсване с политическия стил, породил недоволството на пловдивчани. Засега той показва, че разбира настроенията за промяна. Без да се разграничава от управлението на ГЕРБ в града, което постигна добри резултати, Димитров се фокусира върху смяна на подхода и начина на комуникация с гражданите. Две от идеите, които той обяви – за професионално структурирана постоянна приемна на кмета и за провеждане на обществени консултации по важни въпроси от развитието на града (еквивалент на референдумите), – са заявка за нова политика на диалог с гражданите.

Ако те бъдат реализирани, пловдивчани ще имат: a) по-директен достъп до кмета през една умно направена приемна; б) ще взимат решения за посоката на развитие на града чрез добре премислени и конкретни обществени допитвания. Признавам, че винаги съм скептичен към предизборните заявки на политиците. Тези обаче е важно да бъдат реализирани.

Те правят предизборната битка в Пловдив смислена. Опитът да се води политически разговор, да бъдат разбрани и възприети нагласите на хората за промяна е бяла политическа лястовица на фона на изчерпаната от съдържание българска политика.

Изключително позитивна новина е фокусът на Здравко Димитров върху проект за превръщането на Пловдив в постоянен център за производство на култура в европейски мащаб.

Според него градът трябва да стъпи върху постигнатото от “Европейска столица на културата, Пловдив 2019 г.” и да продължи да се развива като едно от средищата на културата в Европа. Основното му послание, което видях, е: “Очаквайте много силни 4 години в сферата на културата, добри за пловдивските творци. За Пловдив е важно да остане на културната карта на Европа и след 2019 г.”. То демонстрира ясно разбиране, че изчерпването на европейското и държавно финансиране не трябва да доведе до свиване на културния календар, до свиване на позициите, които Пловдив имаше формално през 2019 г. в областта на културата. Търсенето на устойчивост и предлагането на визия е доста рядко явление в българската политика. Нещо, което, сигурен съм, ще отличи Димитров от опонентите му.

В провеждането на европейската столица на културата имаше известен негативизъм и скандал около откриването. Затова за Здравко Димитров е важно да убеди тези пловдивчани, които са ангажирани с производството на културен продукт, че няма да повтори чужди грешки, и да ги изолира от процеса на разработване и управление на културната политика. Настоящата европейска столица изглеждаше като усилие на общината и администрацията, не като общностно усилие, в което участват пловдивчани.

Излизането на Димитров с проект за развитие и установяване на Пловдив като един от културните центрове в Европа е смел ход на фона на добре познания политически речитатив на ГЕРБ, свързан с инфраструктурата и европейското финансиране. В заявката на Димитров се съдържа характер, индивидуализъм и амбиция за лидерска роля на Пловдив, които няма как да не бъдат забелязани от избирателите. Традициите на града в сферата на културата са ценени от пловдивчани. Инвестициите на държавата и културната столица повишиха значително имиджа на града.

Ако бъде избран за кмет, Здравко Димитров ще трябва да представи амбициозна и последователна политика в тази посока. Например да има адекватна стратегия за развитие на културата на общината за поне 4 години напред. В момента важна и добра новина за Пловдив е, че има поне един кандидат, който е разбрал, че хората искат промяна в стила на работа на общината, и в същото време е обърнал внимание на най-важното нещо за Пловдив – развитието на духовното наследство и културата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Политиката на Нетаняху - тест за якост на единството в ЕС

Върховният комисар на Евросъюза по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разговаря по телефона с шефа на израелското външнополитическо ведомство Габи Ашкенази. А предния ден неколцина лидери на страни от ЕС, включително президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик, подкрепян емоционално от един изключително влиятелен сред червените съидейник. Защото големият актьор, наричан фамилиарно от своите Ламбо

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители. Предполагам, че първосвещеникът с кодовото име Гундяев в някои среди е имал предвид под термина “словенски” думата “словене”

Историята с кирилицата като тази с матрьошките

Историята с кирилицата като тази с матрьошките

Историята с кирилицата е като тази с матрьошките. Всички мислят, че са руски, те не са. Тоест са, но са копие на японски кукли с много по-стара традиция, които пък водят началото си от Китай (Google Japanese nesting dools). През 90-те години на XIX в. Сава Мамонтов се сдобива с един комплект, порусначва го и инсценира руска фолклорна традиция

Жаир Болсонаро Снимка: Ройтерс

Болсонаро и епидемията в Бразилия: като Тръмп, но в по-лош вариант

Отричане на коронавируса, хапливи изявления, липса на съчувствие, мания по икономиката и хлорохина. Бразилският президент Жаир Болсонаро не се задоволи просто да върви по стъпките на своя модел Доналд Тръмп. Той стигна много по-далеч. През февруари американският президент казваше, че вирусът "ще изчезне с връщането на хубавото време"

След кризата светът ще е още по-същият

След кризата светът ще е още по-същият

Затова пък цяло лято откъм САЩ ще гърмят фойерверки “Светът вече няма да е същият” – сигурно съм прочел поне 100 статии на тази тема. Аз пък смятам точно обратното – след епидемията и рецесията светът не само че ще е същият, но ще е още по-същият. Ето на, у нас рейтингът на ГЕРБ е ударил тавана, а изборите са догодина напролет

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

Приписват ѝ авторство върху японски лек срещу COVID-19 Българските сайтове, прехранващи се от руска пропаганда, произвеждат все по-безпомощни и забавни измислици. Ето как например сайтът със странното (с оглед на съдържанието му) название istinata.net съобщава, че в Русия започва производството на генерик на японския антивирусен медикамент

Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Традиционни + дигитални часове = един ученик може да учи едновременно в няколко училища, както във висшето образование има програми за обмен С пълно основание наричат опита от затварянето на училища по цял свят в резултат от пандемията от коронавирус най-големия експеримент в дистанционното обучение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber