Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7655812 Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева www.24chasa.bg

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане

Още акценти от интервюто:

Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно

Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението

В случаите на тежки убийства и телесни повреди не трябва изобщо да има съкратено съдебно следствие и намаляване на присъдата

Изгонихме Сидеров, защото предпочиташе да прави евтино шоу, вместо да работим по приоритетите

Законът занеизбежната отбрана и този за радикалния ислям буксуват в правната комисия. Ще искаме от ГЕРБ по-бързо разглеждане

Предложили сме и т.нар. карта българин за лица, които нямат право на двойно гражданство, но искат да учат и работят у нас. То също трябва да се гледа

Със съпредседателя на "Обединени патриоти" и зам.-шеф на ВМРО разговаря Румина Димитрова

- Г-н Веселинов, от групата на “Обединени патриоти” внесохте законопроект за защита правата и интересите на възрастните хора. Какво би променил той?

- Това е рамков закон. От него следва да произлязат други нормативни актове и закони. Целта му е да запълни дефицита в нашето право, свързан със систематизираната защита на правата и интересите на възрастните хора. Това е тема, която е изключително актуална не само за България, а и за цяла Европа, защото населението застарява, а в същото време имаме много сериозен ресурс в тяхно лице. Стереотипът, че когато човек се пенсионира или навърши определена възраст, трябва да си почива, трябва да бъде преодолян. Опитваме се да дефинираме подхода. Възрастният човек има определени нужди и те трябва да бъдат задоволени. Трябва да имат достъп до продължаващо образование и до пазара на труда. Да се гледа на възрастния не само като проблем, а и като ресурс и човек, който може да даде нещо на обществото.

Едно от предложенията е за стандарта на живот на възрастните хора, който държавата трябва да гарантира. Патриотичните формации отдавна се борим за това доходите на възрастните хора да догонят праговете на бедност. Основният ни проблем в комуникацията с ГЕРБ, а и с други политически сили бе, когато се формираше правителството и ние излязохме със заявката, че минималната пенсия трябва да бъде 300 лв. Тогава това беше линията на бедност. Контрааргументът бе, че пенсионната система е направена така, че всеки трябва да получава реципрочно на това, което внася, и ако се вдигне до 300 лв. минималната пенсия, то ще я вземат повече от половината пенсионери и това ще демотивира хората да се осигуряват. В този законопроект въвеждаме нов вид социално плащане - допълващ доход. Той трябва да запълни разликата между пенсията и линията на бедност.

- Откъде ще се допълват тези пари - от държавата, от работодател?

- Безспорно това е социално плащане и то се поема от държавата. Разбира се, сте права, че има вариант, в който възрастният човек работи и тогава ще има доход над пенсията. Когато те не работят, разликата от тези 240 лв. минимална пенсия и 340 лв. линия на бедност ще се допълва от държавата със социална помощ. Така обаче отпадат всички други видове социална помощ, на които възрастните хора имат право - помощи за дърва, за социални кухни и т.н., но ще гарантираме, че минималният доход е осигурен. Ще си спестим и много други разходи, които, освен че са отново видове плащания, са и скъпи за администриране. Има много административни такси, които никой не калкулира, но накрая са факт.

- Няма ли така възрастните хора да получават по-малко пари?

- Със сигурност ще получават много повече. Изчислихме, че ако това допълващо плащане се приеме, то ще тежи на бюджета с около 1 млрд. лв. годишно. В същото време всички плащания, които ще спестим на държавата, са около половин милиард. Тоест разходът на бюджета ще е повече, но ще гарантираме спокойния живот на това поколение, което е изградило България.

- Обсъдихте ли промените с Министерството на финансите? Какво ви казаха?

- Подходът на финансовото министерство винаги е много праволинеен и се казва “пари няма”. Виждаме обаче как вследствие на протести на хората с увреждания се намериха 300 млн. лв. Обществото има определен ресурс от пари и трябва да се избират приоритетите, за които се харчат. С този законопроект започваме дебата за възрастните хора и техните потребности. Накрая ще бъде ясно дали обществото е готово да похарчи тези пари, за да осигури достойни старини на пенсионерите.

Много важен елемент са органите за представителство на възрастните хора, които създаваме във всяка община със законопроекта. Това са т.нар. съвети на старейшините. Те ще се образуват на принципа на читалище със 100 учредители. Така във всяка община ще може да се изгради такъв съвет, който да представлява възрастните хора и да има думата по всеки един акт на общината или на кмета, касаещ правата и интересите на възрастните хора.

- Те ще бъдат отделно от пенсионерските организации?

- Да, не говорим за тях. Те често са политизирани, а тук във всяка община всички активни хора ще могат да се включат. Ще се избира представителство за всяка община с мандат от 2 години.

- Както казахте, в предизборната програма на “Обединени патриоти” бе заложено пенсията да стане 300 лв. Това все още не е факт, но как върви изпълнението на останалата част от поетите ангажименти?

- За половината мандат сме реализирали на 50% нашите идеи. Проблемът е, че до края на мандата те няма да бъдат реализирани напълно, защото ние не сме сами в управлението. Другият партньор не желае по този начин да се решават проблемите и не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв.

- Успокоиха ли се страстите в коалицията? По-спокойно ли работите вече с ГЕРБ и НФСБ без “Атака”?

- Правилно е да кажем, че вече работим. В продължение на 1 г. се занимавахме само със скандали. Един от нашите партньори беше приел за основна цел на съществуването на своята формация да блокира работата на парламентарната група и изпълнението на ангажиментите, които сме поели. Например - провежда се заседание между ГЕРБ и “Обединени патриоти”, поставя се определена тема от лидерите и от “Атака” казват: “Не, ние не сме съгласни”. Колегите от ГЕРБ казват: “Разберете се”, ние оставаме отворени за разговор и така повече от година скандали и дребнотемие.

В това отношение постъпихме по правилата на парламентарната група (бел. авт. - с изгонването на Сидеров от “Обединени патриоти”). Дадохме възможност и на колегите от “Атака”, които искат да работят, да останат, но те избраха верността към лидера си. Не можем да ги съдим за това.

- Сега Волен Сидеров поиска от шефката на парламента Цвета Караянчева групата на “Обединени патриоти” да бъде разпусната - без “Атака” в нея тя не била легитимна.

- Това са нелепости, които г-н Сидеров произвежда вероятно за собствено вътрешно удовлетворение. Същото беше и когато го отстранихме като шеф на групата. Всъщност тогава това беше предупреждение, че трябва да намерим начин да работим заедно или ще има раздяла. Те не разбраха това и продължиха с евтиното шоу.

- Тезата му обаче е, че името на “Атака” и на останалите партии седи зад името на парламентарната група.

- Това не е вярно. Може да се провери, и то още от времето, когато той беше председател. “Атака” никога не е фигурирала в името. Единствено табелката, която той е поръчвал за стаята, съдържа името ѝ, но само защото той си я е поръчал, не за друго.

- С кое преля чашата, за да го изгоните от групата с Павел Шопов и Десислав Чуколов?

- Дадохме ясен сигнал със смяната му на председател. Тогава те поискаха коалиционен съвет - нещо, което всъщност бойкотираха от половин година. Устроихме коалиционен съвет с надеждата за един конструктивен разговор, на който да уточним позициите си. Последва някакъв шоуексперимент от страна на г-н Сидеров. Явно желаеше да е в центъра на медийното внимание и с това доказа, че не желае разговор и иска да продължи по стария начин.

Сега имаме ясни приоритети. В началото на парламентарния сезон приехме на първо четене наш закон, засягащ осиновените деца, приехме блокирания повече от година от ДПС закон за местното самоуправление и местната администрация, който дава възможност на общините да въвеждат ред на собствената си територия и подпомага не само опазването на общинското имущество, но и подтиква към спазване на закона и дисциплинира населението.

- Със закона за местното самоуправление и местната администрация не се ли създават параполицейски звена към кмета - тези общински полицаи дори ще могат да задържат граждани? Как ще става сътрудничеството между тях и органите на МВР, така че да няма сблъсък на правомощията на двете звена?

- Всъщност не става въпрос за общинската полиция, а за звената по сигурността, на които даваме възможност да осигуряват контрол. В срок от 6 месеца след приемането на закона хората от това звено трябва да преминат курс на обучение към МВР. Общинската полиция и сега съществува в Закона за МВР, но тя е изключително скъпа за общините и само 9 от тях в момента имат такава. Няма да има сблъсък или смесване на правомощията.

- Сега, когато казвате, че за първи път работите спокойно, какво да очакваме от вас през новия политически сезон?

- Три са основните посоки, в които ще работим - сигурност, доходи, патриотизъм. В първата част имаме няколко много важни предложения, включително и концепцията, която разработи г-н Каракачанов за справяне с маргинализираните общности. Внесли сме редица законодателни инициативи - нови административни наказания, полагане на обществено-полезен труд, задържане в поделенията на МВР и др. Ако говорим за случаите с незаконната сеч в горите, там има изключително строги санкции с хиляди левове глоби. Мургавите ни сънародници сигурно са навъртели стотици хиляди като наказателни постановления, но тъй като са социално слаби и нямат никакви доходи, не могат да бъдат глобени и могат да си секат безнаказано, защото няма кой да им събере пари. Вместо да търсим пари от тях, ще ги караме да си отработят наказанията с обществено-полезен труд.

Чакаме второто четене на текстовете за неизбежната отбрана. Този законопроект обаче буксува в комисията по правни въпроси и ще искаме от колегите от ГЕРБ по-бързо разглеждане. Същото е с текстовете за криминализиране на проповядването на радикален ислям. Ще настояваме в Закона за държавния бюджет да се изпълни най-сетне обещанието ни към хората за безплатни детски градини като мощна демографска мярка. Искаме да се върне и Родинознанието като учебен предмет и да се въведе военното обучение. Ще искаме по-активна политика за българите зад граница. Те трябва да имат своите училища зад границата, а държавата не е активна в тази сфера. Предложили сме и създаването на т.нар. карта българин. Целта е тя да се издава на такива граждани, като например на украинци, които нямат право на двойно гражданство, за да могат те свободно да пребивават на територията на страната, да работят и да учат.

Имаме няколко предложения в Наказателния и Наказателно-процесуални кодекс. Забелязваме, че вече има постигнат консенсус за премахването на съкратеното съдебно следствие, тема, която ние от четири години непрекъснато поставяме. За съжаление, това става винаги след случай на тежко убийство и на садистична разправа с някоя невинна жертва. Сега виждам, че всички парламентарни групи говорят за това. Надявам се да има някаква промяна, и то по модела, който ние предлагаме, но най-важното е да има дебат.

- “24 часа” поведе дебата трябва ли убийците да получават занижени присъди. Вие се обявихте за премахване на съкратеното съдебно следствие при тежки убийства и тежки телесни повреди след случаите с журналистката Виктория Маринова и малката Кристин от с. Сотиря. БСП и ГЕРБ вече внесоха своите предложения, вие на какво ще държите?

- Ще настояваме изобщо в случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда да не се навлиза в института на съкратеното производство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Петер Лимбург: Ситуацията в БНР е класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналисти и политици

Расизъм има в цяла Европа. Не трябва да виним една страна повече от другите Генералният директор на немската обществена телевизия “Дойче веле” Петер Лимбург посети България за два дни. Той се срещна с президента Румен Радев във вторник, а в сряда сутринта - с министър-председателя на страната Бойко Борисов

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Огнян Герджиков: Демагогия на демокрацията е хора, които не могат да четат, да могат да гласуват. И е престъпно да го правят срещу 20 лв.

Още акценти от интервюто с бившия шеф на парламента и юрист: За Северна Македония трябва да се поучим от Гърция и категорично и неотстъпчиво да си защитим историята Иван Гешев е добър избор за главен прокурор Съкратеното производство не трябваше да бъде отменяно, то има своите предимства, но професионализмът отстъпи на натиска на улицата В 39-ото

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber