Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7655812 Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева www.24chasa.bg
Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане

Още акценти от интервюто:

Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно

Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението

В случаите на тежки убийства и телесни повреди не трябва изобщо да има съкратено съдебно следствие и намаляване на присъдата

Изгонихме Сидеров, защото предпочиташе да прави евтино шоу, вместо да работим по приоритетите

Законът занеизбежната отбрана и този за радикалния ислям буксуват в правната комисия. Ще искаме от ГЕРБ по-бързо разглеждане

Предложили сме и т.нар. карта българин за лица, които нямат право на двойно гражданство, но искат да учат и работят у нас. То също трябва да се гледа

Със съпредседателя на "Обединени патриоти" и зам.-шеф на ВМРО разговаря Румина Димитрова

- Г-н Веселинов, от групата на “Обединени патриоти” внесохте законопроект за защита правата и интересите на възрастните хора. Какво би променил той?

- Това е рамков закон. От него следва да произлязат други нормативни актове и закони. Целта му е да запълни дефицита в нашето право, свързан със систематизираната защита на правата и интересите на възрастните хора. Това е тема, която е изключително актуална не само за България, а и за цяла Европа, защото населението застарява, а в същото време имаме много сериозен ресурс в тяхно лице. Стереотипът, че когато човек се пенсионира или навърши определена възраст, трябва да си почива, трябва да бъде преодолян. Опитваме се да дефинираме подхода. Възрастният човек има определени нужди и те трябва да бъдат задоволени. Трябва да имат достъп до продължаващо образование и до пазара на труда. Да се гледа на възрастния не само като проблем, а и като ресурс и човек, който може да даде нещо на обществото.

Едно от предложенията е за стандарта на живот на възрастните хора, който държавата трябва да гарантира. Патриотичните формации отдавна се борим за това доходите на възрастните хора да догонят праговете на бедност. Основният ни проблем в комуникацията с ГЕРБ, а и с други политически сили бе, когато се формираше правителството и ние излязохме със заявката, че минималната пенсия трябва да бъде 300 лв. Тогава това беше линията на бедност. Контрааргументът бе, че пенсионната система е направена така, че всеки трябва да получава реципрочно на това, което внася, и ако се вдигне до 300 лв. минималната пенсия, то ще я вземат повече от половината пенсионери и това ще демотивира хората да се осигуряват. В този законопроект въвеждаме нов вид социално плащане - допълващ доход. Той трябва да запълни разликата между пенсията и линията на бедност.

- Откъде ще се допълват тези пари - от държавата, от работодател?

- Безспорно това е социално плащане и то се поема от държавата. Разбира се, сте права, че има вариант, в който възрастният човек работи и тогава ще има доход над пенсията. Когато те не работят, разликата от тези 240 лв. минимална пенсия и 340 лв. линия на бедност ще се допълва от държавата със социална помощ. Така обаче отпадат всички други видове социална помощ, на които възрастните хора имат право - помощи за дърва, за социални кухни и т.н., но ще гарантираме, че минималният доход е осигурен. Ще си спестим и много други разходи, които, освен че са отново видове плащания, са и скъпи за администриране. Има много административни такси, които никой не калкулира, но накрая са факт.

- Няма ли така възрастните хора да получават по-малко пари?

- Със сигурност ще получават много повече. Изчислихме, че ако това допълващо плащане се приеме, то ще тежи на бюджета с около 1 млрд. лв. годишно. В същото време всички плащания, които ще спестим на държавата, са около половин милиард. Тоест разходът на бюджета ще е повече, но ще гарантираме спокойния живот на това поколение, което е изградило България.

- Обсъдихте ли промените с Министерството на финансите? Какво ви казаха?

- Подходът на финансовото министерство винаги е много праволинеен и се казва “пари няма”. Виждаме обаче как вследствие на протести на хората с увреждания се намериха 300 млн. лв. Обществото има определен ресурс от пари и трябва да се избират приоритетите, за които се харчат. С този законопроект започваме дебата за възрастните хора и техните потребности. Накрая ще бъде ясно дали обществото е готово да похарчи тези пари, за да осигури достойни старини на пенсионерите.

Много важен елемент са органите за представителство на възрастните хора, които създаваме във всяка община със законопроекта. Това са т.нар. съвети на старейшините. Те ще се образуват на принципа на читалище със 100 учредители. Така във всяка община ще може да се изгради такъв съвет, който да представлява възрастните хора и да има думата по всеки един акт на общината или на кмета, касаещ правата и интересите на възрастните хора.

- Те ще бъдат отделно от пенсионерските организации?

- Да, не говорим за тях. Те често са политизирани, а тук във всяка община всички активни хора ще могат да се включат. Ще се избира представителство за всяка община с мандат от 2 години.

- Както казахте, в предизборната програма на “Обединени патриоти” бе заложено пенсията да стане 300 лв. Това все още не е факт, но как върви изпълнението на останалата част от поетите ангажименти?

- За половината мандат сме реализирали на 50% нашите идеи. Проблемът е, че до края на мандата те няма да бъдат реализирани напълно, защото ние не сме сами в управлението. Другият партньор не желае по този начин да се решават проблемите и не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв.

- Успокоиха ли се страстите в коалицията? По-спокойно ли работите вече с ГЕРБ и НФСБ без “Атака”?

- Правилно е да кажем, че вече работим. В продължение на 1 г. се занимавахме само със скандали. Един от нашите партньори беше приел за основна цел на съществуването на своята формация да блокира работата на парламентарната група и изпълнението на ангажиментите, които сме поели. Например - провежда се заседание между ГЕРБ и “Обединени патриоти”, поставя се определена тема от лидерите и от “Атака” казват: “Не, ние не сме съгласни”. Колегите от ГЕРБ казват: “Разберете се”, ние оставаме отворени за разговор и така повече от година скандали и дребнотемие.

В това отношение постъпихме по правилата на парламентарната група (бел. авт. - с изгонването на Сидеров от “Обединени патриоти”). Дадохме възможност и на колегите от “Атака”, които искат да работят, да останат, но те избраха верността към лидера си. Не можем да ги съдим за това.

- Сега Волен Сидеров поиска от шефката на парламента Цвета Караянчева групата на “Обединени патриоти” да бъде разпусната - без “Атака” в нея тя не била легитимна.

- Това са нелепости, които г-н Сидеров произвежда вероятно за собствено вътрешно удовлетворение. Същото беше и когато го отстранихме като шеф на групата. Всъщност тогава това беше предупреждение, че трябва да намерим начин да работим заедно или ще има раздяла. Те не разбраха това и продължиха с евтиното шоу.

- Тезата му обаче е, че името на “Атака” и на останалите партии седи зад името на парламентарната група.

- Това не е вярно. Може да се провери, и то още от времето, когато той беше председател. “Атака” никога не е фигурирала в името. Единствено табелката, която той е поръчвал за стаята, съдържа името ѝ, но само защото той си я е поръчал, не за друго.

- С кое преля чашата, за да го изгоните от групата с Павел Шопов и Десислав Чуколов?

- Дадохме ясен сигнал със смяната му на председател. Тогава те поискаха коалиционен съвет - нещо, което всъщност бойкотираха от половин година. Устроихме коалиционен съвет с надеждата за един конструктивен разговор, на който да уточним позициите си. Последва някакъв шоуексперимент от страна на г-н Сидеров. Явно желаеше да е в центъра на медийното внимание и с това доказа, че не желае разговор и иска да продължи по стария начин.

Сега имаме ясни приоритети. В началото на парламентарния сезон приехме на първо четене наш закон, засягащ осиновените деца, приехме блокирания повече от година от ДПС закон за местното самоуправление и местната администрация, който дава възможност на общините да въвеждат ред на собствената си територия и подпомага не само опазването на общинското имущество, но и подтиква към спазване на закона и дисциплинира населението.

- Със закона за местното самоуправление и местната администрация не се ли създават параполицейски звена към кмета - тези общински полицаи дори ще могат да задържат граждани? Как ще става сътрудничеството между тях и органите на МВР, така че да няма сблъсък на правомощията на двете звена?

- Всъщност не става въпрос за общинската полиция, а за звената по сигурността, на които даваме възможност да осигуряват контрол. В срок от 6 месеца след приемането на закона хората от това звено трябва да преминат курс на обучение към МВР. Общинската полиция и сега съществува в Закона за МВР, но тя е изключително скъпа за общините и само 9 от тях в момента имат такава. Няма да има сблъсък или смесване на правомощията.

- Сега, когато казвате, че за първи път работите спокойно, какво да очакваме от вас през новия политически сезон?

- Три са основните посоки, в които ще работим - сигурност, доходи, патриотизъм. В първата част имаме няколко много важни предложения, включително и концепцията, която разработи г-н Каракачанов за справяне с маргинализираните общности. Внесли сме редица законодателни инициативи - нови административни наказания, полагане на обществено-полезен труд, задържане в поделенията на МВР и др. Ако говорим за случаите с незаконната сеч в горите, там има изключително строги санкции с хиляди левове глоби. Мургавите ни сънародници сигурно са навъртели стотици хиляди като наказателни постановления, но тъй като са социално слаби и нямат никакви доходи, не могат да бъдат глобени и могат да си секат безнаказано, защото няма кой да им събере пари. Вместо да търсим пари от тях, ще ги караме да си отработят наказанията с обществено-полезен труд.

Чакаме второто четене на текстовете за неизбежната отбрана. Този законопроект обаче буксува в комисията по правни въпроси и ще искаме от колегите от ГЕРБ по-бързо разглеждане. Същото е с текстовете за криминализиране на проповядването на радикален ислям. Ще настояваме в Закона за държавния бюджет да се изпълни най-сетне обещанието ни към хората за безплатни детски градини като мощна демографска мярка. Искаме да се върне и Родинознанието като учебен предмет и да се въведе военното обучение. Ще искаме по-активна политика за българите зад граница. Те трябва да имат своите училища зад границата, а държавата не е активна в тази сфера. Предложили сме и създаването на т.нар. карта българин. Целта е тя да се издава на такива граждани, като например на украинци, които нямат право на двойно гражданство, за да могат те свободно да пребивават на територията на страната, да работят и да учат.

Имаме няколко предложения в Наказателния и Наказателно-процесуални кодекс. Забелязваме, че вече има постигнат консенсус за премахването на съкратеното съдебно следствие, тема, която ние от четири години непрекъснато поставяме. За съжаление, това става винаги след случай на тежко убийство и на садистична разправа с някоя невинна жертва. Сега виждам, че всички парламентарни групи говорят за това. Надявам се да има някаква промяна, и то по модела, който ние предлагаме, но най-важното е да има дебат.

- “24 часа” поведе дебата трябва ли убийците да получават занижени присъди. Вие се обявихте за премахване на съкратеното съдебно следствие при тежки убийства и тежки телесни повреди след случаите с журналистката Виктория Маринова и малката Кристин от с. Сотиря. БСП и ГЕРБ вече внесоха своите предложения, вие на какво ще държите?

- Ще настояваме изобщо в случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда да не се навлиза в института на съкратеното производство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Марков

Георги Марков: Провал с коронакризата може да помете правителства в Европа

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ Още акценти от интервюто: Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

С периодичния печат хората се информират в дълбочина. А той е сред силно пострадалите в кризата - Инициатор сте на петиция за намаляване на ДДС за печатните издания. Какви са вашите очаквания от внасянето на тази петиция в парламента, г-н Тамбуев? - Очаквам, че тази поправка ще бъде приета от народните представители

ПЕТЪР КЪНЕВ

Петър Кънев: При всяка криза и бизнесът, и хората се обръщат към държавата - нищо страшно! В целия свят е така

В надзорите на важни компании трябва да доминира опозицията, казва председателят на икономическата комисия в парламента Още акценти Защо само у нас държавата е лош стопанин? И въпреки това по-лош от държавния монопол се оказва частният Лошото е, че не се включиха вестниците и списанията в проекта за намаляване на ДДС

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

КРИСТИАН КОСТОВ

Кристиан Костов: В Москва излизаме само до супермаркет или аптека

Правя музика за европейския, азиатския и англо-американския пазар Кристиан Костов стана популярен у нас покрай участието си в “Х Фактор” през 2015 и 2016 г., когато се класира втори. През 2017 г. представя страната ни на Евровизия. Миналата година участва в най-голямото тв шоу за професионални световни изпълнители в Китай - Singer

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Тончо Токмакчиев

Тончо Токмакчиев: Дайте първо да помислим как да работим, а след това - къде ще почиваме

Сякаш забравихме, че живяхме 45 години “с коронавирус”, не искам онова време да се връща, казва известният актьор Да, свободен артист съм. Другото не са артисти, а чиновници Навърших 57 - не върви да съм постоянно същият като в младежките си години, когато разбивахме авторитети и закостенели мисления Театър, телевизионно шоу, кино, дори и политика

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

По-голямо количество битум с по-ниско качество е причината за разтеклия се асфалт в “Подуяне”. Ремонтът за 30 000 лв. ще струва 20 пъти по-скъпо на изпълнителя, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: Родителите да са спокойни - децата няма да загубят местата си, ако не тръгнат сега на градина Пускането на първите 8 км от

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber