Коментар на седмицата №3: Москва ни освободи и от фашизма, и от комунизма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7655622 Коментар на седмицата №3: Москва ни освободи и от фашизма, и от комунизма Коментар на седмицата №3: Москва ни освободи и от фашизма, и от комунизма www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица.

Този е №3 и е събрал над 30 хил. прочитания.

Ако махнем Паметника на Съветската, армия, да сложим паметник на КГБ?

Спокойно, граждани – истериите на последната седмица са само подгрявка за юбилея на прехода – 30 години 10 ноември!

Знаем ли обаче какво се случи в онази паметна дата? Днес всеки, който тогава се е разходил до жълтите павета, се мисли за революционер. Но да го наречем демократична революция, е малко глупаво – елитът сам реши да смени и шефовете, и системата, без никой отдолу да му пали чергата. Мижавите демонстрации, които се случиха в 12 без пет, гарантирано бяха организирани отгоре. А какво да кажем за скромните дисидентски прояви? С малки изключения това бяха все хора, близки до властта!

При управлението на Виденов едни негови хора нарекоха 10 ноември “преврат”. Това значи насилствена или поне незаконна смяна на режима. Но 10 ноември стана при перфектно спазване на онази конституция и партийния устав. Първо Живков сам си подаде оставката като генерален секретар на ЦК на БКП. После ЦК на БКП направи пленум и го освободи. След това се събра и Народното събрание, уволни Тодор Живков и като председател на Държавния съвет и взе решение за курс към многопартийна демокрация.

Нито една пушка

не гръмна,

нито една счупена глава. Всичко бе перфектно организирано от органите на реда.

Вярно, по време на тази сесия около парламента се събра сериозна тълпа, която викаше “Оставка! Оставка!”. Освен това тя настояваше веднага да се отмени чл. 1 от тогавашната конституция, според който БКП е ръководната сила в държавата. Но истината е, че народните представители точно за това се бяха събрали. Просто процедурата изискваше в момента да се вземе проекторешение, а след месец да се реши окончателно. Конституция не се променя за един ден. Тълпата обаче много настояваше. Моята версия е, че това също бе организирано, защото не всички депутати бяха докрай убедени.

После ЦК на БКП направи нов пленум, на който реши да се свика кръгла маса и там старият елит да преговаря с опозицията. Това не бе обявено публично, но новият силен човек в България, Андрей Луканов, го каза на пресконференцията вечерта. Повечето български вестници дори не отразиха този съдбоносен детайл. От този момент парламентът съществуваше само проформа, а новият законодател стана кръглата маса, или по-скоро заседанията на малка група хора, които ставаха от масата, за да се скрият в едно по-малко помещение.

За преврат и дума не може да става. Но истината е, че

елитът на БКП

тогава получи

ясни указания

от Москва

На Тодор Живков бе наредено да се оттегли и той изкозирува. На Андрей Луканов и Петър Младенов бе възложено да станат премиер и президент. На Лилов бе повелено да стане лидер на БКП/БСП и постепенно да оттегли партията от властта.

И това е нормално и естествено. След като този елит дойде на власт по волята на Москва, нормално бе и да се оттегли пак по волята на Москва. Може да се каже, че Москва ни освободи и от фашизма, и от комунизма. Всичко това трябва да се приема спокойно, обективно и като древните гърци - с уважение към съдбата и към нейния демиург, КГБ.

Няма какво да спорим.

Истината за

9 септември

1944 година

е в 10 ноември

1989 година,

а всичко друго са нашите лични драми. По-интересното е какво да разбираме под “волята на Москва”? Със сигурност не по волята на старата КПСС, партията наследничка на Ленин и Сталин. Ако зависеше от нейния апарат, Живков щеше да ръководи България до естествената си смърт, както Сталин, Брежнев, Андропов и Черненко в СССР. Единственото изключение бе Хрушчов, който си доживя старините в домашен арест на дачата.

Истината е, че при управлението на Юрий Андропов (1982-1984 г.) към властта в СССР започнаха да се издигат кадрите на КГБ. Те знаеха повече истини, много от тях познаваха и запада, способни бяха да мислят по-обективно от старите партийни апаратчици. По онова време истинската власт беше в Политбюро. А до Политбюро се стигаше след дълга кариера в комсомолския и партийния апарат, което води до сериозни поражения в познавателните възможности.

Преди да стане шеф на КПСС и ръководител на държавата, Андропов бе най-дълго задържалият се на поста шеф на КГБ в цялата история на СССР, от 1967-1982 г. Той бе и единственият, който после се изкачи до генерален секретар. Предишните шефове на службите (Ежов, Ягода, Берия) завършваха лошо.

В сравнение с другите членове на Политбюро

Андропов

минаваше за

интелектуалец – живял бе в чужбина,

знаеше езици, интересуваше се как е на Запад. В един момент публикува в списание “Комунист” дълбока теоретична статия, която е напълно неразбираема за днешните хора, но прави впечатление с една-единствена фраза – икономиката трябва да се управлява с икономически средства. В онова време, когато в СССР още господстваше военният комунизъм, този израз намирисваше на предстояща революция. Но по-важното бе, че той превърна службите на КГБ в реформатори. И освен това издигна нагоре хората, които после съсипаха СССР.

През 1989 г., в самото навечерие на 10 ноември, Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) вече бе в пълен разпад. Тогава КГБ вече дърпаше конците на всички реформи – перестройка, гласност, частен бизнес, смяна на режимите в Източна Европа, в частност – и в България. Всичко, което се случи у нас – 10 ноември, създаването на опозиция, кръглата маса, дори “планът Ран-Ът”, беше вдъхновено от КГБ. Кой смятате, че е посъветвал Луканов да покани точно тези ултрадесни либертарианци?

Но ако мислите, че онова КГБ е било някаква антиамериканска организация, дълбоко грешите. Според мен всичко бе съгласувано с ЦРУ. Днешните руски патриоти са почти убедени, че самият Андропов е бил американски агент. Аз лично не вярвам, но истината е, че именно КГБ по времето на Андропов организира в Австрия център за

тайна подготовка

на “млади

икономисти”, които после да се върнат и да направят реформите. Наричаше се Международен институт по проблемите на системния анализ (МИПСА) и се помещаваше край Виена. И точно в този мозъчен тръст и московския му филиал съзряха героите на руската икономическа реформа - Анатолий Чубайс и Егор Гайдар.

Помислете – а кои наши герои на прехода също имаха леговища във Виена и наоколо? И кой създаде едрия частен бизнес у нас? А в СССР? Кой създаде олигарсите? И откъде дойдоха тези “австрийски” идеи за шокова терапия в главите на тези потомствени комунисти? То е все едно риба да се запише в курс по алпинизъм! Отговорът е очевиден – от КГБ.

Както е известно, по онова време аз бях кореспондент на БТА в Москва. През лятото на 1984 г. (при управлението на Черненко) на гости ми дойде един кореспондент на американската телеграфна агенция UPI. Докато изпихме едно шише водка, той ми обясни подробно какво ще се случи наесен в съветското ръководство – Черненко ще представи голям доклад за мелиорацията, а Горбачов ще спре да отговаря за селското стопанство и ще поеме идеологията, което значи, че ще наследи Черненко. Маршал Устинов, който по онова време бе министър на отбраната и лидер на “старата гвардия” в Политбюро, ще мине на заден план, за да даде път на младите реформатори.

Точно това и стана. Черненко представи един безумен план за обръщането на сибирските реки към Средна Азия, Горбачов стана

секретар по

идеологията,

което ще рече

престолонаследник, а Устинов легна болен и почина на 20 декември същата година. Черненко пък си отиде през март. Изумително! И най-влиятелните съветски журналисти не знаеха какво предстои. Откъде знаеше всичко това този американски кореспондент, който бе дошъл в Москва съвсем временно?

Много просто, КГБ информираше американските кореспонденти, преди да каже на съветските журналисти. Но съгласуваните действия между КГБ и ЦРУ според мен започнаха малко по-късно, вероятно някъде през 1987 г., когато ръководството на СССР претърпя толкова провали, че се видя в чудо и реши да потърси помощ от Големия брат.

Много от тези неща ние не знаем и няма как да узнаем, а на други само им се подават ушите като на зайци във висока трева. Но ако искаме да разберем какво се случи в България след 10 ноември, а и днес, трябва да преброим ушите на зайците. Как смятате, защо онзи ден властите подгониха хората на олигарха Малофеев?

Дотук – толкоз. В следващи статии ще продължа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Путин с 62% рейтинг сред българите, Макрон - с 32%

От 4 на 29% са се увеличили доволните от живота за 30 г., но 57% смятат, че преди икономическото положение на хората е било по-добро 40% от българите смятат, че децата им ще живеят по-богато от родителите си. Този оптимизъм е значително по-нисък във Франция - 16%, и Гърция - 26 на сто. 57% от поляците обаче вярват в по-доброто финансовото бъдеще

Макрон да се върже за мачтата на обединена Европа

Макрон все по-очевидно изоставя идеята за обединена Европа - обединена в рамките на нейните географски и културни граници. Причините за това не се коренят в трудностите за управление на настоящата многообразна конструкция на ЕС след голямото разширяване от предходното десетилетие. Тези трудности са факт

Голям джангър и ник'ва конспирация

За какво им беше на англичаните да спретват расистки гейт баш на България В България всяко чудо е за три дни, най-голямото за девет. На Волен мегафонът още не беше заглъхнал от тротоара пред БНТ, когато се развихри расисткият скандал с англичаните. Не остана фактор в държавата, който да не се е изказал по проблема с агитките

За “българския” и “английския” расизъм

Расизмът няма етнос, злото и тъпотията не са национални понятия. България преживява един от най-срамните моменти в новата си история. Българите са определени като расисти, нацисти. Не отделни тъпанари, а цялата нация. Аз обичам английския футбол. Гледам само английски мачове, защото те не приличат по нищо на нашите мачове, но това

Турската инвазия предизвиква криза в НАТО, но изключването й е малко вероятно

Турската инвазия в Северна Сирия, заедно с критиките и заплахите със санкции, които отправят партньори в НАТО към Анкара заради офанзивата й, е близо до това да предизвика криза в най-големия военен съюз в света. Но въпреки високото политическо и военно напрежение, твърде малко вероятно е Турция да бъде изключена от 29-членния съюз

Рекордно читателско гласуване в анкетата “Кого харесвате за кмет” на сайта на “24 часа”

Кого харесвате за кмет? На сайта си “24 часа” пусна електронна анкета, в която читателите могат да отбележат кандидита, когото харесват за кмет, във всеки един от 27-те областни града на България. Към вторник следобед - само ден след като анкетата бе пусната на сайта, участието е рекордно - десетки хиляди читатели вече се включиха

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

15 лумпени в черно, които разплакаха дори Стоичков

Фенове нацисти винаги е имало и винаги ще има. Те от дълги години работят по поръчка. Обслужват всеки, който плаща. От погрома на парламента през 1997 година, през нарковойните и наркоразпространението, в които бяха и все още са свръхактивни, до протестите, на които днес се вклиняват като мутри в черно, за да внушат

Не е най-доброто, че политиката победи футбола, но промяната бе задължителна

Началото на края или краят на началото, след като освен рекордното футболно унижение от Англия светът разбра, че от нас по-големи расисти няма Англия би рекордно България на футбол (6:0) в София, а целият свят разбра, че от нас по-големи расисти няма. Поне с такова впечатление би останал всеки неутрален човек

Операцията на Турция срещу сирийските кюрди - каква е ролята и позицията на Москва?

След като в края на миналата седмица на среща в руската база "Хмеймим" кюрдите се договориха с правителството на Асад, че неговата армия ще се придвижи срещу турците, се появиха коментари дали това няма да доведе до пряко въоръжено противопоставяне на турската армия с руски военни, съюзници на Асад.

Европа е уязвима пред заплахата от нови вълни от мигранти

Брюксел объркан и умерено възмутен от агресията на Анкара срещу кюрдите в Сирия Понятието “мюнхенска политика” веднъж завинаги влезе в политическия речник след 30 септември 1938 г. Дано се окажа лош пророк, но нашият свят се движи бързо в посока, която ни отвежда до ситуацията в Европа от края на 30-те години

На 18, с мощна кола, без опит, нощем. Кой ти дава право да убиеш 5-има и да самоубиеш себе си?!

Няколко въпроса към обществото, преди да изсъхне вестникарското мастило и да забравим поредната касапница на пътя Малцина ще се сетят за поета Николай Хрелков, от чиято “Балада за три сестри” вземам назаем “Нощ лежи над село Крън”. Крън вече не е село. Но нощта срещу понеделник е натежала с всичка сила на пътя към него

Битката за кварталите на София: улици и чистота

Планът на Фандъкова: Гражданите правят списък къде да се ремонтира, електробуси возят от спирката на метрото Планът на Манолова: Всеки район със свой културен и спортен център Битката за София не е битка на жълтите павета, защото там е адресната регистрация на едва 10% от софиянци. Градът са кварталите и очевидно до този извод са стигнали щабовете

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber