Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7652052 Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар” Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар” www.24chasa.bg
Милко Лазаров Снимка: Руми Тонева

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания

- Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят

- Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде, при оскарите е обратното - филмът да има разпространение поне в държавата си, а е добре да е прожектиран и в САЩ. Както сега е случаят с “Ага” - в момента върви в Америка, а е показван и в Австралия, Нова Зеландия, Република Корея, Франция, Германия, Китай...

На 28 септември

е премиерата му

в Лос Анджелис,

ще бъде прожектиран в няколко кина. През декември там започва много голяма кампания за всеки филм. Наемат се т. нар. пъблишъри, които организират всичко - наемат рекламни карета в известни издания, в радиа и сайтове, ангажират се киносалони, в които се канят членовете на филмовата академия, а те са над 2000, и е добре да видят и нашия филм. Не е като в Европа, където даденият филм се гледа от малко жури. Всичко това струва пари, много пари.

- Откъде ще ги намерите?

- Ние с продуцента сме готови да дадем всичките си спестявания, но те няма да стигнат. Националният филмов център ни подкрепя скромно, според възможностите си. БНТ ни е копродуцент, но може да помогне само с рекламно време.

Затова приканвам бизнеса да подкрепи финансово една достойна кампания да покажем български филм в Холивуд. Ние сме се обърнали с молба към най-добрия пъблишър да направи рекламната кампания за “Ага”.

- Кой е той?

- Не мога да ви кажа името му. Става дума за компания, от която още нямаме отговор, но от там поискаха да видят филма и ни помолиха за конфиденциалност. Техните пакети са много големи. Не мога да споменавам цифри, но за нас са космически.

- Все пак, ориентировъчно...

- Малките им пакети с услуги са по стотина хиляди долара. Те имат различни пакети - за толкова кина, за такова покритие, за толкова рекламни карета във “Варайъти” или в “Холивуд рипортър”. За 50 хиляди долара - те го наричат бюджетна кампания - филмът може да бъде показван поне три пъти. 50 хиляди долара за нас са много големи пари, за 100 хиляди да не говорим.

- Какви са коментарите на специалистите там за филма ви “Ага”?

- Коментарите са, че филмът има капацитет заради темите, които засяга, и наднационалните му послания и внушения. Сниман е на лента в Русия, засяга темата за климатичните промени... “Ага” има голям потенциал да впечатли членовете на академията и зрителите. По-старомодничък е филмът ни, а те обичат такива, заснет е много добре, има много позитиви, за които не вярвах, че там могат да бъдат забелязани.

- Какво ще получи българският бизнес срещу парите си за вашата кампания?

- Ще участва в една национална кауза - подкрепа за филма “Ага”, който има много сериозни шансове

да впише

България в

световното кино

Бизнесът пък ще използва нас за своя реклама. Например, ако върви реклама на някоя банка, може да се напише, че тази банка подкрепя българското предложение за “Оскар”. Холивуд, “Оскар” са ключови думи, които ще засилят вниманието на зрителите и на експертите. Аз съм слаб в тези неща, но нека поне да направим опит. Не можем все да стигаме до средата на пътя.

- Вие самият как определяте филма "Ага" - като фестивален или като зрителски?

- От участието си в 50 фестивала “Ага” има 40 награди. И то в сериозни фестивали. В този смисъл филмът е много, много успешен. Закрихме фестивала в Берлин като част от конкурсната програма.

- Но все пак на тези фестивали ходят предимно хора, по някакъв начин свързани с киното...

- Сега ще довърша изречението. За 2018 г. “Ага” е най-гледаната копродукция във Франция от всички френски копродукции. Видян е от над 45 хиляди зрители. В Германия, която също е копродуцент, е гледан от над 25 хиляди души. А общо в целия свят - от над 150 хиляди зрители. Това за чужд филм е много голям успех.

- А в България?

- Тук е гледан от десетина хиляди зрители. Скромно, но аз очаквах и по-малко хора да го гледат.

- Зрителите разбират ли посланията ви във филма?

- Мисля, че да. В много страни голяма част от зрителите се разплакват на финала му. Значи историята му ги е докоснала. Но това са все пак зрители, които обичат такъв тип кино. Не е лесен за гледане филмът ми...

- И въпреки това има някаква странна магия в този ви филм. На мен нито в един момент той не ми беше скучен или досаден. С какъв бюджет заснехте “Ага”?

- Нямам много точна представа, продуцентът знае най-добре. Предполагам, че е около един милион евро.

- Копродуцентите няма ли да вложат пари в рекламната кампания на “Ага” в Холивуд?

- Ще вложат, но не много, те нямат големи възможности. Дистрибуторите печелят пари от филмите, не копродуцентите. В нашия случай френският копродуцент е и дистрибутор, но това е голяма рядкост. Дистрибуторът печели от продажбата на филма.

Така е

композиран

целият

кинобизнес

Агентът продава на дистрибутора, той го показва в кината и по тази верига печелят парите, те са търговци. Аз получавам хонорар за заснемането на филма и дотук ми стигат на мен финансовите интереси. Филмът дори милиони да спечели, аз нищо повече няма да получа. Само тук-таме някакви суми от авторски права от телевизионно излъчване, които са много малки.

- Вие можехте да заснемете този филм и в някое затънтено селце в Северозападна България - официално най-бедният регион на Европейския съюз. Понеже съм от този край, можех да ви намеря някое затънтено селце с двама възрастни самотни хора, чиято къща се руши...

- Да, но нямаше да е метафора. Това е разликата. “Ага” е метафора - ние не уточняваме от коя държава са тези хора. Това е последното семейство, избягало е съвсем на север, опитва се да запази ценностите.

Затова отидохме в Якутия. Иначе същата история става и тук: старците са сами, дъщерята е в Испания, говорят си по скайп, тъгуват... Но щеше да е разказ по действителен случай, друга конотация щеше да домъкне тази история.

Има режисьори силни в социалните филми, аз не съм такъв. Други правят филми, в които има екшън, но и това е друга дарба.

Аз обичам да

наблюдавам,

да не участвам

много във

филма,

да не съм нахален, да стоя по-отстрани.

- На вас ли хрумна идеята да снимате филма в снежната пустош на Якутия, а не примерно в село Пролазница, Белоградчишко?

- Да. Режисьорът е човекът кино. Всички режисьори, които имат характер, са така. Не може иначе - всичко се избира от режисьора, дори и най-малките подробности. Но аз имам и огромната подкрепа на моя продуцент - Веселка Кирякова, която ми е и режисьор по монтажа. Тя е изключителен човек.

Ако нещо ме смущава или ме вкарва в почуда, тя веднага ми дава своя отговор, който приемам. Тя е много близко до моите вкусове, работим с нея от години. Беше ми студентка в НАТФИЗ, когато преподавах там. Открих, че тя има невероятен талант - разбира от драматургия, композиция...

- В заключение - какъв шанс си давате филмът “Ага” да влезе поне в късия списък от 10 филма за финала?

- Мога да кажа това, когато разберем кой ще ни е пъблиширът, каква ще бъде рекламната кампания. Това ще определи шанса. Иначе съм убеден, че “Ага” е филм с потенциал да бъде приет много добре в киносредите на Холивуд. Имаше коментари, че той завършва като холивудска продукция - музиката е старовремска - Малер, филмът е изграден като стар японски филм, сниман целият в студио, затова слънцето е ниско и има големи сенки...

Пораженчески не може да се мисли, но ще ни трябват солидни средства за реклама. Затова пак ще се обърна към големия бизнес за финансова подкрепа. Заедно можем и да успеем...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Петер Лимбург: Ситуацията в БНР е класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналисти и политици

Расизъм има в цяла Европа. Не трябва да виним една страна повече от другите Генералният директор на немската обществена телевизия “Дойче веле” Петер Лимбург посети България за два дни. Той се срещна с президента Румен Радев във вторник, а в сряда сутринта - с министър-председателя на страната Бойко Борисов

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Огнян Герджиков: Демагогия на демокрацията е хора, които не могат да четат, да могат да гласуват. И е престъпно да го правят срещу 20 лв.

Още акценти от интервюто с бившия шеф на парламента и юрист: За Северна Македония трябва да се поучим от Гърция и категорично и неотстъпчиво да си защитим историята Иван Гешев е добър избор за главен прокурор Съкратеното производство не трябваше да бъде отменяно, то има своите предимства, но професионализмът отстъпи на натиска на улицата В 39-ото

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber