Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7650074 Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща www.24chasa.bg
Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града

Общината е без задължения и с рекорден бюджет

Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда

- Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево?

- Трудно ми е да определя само един проект, който да бъде отчетен като успешен - от една страна, е важен комфортът за хората, който им осигуряваме чрез санирането на сгради и инфраструктурните проекти. От друга страна, им

гарантираме

спокойствие чрез

видеонаблюдението,

от трета - важни са културните дейности, фестивалите, многобройните извънкласни и спортните дейности, които общината финансира.

Не на последно място това, че опазихме болницата, че общината няма дългове, че идват много нови инвеститори, остават и разширяват производството си, благодарение на което хората имат препитание и стабилност.

Първите ефективни действия, които бяха направени по отношение на решаването на проблема с водата, също вече дават своя резултат, а е направено и необходимото за пълно справяне с проблема в съвсем кратки срокове.

Отличници сме и по европроекти, с които видимо успяхме да променим градската среда. Ние сме един от градовете с най-много санирани блокове, с напълно ремонтирани детски градини и училища, а сега работим по ремонтите и на детските площадки.

Игрищата на открито също са сред добрите идеи, които бяха реализирани успешно. А социалните дейности са сред знаковите постижения през мандата - програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, различните социални центрове, които бяха разкрити, и много други.

Най-важното е, че с инвестиции за над 43 млн. лева в последните години Севлиево се променя и това се усеща.

- Общината е сред отличниците в страната, как се постига това?

- С много здрав разум,

добра стратегия за

развитие на района,

финансова дисциплина

и много тичане

Като знак за признание и оценка за дейността ни са и многобройните отличия, които получихме през годините. Искам отново да благодаря на в. “24 часа” за добрата организация и честта да получа първата награда в кампанията “Образцова община”.

През миналата година спечелихме награда в категория “Младежки дейности и спорт”. През юни тази година пък бяхме отличени като фестивална дестинация. Златен приз по време на международната туристическа борса “Ваканция и спа Експо” ни бе отсъден за “Хоталич” - исторически обект, превърнат в туристическа атракция през 2016 г.

През 2012 г. Севлиево получи награда за “Най-много започнати и реализирани проекти със средства на ЕС”, а през 2013-а взехме приз за “Най-активна община” в националната кампания “Зелена България”.

Това са само част от отличията, с които хората и институциите оцениха дейността ни през годините.

В общината разликите

са видими особено

за туристите,

които идват по време на многобройните ни събития всяка година. Последната награда, която ни връчиха, е за успешен мениджмънт в туризма.

Действията ни са подкрепени и от факти. Бюджетът, който отчетохме за 2018 г., бе рекорден за община Севлиево и няма никакви просрочени задължения. Тази година го подобряваме с 30,2 млн. лева и отново най-много са за образование.

- Как се превърна градът в притегателен център за внушителните чуждестранни и български инвестиции?

- За инвестициите помага не само географското ни местоположение и добрите транспортни връзки. Създаден е и много добър инвестиционен климат.

Помагаме на бизнеса активно. Всъщност в общината имаме около 1200 компании, които всяка година инвестират сериозни средства не само в производствата си, но и в подобряване на околната среда.

Данъчната политика на общината и електронното обслужване също не са без значение. Компаниите продължават да инвестират милиони през последните години в разширение и модернизиране на производството си, което показва, че се чувстват добре в Севлиево.

Бизнесът и общинската администрация работят заедно за общото благо на всички хора в региона - създават се нови работни места, стандартът на живот се повишава.

Продължаваме да инвестираме в здравната и в социалната инфраструктура, което също се случва с подкрепата и на бизнеса.

При нас се отчита

и най-ниската

безработица в

област Габрово

- на практика има недостиг на работна ръка.

- Как се намират работници за толкова производства?

- Хора от съседните градове пътуват всеки ден, за да работят в Севлиево. Бизнесът намира начини да се справя с проблема. Общината се старае да подкрепя учебните заведения при създаването на нужните кадри.

Професионалното образование е ориентирано към производствата, характерни за общината, обвързано с новите методи на обучение и професионална подготовка.

- Посочете някои от големите проекти, които реализирахте през последните 4 години.

- Стараем се Севлиево да бъде пример за развиваща се модерна община. Инвестираме сериозни средства в подобряване на инфраструктурата в цялата община. В момента извършваме рехабилитация на общинския път Севлиево - Крушево - Младен, финансиран по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Подменят се тротоарните настилки и се прави преасфалтиране на 13,7 км пътен участък.

По същия проект се прави и ремонт на ул. “Васил Левски”. На много места в града вече са ремонтирани тротоарите и прилежащата инфраструктура. Всяка година поетапно ремонтираме и улици в селата.

По ПРСР

имаме одобрен

проект за ремонт и

рехабилитация на

три ключови улици:

“Росица”, “Стара планина” и “Цар Симеон Велики” в града.

В Севлиево са обновени 9 сгради по Националната програма за саниране и още 23 многофамилни сгради, финансирани със средства по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Училище “Васил Левски” в село Шумата също е обновено със средства по ПРСР, а в момента тече процедура по избор на изпълнител за ремонта на детските градини в селата Душево и Градница.

Всички тези проекти са важни за общината и ние продължаваме да полагаме усилия за подобряването на градската среда. Съумяхме да реновираме всички детски градини и училища в града.

Успяхме да изградим

и точки за безплатен

високоскоростен

интернет

на територията на общината, както и видеонаблюдение.

Получаваме сериозна подкрепа от бизнеса по отношение на ремонтни дейности в различни сфери: детски комплекс “Йовко Йовков”, Часовниковата кула, здравни заведения, спортни съоръжения и др.

В момента съвместно с тях завършваме ремонт и на детската площадка в парк “Черничките”. Тук е и новата велоалея.

Сериозни вложения продължаваме да правим в обновяването на парковете - вече са поставени първите соларни пейки, с подкрепата на “Енекод”. Изградена е спортна площадка в жилищния квартал “Митко Палаузов”, пред завършване е друга в квартал “Димитър Благоев”.

Очакваме в скоро време да започне да се работи и по проекта за нова площадка в ОУ “Христо Ботев”. Последните две са с изкуствена трева.

От голямо значение

за спортистите бе

и ремонтът на

спортната зала

в града. Работили сме и по устойчивото развитие на селата в община Севлиево.

Изградена е противопожарна кула в село Крушево, възстановен и озеленен е паркът в село Горна Росица, ремонтирана е детската площадка и кът за отдих в село Сенник.

С подкрепата на бизнеса - на “Идеал Стандарт - Видима”, “Хамбергер” и АББ, продължава обновяването на отделенията в местната болница.

Една от целите ни е и финансовото укрепване на болницата, за да може хората от Севлиево и региона да продължат да получават добро здравеопазване.

Успешно развихме средновековния град и крепост “Хоталич”, където беше изграден информационен център с интерактивен музей на открито и закрито. В рамките на последните 8 години значително е подобрена транспортната инфраструктура.

Изградихме сепарираща инсталация и в

момента се строи

съоръжение за

компостиране на

биоотпадъци

и прилагане на модел за разделно събиране в община Севлиево. Това е само малка част от всичко свършено през годините.

- За какво не ви стигна време да довършите?

- Може би един от най-наболелите проблеми на община Севлиево, свързан с водата и водопровода, макар да отчитаме напредък. Извършена е реконструкция на водопроводната мрежа на селата Петко Славейков и Кръвеник. Ремонтиран е довеждащият водопровод до Стоките и част от източния водопроводен клон за питейна вода.

Предстои да бъде увеличен капацитетът на помпените станции чрез подхранване на водовземните тела на шахтовите кладенци. Реконструирани са участъци от главни канализационни клонове и е реализиран проект за рехабилитация и разширение на водопроводната и канализационната мрежа на Севлиево.

- Освен в подобряването на градската среда влагате немалко средства за образование, младежки дейности и спорт. Избройте някои от успехите, с които севлиевци се гордеят.

- Много са изявите и постиженията на младите хора в различните области. Ако се изброяват, рискуваме някой да остане извън списъкa. Важно е да се отбележи, че ние

продължаваме да

влагаме средства и

усилия за развитието

на различните заложби

на младежите

в града. На практика имаме спортни клубове по всички спортове и общината устойчиво ги финансира. Това е и едната от причините да имаме толкова много шампиони и инициативи с младежко участие. Увеличават се състезанията, на които Севлиево е домакин.

- Какво още искате да направите в общината, за да ви гласуват севлиевци доверие за следващ мандат?

- Много е направено и то се вижда от всички. Има какво да се направи и през следващия мандат - много спечелени проекти, по които тепърва ще се работи, много нови начинания, които ще се развиват в бъдеще.

Заварихме общината с няколко милиона дефицит и за по-малко от 6 месеца успяхме да оправим финансовото състояние. Сега община Севлиево няма дългове и на практика има всички предпоставки да продължи да се развива.

Севлиевци го знаят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Марков

Георги Марков: Провал с коронакризата може да помете правителства в Европа

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ Още акценти от интервюто: Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

С периодичния печат хората се информират в дълбочина. А той е сред силно пострадалите в кризата - Инициатор сте на петиция за намаляване на ДДС за печатните издания. Какви са вашите очаквания от внасянето на тази петиция в парламента, г-н Тамбуев? - Очаквам, че тази поправка ще бъде приета от народните представители

ПЕТЪР КЪНЕВ

Петър Кънев: При всяка криза и бизнесът, и хората се обръщат към държавата - нищо страшно! В целия свят е така

В надзорите на важни компании трябва да доминира опозицията, казва председателят на икономическата комисия в парламента Още акценти Защо само у нас държавата е лош стопанин? И въпреки това по-лош от държавния монопол се оказва частният Лошото е, че не се включиха вестниците и списанията в проекта за намаляване на ДДС

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

КРИСТИАН КОСТОВ

Кристиан Костов: В Москва излизаме само до супермаркет или аптека

Правя музика за европейския, азиатския и англо-американския пазар Кристиан Костов стана популярен у нас покрай участието си в “Х Фактор” през 2015 и 2016 г., когато се класира втори. През 2017 г. представя страната ни на Евровизия. Миналата година участва в най-голямото тв шоу за професионални световни изпълнители в Китай - Singer

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Тончо Токмакчиев

Тончо Токмакчиев: Дайте първо да помислим как да работим, а след това - къде ще почиваме

Сякаш забравихме, че живяхме 45 години “с коронавирус”, не искам онова време да се връща, казва известният актьор Да, свободен артист съм. Другото не са артисти, а чиновници Навърших 57 - не върви да съм постоянно същият като в младежките си години, когато разбивахме авторитети и закостенели мисления Театър, телевизионно шоу, кино, дори и политика

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

По-голямо количество битум с по-ниско качество е причината за разтеклия се асфалт в “Подуяне”. Ремонтът за 30 000 лв. ще струва 20 пъти по-скъпо на изпълнителя, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: Родителите да са спокойни - децата няма да загубят местата си, ако не тръгнат сега на градина Пускането на първите 8 км от

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber