Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7650074 Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща www.24chasa.bg

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града

Общината е без задължения и с рекорден бюджет

Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда

- Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево?

- Трудно ми е да определя само един проект, който да бъде отчетен като успешен - от една страна, е важен комфортът за хората, който им осигуряваме чрез санирането на сгради и инфраструктурните проекти. От друга страна, им

гарантираме

спокойствие чрез

видеонаблюдението,

от трета - важни са културните дейности, фестивалите, многобройните извънкласни и спортните дейности, които общината финансира.

Не на последно място това, че опазихме болницата, че общината няма дългове, че идват много нови инвеститори, остават и разширяват производството си, благодарение на което хората имат препитание и стабилност.

Първите ефективни действия, които бяха направени по отношение на решаването на проблема с водата, също вече дават своя резултат, а е направено и необходимото за пълно справяне с проблема в съвсем кратки срокове.

Отличници сме и по европроекти, с които видимо успяхме да променим градската среда. Ние сме един от градовете с най-много санирани блокове, с напълно ремонтирани детски градини и училища, а сега работим по ремонтите и на детските площадки.

Игрищата на открито също са сред добрите идеи, които бяха реализирани успешно. А социалните дейности са сред знаковите постижения през мандата - програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, различните социални центрове, които бяха разкрити, и много други.

Най-важното е, че с инвестиции за над 43 млн. лева в последните години Севлиево се променя и това се усеща.

- Общината е сред отличниците в страната, как се постига това?

- С много здрав разум,

добра стратегия за

развитие на района,

финансова дисциплина

и много тичане

Като знак за признание и оценка за дейността ни са и многобройните отличия, които получихме през годините. Искам отново да благодаря на в. “24 часа” за добрата организация и честта да получа първата награда в кампанията “Образцова община”.

През миналата година спечелихме награда в категория “Младежки дейности и спорт”. През юни тази година пък бяхме отличени като фестивална дестинация. Златен приз по време на международната туристическа борса “Ваканция и спа Експо” ни бе отсъден за “Хоталич” - исторически обект, превърнат в туристическа атракция през 2016 г.

През 2012 г. Севлиево получи награда за “Най-много започнати и реализирани проекти със средства на ЕС”, а през 2013-а взехме приз за “Най-активна община” в националната кампания “Зелена България”.

Това са само част от отличията, с които хората и институциите оцениха дейността ни през годините.

В общината разликите

са видими особено

за туристите,

които идват по време на многобройните ни събития всяка година. Последната награда, която ни връчиха, е за успешен мениджмънт в туризма.

Действията ни са подкрепени и от факти. Бюджетът, който отчетохме за 2018 г., бе рекорден за община Севлиево и няма никакви просрочени задължения. Тази година го подобряваме с 30,2 млн. лева и отново най-много са за образование.

- Как се превърна градът в притегателен център за внушителните чуждестранни и български инвестиции?

- За инвестициите помага не само географското ни местоположение и добрите транспортни връзки. Създаден е и много добър инвестиционен климат.

Помагаме на бизнеса активно. Всъщност в общината имаме около 1200 компании, които всяка година инвестират сериозни средства не само в производствата си, но и в подобряване на околната среда.

Данъчната политика на общината и електронното обслужване също не са без значение. Компаниите продължават да инвестират милиони през последните години в разширение и модернизиране на производството си, което показва, че се чувстват добре в Севлиево.

Бизнесът и общинската администрация работят заедно за общото благо на всички хора в региона - създават се нови работни места, стандартът на живот се повишава.

Продължаваме да инвестираме в здравната и в социалната инфраструктура, което също се случва с подкрепата и на бизнеса.

При нас се отчита

и най-ниската

безработица в

област Габрово

- на практика има недостиг на работна ръка.

- Как се намират работници за толкова производства?

- Хора от съседните градове пътуват всеки ден, за да работят в Севлиево. Бизнесът намира начини да се справя с проблема. Общината се старае да подкрепя учебните заведения при създаването на нужните кадри.

Професионалното образование е ориентирано към производствата, характерни за общината, обвързано с новите методи на обучение и професионална подготовка.

- Посочете някои от големите проекти, които реализирахте през последните 4 години.

- Стараем се Севлиево да бъде пример за развиваща се модерна община. Инвестираме сериозни средства в подобряване на инфраструктурата в цялата община. В момента извършваме рехабилитация на общинския път Севлиево - Крушево - Младен, финансиран по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Подменят се тротоарните настилки и се прави преасфалтиране на 13,7 км пътен участък.

По същия проект се прави и ремонт на ул. “Васил Левски”. На много места в града вече са ремонтирани тротоарите и прилежащата инфраструктура. Всяка година поетапно ремонтираме и улици в селата.

По ПРСР

имаме одобрен

проект за ремонт и

рехабилитация на

три ключови улици:

“Росица”, “Стара планина” и “Цар Симеон Велики” в града.

В Севлиево са обновени 9 сгради по Националната програма за саниране и още 23 многофамилни сгради, финансирани със средства по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Училище “Васил Левски” в село Шумата също е обновено със средства по ПРСР, а в момента тече процедура по избор на изпълнител за ремонта на детските градини в селата Душево и Градница.

Всички тези проекти са важни за общината и ние продължаваме да полагаме усилия за подобряването на градската среда. Съумяхме да реновираме всички детски градини и училища в града.

Успяхме да изградим

и точки за безплатен

високоскоростен

интернет

на територията на общината, както и видеонаблюдение.

Получаваме сериозна подкрепа от бизнеса по отношение на ремонтни дейности в различни сфери: детски комплекс “Йовко Йовков”, Часовниковата кула, здравни заведения, спортни съоръжения и др.

В момента съвместно с тях завършваме ремонт и на детската площадка в парк “Черничките”. Тук е и новата велоалея.

Сериозни вложения продължаваме да правим в обновяването на парковете - вече са поставени първите соларни пейки, с подкрепата на “Енекод”. Изградена е спортна площадка в жилищния квартал “Митко Палаузов”, пред завършване е друга в квартал “Димитър Благоев”.

Очакваме в скоро време да започне да се работи и по проекта за нова площадка в ОУ “Христо Ботев”. Последните две са с изкуствена трева.

От голямо значение

за спортистите бе

и ремонтът на

спортната зала

в града. Работили сме и по устойчивото развитие на селата в община Севлиево.

Изградена е противопожарна кула в село Крушево, възстановен и озеленен е паркът в село Горна Росица, ремонтирана е детската площадка и кът за отдих в село Сенник.

С подкрепата на бизнеса - на “Идеал Стандарт - Видима”, “Хамбергер” и АББ, продължава обновяването на отделенията в местната болница.

Една от целите ни е и финансовото укрепване на болницата, за да може хората от Севлиево и региона да продължат да получават добро здравеопазване.

Успешно развихме средновековния град и крепост “Хоталич”, където беше изграден информационен център с интерактивен музей на открито и закрито. В рамките на последните 8 години значително е подобрена транспортната инфраструктура.

Изградихме сепарираща инсталация и в

момента се строи

съоръжение за

компостиране на

биоотпадъци

и прилагане на модел за разделно събиране в община Севлиево. Това е само малка част от всичко свършено през годините.

- За какво не ви стигна време да довършите?

- Може би един от най-наболелите проблеми на община Севлиево, свързан с водата и водопровода, макар да отчитаме напредък. Извършена е реконструкция на водопроводната мрежа на селата Петко Славейков и Кръвеник. Ремонтиран е довеждащият водопровод до Стоките и част от източния водопроводен клон за питейна вода.

Предстои да бъде увеличен капацитетът на помпените станции чрез подхранване на водовземните тела на шахтовите кладенци. Реконструирани са участъци от главни канализационни клонове и е реализиран проект за рехабилитация и разширение на водопроводната и канализационната мрежа на Севлиево.

- Освен в подобряването на градската среда влагате немалко средства за образование, младежки дейности и спорт. Избройте някои от успехите, с които севлиевци се гордеят.

- Много са изявите и постиженията на младите хора в различните области. Ако се изброяват, рискуваме някой да остане извън списъкa. Важно е да се отбележи, че ние

продължаваме да

влагаме средства и

усилия за развитието

на различните заложби

на младежите

в града. На практика имаме спортни клубове по всички спортове и общината устойчиво ги финансира. Това е и едната от причините да имаме толкова много шампиони и инициативи с младежко участие. Увеличават се състезанията, на които Севлиево е домакин.

- Какво още искате да направите в общината, за да ви гласуват севлиевци доверие за следващ мандат?

- Много е направено и то се вижда от всички. Има какво да се направи и през следващия мандат - много спечелени проекти, по които тепърва ще се работи, много нови начинания, които ще се развиват в бъдеще.

Заварихме общината с няколко милиона дефицит и за по-малко от 6 месеца успяхме да оправим финансовото състояние. Сега община Севлиево няма дългове и на практика има всички предпоставки да продължи да се развива.

Севлиевци го знаят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Владов: Спасихме с 16 реоперации трансплантиран пациент - и под 1% шанс да има, не спирам

Хирургията е силно лекарство за самодоволството: както си хвърчиш и – пуф на земята! Важно е да се поучиш, да се поотупаш, да станеш и да продължиш, казва проф. д-р Никола Владов. Какъв друг да станеш, ако не лекар, когато си роден на 19.Х. и баща ти е отличен хирург? Проф. Никола Владов, дмн, празнува едновременно личния си празник и Деня на

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Иван Панайотов: Политиката вместо апатия трябва да създава надежда

Нека гласуваме ЗА, а не ПРОТИВ, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик ЗА промяната, ЗА правилата и законността, ЗА почтеността, ЗА доброто управление - Г-н Панайотов, половината от кампанията вече мина. До деня на изборите остават по - малко от две седмици. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите досега?

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Петер Лимбург: Ситуацията в БНР е класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналисти и политици

Расизъм има в цяла Европа. Не трябва да виним една страна повече от другите Генералният директор на немската обществена телевизия “Дойче веле” Петер Лимбург посети България за два дни. Той се срещна с президента Румен Радев във вторник, а в сряда сутринта - с министър-председателя на страната Бойко Борисов

Проф. Огнян Герджиков: Демагогия на демокрацията е хора, които не могат да четат, да могат да гласуват. И е престъпно да го правят срещу 20 лв.

Още акценти от интервюто с бившия шеф на парламента и юрист: За Северна Македония трябва да се поучим от Гърция и категорично и неотстъпчиво да си защитим историята Иван Гешев е добър избор за главен прокурор Съкратеното производство не трябваше да бъде отменяно, то има своите предимства, но професионализмът отстъпи на натиска на улицата В 39-ото

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber