Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7647728 Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време www.24chasa.bg
Васил Велев
Васил Велев

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ 

- Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията. Споделяте ли като работодател тези опасения?

- Добре е да се вгледаме в това изследване, тъй като то е един първоначален сигнал за цялостното състояние на икономиката. В реалния сектор такива сигнали вече има трети пореден месец и не трябва на фона на добрите резултати за първото полугодие да си мислим, че нещата ще продължат по същия начин.

През първите 6 месеца на годината БВП достигна ръст от 3,3%, има ръст на инвестициите в основен капитал и на потреблението в рамките на 2-3 процента. Средната работна заплата нарасна с 12% на годишна база, на рекордно ниско ниво е безработицата – само 4,2%. Износът през първото полугодие има ръст от 6,3%.

Но

това ще бъдат

последните добри

икономически

данни за 2019 г.

Защото още през юни имаше спад от 3,5% на индустриалното производство и намаление на износа с 6,4%.

Работата е там, че статистиката гледа назад във времето, докато в бизнеса гледаме напред на база на потвърдени поръчки. Пък и имаме отчети за юли и август, които сочат задълбочаване на този спад. Вероятно за третото тримесечие статистиката ще отчете още по-голям спад в индустриалното производство, макар че тези резултати ще станат ясни през октомври. Но не трябва да губим времето дотогава, а да се вгледаме в ситуацията.

- На какво според вас се дължи тази започваща рецесия?

- Най-вече на спада на индустриалното производство в страните, които са ни основни партньори. На първо място Германия и Италия, към които имаме най-голям износ. В Германия вече има четвърто поредно тримесечие спад на индустриалното производство, като през второто тримесечие на годината той е значителен – 6,2% на годишна база.

Германският износ е спаднал с 8%. В Италия има спад на производството с 1,2%, а на износа – с 3,5%.

Ние сме отворена икономика - повече от половината от брутния вътрешен продукт у нас се формира чрез износ. Затова една рецесия, която се задава в Германия, се отразява и на нашата индустрия.

А причината за тамошното положение е в търговските войни между САЩ и Китай, в несигурността по отношение на Брекзит. В самия Китай има забавяне на икономиката, в Турция има девалвация на валутата. Всичко това прави картината недобра.

- Есента е време за изготвяне на бюджета за догодина. Как тези сигнали трябва да бъдат разчетени от онези, които го съставят?

- На първо място трябва да сме безкрайно предпазливи към бюджетните харчове, още повече че наскоро имахме голям извънреден разход за изтребителите. А през второто тримесечие на 2019 г. очевидно ще има намалени приходи.

- Лесно е да се каже, че трябва да се внимава с харчовете...

- Ами най-малкото имаше голям излишък в бюджета в началото на годината, който беше подвеждащ. Картината е вече много променена.

Аз виждам “на терен” какво става - предприятията ни работят с 20-25% под капацитета си. Имаме заводи, които вече са на 4-дневна работна седмица, особено в машиностроенето.

В Германия от второто тримесечие на 2019 г. вече се прилагат антикризисни мерки -

отпуски

по икономически

причини

и доплащане на заплатите от страна на държавата.

Такива мерки трябва да се въведат и у нас, ако и през септември състоянието продължи да бъде същото. Т.е. имаме около две седмици на разположение, през които мениджърите и собствениците да се върнат от отпуск, да си прегледат поръчките и да видят какво е положението.

- Имате предвид държавата да плаща за принудителните отпуски ли?

- Тези дни си прегледах отново онези 51 антикризисни мерки, които разработихме и приехме в тристранния съвет през 2009 г. Една от тях беше точно тази – въвеждане на 4-дневна работна седмица, която обаче се зачиташе за пълен трудов стаж. Тази мярка беше въведена за някои отрасли за едно тримесечие и после бе удължена за още едно.

Нещо подобно трябва да се направи и сега с

доплащане

от бюджета

за заплатите

на персонала на предприятията.

Защото в сегашната ситуация предприемачите не могат да не намалят работното време, противното означава да се правят съкращения. В първия случай персоналът сам ще избяга в търсене на по-високи доходи. След като кризата отмине - защото тя в никакъв случай няма да е толкова дълбока като онази от 2009 г., нито ще трае толкова дълго, хората ще се върнат много трудно обратно на работа.

Това се прави в ЕС в случаите, когато има

рязко намаление

на поръчките

До вчера най-острият проблем на българската икономика беше недостигът на човешки ресурси. Не бива да допускаме още веднъж това, защото веднъж вече сме го гледали. Най-голямата грешка през 2009 г. беше, че тази подкрепа не беше в пълен мащаб. Не бива да допуснем още веднъж това.

- Има ли други мерки, които бихте предложили да се вземат в сегашната ситуация?

- Чета си онези 51 мерки и виждам, че много от тях са били изпълнени, макар и еднократно. Много от тях биха могли да се използват и сега, например подкрепа на дохода на домакинствата, допълнителен финансов ресурс за реалния сектор, възстановяване на финансовата дисциплина в държавата, ограничаване на бюджетните харчове, събиране на резерви за подкрепа на фиска. Всичко това веднъж вече сме го правили и би следвало този път да се справим по-добре.

Разбира се, много ми се иска да греша и нищо такова да не се задава. Но в машиностроенето вече не си задават въпроса ще има ли криза и кога ще бъде. Те си задават въпроса колко дълга ще е. Защото кризата вече е тук.

- Освен машиностроенето има ли други сектори, които са по-податливи на негативните тенденции?

- Най-общо казано, това е индустрията. Но тя е основата на икономиката и когато там имаме спад, той се разпростира навсякъде. За туризма например дълго бе коментирано, че има известен спад. В селското стопанство африканската чума по свинете вече нанесе загуби.

Нещата се натрупват, трябва да сме предпазливи и да не губим време. Най-малкото поне не бива да ни успиват добрите икономически резултати от първата половина на годината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Още акценти от интервюто с ръководителя на екипа, работил по рейтинга на висшите училища: Приключи масовизацията на висшето ни образование. Сега то е все по-близо до европейския профил Увеличава се делът на студентите в направления, при които има по-добра реализация Университетите в по-голяма степен стават международно разпознаваеми В

Бен Крос в ролята на английския вицеконсул Уайт във филма на Анри Кулев "Имало една война"

Бен Крос: Тук не могат да ми плащат високи хонорари, но подпомагам българското кино

Британският актьор за участието си във филма "Имало една война", за живота в България и за други неща - Хареса ли ви филмът “Имало една война”, г-н Крос? - Много харесах филма. Проф. Анри Кулев е талантлив човек. Не ставаш професор, ако си неграмотен. Както всички знаем, той прави анимационни филми

Стефан Димитров

Стефан Димитров: Песните на НЛО са феномен - 30 г. след прехода още са актуални

Концертът с тях ще е много смешен и ексклузивен, няма да го излъчват по телевизията, казва талантливият композитор, написал за легендарното предаване 70-80 хита В американското посолство изпяха песента ми “Нова годино” като поздрав към българския народ за празниците По празниците ще сме като всички българи - няма да правим нищо особено

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Плаши ме какво става извън България - освен пластмасови домати внасяме и страхове - Честита ви наградата “Хеликон” за 2019 г., г-н Биолчев. Романът “Преселението” е издание на издателство “Труд” и с него вие спечелихте статуетката в състезание с над 120 заглавия. Как посрещнахте тази награда? Повиши ли тя самочувствието ви на писател

Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена - Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи? - Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber