Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7647728 Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време www.24chasa.bg
Васил Велев

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ 

- Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията. Споделяте ли като работодател тези опасения?

- Добре е да се вгледаме в това изследване, тъй като то е един първоначален сигнал за цялостното състояние на икономиката. В реалния сектор такива сигнали вече има трети пореден месец и не трябва на фона на добрите резултати за първото полугодие да си мислим, че нещата ще продължат по същия начин.

През първите 6 месеца на годината БВП достигна ръст от 3,3%, има ръст на инвестициите в основен капитал и на потреблението в рамките на 2-3 процента. Средната работна заплата нарасна с 12% на годишна база, на рекордно ниско ниво е безработицата – само 4,2%. Износът през първото полугодие има ръст от 6,3%.

Но

това ще бъдат

последните добри

икономически

данни за 2019 г.

Защото още през юни имаше спад от 3,5% на индустриалното производство и намаление на износа с 6,4%.

Работата е там, че статистиката гледа назад във времето, докато в бизнеса гледаме напред на база на потвърдени поръчки. Пък и имаме отчети за юли и август, които сочат задълбочаване на този спад. Вероятно за третото тримесечие статистиката ще отчете още по-голям спад в индустриалното производство, макар че тези резултати ще станат ясни през октомври. Но не трябва да губим времето дотогава, а да се вгледаме в ситуацията.

- На какво според вас се дължи тази започваща рецесия?

- Най-вече на спада на индустриалното производство в страните, които са ни основни партньори. На първо място Германия и Италия, към които имаме най-голям износ. В Германия вече има четвърто поредно тримесечие спад на индустриалното производство, като през второто тримесечие на годината той е значителен – 6,2% на годишна база.

Германският износ е спаднал с 8%. В Италия има спад на производството с 1,2%, а на износа – с 3,5%.

Ние сме отворена икономика - повече от половината от брутния вътрешен продукт у нас се формира чрез износ. Затова една рецесия, която се задава в Германия, се отразява и на нашата индустрия.

А причината за тамошното положение е в търговските войни между САЩ и Китай, в несигурността по отношение на Брекзит. В самия Китай има забавяне на икономиката, в Турция има девалвация на валутата. Всичко това прави картината недобра.

- Есента е време за изготвяне на бюджета за догодина. Как тези сигнали трябва да бъдат разчетени от онези, които го съставят?

- На първо място трябва да сме безкрайно предпазливи към бюджетните харчове, още повече че наскоро имахме голям извънреден разход за изтребителите. А през второто тримесечие на 2019 г. очевидно ще има намалени приходи.

- Лесно е да се каже, че трябва да се внимава с харчовете...

- Ами най-малкото имаше голям излишък в бюджета в началото на годината, който беше подвеждащ. Картината е вече много променена.

Аз виждам “на терен” какво става - предприятията ни работят с 20-25% под капацитета си. Имаме заводи, които вече са на 4-дневна работна седмица, особено в машиностроенето.

В Германия от второто тримесечие на 2019 г. вече се прилагат антикризисни мерки -

отпуски

по икономически

причини

и доплащане на заплатите от страна на държавата.

Такива мерки трябва да се въведат и у нас, ако и през септември състоянието продължи да бъде същото. Т.е. имаме около две седмици на разположение, през които мениджърите и собствениците да се върнат от отпуск, да си прегледат поръчките и да видят какво е положението.

- Имате предвид държавата да плаща за принудителните отпуски ли?

- Тези дни си прегледах отново онези 51 антикризисни мерки, които разработихме и приехме в тристранния съвет през 2009 г. Една от тях беше точно тази – въвеждане на 4-дневна работна седмица, която обаче се зачиташе за пълен трудов стаж. Тази мярка беше въведена за някои отрасли за едно тримесечие и после бе удължена за още едно.

Нещо подобно трябва да се направи и сега с

доплащане

от бюджета

за заплатите

на персонала на предприятията.

Защото в сегашната ситуация предприемачите не могат да не намалят работното време, противното означава да се правят съкращения. В първия случай персоналът сам ще избяга в търсене на по-високи доходи. След като кризата отмине - защото тя в никакъв случай няма да е толкова дълбока като онази от 2009 г., нито ще трае толкова дълго, хората ще се върнат много трудно обратно на работа.

Това се прави в ЕС в случаите, когато има

рязко намаление

на поръчките

До вчера най-острият проблем на българската икономика беше недостигът на човешки ресурси. Не бива да допускаме още веднъж това, защото веднъж вече сме го гледали. Най-голямата грешка през 2009 г. беше, че тази подкрепа не беше в пълен мащаб. Не бива да допуснем още веднъж това.

- Има ли други мерки, които бихте предложили да се вземат в сегашната ситуация?

- Чета си онези 51 мерки и виждам, че много от тях са били изпълнени, макар и еднократно. Много от тях биха могли да се използват и сега, например подкрепа на дохода на домакинствата, допълнителен финансов ресурс за реалния сектор, възстановяване на финансовата дисциплина в държавата, ограничаване на бюджетните харчове, събиране на резерви за подкрепа на фиска. Всичко това веднъж вече сме го правили и би следвало този път да се справим по-добре.

Разбира се, много ми се иска да греша и нищо такова да не се задава. Но в машиностроенето вече не си задават въпроса ще има ли криза и кога ще бъде. Те си задават въпроса колко дълга ще е. Защото кризата вече е тук.

- Освен машиностроенето има ли други сектори, които са по-податливи на негативните тенденции?

- Най-общо казано, това е индустрията. Но тя е основата на икономиката и когато там имаме спад, той се разпростира навсякъде. За туризма например дълго бе коментирано, че има известен спад. В селското стопанство африканската чума по свинете вече нанесе загуби.

Нещата се натрупват, трябва да сме предпазливи и да не губим време. Най-малкото поне не бива да ни успиват добрите икономически резултати от първата половина на годината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber