Защо е малко вероятно Франция да наложи вето върху отлагането на Брекзит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7647392 Защо е малко вероятно Франция да наложи вето върху отлагането на Брекзит Защо е малко вероятно Франция да наложи вето върху отлагането на Брекзит www.24chasa.bg
Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

Да удължим или да не удължим? Това е въпросът.

И той стои не само пред Борис Джонсън.

Съгласно правилата на ЕС, ако съюзът иска да отложи датата на Брекзита, Великобритания, като напускаща страна членка, трябва да поиска удължаване на срока от ЕС. Брюксел не може едностранно да го предложи или наложи.

А ако премиерът помоли за удължаване на срока (па макар и през скърцащи зъби), всеки отделен лидер от ЕС трябва да приеме молбата, за да бъде дадено това удължаване.

Което означава, че всеки един лидер от ЕС има възможност да наложи вето.

Сега Франция отново буни духовете като намеква, че няма да се съгласи на удължаване на Брекзита, освен ако не настъпи някаква драматична промяна в британския политически пейзаж, например нови избори или втори референдум.

Такива изявления на френски министри, като външния министър Жан-Ив Льо Дриан през уикенда, трябва да приемани с едно наум.

Главните причини са следните:

1) Франция си е създала такава репутация. Тя вечно се заканваше, но в крайна сметка одобри предишните удължавания на срока на Брекзита. Дипломат от северноевропейска страна в разговор с мен махна с ръка на поредния изблик на френско пустословие, определяйки го като "обичайното френско дрън-дрън". Честно казано, френският президент Еманюел Макрон имаше повече основания да се запъне срещу удължаване на срока през април, когато се беше запътил към изборите за Европейски парламент в надпревара с политическата си съперничка и водещ евроскептик Марин Льо Пен. Този път наистина няма с нищо да му се отрази.

2) Неотдавна Макрон открито призна, че се радва да играе "лошото ченге" по въпроси на Брекзита. А Брюксел е повече от доволен, че той го прави. Да се съобщава на Великобритания, че удължаванията на Брекзита не се извършват винаги автоматично е един от малкото начини, с които ЕС сега разполага за поддържане на натиска върху британските депутати. Повече от три години след референдума във Великобритания за членството й в ЕС европейските лидери нямат търпение с процеса на Брекзита да бъде приключено. Те имат нужда британските депутати най-сетне да се обединят около това какво искат от Брекзита, а не само какво не искат - например Брекзит без споразумение.

3) Изключително слабо вероятно е Франция да наложи вето на ново отлагане на Брекзита, ако то се подкрепя от други страни в ЕС, особено от Ирландия, за която той е особено важен. А такава подкрепа ще има. Както ми каза един дипломат от ЕС: "ЕС просто не работи така." И добави: "Защо й е на Франция да пропилее едно вето и добрата воля на ЕС заради някакво отлагане на Брекзита? Страните от ЕС си пазят ветото за неща, които са им важни". Ох!

Та има ли вероятност ЕС да удължи срока на Брекзита (ако бъде помолен), защото преговорите наистина бележат напредък, както настоява премиерът?

С една дума - не.

ЕС казва, че до момента преговорите с правителството на Джонсън са безплодни, но - и това е едно много важно "но" - те все пак могат да дадат плод.

Главният пратеник на премиера за Брекзита Дейвид Фрост е очакван отново в Брюксел утре.

Европейската комисия смята, че той може да обсъди една идея, която се спомена от правителството, но все още не е официално представена на ЕС: да се замени спорният предпазен механизъм, който гарантира запазване на отворената граница между Ирландия и Северна Ирландия и слез Брекзита с една обща за двете Ирландии аграрна зона. Това би означавало, че Северна Ирландия ще се равнява по Ирландия в спазването на правилата на ЕС за храните и земеделието и по този начин биха се избегнали гранични проверки в този сектор след Брекзита.

От гледна точка на ЕС тази земеделска зона би обхващала само 30 процента от трансграничната търговия. Така че това само по себе си не е решение. Но е някакво начало.

ЕС се надява да убеди премиера в нещо, което подозира, че той вече е склонен да приеме: завръщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазния механизъм, който в областта на търговията да обхваща Северна Ирландия, но не и цялата Великобритания.

Аргументът на ЕС по този въпрос ще гласи: "Ако вие, Борис Джонсън, сте склонен да приемете обхващаща двете Ирландии зона за селскостопански стоки, защо да не я разширим, така че тя да обхваща цялата трансгранична търговия? В Ирландско море вече се извършват някои проверки на селскостопански стоки и това не се отразява на единството на Северна Ирландия с останалата част от Великобритания. А ако искате до средата на октомври да се постигне решение по предпазния механизъм, ето го решението - хем се опазва ирландската граница и се съхраняват северноирландският мирен процес и общия пазар на ЕС, хем се позволява на останалата част от Великобритания да сключва свои търговски споразумение, които не са подвластни на митническите правила и регулации на ЕС".

В подкрепа на аргумента на ЕС са допитванията, които сочат, че огромното мнозинство от жителите на Северна Ирландия поддържат вариант на предпазен механизъм, който важи само за Северна Ирландия. Против него са допитванията сред юнионистите, които показват, че те в огромното си мнозинство се противопоставят на това.

Дори и премиерът да се изкуши от предпазен механизъм само за Северна Ирландия, той трябва да се увери, че разполага с достатъчно депутати за подкрепа на тази идея в парламента, въпреки неизбежния отпор поне от Демократичната юнионистка партия и някои консерватори.

Възможността за плодотворни преговори, колкото и далечна да изглежда, обаче не е единствената причина да е вероятно, че ЕС ще даде ново удължаване на Брекзита, ако бъде помолен.

Лидерите на ЕС никога няма да искат да бъдат запомнени като хората, които са затръшнали вратата в лицето на Великобритания, докато все още може да се стигне до споразумение за Брекзита.

Подобно на Борис Джонсън, макар че мнозина биха поспорили в каква степен, ЕС от една страна се стреми към постигане на споразумение за Брекзит, а от друга се подготвя за замерването с обвинения, което неизбежно ще последва при Брекзит без споразумение.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Какво да го правиш - той си пие от малък

За издигането на алкохолизма в култ В добре познатия на всички, родени преди 2000 г., сериал “Приятели”, още преди да се залюби с Чандлър, Моника за кратко време излиза със Забавния Боби. Боби е душата на компанията, всички го харесват и той им отвръща със същото, затрупвайки ги с шеги и закачки. Приятелите обаче забелязват

Борис Джонсън довежда до отчаяние европейските преговарящи

Британският премиер Борис Джонсън довежда до отчаяние европейските преговарящи с непреклонността си и оставя малко надежда за споразумение с ЕС за Брекзит до 31 октомври, за което ще поеме "цялата отговорност". "Все още сме готови обективно да анализираме всички конкретни и юридически издържани предложения на Великобритания,

Англия поема към най-тежката зима след Втората световна война

Въпросът вече е дали няма да въвлече в нов конфликт и целия Запад Англичаните много се интересуват от метеорологичната прогноза. Не че очакват да се случат някакви ужасяващи катаклизми на обитавания от тях остров, а защото разговорът за времето е ритуал в техния живот. Някои познавачи на английската народопсихология твърдят,

Георги Марков събра 30-годишната политическа история на Виктор Орбан в 124 страници

От студентските години до премиерското кресло - възхода му разказва депутатът, за когото унгарският премиер е феномен 30 години. Толкова се навършват тази година от официалното отваряне на границата на Унгария с Австрия. Също толкова време се навършва, откакто млад студент в Унгария на име Виктор Орбан започва политическата си кариера.

Москва ни освободи и от фашизма, и от комунизма

Ако махнем Паметника на Съветската, армия, да сложим паметник на КГБ? Спокойно, граждани – истериите на последната седмица са само подгрявка за юбилея на прехода – 30 години 10 ноември! Знаем ли обаче какво се случи в онази паметна дата? Днес всеки, който тогава се е разходил до жълтите павета, се мисли за революционер

В ресора на Габриел е бъдещето на Европейския съюз

Българският еврокомисар Мария Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта да обедини под една шапка т.нар. Златен триъгълник - наука, бизнес и образование. Какъв шанс получава България с този ресор? С този въпрос се обърнахме към политоложката Румяна Коларова и икономиста Лъчезар Богданов

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Вместо да вкара на празна врата, Салвини си заби автогол

Италия вече не е троянският кон, Европа си отдъхна За двайсетина дни през август, когато италианецът ходи задължително на почивка със семейството или любовницата си, се случиха толкова много събития и така главоломно, че дори на обръгналите на италианския хаос им се зави свят. Острите завои в хода на правителствената криза се редуваха буквално

Искаме да се забърза икономиката, а работниците ще намаляват. Какъв ход има?

Ключов фактор става производителността на труда По последни данни на НСИ производителността на труда през второто тримесечие на годината, измерена през създадения БВП на един зает, нараства с 3,5% в реално изражение спрямо същия период на 2018 г. Същият реален темп на растеж отчита и БВП Което означава

Defense News: България ускорява купуването на военна техника на фона на страха от Русия

На фона на увеличената решителност на Русия да проектира военната си мощ в Черно море, Румъния и България ускоряват програмите си за модернизация на своите въоръжени сили и замяна на съветската военна техника с оръжие и оборудване, произведени на Запад, пише американското издание Defense News в материал,

Защо е малко вероятно Франция да наложи вето върху отлагането на Брекзит

Да удължим или да не удължим? Това е въпросът. И той стои не само пред Борис Джонсън. Съгласно правилата на ЕС, ако съюзът иска да отложи датата на Брекзита, Великобритания, като напускаща страна членка, трябва да поиска удължаване на срока от ЕС. Брюксел не може едностранно да го предложи или наложи.

Размяната на затворници с Русия - победа за Зеленски, но с риск от опасни последици

Новият украински президент Володимир Зеленски направи голям удар през уикенда с успешната, първа по рода си размяна на затворници с Москва. Този напредък обаче може да наложи на Киев опасни отстъпки в бъдеще, предупреждават експерти и медии. Встъпил в длъжност през май, Зеленски - бивш актьор без опит в политиката,

Скромен живот, за да спасим планетата

По-малко пътувания, дрехи ще намалят нуждата от самоунищожителни действия Без да съм някакъв затоплист, климатичните промени са очевидни. Температурите през този септември са както бяха някога в края на юли. На планетарно ниво все повече хора вярват наистина в теорията, че намаляването на парниковите газове ще спаси нашата глупава планета.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber