Защо е малко вероятно Франция да наложи вето върху отлагането на Брекзит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7647392 Защо е малко вероятно Франция да наложи вето върху отлагането на Брекзит Защо е малко вероятно Франция да наложи вето върху отлагането на Брекзит www.24chasa.bg
Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс
Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

Да удължим или да не удължим? Това е въпросът.

И той стои не само пред Борис Джонсън.

Съгласно правилата на ЕС, ако съюзът иска да отложи датата на Брекзита, Великобритания, като напускаща страна членка, трябва да поиска удължаване на срока от ЕС. Брюксел не може едностранно да го предложи или наложи.

А ако премиерът помоли за удължаване на срока (па макар и през скърцащи зъби), всеки отделен лидер от ЕС трябва да приеме молбата, за да бъде дадено това удължаване.

Което означава, че всеки един лидер от ЕС има възможност да наложи вето.

Сега Франция отново буни духовете като намеква, че няма да се съгласи на удължаване на Брекзита, освен ако не настъпи някаква драматична промяна в британския политически пейзаж, например нови избори или втори референдум.

Такива изявления на френски министри, като външния министър Жан-Ив Льо Дриан през уикенда, трябва да приемани с едно наум.

Главните причини са следните:

1) Франция си е създала такава репутация. Тя вечно се заканваше, но в крайна сметка одобри предишните удължавания на срока на Брекзита. Дипломат от северноевропейска страна в разговор с мен махна с ръка на поредния изблик на френско пустословие, определяйки го като "обичайното френско дрън-дрън". Честно казано, френският президент Еманюел Макрон имаше повече основания да се запъне срещу удължаване на срока през април, когато се беше запътил към изборите за Европейски парламент в надпревара с политическата си съперничка и водещ евроскептик Марин Льо Пен. Този път наистина няма с нищо да му се отрази.

2) Неотдавна Макрон открито призна, че се радва да играе "лошото ченге" по въпроси на Брекзита. А Брюксел е повече от доволен, че той го прави. Да се съобщава на Великобритания, че удължаванията на Брекзита не се извършват винаги автоматично е един от малкото начини, с които ЕС сега разполага за поддържане на натиска върху британските депутати. Повече от три години след референдума във Великобритания за членството й в ЕС европейските лидери нямат търпение с процеса на Брекзита да бъде приключено. Те имат нужда британските депутати най-сетне да се обединят около това какво искат от Брекзита, а не само какво не искат - например Брекзит без споразумение.

3) Изключително слабо вероятно е Франция да наложи вето на ново отлагане на Брекзита, ако то се подкрепя от други страни в ЕС, особено от Ирландия, за която той е особено важен. А такава подкрепа ще има. Както ми каза един дипломат от ЕС: "ЕС просто не работи така." И добави: "Защо й е на Франция да пропилее едно вето и добрата воля на ЕС заради някакво отлагане на Брекзита? Страните от ЕС си пазят ветото за неща, които са им важни". Ох!

Та има ли вероятност ЕС да удължи срока на Брекзита (ако бъде помолен), защото преговорите наистина бележат напредък, както настоява премиерът?

С една дума - не.

ЕС казва, че до момента преговорите с правителството на Джонсън са безплодни, но - и това е едно много важно "но" - те все пак могат да дадат плод.

Главният пратеник на премиера за Брекзита Дейвид Фрост е очакван отново в Брюксел утре.

Европейската комисия смята, че той може да обсъди една идея, която се спомена от правителството, но все още не е официално представена на ЕС: да се замени спорният предпазен механизъм, който гарантира запазване на отворената граница между Ирландия и Северна Ирландия и слез Брекзита с една обща за двете Ирландии аграрна зона. Това би означавало, че Северна Ирландия ще се равнява по Ирландия в спазването на правилата на ЕС за храните и земеделието и по този начин биха се избегнали гранични проверки в този сектор след Брекзита.

От гледна точка на ЕС тази земеделска зона би обхващала само 30 процента от трансграничната търговия. Така че това само по себе си не е решение. Но е някакво начало.

ЕС се надява да убеди премиера в нещо, което подозира, че той вече е склонен да приеме: завръщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазния механизъм, който в областта на търговията да обхваща Северна Ирландия, но не и цялата Великобритания.

Аргументът на ЕС по този въпрос ще гласи: "Ако вие, Борис Джонсън, сте склонен да приемете обхващаща двете Ирландии зона за селскостопански стоки, защо да не я разширим, така че тя да обхваща цялата трансгранична търговия? В Ирландско море вече се извършват някои проверки на селскостопански стоки и това не се отразява на единството на Северна Ирландия с останалата част от Великобритания. А ако искате до средата на октомври да се постигне решение по предпазния механизъм, ето го решението - хем се опазва ирландската граница и се съхраняват северноирландският мирен процес и общия пазар на ЕС, хем се позволява на останалата част от Великобритания да сключва свои търговски споразумение, които не са подвластни на митническите правила и регулации на ЕС".

В подкрепа на аргумента на ЕС са допитванията, които сочат, че огромното мнозинство от жителите на Северна Ирландия поддържат вариант на предпазен механизъм, който важи само за Северна Ирландия. Против него са допитванията сред юнионистите, които показват, че те в огромното си мнозинство се противопоставят на това.

Дори и премиерът да се изкуши от предпазен механизъм само за Северна Ирландия, той трябва да се увери, че разполага с достатъчно депутати за подкрепа на тази идея в парламента, въпреки неизбежния отпор поне от Демократичната юнионистка партия и някои консерватори.

Възможността за плодотворни преговори, колкото и далечна да изглежда, обаче не е единствената причина да е вероятно, че ЕС ще даде ново удължаване на Брекзита, ако бъде помолен.

Лидерите на ЕС никога няма да искат да бъдат запомнени като хората, които са затръшнали вратата в лицето на Великобритания, докато все още може да се стигне до споразумение за Брекзита.

Подобно на Борис Джонсън, макар че мнозина биха поспорили в каква степен, ЕС от една страна се стреми към постигане на споразумение за Брекзит, а от друга се подготвя за замерването с обвинения, което неизбежно ще последва при Брекзит без споразумение.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Владимир Путин обяви реформа, която  вероятно ще го задържи  в реалната власт и  след 2024 г.
СНИМКИ:  РОЙТЕРС

Путин започва загадъчна реформа

Майките ръкопляскат, коментаторите пият аспирин Сензационните реформи, които руският президент Путин възвести на 15 януари, могат да се сравнят с котката на Шрьодингер, която според квантовата физика може да е хем жива, хем мъртва едновременно – всичко зависи от гледната точка. Според патриотите – путинисти

Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран  в Москва.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия в 2024-а: back in the USSR*

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

При всяко престъпление с деца има обща линия - липсва родител, но и помощ от институциите и хората Над 330 000 деца живеят така и са бъдещите маргинали и изверги, а политиците се занимават с фалшиви новини На 16 март 2001 г. майка с психично заболяване уби детето си, 3-годишния Пепи. Това разгоря огромни протести и като че ли бе първото

Борисов с престолонаследника на Абу Даби и египетския президент на откриването на военната база в Беренис

Защо Борисов стигна и до Червено море

Явно от този бряг се вижда по-добре бъдещето на енергийните потоци в Средиземноморието Присъствието на премиера Бойко Борисов в компанията на египетския президент Абделфатах Сиси и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян на откриването на военната база Беренис на брега на Червено море онзиден бе изненада за мнозина

35-о място за България в световна класация по качество на живот

35-о място за България в световна класация по качество на живот

Всяка година US News&World Report, BAV Group и Wharton School на университета в Пенсилвания класират най-добрите държави в света по 9 критерия. В новото издание на индекса са включени 73 държави, които се представят най-добре по комбинация индикатори за развитие, икономика и качество на живот. В цялостната класация България е на 58-а позиция

Бездомният Валентин се надява да получи покрив.

Валентин и отхвърлените хора - тест човеци ли сме, или бездушни сенки

Дано добри хора му помогнат. А другите знайни и незнайни в подобно положение? Поредният зов за помощ. Мен все още те ме впечатляват. Все още не ги подминавам с досадата “аре пак”. Този случай е в дългата поредица на отхвърлените от живота. Българи. Сънародници. Съпричастници в общото ни битие. Вкратце - нищо ново

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Димитър Ганев за новите 30 години: Как да се впишем в Четвъртата индустриална революция (Видео)

Димитър Ганев за новите 30 години: Как да се впишем в Четвъртата индустриална революция (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Гледам тъжните новини от врачанското село Галиче и се чудя как можаха в края на лятото сливенските роми да се вържат на фалшивата новина, че социалните ще отнемат децата им направо от училище? Първо, в България социалните не влизат в циганските махали, както и инспекторите на енергото и тези от ВиК. Но социалните не само не влизат в укрепените от

Юлиан Попов

Добра новина! Нормализира се търговското салдо с Русия

Зад цифрите често се крият не просто търговски отношения Излязоха предварителните данни на НСИ за търговията с трети страни. Износът за Русия се е качил с 31% (или с 230 млн.) и вече доближава 1млрд. лева. Не съм ровил да видя на какво се дължи това, голям дял е фармацевтика. Така Русия започва да става поне на хартия средно значим търговски

Иван Тодоров

Какво е да убиеш хладнокръвно на 18 и дни след това? И защо наказанията трябва да се променят

l Държавата да се намесва при деца, зарязани от родителите си, които растат по улиците l Де се диференцира отговорността на 16 и 17-годишните Вероятният извършител на зверското изнасилване и убийство на 18 годишната ученичка в с. Галиче е 17 годишният ром Аксел – неучил, неработещ. След убийството спокойно задигнал 250 лв

Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2

Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2

И британският суверен, и нашият са деветата дупка на кавала Каква е приликата между британската политическа система и българската? В това, че и в двете държави суверенът няма никаква власт. А каква е разликата? Там за суверен се води кралската институция, а у нас – народът. Но и там, и тук държавата не бръсне суверена си за 5 стотинки

Язовирите от години се стопанисват паразитно. Държавата  защо не е спряла това?

Язовирите от години се стопанисват паразитно. Държавата защо не е спряла това?

Арестът на министъра на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица заради водната криза в Перник и вноса на боклук от Италия предизвика много дискусии. Обърнахме се към политолозите Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд”, доц. Стойчо Стойчев и доц. Румяна Коларова с въпросите какви знаци дава това събитие и какви ще са

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber