Къде освен в семейството да пребивава детето? Другаде - ако реши всемогъщата държава!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7646580 Къде освен в семейството да пребивава детето? Другаде - ако реши всемогъщата държава! Къде освен в семейството да пребивава детето? Другаде - ако реши всемогъщата държава! www.24chasa.bg
Къде освен  в семейството да пребивава детето? Другаде - ако реши всемогъщата държава!

Защо “норвежките” социални експерименти нямат място в България

НА 7 СЕПТЕМВРИ в цялата страна започнаха граждански протести срещу законодателни промени, свързани с държавната политика към децата.

Обществената тревога е, че “норвежките” социални експерименти и практики, заложени в оттегления проект за стратегия за детето, се прокарват тихомълком в текущото законодателство. Проблемът с детската стратегия е сходен със скандалната Истанбулска конвенция и джендър идеологията, които бяха отхвърлени от България благодарение на активната позиция на българския интелектуален и научен елит и широката обществена реакция.

Държавни чиновници и пряко заинтересованите от прокарването на скандалната стратегия соросоидни организации обявиха справедливите опасения и възражения на хората за невежество, което нямало общо с действителността. Социалното министерство дори дръзна да разпространи ферман, в който се опитва да разяснява действащите законови положения. В него има пасаж, иззад който прозира юмручето на Сорос - възразяващите срещу въпросната стратегия са етикетирани като “религиозни активисти”.

Защо подобни етикети са скандални ли? Защото така се прави опит да се насъска публиката, че едва ли не някакви религиозни фанатици имат нахалството да изразяват мнение по политика на държавата, която засяга техния и на децата им живот и бъдеще. Това е латентна дискриминация, проповядвана от държавен орган, а преди това и от соросоидните организации и техни пропагандни рупори.

Когато държавата започне да дели хората по тяхната религиозна, етническа, расова, политическа или полова принадлежност, а не да се вслушва в техните искания и предложения, това вече отива отвъд понятията за демокрация и равноправие. Впрочем, освен че част от протестиращите със сигурност са религиозни, те са и бели, хетеросексуални, етнически българи, арменци, турци, социалисти, демократи, консерватори и пр. Надявам се, че това не е проблем за височайшето чиновничество!

На онези, които ще започнат да правят дисекция на законовите алинеи и ще се опитват да доказват, че хората не били разбрали, защото нищо ново не се случвало, трябва да се каже нещо много ясно. Не е въпросът в алинеите, а във философията на законодателството и политиките за детето. Оправданието “ама така е по документите на ООН” не върши работа, защото борбата не само у нас е именно да се смени тази философия, прокарана от лобистките кръгове на соросоидите в международните организации. Тази философия е погрешна и неприемлива.

А тя в едър щрих е следната: детето е автономен индивид, който трябва да бъде независим от семейството си и да комуникира с държавата и света напълно самостойно. Образно казано, то не е присъща част от семейството, а просто пребивава там. Следователно може да пребивава и другаде, ако така реши всемогъщата държава.

Тук, разбира се, не говорим за девиациите като насилие или друго опасно за живота и здравето на детето третиране в семейната среда – тогава несъмнено защитната намеса на държавата по дефиниция е оправдана, необходима и задължителна. Като при всяко посегателство върху личността. Говорим обаче за възпитанието и образованието. Там според философията, прокарвана от години и заложена в действащото законодателство, родителите практически нямат думата.

Въпреки че и в международните актове по правата на човека, и в нашата конституция родителите имат правото да осигуряват ценностното и идеологическо възпитание на децата си, това право на практика е отнето. В училища и детски градини например могат да скитат всякакви НПО-та, да пропагандират всякакви ценности, да индоктринират децата в джендър идеология и всичко останало по соросоидния конспект, а родителите нямат думата. Това е смисълът на разкъсването на ценностната връзка между детето и неговото семейство под благовидния претекст, че така се осигурявала пълната свобода на това дете – някой друг, а не семейната общност да форматира съзнанието на детето и неговите ценности още от най-крехка възраст. И ако родителите например обясняват на детето си научната истина, че няма триста пола, а само мъжки и женски и че той се придобива по рождение, а не по избор, то те да бъдат обявени за неблагонадеждни и детето им изведено.

Защо го правят, каква е целта? Само въпрос на грантове и изхранване на една специфична група организации, прокарваща дневния ред на мизантропи от типа на скандалния международен спекулант Джордж Сорос ли е?

Естествено, че не. Незавимо дали самите изпълнители на този дневен ред са наясно с това, или са просто в ролята на “полезни идиоти”, зад така очертаната философия се крие нещо много по-мащабно. Господстващото идеологическо статукво на неолибералния глобализъм, което се установи през последните десетилетия, налага като глобална матрица три процеса, чиято крайна цел е да се трансформира човечеството в името на глобалния пазар и в интерес на глобалната капиталистическа класа – “суперкласата”, както я обозначава известният американски политолог Дейвид Роткопф.

Първият е размиване на националната държава чрез изнасяне на суверенитет към наднационални институции, които по правило са откъснати от пряк демократичен контрол, и подчиняване на така отслабените държави на корпоративния капитал чрез система за “свободна търговия”. Вторият е обезцърквяване на обществото чрез изличаване на религията от публичността и подмяна на светското начало с агресивен атеизъм. И третият процес е промяната на социокултурния код на обществото чрез политиката на идентичностите и джендър идеологията.

Всичко това се прави, за да се размият и ерозират ценностните “котви” на личността, които пречат на проникването на този тип пазарни отношения във всяка фибра на социалната тъкан. А най-могъщите ценностни “котви” са именно нацията, религията и семейството. Ако бъдат разбити те, личността вече ще е напълно подвластна за моделиране съобразно интересите на глобалния елит. Затова например за глобалистите християнството е един от основните врагове – защото е ценностна общност, която е във висока степен импрегнирана срещу външно ценностно влияние. Затова трябва да се ерозира понятието за нация и суверенитет - защото, когато човек бъде лишен от усещането за принадлежност към националната общност, нейната история, митология и държава, тогава става просто блуждаещ “номад”, подвластен на наднационалните институции. А те са технократични и подчинени на глобалния елит, а не изразител на интересите на гражданите. Това е власт на селектираните и инсталирани от глобалния елит, а не на демократично избраните. Затова в крайна сметка трябва да бъде релативизирано и семейството чрез джендър идеологията и автономизацията на децата - защото то също е пречка пред налагането на глобалната матрица.

Глобалният пазар няма нужда от граждани, а от консуматори. Гражданинът има права и свободи. Консуматорът има само инстинкти и интереси за задоволяване на своите нужди. Политиката е мъртва, да живее пазарът. Homo politicus трябва да умре, за да остане само homo economicus. Отива си гражданинът, който участва в излъчването и контрола над властта, възцарява се консуматорът, който гледа на света през призмата на своя икономически интерес. Общото благо е сведено до максимизацията на печалбите.

Противниците на това статукво в света стават все повече и все по-могъщи. Начело със САЩ под управлението на президента Доналд Тръмп. В ход е епохална промяна. Това е голямата картина. И тъкмо в този контекст трябва да бъдат разположени, за да бъдат пълноценно разбрани, обществени конфликти като случващото се у нас по повод на Истанбулската конвенция и на стратегията за детето. Властите повече нямат право да си затварят очите и на сляпо да прокарват като едва ли не безалтернативна истина фалшивите догми на неолибералния глобализъм. Соросоидите нямат монопол над истината, нито са легитимен изразител на широкия обществен интерес. Те, естествено, имат право да защитават идеите и ценностите, в които вярват или за които им се плаща. Но държавата трябва да води плуралистичен диалог с обществото, а не само със соросоидите.

И, да, “норвежките” социални експерименти и практики нямат място в България!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Васил Божков Снимка: Архив

Васил Божков: Защо трябва да се закрива един работещ бизнес?

Той подозира, че някой иска да прехвърли бизнеса му на друг човек. И още: Пеевски е демонизиран, не е чак такъв злодей Бизнесменът Васил Божков изрази съмнения пред "Свободна Европа", че внесените от НФСБ промени в закона за хазарта са с неформалната подкрепа на ГЕРБ. На въпрос дали смята, че атаката идва неформално от ГЕРБ

Срам ме е, че през 2009 г. не наградиха хидроинженерите, проектирали язовирите, с  които днес ще спасяват Перник

Срам ме е, че през 2009 г. не наградиха хидроинженерите, проектирали язовирите, с които днес ще спасяват Перник

Може би трябваше с гръм и трясък да вляза в президентството и да питам защо Пролетта на 2009 година беше много напрегната. Идваха избори и вероятността да остана в МОСВ след тях изглеждаше нищожна. Покрай битката за река Места се срещнах с всички доайени хидроинженери, които бяха вече много възрастни

В. "24 часа" от 20 януари 2020 г. - статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов

Паметник на Аспарух в София? Само ако “тъпче” съветски “Шпагин”!

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Нека има място, обединяващо българите

Нека има място, обединяващо българите

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Азбучни вотове - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Азбучни вотове - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

След като преди два месеца стана застъпник на протестна петиция в Европарламента, сега размахва пръст на трасето, по което се работи Като слуша човек какво говори евродепутатът Радан Кънев за довършването на магистрала "Струма", не може да разбере как така хем горещо иска това да стане бързо (както твърди)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Скоро след като иранското правителство призна, че по погрешка е свалило пътнически самолет и са загинали 176 души, в Иран избухнаха протести. Трагедията със самолета се разигра на фона на ескалиращо напрежение със САЩ заради убийството на Касем Солеймани, командир на влиятелните ирански сили "Ал Кудс"

Франциск и Бенедикт през 2016 г. Снимка РОЙТЕРС

Двамата папи: Бенедикт срещу Франциск

Такова нещо се случва за първи път: бившият папа Бенедикт внезапно излезе от усамотението си, за да се опълчи срещу модернизационните стремежи на Франциск. Бенедикт не можел да си мълчи по въпроса за безбрачието, съобщава "Дойче веле". "Двамата папи" като много амбициозен кинофилм развълнува милиони зрители по цял свят

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Облекчението на режима в Иран продължи кратко. Убийството на генерал Солеймани покърти дълбоко Ислямската република. В следващите дни милиони иранци, дистанциращи се от режима, се включиха в траурните процесии. В съседен Ирак настояването за изтегляне на чуждестранните войски доминира над антииранските протести

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Каквото и да казват, винаги става дума за пари Прокурорите намериха доказателства за виновно поведение при стопанисването на язовир “Студена” - министър Нено Димов е бил многократно уведомяван писмено, че водата свършва, но не е направил необходимото водата да спре да се ползва за промишлени нужди и през цялата минала година ползването за

Касем Солеймани СНИМКА: Ройтерс

Как Иран се опита да създаде терористични клетки в Централна Африка

Бунтовникът от Централна Африка стъпи на о-в Киш, ирански курорт на Персийския залив, и си замина на следващия ден. Престоят му бе кратък, но отвори нов фронт в ескалацията на напрежението между Иран и Запада. Измаел Джида е посредник с добри връзки, част от които са най-прословутите мисионери и трафиканти на оръжия от разпокъсаните от войните

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber