Чуйте Гешев - поставя въпроси, важни за обществото. Без да са политици, главните прокурори се помнят колкото президентите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7644590 Чуйте Гешев - поставя въпроси, важни за обществото. Без да са политици, главните прокурори се помнят колкото президентите Чуйте Гешев - поставя въпроси, важни за обществото. Без да са политици, главните прокурори се помнят колкото президентите www.24chasa.bg
Чуйте Гешев - поставя въпроси, важни за обществото. Без да са политици, главните прокурори се помнят колкото президентите

За прокуратурата взаимодействието с другите власти е най-наложително

Вестник “24 часа” публикува на 5 септември интервю с Иван Гешев, който е заместник на главния прокурор и номиниран от прокурорската колегия на ВСС за главен прокурор. Поканихме за мнение по тезите му известния юрист Иван Тодоров:

Приветствам позицията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, че приема за необходима и полезна дискусията по представената от него концепция. Подхожда честно, като не се опитва да омаловажи големите правомощия на главния прокурор, които определят засиления интерес към неговия избор, а именно: “Продължителността на мандата, а и правомощията на главния прокурор … и методическото ръководство на дейността на всички прокурори и следователи”. Да, вярно е, че съдът решава, но до съда се стига само чрез прокуратурата.

Полезно е да не се забравя, че дискусията следва да бъде преди всичко професионална и да се избягват политическите нюанси. В правната система на България главният прокурор не е политическа позиция. Главните прокурори в България се помнят колкото и президентите и в крайна сметка за техния мандат обществото формира една обща позиция. Което е стимул за един главен прокурор да се справи добре.

Гешев много точно обобщава, че правната уредба на съкратеното съдебно следствие е дискусионна и там са наложителни промени.

Прави ми впечатление, че заетата от Гешев позиция е да се търси консенсус в предложенията за промени на съкратеното съдебно следствие. Той основателно посочва, че прокурорът е изключен при вземането на решение за съкратено съдебно следствие. Инициативата може да е на съда и на подсъдимия. А че има проблем – това е безспорно в случаите, когато има събрани безспорни доказателства, а подсъдимият може да постигне занижено наказание, като поиска съкратено съдебно следствие.

Н

а първо място, основната цел на съкратеното съдебно следствие е, когато събраните доказателства не са стопроцентово сигурни в своята убедителност в началото на съдебното производство, да се стимулира подсъдимият, ако е виновен, да признае, като получи по-леко наказание. Добре, но кой най-добре може да прецени в началото на съдебното производство дали доказателствата са достатъчно убедителни, или не? Естествено, това е прокурорът. И специално в този случай въвеждането на съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие не нарушава равнопоставеността на страните пред съда. Защото и без съгласието на подсъдимия не може да има съкратено съдебно следствие. Т.е. в този случай би имало равнопоставеност между страните в наказателното съдебно производство.

В момента, дори да има събрани стопроцентово несъмнени и убедителни доказателства за вината на подсъдимия, той може да поиска да има съкратено следствие и по този начин независимо от съда и прокурора да редуцира с 1/3 наказанието си. Което би засегнало чувството за справедливост на пострадалите. Едно съгласие на прокурора би осуетило такова развитие.

Е

стествено, втората основна цел на съкратеното съдебно производство е цялото наказателно производство да приключи по-бързо. В големия брой случаи при съкратено производство решението не се обжалва. Заангажирането и на съда, и на прокуратурата в обжалването на две съдебни инстанции изяжда съществена част от капацитета им за борба с престъпността. Ето защо изцяло споделям направеното от Гешев заключение, че промени при съкратеното съдебно следствие следва да се извършат, но “заличаването изобщо на тази процедура би било крачка назад в усилията за ускоряване на наказателното производство”.

Към предложенията за декриминализиране на активния подкуп Гешев е много категоричен, че това не бива да се допуска. Той предлага законодателно да се уреди намаляване на наказателната отговорност в случай на доброволно сътрудничество, включително и заменяне на наказателната отговорност с административнонаказателна по реда на чл.78а от НК. Гешев изтъква, че подобен механизъм е уреден в НК за участник в организирана престъпна група, който доброволно се предаде на органите на властта.

В подхода на Гешев към предлаганото от него декриминализиране на провокацията към подкуп ми прави впечатление, че това следва да стане в съответствие с практиката на съда за защита правата на човека в Страсбург “при възможно най-широк съдебен контрол. Не само при първоначалното разрешение за ползването й като способ за доказване, а и при одобряване на резултатите с оглед ползването им като годно доказателство”. Това би било сигурна гаранция срещу възможна злоупотреба с провокацията към подкуп. Гешев специално акцентира върху силната превантивна роля на провокацията към подкуп срещу корупцията. Защото в много случаи този, който би искал да получи подкуп, ще се притеснява от възможността да бъде обект на разрешена от съда провокация към подкуп.

В съвременния свят и в правовите държави никой не поставя под съмнение разделението на властите и необходимостта от взаимодействие между тях. Няма как в една единна държава да има китайски стени между властите. Няма как съдиите да бъдат отгледани от малки от други съдии, да се подготвят за съдии и да станат съдии. В цял свят при формирането на съдебната власт има пряко или косвено участие на другите видове власти. В САЩ – държава, за която няма съмнение, че има разделение на властите и демокрацията е изявена, федералните съдии и съдиите от ВС на САЩ се избират пряко с участието само на президента (изпълнителната власт) и на законодателната власт. Съдебните съвети в повечето държави се избират с участие на други видове власти извън съдебната. Но все още не е намерен съвършен вариант за конкретна държава.

За прокуратурата взаимодействието с другите видове власти е най-наложително поради характера на дейността. Как прокуратурата ще стига до престъпленията без съдействие на полицията, на десетките контролни органи в държавата и на НАП? Нормално е при една законодателна инициатива законодателната власт да изслуша и вземе пред вид становището на правоохранителните органи, чиято дейност се урежда – защото те най-добре познават тази дейност и проблемите й.

Кандидатът за главен прокурор казва, че ще изисква прокурорите да подхождат с още по-голяма отговорност към работата си – например, когато събирането на доказателства е непълно и правните квалификации не са точно обосновани.

Гешев заявява, че ще работи за осигуряване на “още по-голяма прозрачност и институционна предвидимост… чрез своевременното, обективно и открито предоставяне на информация пред обществото при спазване на закона”. И наистина – само от полза на обществото е то да е информирано, ако това няма да пречи на откриването и доказването на престъпленията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Къде го видяхте това отвращение

Къде го видяхте това отвращение

БОРИСЛАВ ЗЮМБЮЛЕВ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. “24 ЧАСА” “24 часа” настоява за публично извинение - клевета e твърдението, че вестникът е срещу евро-атлантическите ценности Уважаеми господа, С голяма изненада прочетох в сайта “Дневник” доклад, за който се казва, че е изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, и в който се твърди

Първата страница на доклада

Клеветници поставиха “24 часа” в Кремълски наръчник

Центърът за изследване на демокрацията измисли роля на най-влиятелния всекидневник с несъществуващи обвинения в доклад на неизвестна неправителствена организация В публикация на сайта “Дневник” в понеделник със заглавие “За руските интереси работят в правителството, парламента и водещи медии” се описва доклад на Центъра за изследване на

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Представата на Тръмп за изпълнителната власт е защитата му по импийчмънта

Доналд Тръмп винаги е бил човек на крайностите. Нещо е най-добро или най-лошо, човек е победител или пълен неудачник, дадено събитие не се е случвало преди, въпреки че се е случвало. Абсолютизмът беше неписаният принцип на неговата кариера в бизнеса и е пътеводна звезда на президентството му на фона на твърденията му

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Мирният план на Тръмп за Близкия изток може да даде тласък на израелския лидер

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера замина за Вашингтон и се зарече, че ще "пише история". Каза го в навечерието на срещата си с президента Тръмп и обявяването на дългоочаквания план на правителството на САЩ за уреждане на израелско-палестинския конфликт. Тази знакова среща във Вашингтон обаче изглежда ще остане в сянката на сериозните

Защо се срива немската автомобилна индустрия

Защо се срива немската автомобилна индустрия

Производството на традиционните коли на гориво ще се насочи към Източна Европа Производството на автомобили в Германия спадна до най-ниското ниво от близо четвърт век. През изминалата 2019 г. немските автомобилни заводи са произвели 4,66 милиона автомобила – най-ниското ниво от 1996 г. насам Годишният спад е с цели 8 процента

СНИМКА: Pixabay

Защо японците не се страхуват от роботите

Западът обикновено възприема роботите и изкуствения интелект като заплаха, но Япония има по-философски възгледи, създали сложните отношения на страната с машините. В 400-годишен будистки храм посетителите могат да бродят сред тихи каменни градини, да изпият спокойно чаша чай и да получат будистки откровения от необичаен свещеник - андроида на име

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Сбогом, Европа: в петък Великобритания вдига котва

Остават броени дни преди британският кораб да отплава в открито море. За Обединеното кралство започва историческа седмица - в петък то ще стане първата страна, която след три години и половина на трудна раздяла напуска ЕС. Някои ще празнуват, на други ще им е криво, но след три отлагания Брекзитът, довел до разцепления - от британските семейства

Яви се нов светия - Доналд  Великомъченик

Яви се нов светия - Доналд Великомъченик

По Коледа го разпнаха, тази седмица ще се възнесе Тази седмица във Вашингтон се решава съдбата на американския президент Доналд Тръмп. Той бе импийчнат, т. е. обвинен по Коледа, делото в момента се гледа в Сената и нищо чудно да приключи с оправдание още до тази събота. А може и да продължи като безкраен новинарски празник

Яденето на змии  и глобализацията  са несъвместими

Яденето на змии и глобализацията са несъвместими

Бубонната чума е пътувала 100 години по Пътя на коприната, за да стигне от Китай до Европа. На кунгфлу му трябваха 3 дни Т. нар. кунгфлу - инфекцията от коронавирус, е показателна, че странни традиционни практики са напълно неприемливи в условията на глобализация. Вероятно кунг флу ще убие около 30 млн

Кликнете върху графиката, за да я видите уголемена.

Коментар на седмицата №1: Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 103 хиляди прочитания. С 1785 евро по-високо от българското е най-малкото заплащане в Люксембург     - Северът и Изтокът се обединяват срещу плановете на Брюксел Най-висока минимална заплата в ЕС получават работниците в Люксембург - 2071 евро

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 48 000 прочитания. Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 26 000 прочитания. Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber