Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7644472 Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден www.24chasa.bg
Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив

Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани

- Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив?

- Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември. Ще подобрим работата на общината, ще я приближим до гражданите и ще направим много неща в инфраструктурата.

Очаквайте много

силни 4 години

в сферата на културата, добри за пловдивските творци. За Пловдив е важно да остане на културната карта на Европа и след 2019 г.

В политически план е важно да бъде продължена пловдивската традиция на модерно дясноцентристко управление. Затова във вътрешно партиен план за мен е важно, че имам доверието на местните структури на ГЕРБ и на дясноцентристките избиратели.

Вътре в ГЕРБ всички районни организации издигнаха кандидатурата ми. Получих подкрепата на изпълнителната комисия на партията и на лидера г-н Бойко Борисов, за което благодаря. Бях лидер на областната организация на ГЕРБ, тогава тя беше широко отворена и работехме здраво. Благодаря на хората, че не са ме забравили, че виждат как работя. Това ми дава сили. Вървим напред.

- Не е тайна, че се ползвате с доверието на премиера. Как смятате да го оправдаете?

- С много работа. Доверието на министър-председателя винаги значи много. То идва обективно заради подкрепата, която ми дават пловдивчани. Ще оправдая доверието. Пловдивчани ще имат поводи за оптимизъм.

- Неведнъж премиерът е подчертавал, че разчита на вас. Близостта ви с него как би се отразила на града, ако бъдете избран за кмет?

- Важно е кметът на Пловдив да има подкрепата на правителството. Тук ще кажа, че Пловдив получаваше такава 8 години, защото въпреки всички справедливи критики на пловдивчани към екипа в общината, в Пловдив беше свършена много работа и тя се вижда!

Справедливи критики

има, но няма провал

в развитието на Пловдив

през изминалите 8 години

Ако през 2015 г. не бяхме осигурили дясноцентристко управление на Пловдив, нещо за което работих тогава, сега градът щеше да е изостанал.

И тогава, и днес има два варианта. Добрият е ново дясноцентристко управление. Лошият е връщане към периода от 2008-2011 г., когато БСП управляваше града в коалиция с тогавашния кмет, след като той предаде доверието на пловдивчани.

Доверието, което аз получавам от министър-председателя, не е лично, то ще бъде за кмета на Пловдив. Това дава големи шансове на града ни да реализира добри идеи в полза на пловдивчани. Без подкрепата на премиера и на правителството развитието на града ще се забави.

В същото време отговорността да създаваме добри проекти и да обединяваме пловдивчани около тях ще е наша. Иначе традицията казва, че винаги когато кметът на Пловдив и премиерът са от един отбор, градът ни дръпва силно напред. Това е част от традицията на дясноцентристкото ни управление. Затова Пловдив го чакат силни години.

- Какво възнамерявате като кмет да направите?

- Много са възможностите. Ще представя приоритетите след десетина дни. Сред тях, разбира се, ще бъдат подобряване организацията на движението, мерки за по-чист въздух и т.н. Ще има конкретни идеи за надграждане върху европейската столица на културата за утвърждаване на Пловдив като един от центровете за производство на култура в Европа.

- Как би могъл да се отпуши трафикът в Пловдив?

- Детайлите са работа на специалистите. Аз ще осигуря взимането на ефективни решения. Ще видим как да се регулират по-добре светофарите, вариантите за зелена вълна, проект, който чака от 30 години.

Левият завой на важни кръстовища е прекалено голям като времетраене, създава огромни опашки. Шофьорите се изнервят, хората закъсняват за работа.

Ще създадем условия

за намаляване на

напрежението по пътя

и на катастрофите.

Където може,

кръстовищата ще

станат на две нива

Например до Водната палата, до Сточна гара, до Аграрния университет. Това ще облекчи трафика.

Ще искам изработване на трайни и работещи решения на проблемите с паркирането. За тези неща и за много други, на първо място, ще чуем, запишем и анализираме идеите на пловдивчани.

- Имате ли вече екип, с който да управлявате втория по големина град?

- Разбира се. Познавам доказани експерти в различните области. Обещах, че ще чувам мнението на пловдивчани, и затова е важно да видим какви идеи ще имат колегите от други формации при сформирането на дясноцентристкото управление на града.

Искам повече хора да са част от управлението, като участват в подготовката на експертните и политическите решения. Ще представям хората от екипа си по време на предизборната кампания, но окончателният вариант ще дойде, когато създадем политическата рамка на управлението.

Най-важното е да съберем най-добрия възможен екип от професионалисти. Ще им създам добри условия за работа, ще ги подкрепям въз основа на резултатите и на одобрението на пловдивчани.

Не очаквайте обаче от мен да разбирам от всичко. Работата на кмета е да слуша гражданите, бизнеса и експертите си.

От мен може да

очаквате диалогичен

кмет, който да се

вслушва в гилдиите

и в обществото

Ще провеждаме дискусии по всички важни за Пловдив въпроси.

Важно е винаги да усещаме пулса на Пловдив. Обмислям провеждането на обществени консултации, допитвания, близки до референдумите, ако пловдивчани одобрят идеята.

Съществено е и другите политически кандидати да кажат дали биха подкрепили да има обществени консултации чрез пряко гласуване. Пловдив трябва да има кмет, който е склонен да слуша и отстъпва от част от вижданията си, ако гражданите не ги одобряват. Аз може да имам едно виждане, а гражданите - друго. Трябва да има чуваемост.

Кметът на Пловдив не е феодал, силата му идва от подкрепата на пловдивчани.

- Това ли, мислите, беше проблемът на досегашното управление на Пловдив? Всъщност как го оценявате?

- Всеки човек е различен. Няма универсални. Всеки има различен маниер на мислене, на поведение, на управление.

С Иван Тотев не сме приятели, но не сме и врагове. Аз нямам врагове. И двамата сме от ГЕРБ, това е ясно. Имаме различни виждания за много неща, имаме различен стил на работа. Знам откъде са напреженията между гражданите и общината. Не аз давам оценки. Избирателите имат тази привилегия.

Пловдивчани са умни и ще ме разберат, като казвам: “Нека уважаваме достойнството на всеки от съгражданите си и да вървим напред. Важно е какво ще постигнем днес и утре.”

Оттук нататък, когато става въпрос за развитието на Пловдив, има само една важна политическа позиция - да търсим максимално съгласие в общинския съвет. Това съгласие трябва задължително да получи одобрението на пловдивчани. Един кмет и едно управление са добри, ако имат широка подкрепа. Не може да се управлява срещу волята на хората.

- Кои са важните обекти, които трябва да се направят в Пловдив?

- Ще спомена само част от тях. Предстои да изградим локалните платна по разширението на пътя Пловдив - Асеновград. Не търпи отлагане удвояването на околовръстното шосе, предстои преработка на проекта и пристъпваме към изпълнение. Така трафикът ще бъде изведен от Пловдив. Ще започнем прокарване на новото трасе от караулката на КАТ на Асеновградско в посока “Скобелева майка”.

Друг важен проект, който незабавно ще реализирам, е да свържем двата района “Западен” и “Южен” - т. нар. транспортен пробив “Модър” - “Царевец”. Това е в огромна степен мой проект, който оставих, когато бях кмет на район “Западен”. Не зная защо се бави.

Ще запазя бетонния мост и няма да позволя да бъде съборен, защото е важна транспортна връзка.

Разбира се, интегрираният воден проект трябва да стартира. Той ще подмени канализацията и водопроводите в район “Северен”,

а пречиствателната станция ще стане чисто нова.

18 млн. лева има за енергийна ефективност, други 17 млн. лева са отредени за градска среда и най-вече за зоната за икономическо развитие в кв. “Гладно поле”.

Разширението на “Голямоконарско шосе” е крещящо наложително. Това е един от главните входове на Пловдив. Това са инфраструктурни проекти, с които ще се справим.

- Това са огромни инвестиции за десетки милиони левове. Смятате ли, че ще ги осигурите?

- Трябва ни помощта на държавата за големите инвестиционни проекти. Така е във всеки български град. Пловдив е важен, пловдивчани работят, плащат данъци и осигуровки и допринасят много за националния бюджет. Питахте ме за доверието на премиера към мен. Доверието ми позволява да показвам колко е важен Пловдив и да защитавам важните за града проекти.

- За вас кои са грешките на досегашния екип, които не бива да се повтарят?

- Едноличните решения. Никога няма да го направя. Първо експертите ще подготвят варианти. После обществото трябва да ги види, трябва да има обсъждания и обществена подкрепа. Аз се вслушвам в експертите и като цяло в мненията на хората.

Никога не съм действал на инат. Човек греши най-лесно, когато не слуша другите. Като районен кмет и като областен управител винаги съм се вслушвал в мненията на екипа си и на гражданите. Ако архитектите, юристите, инженерите, лекарите и др. съсловия кажат, че нещо не е добре да се прави, тогава не може кметът да го прави напук.

Нещо важно за мен, е че не ме уморяват срещите с хората. Ако някой има належащ проблем, не отлагам. Решавам го възможно най-бързо. Понякога дори от екипа ми ме критикуват, че това пренарежда програмата. Хората, като имат проблем обаче, не могат да чакат.

- Политолози казват, че Пловдив е визитната картичка на ГЕРБ. Ще съумеете ли да я затвърдите?

- ГЕРБ е дясноцентристка партия и продължител на традицията на успешните дясноцентристки управления в Пловдив. Тази традиция носи развитие на града ни.

По този въпрос имаме съгласие с настоящия екип в общината. Тук няма да допуснем грешки, няма да се караме, няма да се разделяме.

Всяко разделение на политиците създава разделение сред хората. Току що отмина празникът на Съединението. То е политически завет, роден в Пловдив. Аз го нося в себе си.

- Какви са очакванията на хората, когато ви спират?

- Определено искат положителна промяна. Очакват управление, което се вслушва в мнението им, търси подкрепа, чува проблемите им и ги решава.

- Как ще им осигурите тази промяна?

- С реални действия.

Преди да вляза в

политиката, съм страдал

от административен

произвол. Тогава си

казах: “Ако някога заема

ръководен пост, никога

няма да си позволя да

бъдат унижавани хората”

И до ден днешен спазвам това.

- Как ще коментирате думите на вашия опонент Славчо Атанасов? Той казва, че ви уважава, но ако станете кмет, ще бъдете слуга на Иван Тотев, понеже той ви бил партиен началник.

- Ще бъда слуга на гражданите на Пловдив! Иначе хората знаят кой съм. Не крия, че вярвам на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Нито ще си сменя религията, нито партията. ГЕРБ ми е в сърцето.

Знам, че кметът на Пловдив е кмет на всички. Всичко друго е интерпретации, с които се забавлявам, и се сещам за поговорката: “Голям залък лапни, голяма дума не казвай!”

- Как виждате изборите в Пловдив?

- Интересни и оспорвани. Уважавам опонентите си. Изборите са за един ден, след тях оставаме пловдивчани.

Затова, живот и здраве, ако е рекъл Господ, с уважение към тях ще добавя към моите и всички добри идеи, с които те излизат сега, и ще ги реализирам.

Визитка

Роден е на 22 май 1963 г. Завършил е спортна педагогика, психология и публична администрация в ПУ “Паисий Хилендарски”. Има и магистратура по финансов мениджмънт в Стопанска академия “Д. А. Ценов” - Свищов

Дълги години е състезател по баскетбол. От 1981 до 1991 г. е в ЦСКА и “Академик” - Пловдив

От зората на демокрацията до 2007 г. се занимава с частен бизнес. През ноември същата година печели мажоритарните избори за кмет на район “Западен” от ГЕРБ. На този пост е до 2011 г., след което е назначен за управител на Пловдивска област

Бил е депутат в 42-ото и 43-ото НС. От 6 ноември 2015 г. министър-председателят Бойко Борисов го назначава за областен управител на Пловдив

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 
проекта в България за 5,36 милиарда евро

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 проекта в България за 5,36 милиарда евро

Ще продължим да се фокусираме върху това, което можем най-добре - намаляване на неравенството и поддържане на инфраструктурата и конкуренто способността, казва вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Още акценти: Ангажираността на Европейския инвестиционен фонд е знак за доверие в потенциала на българските фирми Новата ни

Теодора Петкова

Теодора Петкова: Децата трябва да знаят, че зад парите не стоят само блага, а и възможност да направиш добро за някого

Достъпно и с примери нека да влязат в света на финансите. Представям си го като учебен предмет, казва новият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Още акценти: Да говорим с тях и затова, че на всекиго по-равно, не е възможно На финансово грамотен клиент можеш да обясниш защо начинът, по който предлагам нещо да се случи

Херо Мустафа

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България - Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Снежина Петрова. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Снежина Петрова: Ще правим нова трактовка на “Под игото” с моите студенти, за да разберат младите архаичния език

След спектакъла “Медея” се чувствам успяла, казва актрисата - Г-жо Петрова, честита награда! Получихте отличието за хуманитаристика "Богдан Богданов". За спектакъла "Медея" ли е? - Да, Не, за проекта, от който спектакълът е част. В мотивите на журито бяха споменати интердисциплинарността на проекта, популяризиране богатството на културата

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber