Коментар на седмицата №2: Президентът година по-късно: настървен (срещу Борисов) и разочарован (от гражданите)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7644371 Коментар на седмицата №2: Президентът година по-късно: настървен (срещу Борисов) и разочарован (от гражданите) Коментар на седмицата №2: Президентът година по-късно: настървен (срещу Борисов) и разочарован (от гражданите) www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №2: Президентът година по-късно: настървен (срещу Борисов) и разочарован (от гражданите)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 83 000 прочитания.

Закани се да изведе страната на нова перспектива за развитие, а сега твърди, че сме на дъното в Европа

Преди година, в началото на новия политически сезон, президентът Радев направи обръщение към гражданите на България. Ще напомня какво ни съобщи тогава той.

- Пробиви в държавността нарече срива на Търговския регистър и фалита на едно чуждестранно дружество, в което 200 000 българи загубиха застраховките си “Гражданска отговорност”. Захапа и чуждите инвестиции - и там сривът продължавал. После премина на парламента, който, като приемал лобистки текстове, “ерозирал остатъчното доверие” в него.

- България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото: несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България, посочи на 3 септември 2018 г. Радев. И добави, че работата няма да се оправи с нови избори (в непосредствена близост), управляващите трябвало да се фокусират върху най-острите проблеми, а от “парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено (!!!) изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление.”

Според Радев има два системни порока на днешна България: несправедливостта и корупцията. Те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството. “Предстоят ни месеци на политическо усилие, в което всички - граждани и политици, имат своя дял. Онези, които не поемат своята част от отговорността, обременяват с нея всички останали. Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване.”

И идва важното - Радев обещава: “Като президент ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие.”

Всичко това трябваше да прозвучи преди година (3 септември 2018-а) като концепция накъде и как да върви българското общество, водено от държавния си глава.

Някои веднага ще възразят, че това са претоплени манджи да се преразказва какво казал президентът преди 1 година. Ами налага се по две причини: първата е, че той като държавен глава е не просто ангажиран, а длъжен да говори точно, обективно и да не захранва с илюзии публиката, нито да я облъчва с полуистини и тежки квалификации, които понякога, и то немного рядко, тотално се разминават с конкретната действителност. А втората е, че когато се ангажираш с някакви препоръки, насоки за политическо развитие и поставяне на цели, то е редно да ги реализираш или поне да се опиташ да го направиш. Иначе излиза, че едно обръщение към уважаемите сънародници, пък било то и от държавния глава, си е обикновена алабалистика.

Септември 2019 е тук и президентът вероятно пак ще се обърне към нацията и пак ще разкаже за мечтите си - няма да пропусне да говори за скалъпените интриги (казаното от него на връх Шипка вече ще звучи като читалищна репетиция), за несправедливостта, за беззаконието, за политическата класа, която е неспособна да се справи с проблемите и как българите ще бъдат “принудени да открият нови пътища за тяхното решаване” (цитат от 3 септември 2018 г.).

Вероятно и проведените от него консултации за избора на нов главен прокурор (което според експертите си беше непремерен спрямо правомощията на президентската камбанария ангажимент) са били все в търсене на пътища “за налагане на законността”, но сега, когато се появи кандидатът за поста, президентът мълчи - да видим дали и в началото на септември ще заобиколи темата.

Но ако опорните точки в неговото ново септемврийско обръщение - издание 2019-а, ще звучат подобно на миналогодишните, то тогава излиза, че обещанието на Радев като президент да вложи “сили в отстояването на българската демокрация ...за извеждането на страната на нова перспектива за развитие”, не се е случило в продължение на цяла една година. С една дума - мечтите му са занулени, нищо от тях не се е състояло - нито се е появила нова качествена алтернатива на сегашното управление (в ускорени темпове пък хич), нито гражданите са се вдигнали на многохиляден отпор срещу управляващите.

Впрочем това за отпора си го мечтае и доскорошният шеф на президентския кабинет. От камбанарията си на евродепутат в Брюксел Иво Христов ни обяснява: “Европа вопие срещу нарушенията на демократичните принципи в Полша и Унгария, но се прави, че не забелязва България, където проблемът е много по-остър. В този смисъл ние трябва първо да се явим на поправителен изпит по демокрация, преди да се надяваме да догоним Европа икономически и социално. Този изпит политиците във всяка държава държат пред своите избиратели, а гражданите - пред съвестта си. У нас обаче властимащите безчинстват безнаказано, а народът се спасява поединично, вместо да даде колективен отпор.”

И в този случай евродепутатът и доскорошен важен шеф в президентството си мечтае за отпор, а взорът отнийде помощ не вижда, ако си позволим да перифразираме Вазов... Гражданите си дремят, не слушат онзи, когото избраха с толкова силен вот на президентските избори - цели 2 063 032 гласа взе Румен Радев през ноември 2016 г.

Къде са сега тези повече от два милиона българи, та да се вдигнат за мечтания “отпор”? И ако все така си мълчат и спотайват, ще ни пращат на поправителен изпит по демокрация, вещае Иво Христов.

И за да не се окаже, че стъпваме на грешната плочка пред гвардейците на “Дондуков” 2 и да се объркаме в очакванията си, президентът реши да настъпи още газта - поводът е пак оставката на ген. Дяков от шефското място на НСО.

На Шипка Радев заяви, че това не е мястото “да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа”. В подножието на върха, вече от Гълъбово, президентът повтори: “Heoбяcнимo и нeдoпycтимo e нaxвъpлянeтo нa пpeмиepa нa пpeзидeнтcкaтa инcтитyция бeз пoвoд и c измиcлeни дoвoди. Пpитecнитeлнo зa вcички ни e, чe пpeмиepът oчeвиднo гyби caмooблaдaниe. Peшaвaнeтo нa тeжкитe пpoблeми, пpeд кoитo e изпpaвeнa нaй-бeднaтa дъpжaвa в EC, изиcквa cилнo лидepcтвo и peaлни дeйcтвия, a нe caмoxвaлcтвo и cкaлъпeни интpиги c цeл бягcтвo oт oтгoвopнocт.

Две неща не се уморява да набива в главите на гражданите Румен Радев: на дъното сте (първото) и демокрацията е в опасност (второто).

И е забележително, че гражданите пак чуват тази думичка “интриги”, която неясно защо държавният глава повтаря с такова настървение (може би езиковеди, семиотици и психолози един ден ще разгадаят). “Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни”, продължава държавният глава. (Не се пояснява кои са унищожителните скандали и дали договорът за F-16 е в списъка.) Впрочем историята с този договор приключи, след като България плати за сделката, а мечтата за “Грипен” остана в салдото на президента, който една цяла година говори само за самолети...

И след всичките тези маркирани от Радев граници на “България на лошите” - “скалъпените интриги”, “унищожителните скандали”, “авторитаризмът”, “злоупотребите на малцина”, “примирението на мнозинството”, президентът вероятно пак ще призове обществото към единение. Както го направи преди година, когато обясни, че “наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес”. Само че единение не се вижда на хоризонта, а сякаш преобладават настървението на “Дондуков” 2 (главно към управляващите от ГЕРБ) и разочарованието (от публиката, която не ще да им дава отпор).

Та така стоят нещата с мечтите на президента. Според принципите на математиката в случая има два варианта - или страната е все така затънала в интриги, или Радев я е извел към нова перспектива за развитие, както обещаваше преди година - не може и едното, и другото едновременно и заедно. Президентът е отличен математик, нека да посочи кое от двете е вярното.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Къде го видяхте това отвращение

Къде го видяхте това отвращение

БОРИСЛАВ ЗЮМБЮЛЕВ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. “24 ЧАСА” “24 часа” настоява за публично извинение - клевета e твърдението, че вестникът е срещу евро-атлантическите ценности Уважаеми господа, С голяма изненада прочетох в сайта “Дневник” доклад, за който се казва, че е изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, и в който се твърди

Първата страница на доклада

Клеветници поставиха “24 часа” в Кремълски наръчник

Центърът за изследване на демокрацията измисли роля на най-влиятелния всекидневник с несъществуващи обвинения в доклад на неизвестна неправителствена организация В публикация на сайта “Дневник” в понеделник със заглавие “За руските интереси работят в правителството, парламента и водещи медии” се описва доклад на Центъра за изследване на

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Представата на Тръмп за изпълнителната власт е защитата му по импийчмънта

Доналд Тръмп винаги е бил човек на крайностите. Нещо е най-добро или най-лошо, човек е победител или пълен неудачник, дадено събитие не се е случвало преди, въпреки че се е случвало. Абсолютизмът беше неписаният принцип на неговата кариера в бизнеса и е пътеводна звезда на президентството му на фона на твърденията му

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Мирният план на Тръмп за Близкия изток може да даде тласък на израелския лидер

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера замина за Вашингтон и се зарече, че ще "пише история". Каза го в навечерието на срещата си с президента Тръмп и обявяването на дългоочаквания план на правителството на САЩ за уреждане на израелско-палестинския конфликт. Тази знакова среща във Вашингтон обаче изглежда ще остане в сянката на сериозните

Защо се срива немската автомобилна индустрия

Защо се срива немската автомобилна индустрия

Производството на традиционните коли на гориво ще се насочи към Източна Европа Производството на автомобили в Германия спадна до най-ниското ниво от близо четвърт век. През изминалата 2019 г. немските автомобилни заводи са произвели 4,66 милиона автомобила – най-ниското ниво от 1996 г. насам Годишният спад е с цели 8 процента

СНИМКА: Pixabay

Защо японците не се страхуват от роботите

Западът обикновено възприема роботите и изкуствения интелект като заплаха, но Япония има по-философски възгледи, създали сложните отношения на страната с машините. В 400-годишен будистки храм посетителите могат да бродят сред тихи каменни градини, да изпият спокойно чаша чай и да получат будистки откровения от необичаен свещеник - андроида на име

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Сбогом, Европа: в петък Великобритания вдига котва

Остават броени дни преди британският кораб да отплава в открито море. За Обединеното кралство започва историческа седмица - в петък то ще стане първата страна, която след три години и половина на трудна раздяла напуска ЕС. Някои ще празнуват, на други ще им е криво, но след три отлагания Брекзитът, довел до разцепления - от британските семейства

Яви се нов светия - Доналд  Великомъченик

Яви се нов светия - Доналд Великомъченик

По Коледа го разпнаха, тази седмица ще се възнесе Тази седмица във Вашингтон се решава съдбата на американския президент Доналд Тръмп. Той бе импийчнат, т. е. обвинен по Коледа, делото в момента се гледа в Сената и нищо чудно да приключи с оправдание още до тази събота. А може и да продължи като безкраен новинарски празник

Яденето на змии  и глобализацията  са несъвместими

Яденето на змии и глобализацията са несъвместими

Бубонната чума е пътувала 100 години по Пътя на коприната, за да стигне от Китай до Европа. На кунгфлу му трябваха 3 дни Т. нар. кунгфлу - инфекцията от коронавирус, е показателна, че странни традиционни практики са напълно неприемливи в условията на глобализация. Вероятно кунг флу ще убие около 30 млн

Кликнете върху графиката, за да я видите уголемена.

Коментар на седмицата №1: Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 103 хиляди прочитания. С 1785 евро по-високо от българското е най-малкото заплащане в Люксембург     - Северът и Изтокът се обединяват срещу плановете на Брюксел Най-висока минимална заплата в ЕС получават работниците в Люксембург - 2071 евро

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 48 000 прочитания. Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 26 000 прочитания. Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber