Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7640916 Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните www.24chasa.bg

Ниските данъци и такси привличат малкия и средния бизнес, казва кметът на "Родопи"

- Г-н Спасов, от своя предшественик наследихте огромни дългове. Как стана така, че “Родопи”, която бе пред фалит преди 7 г., сега е сред финансово стабилните общини?

- Когато през 2012-а се срещнах с тогавашния финансов министър Симеон Дянков, той ми каза: “Кмете, не в България, в Европа няма такава задлъжняла община, като разделим 15 млн. лева борчове на 33 000 жители.”

Ситуацията сега е коренно променена, въпреки че платените суми по тези задължения към днешна дата надхвърлиха 21 млн. лева. На всяко тримесечие Министерството на финансите прави анализ по 6 показателя за финансова устойчивост на общините.

В последните доклади

“Родопи” не присъства

в нито една негативна

статистика и е между

60-те финансово

устойчиви общини

в България.

Да постигнем това, не беше изобщо лесно. В първия си мандат заварих “Родопи” с високи ставки на налозите за физически и юридически лица. Фирмите имаха 19 промила такса смет и проклинаха, че са дошли в “Родопи”.

Още в първите месеци имах огромното желание да свалим налозите и да ги държим на минимума. Много хора ме съветваха тогава да стопя най-напред дълговете, а после популистки да намалявам данъците. Аз обаче бях убеден, че трябва да дадем глътка въздух на бизнеса и да успокоим хората.

Намалихме почти наполовина таксата за битови отпадъци на бизнеса - с 46%, на гражданите - с 23%. Започнахме внимателно да следим за събирането на налозите и да даваме на съдия-изпълнител неизрядните.

Имаше некоректни данъкоплатци, които чакаха да мине 5-годишният давностен срок и да се отърват от задълженията си, а изрядните ги носеха на гърба си.

Сложихме край на тази практика. Трябва да подчертая, че огромна помощ получих и от правителството, което ни отпусна над 8 млн. лева. Оптимизирахме всички разходи и числеността на администрацията, което също допринесе за постигането на финансова стабилност. Ако преди няколко години приходите бяха едва 3-4 млн. лева, вече надхвърлят 8 млн.

- Много села в страната са обезлюдени, а при вас са живи. Каква е формулата?

- Нещата са комплексни. Близостта на населените места от “Родопи” до Пловдив им дава огромни преимущества. Имаме 20 села, 14 от които са с по около 4000 души.

В последните години общината постоянно е в челните места в страната по най-много строителни разрешения за жилищни и промишлени нужди. Строят се къщи и извън регулация, а собствениците им искат веднага да имат път, осветление, сметопочистване.

Освен жилищни сгради се откриват и много малки предприятия, складове, офиси. В големите села функционират по 60-80 фирми.

- Инфраструктурата и канализацията са болните проблеми на общините. Каква е ситуацията в “Родопи”?

- Много неща по инфраструктурата направихме, но и много не успяхме. В момента ремонтираме малки улици с 1,2 млн. лева, и то от собствени приходи.

700 хил. лева от капиталовите разходи са заделени за асфалтиране и подмяна на ВиК тръби на 2 пътни артерии в Марково и Ягодово.

Спечелихме проект

към Държавен фонд

“Земеделие” за 1,1

млн. лева за настилки

в Белащица, Браниполе,

Цалапица, Оризари

Обявихме и обществена поръчка за избор на изпълнител за довършване на канализацията на кв. “Терасите” в Първенец на стойност 1,1 млн. лева по ПУДООС.

- В какво състояние са детските градини и училищата?

- Когато поех общината, имаше опасност да бъдат затворени 3 детски градини заради лоши условия в тях. Успяхме да ги обновим и ги спасихме.

Имаме недостиг на места в детската градина в Марково. При предишно управление на общината там е била продадена постройка и превърната в пекарна за закуски. В същото време градината не може да побере децата. Доволен съм, че училищата ни имат добра материална база и са пълни.

- Кога ще стартира обезщетяването със земи?

- В “Родопи” обезщетяването на хора, чиито земи са били отнети в миналото за обществени нужди, се забави заради дългогодишни съдебни спорове с един от правоимащите.

През 2017-а делата с него приключиха. Процесът по обезщетяване можеше да е в ход още в началото на 2018 г., но желанието ми бе да увеличим предложените декари общинска земя. В първоначалния вид бяха 3873,697 дка, допълнихме ги с още 2035,179 декара, като включваме всички общински земи, отговарящи на критериите.

До 1 октомври т.г. ще бъде предаден и допълнителният списък, за да започне министерството на земеделието процедурата по обезщетяване, но вече с 5908,876 дка.

Визитка

Пламен Спасов е втори мандат кмет на община “Родопи”. Завършил е Техническия университет-София, филиал Пловдив, специалност “Експлоатация и ремонт на авиационна техника”, а след това и следдипломна квалификация в същия вуз по фирмен мениджмънт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Райна Кабаиванска: Днес искат главната героиня в “Травиата” да е слаба, за да я съблекат по бикини на сцената

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Андрей Иванов: С Бойко Борисов спряхме заменките в София през 2007 г.

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София: В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи  От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията - Г-н Иванов

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber