Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7640916 Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните www.24chasa.bg
Пламен Спасов: Бяхме сред най-закъсалите общини, но вече сме в класацията на успешните

Ниските данъци и такси привличат малкия и средния бизнес, казва кметът на "Родопи"

- Г-н Спасов, от своя предшественик наследихте огромни дългове. Как стана така, че “Родопи”, която бе пред фалит преди 7 г., сега е сред финансово стабилните общини?

- Когато през 2012-а се срещнах с тогавашния финансов министър Симеон Дянков, той ми каза: “Кмете, не в България, в Европа няма такава задлъжняла община, като разделим 15 млн. лева борчове на 33 000 жители.”

Ситуацията сега е коренно променена, въпреки че платените суми по тези задължения към днешна дата надхвърлиха 21 млн. лева. На всяко тримесечие Министерството на финансите прави анализ по 6 показателя за финансова устойчивост на общините.

В последните доклади

“Родопи” не присъства

в нито една негативна

статистика и е между

60-те финансово

устойчиви общини

в България.

Да постигнем това, не беше изобщо лесно. В първия си мандат заварих “Родопи” с високи ставки на налозите за физически и юридически лица. Фирмите имаха 19 промила такса смет и проклинаха, че са дошли в “Родопи”.

Още в първите месеци имах огромното желание да свалим налозите и да ги държим на минимума. Много хора ме съветваха тогава да стопя най-напред дълговете, а после популистки да намалявам данъците. Аз обаче бях убеден, че трябва да дадем глътка въздух на бизнеса и да успокоим хората.

Намалихме почти наполовина таксата за битови отпадъци на бизнеса - с 46%, на гражданите - с 23%. Започнахме внимателно да следим за събирането на налозите и да даваме на съдия-изпълнител неизрядните.

Имаше некоректни данъкоплатци, които чакаха да мине 5-годишният давностен срок и да се отърват от задълженията си, а изрядните ги носеха на гърба си.

Сложихме край на тази практика. Трябва да подчертая, че огромна помощ получих и от правителството, което ни отпусна над 8 млн. лева. Оптимизирахме всички разходи и числеността на администрацията, което също допринесе за постигането на финансова стабилност. Ако преди няколко години приходите бяха едва 3-4 млн. лева, вече надхвърлят 8 млн.

- Много села в страната са обезлюдени, а при вас са живи. Каква е формулата?

- Нещата са комплексни. Близостта на населените места от “Родопи” до Пловдив им дава огромни преимущества. Имаме 20 села, 14 от които са с по около 4000 души.

В последните години общината постоянно е в челните места в страната по най-много строителни разрешения за жилищни и промишлени нужди. Строят се къщи и извън регулация, а собствениците им искат веднага да имат път, осветление, сметопочистване.

Освен жилищни сгради се откриват и много малки предприятия, складове, офиси. В големите села функционират по 60-80 фирми.

- Инфраструктурата и канализацията са болните проблеми на общините. Каква е ситуацията в “Родопи”?

- Много неща по инфраструктурата направихме, но и много не успяхме. В момента ремонтираме малки улици с 1,2 млн. лева, и то от собствени приходи.

700 хил. лева от капиталовите разходи са заделени за асфалтиране и подмяна на ВиК тръби на 2 пътни артерии в Марково и Ягодово.

Спечелихме проект

към Държавен фонд

“Земеделие” за 1,1

млн. лева за настилки

в Белащица, Браниполе,

Цалапица, Оризари

Обявихме и обществена поръчка за избор на изпълнител за довършване на канализацията на кв. “Терасите” в Първенец на стойност 1,1 млн. лева по ПУДООС.

- В какво състояние са детските градини и училищата?

- Когато поех общината, имаше опасност да бъдат затворени 3 детски градини заради лоши условия в тях. Успяхме да ги обновим и ги спасихме.

Имаме недостиг на места в детската градина в Марково. При предишно управление на общината там е била продадена постройка и превърната в пекарна за закуски. В същото време градината не може да побере децата. Доволен съм, че училищата ни имат добра материална база и са пълни.

- Кога ще стартира обезщетяването със земи?

- В “Родопи” обезщетяването на хора, чиито земи са били отнети в миналото за обществени нужди, се забави заради дългогодишни съдебни спорове с един от правоимащите.

През 2017-а делата с него приключиха. Процесът по обезщетяване можеше да е в ход още в началото на 2018 г., но желанието ми бе да увеличим предложените декари общинска земя. В първоначалния вид бяха 3873,697 дка, допълнихме ги с още 2035,179 декара, като включваме всички общински земи, отговарящи на критериите.

До 1 октомври т.г. ще бъде предаден и допълнителният списък, за да започне министерството на земеделието процедурата по обезщетяване, но вече с 5908,876 дка.

Визитка

Пламен Спасов е втори мандат кмет на община “Родопи”. Завършил е Техническия университет-София, филиал Пловдив, специалност “Експлоатация и ремонт на авиационна техника”, а след това и следдипломна квалификация в същия вуз по фирмен мениджмънт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи

Еврокомисарка: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ

Страните - членки на ЕС, трябва да поемат част от бежанците в Гърция, казва Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г. - Комисар Йохансон, имате за задача да разработите нов Европейски пакт за миграцията и убежището

Анна Александрова - председател на правната комисия към Народното събрание

Анна Александрова: Машините за гласуване ще оскъпят следващите избори поне с 60 млн. лв.

Борисов възложи на юристите от ГЕРБ да обмислим промени в конституцията Надявам се да получим подкрепа да падне забраната за съобщаване на социологически данни в изборния ден ОЩЕ АКЦЕНТИ: В европейските доклади България най-много е критикувана за дописването на избирателните списъци Управляващите сме за комбинирано гласуване с машини и хартиени

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

В България за секса или не се говори, или се интерпретира през виц, а баячки, врачки и Кобилкина претендират, че помагат, казва доц. д-р Михаил Околийски. Завършил е социална терапия с профил сексология през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен по сексология от същия университет. От 1998 г

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

От 1 юли изваждаме на свободния пазар големите къщи, както и част от бизнеса, и ще тестваме модела, казва председателят на енергийната комисия в парламента Това няма да повлияе на цените на тока за бита Още акценти Всички потребители, които трябва да са защитени, ще останат на регулирания пазар Ще задължим със закона КЕВР да направи платформа

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber