Външният министър на Палестина: "Сделката на века" стана зад гърба ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7640854 Външният министър на Палестина: "Сделката на века" стана зад гърба ни Външният министър на Палестина: "Сделката на века" стана зад гърба ни www.24chasa.bg
Рияд ал Малики, министър на външните работи на Палестина СНИМКА: РОЙТЕРС

Евангелистката църква е новият враг на палестинците, казва Рияд ал Малики

- Г-н министър, преди 6 г. ми казахте, че никой не може да замени американците като посредници между палестинците и израелците. Какво смятате сега?

- Наистина нямаше алтернатива на американската администрация до 2014 г. Американците не само се бяха наложили като единствен посредник, но и останалите страни ги бяха приели за такива. Всички знаехме, че ако има държава, която може да окаже натиск върху Израел, то това е САЩ. Това, което ни накара да променим позицията си сега, бе, че самата американска администрация реши да премине на израелска страна. Възприе позицията на Израел и започна да говори с езика на израелците. Така загуби ролята си на неутрален посредник.

- Кога се случи разривът със САЩ?

- На 6 декември 2017 г., когато президентът Тръмп подписа решението, с което признава Йерусалим за столица на Израел, и премести посолството от Тел Авив в Йерусалим. От този момент ние
прекратихме
политическите и
дипломатически
отношения
със САЩ
и снехме доверието си от тях като посредник в мирния процес.

- Бяхте ли изненадани от решението на Тръмп?

- През септември същата година имахме среща с президента Тръмп в кулоарите на ООН. Тогава той каза, че е съгласен с принципа за уреждане чрез две държави, че Източен Йерусалим трябва да бъде столица на Палестина. Заяви, че при всеки един случай, в който Израел вземе палестински земи, ние ще получим с американска гаранция по-добри по качество земи от израелците. Говореше също, че е готов да изпрати американски войски, които да гарантират сигурността на Израел, и по този начин израелската армия да се изтегли от палестинските територии. Дори отправи въпрос към Макмастър, който тогава беше съветник по националната сигурност, колко голям контингент от американската армия може да бъде мобилизиран и изпратен на палестинска територия. Тръмп всъщност откликна на всички въпроси, които ни интересуваха. Затова излязохме от тази среща силно обнадеждени, че с човек като него бързо ще стигнем до договореност.
Заложихме
на Тръмп, но
подценихме
съветниците му,

които успяха от септември до декември, за тези броени месеци, да променят начина на мислене на президента. Говоря по-специално за Джаред Кушнер, Джейсън Гринблат и Дейвид Фридман. Тези тримата според мен мигновено са се мобилизирали и са почнали да говорят на президента Тръмп, така че да го доведат дотам да подпише своето решение в пълно противоречие с всичко, което ни беше обещал през септември.

- Смятате, че планът на Тръмп за Близкия изток, “сделката на века”, както бе наречена, е имала съвсем други параметри и е претърпяла драстична промяна за 3-4 месеца?

- Там е работата, че не ни беше изложен никакъв план. Нито на нас, нито на която и да било друга държава. Освен ако са казали нещо на израелците, но нямаме сведение. Това не е план на Тръмп. Би трябвало да се нарича план “Кушнер”. Тези тримата, които посочих, те са авторите. А те са не просто евреи, за нас това не е проблем, но те са и заселници, жители на заселническите колонии в Палестина. С такъв бекграунд вече може да си представите начина им на мислене. Има и един четвърти - посланикът на Израел в САЩ, който поддържаше постоянен контакт с тях и бе свръзката им с премиера Нетаняху. Така цялата американска концепция всъщност възприе израелската визия. И са решили това да стане, като всички проблеми, оставени за окончателно уреждане, бъдат изтеглени от масата за преговори.

- За статута на Йерусалим, бежанците, сигурността и т.н.?

- Навремето в Осло се договорихме за 6 въпроса, които ще бъдат оставени за окончателно уреждане. Като след разрешаването им ще можем да подпишем окончателния палестинско-израелски мирен договор. За последните 20 г. ние полагаме усилия да се договорим по тия 6 въпроса и все не успявахме. Защото Израел не желае. Открихме впоследствие, че тия тримата, в координация с израелския посланик във Вашингтон, тоест заедно с Нетаняху, се опитват без преговори да направят така, че САЩ да задраскат шестте въпроса. Тръмп каза, че признава Йерусалим за столица на Израел, следователно
въпросът за
статута на
Йерусалим отпада
от масата за преговори. След което каза, че прекратява дотациите за UNRWA – близкоизточната агенция на ООН за намиране на работа и подпомагане на палестинските бежанци. По този начин и въпросът за бежанците вече не стои на масата за преговори. Третото, което каза – че сигурността на Израел по суша, въздух и море е от западната граница на Йордания – така и въпросът за сигурността вече не е тема на преговори. Посочи, че Израeл има право да строи навсякъде в Западния бряг, с което фактически премахна и въпроса за селищата. Така от шестте въпроса за окончателното уреждане не остана нито един, по който ние да водим преговори с Израел. Направи го чрез едностранни актове, без да преговаря с нас и давайки всъщност на Нетаняху всичко, което той искаше. Вече няма нужда от никакви преговори между нас и израелците, след като няма теми, по които да преговаряме. Тоест инициативата на САЩ бе приложена чрез едностранни актове на президента. И на практика няма инициатива.

- От момента, в който стана ясно, че се подготвя “сделката на века”, питам всеки важен представител от Близкия изток, когото срещам, какво знае за нея. Миналата година Нетаняху ми каза, че предпочита Тръмп сам да каже параметрите на сделката. Питах и външния министър на Египет Самех Шукри, той отговори, че не знае нищо. А сега вие казвате, че въобще няма такава сделка.

- Това, което ви казвам всъщност, е, че т.нар. сделка на века вече е изпълена.

- Без никой да разбере? Зад гърба на всички?

- Точно така! Зад гърба ни. И до този момент всички лидери на света все още продължават да чакат “сделката на века”.

- И сте в България, защото искате да съберете възможно най-много позиции срещу тази сделка, да организирате международен бойкот?

- България е страна, приятел на Израел и в същото време приятел на Палестина.
Знаем колко
силна е връзката
на българския
премиер с Нетаняху
Затова за нас е важно да разговаряме с държава като България, за да бъдат чути нашето гледище и нашият анализ, а не само израелските. България е и държава, която е приближена на САЩ. Тя се влияе и също по свой начин влияе на естеството на връзките със САЩ. За нас е важно да говорим с България, за да изясним нашата гледна точка за американската администрация и какво тази администрация направи срещу палестинците и техните законни права. Ако искаме да се движим в по-широк кръг, за да активизираме инициативи и идеи, България е най-подходяща за това по силата на връзките си с Израел и Вашингтон. Затова искаме да съхраним контактите с ония, които взимат решенията в България. Защото въпреки тези отлични връзки с Израел и Вашингтон България не взе страната на Израел, а запази своята принципна позиция по отношение на конфликта, спази международното право и резолюциите на ООН и остана ангажирана с позицията на ЕС. 

- По въпроса за Йерусалим ли?

- Да, България председателстваше ЕС тогава и външната ви министърка беше сред първите, които излязоха с декларация, че това решение е неприемливо. По този начин България потвърди, че може да каже “не” и да се противопостави на един партньор, какъвто са САЩ. Затова ние чувстваме, че можем да вярваме на България и да предоставим тази роля, ако тя реши да я играе.

- При последното си посещение в България, когато тук бяха също премиерите на Румъния и Гърция, Нетаняху каза в интервю за “24 часа”, че ще направи всичко възможно да убеди Борисов и останалите балкански премиери да си преместят посолствата в Йерусалим. Опасявате ли се от това?

- Ние знаем, че това не са само лични усилия на Нетаняху, но и на цялата израелска държава, с всичките възможности и в координация с американската администрация. Оказват натиск върху различни държави, за да ги убедят на всяка цена. Но какво постигнаха тези интензивни израелски и американски усилия? След САЩ колко още държави преместиха посолствата си?

- Гватемала...

- Да, Гватемала... Гватемала... Гватемала... Това е.

- Мисля, че и Парагвай направи такава стъпка.

- Парагвай също премести посолството си, да. Но аз отидох в Парагвай и убедих президента им да върнат посолството си в Тел Авив. И той го върна в Тел Авив. Освен Гватемала няма никой друг! И това показва, че щом в този етап, когато има силен американски и израелски натиск в опит да се създаде исторически моментум за преместване на посолствата, а въпреки това България не го е сторила, значи, че няма да го направи и след като този етап отмине. Това е логиката. България до този момент потвърждава, че се придържа към международното право и позициите на ЕС. За нас тези позиции са удобни. А защо Гватемала си премести посолството, ако искате да знаете, имам какво да ви кажа.

- Да, кажете защо? Бяхте ли в Гватемала?

- Не, не съм.

- Е, може би затова.

- Не съм се и опитвал да убеждавам гватемалския президент да си върне посолството.

- А защо?

- Гватемалският президент Джими Моралес е евангелист. Като такъв той е убеден в значението на Йерусалим за Израел. Евангелистите вярват, че когато се създаде израелска държава със столица Йерусалим, тогава ще дойдат чаканият месия и второто пришествие. Решението на Джими Моралес външно изглежда политическо, но по същество е изцяло религиозно решение. Не можете да водите диалог с човек, който се придържа към религиозни постулати. Но в Гватемала имаше избори, вече е избран нов президент, който ще поеме поста от началото на идната година. Тогава ще отида в Гватемала и ще говоря с него.

- Не бе ли и решението на Тръмп за преместването на посолството също в отговор на обещанията му към американските евангелисти? Явно това е важен въпрос.

- Да, този въпрос е изключително важен. Открихме, че сме изправени пред нов враг и това е евангелистката църква. Враг, който подкрепя Израел и тласка към преместване на посолствата на различни държави. Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс също е евангелист. За Джими Моралес в Гватемала вече ви казах, но и Болсонаро в Бразилия също е евангелист. Жена му е пастор, децата му са евангелисти. До неговата изборна победа доведоха 30 милиона гласа на евангелисти. Скот Морисън, премиерът на Австралия, също е евангелист. И той в определен момент говореше за преместване на посолството. Това са политически решения, които произхождат и се подчиняват на религиозна доктрина. Към момента има около 200 милиона евангелисти по света, които преди са принадлежали на католическата църква. Има ги в Щатите, Централна и Южна Америка, Филипините и в някои африкански страни като Уганда, Кения и Танзания. Какво можем да направим? Проучихме ситуацията и стигнахме до извода, че всичко се корени в американската евангелистка църква, която е ционизирана и оказва влияние върху останалите евангелистски църкви по света. Ние в Палестина имаме също евангелисти, но те четат Евангелието по различен начин. Започнахме да изпращаме тях да разговарят с евангелистките църкви в Бразилия, Гватемала и дори в САЩ. За да ги убедят, че тяхното виждане за Израел се различава от това, което е казано в Светото писание.

- Искате да ги убедите, че библейският Израел няма нищо общо с днешната държава Израел?

- Именно. Ние не желаем евангелистката църква да ни бъде враг. Затова установяваме контакт и взаимодействие с нея, за да променим нейното виждане спрямо Израел и това как да четат Евангелието правилно.

- Има ли важен човек в българското правителство, за когото сте проучили, че е евангелист? Със сигурност премиерът Борисов не е.

- Не, но евангелистката църква се разширява и разраства за сметка на католическата, а не на православната църква. Затова се наложи да говоря с Ватикана. Защото католическата църква губи ежедневно хора от паството си, тъй като те преминават към евангелистите. По тази причина имаме общи интереси с Ватикана.

- Мога само да добавя, че ако имате Ватикана за съюзник, значи имате много силен съюзник. Защото Тръмп ще изкара най-много още един мандат, но после ще си отиде, а Ватикана ще остане поне до второто пришествие.

- Нашата връзка с Ватикана е много напреднала. Имаме взаимно признаване на държавно ниво, имаме посланик там, вътре във Ватикана има палестинско знаме. Всъщност единственото представителство, което има знаме, развяващо се в очертанията на Ватикана, е палестинското. Имаме подписано споразумение с тях, което регламентира отношенията с паството на католическата църква на палестинска територия, въпросите за богомолците, имотите, училищата и т.н. Това е едно от най-всеобхватните споразумения, които Ватикана има с която и да било държава. В момента те използват това наше споразумение като образец за подписване на такива и с други държави. Отношенията между папа Франциск и президента Махмуд Абас са забележителни. Папата беше на посещение при нас във Витлеем, а президентът Абас се среща с папа Франциск всяка година. Понякога и по два пъти годишно. Тази връзка наистина е много силна и ще продължим да я укрепваме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Райна Кабаиванска: Днес искат главната героиня в “Травиата” да е слаба, за да я съблекат по бикини на сцената

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Андрей Иванов: С Бойко Борисов спряхме заменките в София през 2007 г.

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София: В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи  От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията - Г-н Иванов

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber