Външният министър на Палестина: "Сделката на века" стана зад гърба ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7640854 Външният министър на Палестина: "Сделката на века" стана зад гърба ни Външният министър на Палестина: "Сделката на века" стана зад гърба ни www.24chasa.bg
Рияд ал Малики, министър на външните работи на Палестина
Рияд ал Малики, министър на външните работи на Палестина СНИМКА: РОЙТЕРС

Евангелистката църква е новият враг на палестинците, казва Рияд ал Малики

- Г-н министър, преди 6 г. ми казахте, че никой не може да замени американците като посредници между палестинците и израелците. Какво смятате сега?

- Наистина нямаше алтернатива на американската администрация до 2014 г. Американците не само се бяха наложили като единствен посредник, но и останалите страни ги бяха приели за такива. Всички знаехме, че ако има държава, която може да окаже натиск върху Израел, то това е САЩ. Това, което ни накара да променим позицията си сега, бе, че самата американска администрация реши да премине на израелска страна. Възприе позицията на Израел и започна да говори с езика на израелците. Така загуби ролята си на неутрален посредник.

- Кога се случи разривът със САЩ?

- На 6 декември 2017 г., когато президентът Тръмп подписа решението, с което признава Йерусалим за столица на Израел, и премести посолството от Тел Авив в Йерусалим. От този момент ние
прекратихме
политическите и
дипломатически
отношения
със САЩ
и снехме доверието си от тях като посредник в мирния процес.

- Бяхте ли изненадани от решението на Тръмп?

- През септември същата година имахме среща с президента Тръмп в кулоарите на ООН. Тогава той каза, че е съгласен с принципа за уреждане чрез две държави, че Източен Йерусалим трябва да бъде столица на Палестина. Заяви, че при всеки един случай, в който Израел вземе палестински земи, ние ще получим с американска гаранция по-добри по качество земи от израелците. Говореше също, че е готов да изпрати американски войски, които да гарантират сигурността на Израел, и по този начин израелската армия да се изтегли от палестинските територии. Дори отправи въпрос към Макмастър, който тогава беше съветник по националната сигурност, колко голям контингент от американската армия може да бъде мобилизиран и изпратен на палестинска територия. Тръмп всъщност откликна на всички въпроси, които ни интересуваха. Затова излязохме от тази среща силно обнадеждени, че с човек като него бързо ще стигнем до договореност.
Заложихме
на Тръмп, но
подценихме
съветниците му,

които успяха от септември до декември, за тези броени месеци, да променят начина на мислене на президента. Говоря по-специално за Джаред Кушнер, Джейсън Гринблат и Дейвид Фридман. Тези тримата според мен мигновено са се мобилизирали и са почнали да говорят на президента Тръмп, така че да го доведат дотам да подпише своето решение в пълно противоречие с всичко, което ни беше обещал през септември.

- Смятате, че планът на Тръмп за Близкия изток, “сделката на века”, както бе наречена, е имала съвсем други параметри и е претърпяла драстична промяна за 3-4 месеца?

- Там е работата, че не ни беше изложен никакъв план. Нито на нас, нито на която и да било друга държава. Освен ако са казали нещо на израелците, но нямаме сведение. Това не е план на Тръмп. Би трябвало да се нарича план “Кушнер”. Тези тримата, които посочих, те са авторите. А те са не просто евреи, за нас това не е проблем, но те са и заселници, жители на заселническите колонии в Палестина. С такъв бекграунд вече може да си представите начина им на мислене. Има и един четвърти - посланикът на Израел в САЩ, който поддържаше постоянен контакт с тях и бе свръзката им с премиера Нетаняху. Така цялата американска концепция всъщност възприе израелската визия. И са решили това да стане, като всички проблеми, оставени за окончателно уреждане, бъдат изтеглени от масата за преговори.

- За статута на Йерусалим, бежанците, сигурността и т.н.?

- Навремето в Осло се договорихме за 6 въпроса, които ще бъдат оставени за окончателно уреждане. Като след разрешаването им ще можем да подпишем окончателния палестинско-израелски мирен договор. За последните 20 г. ние полагаме усилия да се договорим по тия 6 въпроса и все не успявахме. Защото Израел не желае. Открихме впоследствие, че тия тримата, в координация с израелския посланик във Вашингтон, тоест заедно с Нетаняху, се опитват без преговори да направят така, че САЩ да задраскат шестте въпроса. Тръмп каза, че признава Йерусалим за столица на Израел, следователно
въпросът за
статута на
Йерусалим отпада
от масата за преговори. След което каза, че прекратява дотациите за UNRWA – близкоизточната агенция на ООН за намиране на работа и подпомагане на палестинските бежанци. По този начин и въпросът за бежанците вече не стои на масата за преговори. Третото, което каза – че сигурността на Израел по суша, въздух и море е от западната граница на Йордания – така и въпросът за сигурността вече не е тема на преговори. Посочи, че Израeл има право да строи навсякъде в Западния бряг, с което фактически премахна и въпроса за селищата. Така от шестте въпроса за окончателното уреждане не остана нито един, по който ние да водим преговори с Израел. Направи го чрез едностранни актове, без да преговаря с нас и давайки всъщност на Нетаняху всичко, което той искаше. Вече няма нужда от никакви преговори между нас и израелците, след като няма теми, по които да преговаряме. Тоест инициативата на САЩ бе приложена чрез едностранни актове на президента. И на практика няма инициатива.

- От момента, в който стана ясно, че се подготвя “сделката на века”, питам всеки важен представител от Близкия изток, когото срещам, какво знае за нея. Миналата година Нетаняху ми каза, че предпочита Тръмп сам да каже параметрите на сделката. Питах и външния министър на Египет Самех Шукри, той отговори, че не знае нищо. А сега вие казвате, че въобще няма такава сделка.

- Това, което ви казвам всъщност, е, че т.нар. сделка на века вече е изпълена.

- Без никой да разбере? Зад гърба на всички?

- Точно така! Зад гърба ни. И до този момент всички лидери на света все още продължават да чакат “сделката на века”.

- И сте в България, защото искате да съберете възможно най-много позиции срещу тази сделка, да организирате международен бойкот?

- България е страна, приятел на Израел и в същото време приятел на Палестина.
Знаем колко
силна е връзката
на българския
премиер с Нетаняху
Затова за нас е важно да разговаряме с държава като България, за да бъдат чути нашето гледище и нашият анализ, а не само израелските. България е и държава, която е приближена на САЩ. Тя се влияе и също по свой начин влияе на естеството на връзките със САЩ. За нас е важно да говорим с България, за да изясним нашата гледна точка за американската администрация и какво тази администрация направи срещу палестинците и техните законни права. Ако искаме да се движим в по-широк кръг, за да активизираме инициативи и идеи, България е най-подходяща за това по силата на връзките си с Израел и Вашингтон. Затова искаме да съхраним контактите с ония, които взимат решенията в България. Защото въпреки тези отлични връзки с Израел и Вашингтон България не взе страната на Израел, а запази своята принципна позиция по отношение на конфликта, спази международното право и резолюциите на ООН и остана ангажирана с позицията на ЕС. 

- По въпроса за Йерусалим ли?

- Да, България председателстваше ЕС тогава и външната ви министърка беше сред първите, които излязоха с декларация, че това решение е неприемливо. По този начин България потвърди, че може да каже “не” и да се противопостави на един партньор, какъвто са САЩ. Затова ние чувстваме, че можем да вярваме на България и да предоставим тази роля, ако тя реши да я играе.

- При последното си посещение в България, когато тук бяха също премиерите на Румъния и Гърция, Нетаняху каза в интервю за “24 часа”, че ще направи всичко възможно да убеди Борисов и останалите балкански премиери да си преместят посолствата в Йерусалим. Опасявате ли се от това?

- Ние знаем, че това не са само лични усилия на Нетаняху, но и на цялата израелска държава, с всичките възможности и в координация с американската администрация. Оказват натиск върху различни държави, за да ги убедят на всяка цена. Но какво постигнаха тези интензивни израелски и американски усилия? След САЩ колко още държави преместиха посолствата си?

- Гватемала...

- Да, Гватемала... Гватемала... Гватемала... Това е.

- Мисля, че и Парагвай направи такава стъпка.

- Парагвай също премести посолството си, да. Но аз отидох в Парагвай и убедих президента им да върнат посолството си в Тел Авив. И той го върна в Тел Авив. Освен Гватемала няма никой друг! И това показва, че щом в този етап, когато има силен американски и израелски натиск в опит да се създаде исторически моментум за преместване на посолствата, а въпреки това България не го е сторила, значи, че няма да го направи и след като този етап отмине. Това е логиката. България до този момент потвърждава, че се придържа към международното право и позициите на ЕС. За нас тези позиции са удобни. А защо Гватемала си премести посолството, ако искате да знаете, имам какво да ви кажа.

- Да, кажете защо? Бяхте ли в Гватемала?

- Не, не съм.

- Е, може би затова.

- Не съм се и опитвал да убеждавам гватемалския президент да си върне посолството.

- А защо?

- Гватемалският президент Джими Моралес е евангелист. Като такъв той е убеден в значението на Йерусалим за Израел. Евангелистите вярват, че когато се създаде израелска държава със столица Йерусалим, тогава ще дойдат чаканият месия и второто пришествие. Решението на Джими Моралес външно изглежда политическо, но по същество е изцяло религиозно решение. Не можете да водите диалог с човек, който се придържа към религиозни постулати. Но в Гватемала имаше избори, вече е избран нов президент, който ще поеме поста от началото на идната година. Тогава ще отида в Гватемала и ще говоря с него.

- Не бе ли и решението на Тръмп за преместването на посолството също в отговор на обещанията му към американските евангелисти? Явно това е важен въпрос.

- Да, този въпрос е изключително важен. Открихме, че сме изправени пред нов враг и това е евангелистката църква. Враг, който подкрепя Израел и тласка към преместване на посолствата на различни държави. Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс също е евангелист. За Джими Моралес в Гватемала вече ви казах, но и Болсонаро в Бразилия също е евангелист. Жена му е пастор, децата му са евангелисти. До неговата изборна победа доведоха 30 милиона гласа на евангелисти. Скот Морисън, премиерът на Австралия, също е евангелист. И той в определен момент говореше за преместване на посолството. Това са политически решения, които произхождат и се подчиняват на религиозна доктрина. Към момента има около 200 милиона евангелисти по света, които преди са принадлежали на католическата църква. Има ги в Щатите, Централна и Южна Америка, Филипините и в някои африкански страни като Уганда, Кения и Танзания. Какво можем да направим? Проучихме ситуацията и стигнахме до извода, че всичко се корени в американската евангелистка църква, която е ционизирана и оказва влияние върху останалите евангелистски църкви по света. Ние в Палестина имаме също евангелисти, но те четат Евангелието по различен начин. Започнахме да изпращаме тях да разговарят с евангелистките църкви в Бразилия, Гватемала и дори в САЩ. За да ги убедят, че тяхното виждане за Израел се различава от това, което е казано в Светото писание.

- Искате да ги убедите, че библейският Израел няма нищо общо с днешната държава Израел?

- Именно. Ние не желаем евангелистката църква да ни бъде враг. Затова установяваме контакт и взаимодействие с нея, за да променим нейното виждане спрямо Израел и това как да четат Евангелието правилно.

- Има ли важен човек в българското правителство, за когото сте проучили, че е евангелист? Със сигурност премиерът Борисов не е.

- Не, но евангелистката църква се разширява и разраства за сметка на католическата, а не на православната църква. Затова се наложи да говоря с Ватикана. Защото католическата църква губи ежедневно хора от паството си, тъй като те преминават към евангелистите. По тази причина имаме общи интереси с Ватикана.

- Мога само да добавя, че ако имате Ватикана за съюзник, значи имате много силен съюзник. Защото Тръмп ще изкара най-много още един мандат, но после ще си отиде, а Ватикана ще остане поне до второто пришествие.

- Нашата връзка с Ватикана е много напреднала. Имаме взаимно признаване на държавно ниво, имаме посланик там, вътре във Ватикана има палестинско знаме. Всъщност единственото представителство, което има знаме, развяващо се в очертанията на Ватикана, е палестинското. Имаме подписано споразумение с тях, което регламентира отношенията с паството на католическата църква на палестинска територия, въпросите за богомолците, имотите, училищата и т.н. Това е едно от най-всеобхватните споразумения, които Ватикана има с която и да било държава. В момента те използват това наше споразумение като образец за подписване на такива и с други държави. Отношенията между папа Франциск и президента Махмуд Абас са забележителни. Папата беше на посещение при нас във Витлеем, а президентът Абас се среща с папа Франциск всяка година. Понякога и по два пъти годишно. Тази връзка наистина е много силна и ще продължим да я укрепваме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината -  по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината - по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Внасям в парламента искане за по-голямо отстояние при строителство на жилищни сгради, повече паркоместа и озеленяване, казва в първото си интервю, след като бе избрана за четвърти път за кмет на София Още акценти от интервюто: В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber