Проф. д-р Момяна Гунева: Гешев има куража да постави дискусионни проблеми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7640853 Проф. д-р Момяна Гунева: Гешев има куража да постави дискусионни проблеми Проф. д-р Момяна Гунева: Гешев има куража да постави дискусионни проблеми www.24chasa.bg

Чест му прави, че обръща

внимание на

законодателните промени, казва професорът по наказателно право 

Преди ден в. “24 часа” публикува интервю с Иван Гешев, който е заместник на главния прокурор и номиниран от прокурорската колегия на ВСС за главен прокурор. В него той изрази мнение, че при съкратеното съдебно следствие съдът се е превърнал в регистратор на признанието на подсъдимия. В интервюто зам. главният прокурор доразви и вижданята си по отношение на законодателни промени, свързани с корупционните престъпления. По този повод “24 часа” потърси за мнение преподавателя по наказателно право проф. д-р Момяна Гунева. Тя е и председател на Управителния съвет на Българското юридическо дружество и автор на множество научни публикации в сферата на наказателното право. Ето и нейното виждане.

Лично аз съм удовлетворена от факта, че г-н Иван Гешев се опитва да очертае проблемите в нормативната уредба, с които прокурорите се сблъскват всекидневно в своята работа, макар и законодателните промени да са извън правомощията на главния прокурор. Естествено, това е в правомощията на народните представители, но е добре да се знае какво е редно да се направи. Убедена съм, че идеята за промени трябва да идва оттам, където се прилага законодателството, а не толкова от народните представители. Имам известна надежда, че ако повече се обръща внимание на предложенията, които дават хората, които всекидневно прилагат законодателството, нещата може и да потръгнат.

Не бива с лека ръка да се критикува изложеното в неговата концепция. Тя отразява нещата, които нейният автор вижда в конкретния момент. Затова и всичко, което към днешна дата му се струва на него, а може би и на гражданите маловажно или напротив - много злободневно, след година може и да не изглежда така. Във всички случаи обаче чест прави на кандидата за главен прокурор, че обръща внимание на законодателните промени, защото това би могло да бъде стъпка към подобряване работата на прокуратурата.

Но както е добре известно, винаги

чакаме нещо

положително

да се получи от

новия избор,

новия човек, новия подход. Проблемите и постиженията на прокуратурата, които той посочва в концепцията си не могат да бъдат подминати с лека ръка и можем да разчитаме на изтъкнатия от него стремеж да надгражда постигнатото.

Конкретно за съкратеното съдебно следствие съм на мнение, че то не е лошо като идея. Но ако мога така да се изразя, лошо е това, че за да се стимулира желанието процесът да приключи по-бързо, се предвидиха съществени редукции в размера на наказанието, които не са оправдани с нищо.

Бих попитала защо спрямо човек, извършил убийство на улицата например, и заловен на местопрестъплението да не се приложи съкратено съдебно следствие. Но защо това директно трябва да рефлектира върху размера на наказанието. Нито някога съм разбирала, нито разбирам този законодателен подход и в момента. Целта на наказателното производство е да се реализира наказателната отговорност и донякъде да се възстанови загубеното чувство за справедливост. Ясно е, че нито убитият ще се върне, нито загубата, каквато и да е тя, ще бъде възстановена в пълен обем. Следите от извършеното престъпление остават върху близките на жертвата.

Но не може цел на наказателното производство да бъде бързината, а бих казала, че тя се е превърнала във фикс-идея. Когато фактите са установени, защо трябва наказателното производство да се влачи с години - безсмислени експертизи, безсмислени искания и т.н. Защото всички започват да изпитват нещо като боязън. Един се страхува от това, че на подсъдимия са ограничени правата и той не е могъл в пълен обем да развие защитната си теза, а това води до неблагоприятни последици. Друг се страхува, че не е дал възможност на прокурора да разпита всички свидетели, нещо, което в редица случаи също е излишно. Истината е, че за да се точат делата, в голяма степен значение има това, че няма решителност.

Нека да има съкратено съдебно следствие, но да се каже, че при него съдът може да приложи чл. 55 от НК. Този текст от закона гласи, че тогава, когато предвиденото в закона наказание е несправедливо тежко, съдът може да наложи по-леко по-размер или да го замени с друго по-леко.

Какво значение има самопризнанието? Нима, ако извършителят не признава за жестоко престъпление, но на него са присъствали 10 души, той не може да бъде наказан? Ролята на самопризнанието в наказателния процес не бива да бъде абсолютизирана. Ако извършителят признае този факт, на който са били свидетели още няколко човека, защо за него трябва да има полза от това? Полза може да има единствено, ако се прецени, че не бива да се разпитват свидетели, наново да се назначават експертизи т.н.

Така че мнението ми е, че съкратено съдебно следствие трябва да има, но да се даде възможност на съда да определи наказание такова, каквото смята, че е подходящо, а не да бъде ограничен във възможностите.

Съгласна съм с виждането на Иван Гешев, че сега съдът само регистрира самия факт на признанието и това, че не се оспорват доказателствата, които са събрани в досъдебното производство. Но ще кажа и нещо повече. В някои случаи съдът е ограничен да наложи ниско по размер наказание независимо от личното си мнение.

По отношение на корупционните престъпления категорично смятам, че

те не са прецизно

уредени в нашия

Наказателен

кодекс

Но и не познавам наказателен кодекс, който да е решил въпросите относно подкупа по начин, който лично мен би ме удовлетворил напълно.

Действително един от начините за ограничаване на дребната корупция, която ни мъчи, е намирането на баланс в отговорността, включително и с оглед на избягване на възможностите за злоупотреба при провокация към подкуп. Що се отнася до декриминализирането на активния подкуп, за да бъда любезна бих казала, че идеята е категорично екзотична и най-малкото не се поддържа от международните актове, отнасящи се до борбата с корупцията.

С пълна убеденост мога да кажа, че общата част на нашия Наказателен кодекс е едно от най-добрите неща, писани на български, но особената част е тази, която трябва да бъде сериозно обмислена.

Затова съвсем логични са законодателните промени, за които Иван Гешев говори в концепцията си.

Той има куража да постави някои наистина дискусионни проблеми, защото всеки, който бъде избран за главен прокурор - дали той, или някой друг, - ще се сблъска с трудности при прилагането на определени текстове от НК, тъй като обществените условия са вече много променени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера на "Хоризонт"

Първият път е бил по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември, когато радиото замлъкна между 6 и 11 часа

Десни мъки за София - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Скромна черква в памет на всички жертви

Паметникът на Съветската армия е империалистически и обиден Покрай приказките около 9 септември и руските шпиони в България неминуемо ще се отвори темата и за Паметника на Съветската армия в София. Смятам, че този паметник тутакси трябва да бъде демонтиран - фигурите да се приберат в Музея на тоталитарното изкуство

Коментар на седмицата №2: Видеозавещание: За едни милиарди, които не са на Борисов, а са европейски инструменти

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 50 хил. прочитания. Тежка седмица отмина, в която се разхвърляха пари като вестници. Копейки, долари, евро. В милиарди. Вижте завещанието на

Видеозавещание: За едни милиарди, които не са на Борисов, а са европейски инструменти

Тежка седмица отмина, в която се разхвърляха пари като вестници. Копейки, долари, евро. В милиарди. Вижте завещанието на

Гергана Паси: Няма лош ресор в ЕК, коректно е да пожелаем успех на Мария Габриел

Гергана Паси поздрави Мария Габриел за поетия ресор "Иновации и младеж" в новата Еврокомисия. Ето и цялата публикация на Гергана Паси във фейсбук: Понеже видях поляризираните коментари по повод новия ресор на българския комисар - Иновации и младеж. Без да твърдя, че това е най-важния стратегически приоритет на ЕК

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Къде освен в семейството да пребивава детето? Другаде - ако реши всемогъщата държава!

Защо “норвежките” социални експерименти нямат място в България НА 7 СЕПТЕМВРИ в цялата страна започнаха граждански протести срещу законодателни промени, свързани с държавната политика към децата. Обществената тревога е, че “норвежките” социални експерименти и практики, заложени в оттегления проект за стратегия за детето,

И пиар обществото осъди скандала със снимките

Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА) и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) също излязоха с позиция, осъждаща грозния скандал с публикувани лични снимки на жената до кандидат-кмета на столицата Борислав Игнатов. "През последните 30 години обществото ни стана свидетел на много политически скандали,

Деветосептемврийски тегоби - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Днес е денят! Българските медии слагат граница срещу опитите за очерняне

Това е декларация по повод публикуването на порнографски снимки от младостта на приятелката на кандидата за кмет на София, арх. Борислав Игнатов. Те бяха публикувани от един сайт в опит да бъде очернен кандидатът, с което се преминаха всякакви етични и законови граници в предизборната борба. "24 часа"

"Късметлията Григор" - новата дъвка на хейтърите (Видео)

Преди 11 години, горе-долу по същото време, Григор Димитров стана първият български тенисист, който спечели юношески турнир от “Големият шлем”. Първо “Уимбълдън”, а през септември - и US Open. Моята лична история с Григор Димитров датира горе-долу от същото време. Всъщност малко по-късно - през януари 2009 г

Проф. д-р Момяна Гунева: Гешев има куража да постави дискусионни проблеми

Чест му прави, че обръща внимание на законодателните промени, казва професорът по наказателно право  Преди ден в. “24 часа” публикува интервю с Иван Гешев, който е заместник на главния прокурор и номиниран от прокурорската колегия на ВСС за главен прокурор. В него той изрази мнение, че при съкратеното съдебно следствие съдът се е превърнал в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber