Целта оправдава средствата - още за атаките срещу избора за главен прокурор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7637308 Целта оправдава средствата - още за атаките срещу избора за главен прокурор Целта оправдава средствата - още за атаките срещу избора за главен прокурор www.24chasa.bg
Иван Гешев е единствен кандидат за поста главен прокурор. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Докато едни планират саботажи, други трябва да защитават интереса на обществото.

Горещо бе лятото за прокурорите, следователите, агентите на ДАНС, антимафиотите и криминалистите. Разследвания и изготвяне на обвинителни актове за престъпна приватизация, за ощетяване на бюджета от незаконно производство на акцизни стоки, пране на пари и укриване на данъчни задължения, обвинения за корупционни престъпления срещу държавни чиновници и кметове, няколко разбити групи за разпространение на наркотици, арести на телефонни измамници. Усилена работа по разкриването на най-големия теч на лични данни след хакерската атака на “ТАД Груп” срещу НАП и по установяване на извършителите на жестоките убийства на детето в село Сотиря и на откритата край Негован възрастна двойка.

Само си

представете

каква щеше да е

обществената

нагласа,

ако антимафиотите не бяха успели със светкавична скорост да установят кибертерористите, безработния изверг, който уби 7-годишно невинно дете, или двамата алчни майстори, планирали от една година ликвидирането на доверчивите имотни пенсионери.

Това, разбира се, е една много малка извадка от свършеното от обвинители и служители на МВР само в рамките на няколко седмици. Много други разкрити престъпления дори не са станали обществено достояние, има и още повече криминални деяния, чиито извършители сигурно ще останат неразкрити. Факт е обаче, че правоохранителните органи показват, че когато е налице воля, когато работят в екип и срещат подкрепа от властта и от обществото, успешните резултати не закъсняват. Това е от съществено значение, защото на фона на денонощната работа, продължила през отпускарския сезон на годината, прокурори, следователи, агенти и служители на МВР са подложени на омразна пропаганда, чиято дълбока цел е да не позволи на гражданите да възстановят доверието си в държавата и в нейните институции. И всичко това се прави от чисто егоистични и прагматични цели.

Богати хора с

проблеми с

правосъдието

плащат,

за да няма и ден без манипулативни и дори обидни публикации не просто срещу цялата система или ръководствата на институциите, а дори и срещу отделни професионалисти – прокурори, следователи, полицаи. Не че те отдавна не са привикнали на този пропаганден хейт, просто тази година той е в пъти по-голям, защото сме в средата на процедурата по избор на следващия главен прокурор. И понеже очакванията, а и заявката, която Иван Гешев дава, е държавата да потърси отговорност от всички престъпили закона, без значение дали става въпрос за дилъри, ало измамници, корумпирани политици, алчни лекари или влиятелни олигарси, то напълно естествено е всички изброени да търсят начин да попречат на успешния избор. По всякакъв начин.

Стотици статии, интервюта, телевизионни и радиоучастия на всеки час бълват пропаганда, основно срещу личността на Гешев, но не са пожалени негови колеги от Специализираната прокуратура, нито дори свидетели по ключови дела като това за искания от отстранената кметица на “Младост” подкуп, където без сигнала и показанията на Александър Ваклин корупционното престъпление не би могло да се докаже. Тази пропаганда е нужна, защото трябва да заглуши няколко факта, които не са угодни за противниците на независимостта на прокуратурата:

- Процедурата по издигане на номинацията на Иван Гешев и съпътстващите я детайли се изпълняват при пълна прозрачност. Всъщност

Гешев е

възможно

най-публичният

кандидат,

който българската съдебна система има от 30 г. Нито един председател на Върховен съд или предишен главен прокурор не е бил толкова широко известен, колкото настоящия заместник главен прокурор.

- Номинацията на Иван Гешев отговоря напълно на наложилата се практика в страните от ЕС, че най-добре за системата би било, ако начело застане прокурор, който е тръгнал от най-ниското стъпало в йерархията.

- Изминалите години, в които Гешев първоначално бе ръководител на Специализираната прокуратура, а последната година и заместник на главния прокурор, показаха, че той не просто е готов да обещава, а нещо много по-съществено – действа и точно това създава най-големите страхове у противниците му.

И понеже

манипулативните

публикации

и тенденциозните внушения на провалени политици, поръчкови коментатори и журналисти “на повикване” нямат нужния ефект, противниците на силните държавни институции със сигурност ще търсят ескалиране на напрежението. Това най-лесно би се постигнало с нерегламентирани протести, целящи нарушаване на обществения ред и търсещи сблъсък с органите на реда. Трябва да се внуши, че в европейска България цари диктатура. И тук мишената далеч не е единствено кандидатът за главен прокурор, но и министър-председателят, и управляващите като цяло в контекста на предстоящите в края на октомври месец избори за местна власт.

Ясни са менторите, които са готови дори с цената на опити за безредици и метежи да търсят изпълнение на целите си – ликвидиране на независимостта на прокуратурата, дори закриване на специализираните органи на правосъдието, т.е. прекратяване на делата срещу тях, а защо не и смяна на управленската конфигурация. Интересното е кои са изпълнителите, които формално организират фалшивите протести. Те най-общо казано са групирани в два лагера: единият лагер претендира, че изразява неолибералните ценности. Това са все хора, които нападнаха дори Конституционния съд, когато реши, че въвеждащата джендър идеология Истанбулска конвенция противоречи на основния закон у нас. Те пропагандират нуждата от легализиране на марихуаната, защото можело да се печели от това, както и на хомосексуалните бракове, защото така било “правилно”. Готови са да спорят, че България не е била пет века под османско владичество, и нямат срам, когато ползват лика на Апостола, за да пропагандират “многополовото разнообразие”. В същото време са готови да изпаднат в истерия, когато някой реши да кръсти детето си с традиционно българско име или вземе, че почете традиционен за българите празник, особено ако е с хоро и народни танци.

Привържениците на

другия лагер по

принуда търпят

неолибералните

ценности,

иначе са пълен антипод, но както се казва в такива случаи – целта оправдава средствата. И вече дори демонстрираха тази максима.

В края на миналата година, когато хвърлиха върху собствената си държава най-голямото петно след “българската връзка при атентата срещу папа Йоан Павел Втори” – отвратителната манипулация, че младата Виктория Маринова от Русе бе нападната, изнасилена и пребита до смърт заради работата си като репортер и водещ в местна кабелна телевизия.

Докато властите търсеха извършителя на жестоко престъпление, тези, които сега стоят зад пропагандата срещу избора на следващия “обвинител №1” и се готвят дори да нарушават обществения ред и спокойствието на гражданите с псевдоблокиране на съдебни сгради, заляха световните медии и успяха да разпространят фалшивата новина, че в България журналист е убит заради работата си. А след като същата тази полиция, която е обект на атаки, че била изразила подкрепа за номинацията на Иван Гешев и същата тази прокуратура, за която враговете ѝ тръбят, че не работела ефективно, установиха убиеца на Виктория чак в Германия, гузно се покриха и

дори не признаха,

че са

наклеветили

собствената си страна и народ. Лицемерието им няма граници, защото трагичната гибел на Виктория и ужасният край на 7-годишната Кристин не се различават с нищо. Профилът и мотивите на извършителите на двете гнусни престъпления са едни и същи. Но след случилото се в Сотиря онези, които преди по-малко от година направиха истерията, сега с досада отразиха безупречните действия на разследващите, които за броени часове стигнаха до убиеца. И ако има поне една капка позитивизъм в тази трагедия, то е, че жители на Сливен и околните села се включиха в издирването на престъпника, като в крайна сметка с тяхна помощ той бе задържан, преди да е направил друго престъпление.

Включването на обикновените хора в помощ на властите показва единствено доверието към държавата, което, макар и бавно и в резултат на много усилия, започва да се възвръща у хората.

Истината е тази, че докато едни планират непрестанно саботажи, кроят планове за безредици, шантажират и изнудват, други трябва да защитават интереса на обществото. И заради това няма да е изненадващо, ако опитите с протести да бъде спрян Гешев логично приключат с фиаско, защото въпреки арогантната пропаганда по-голямата част от гражданите много добре осъзнават, че менторите на метежниците изобщо не са загрижени за свободата и правото, а единствено за своята недосегаемост.

Този път е добре, че това се усеща дори от международните партньори на България, които си взеха поука от грозния начин, по който бяха подведени при случая с Виктория, и категорично се разграничиха от тези, които дълги години се опитват да внушават, че едва ли не представляват техните интереси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Марин Георгиев: Кой води хорото

30 години след демократичните промени в България Романът разследване “Третият разстрел” е създаден от Марин Георгиев от началото на септември до края на декември 1992 г., излиза в книга през май 1993-а. В основата му е използвано разсекретеното с началото на демократичните промени досие на поета Никола Вапцаров.

Какво поиска Борисов от Ердоган - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Как да изберем кмет и общински съветници в своя регион

"24 часа" осигурява на своите читатели изчерпателни и навременни данни за основните кандидати във всички области "24 часа" ще улесни своите читатели при избора им на кметове и общински съветници в цялата страна. За целта сме подготвили специална секция с информация по региони, както и две интерактивни карти

И точно сега Фолксваген иска да инвестира в Турция?

Турция навлиза с войски в съседна държава, обкръжава с кораби Кипър, изнудва ЕС с плашилото на миграцията, потъпква правата на собствените си граждани. И точно сега Фолксваген иска да инвестира милиарди в тази страна? Фолксваген вече съвсем не бива да инвестира в Турция. Операцията на турските войски в Северна Сирия

Четирима митрополити отговарят на дядо Николай за руска делегация

Изявление на ловчански метрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрполит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил.  Никакви извънцърковни фактори не могат да влияят на отношенията с всички поместни църкви. Това стана ясно от изявление на българската Патриаршия. В отговор на множество отправени към нас въпроси

Кандидатът за кмет на София от партия “Воля” инж. Пламен Христов: София може да се развива по-бързо и да се управлява по-добре

Надявам се да убедя хората в столицата, че аз съм алтернативата - Господин Христов, от какъв кмет се нуждае столицата? - София има нужда от силна личност, която умее да обединява хората около себе си, да ги мотивира да са всеотдайни в работата. Не на последно място трябва да е независима личност и да не се притеснява да упражнява контрол

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Манфред Вебер публикува писмото, в което иска ЕК да разследва Фолксваген за Турция

Решението на "Фолксваген" да построи нов завод за автомобили в Турция, предназначен главно за източноевропейския пазар, е изключително жалко. Това написа във фейсбук лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер относно писмото, което написа до Еврокомисията. Той публикува и писмото, което изпрати преди дни до председателя на ЕК Жан-Клод

Партийните потайности на Слави - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Коментар на седмицата №1: Как да изберем кмет и общински съветници в своя регион

"24 часа" осигурява на своите читатели изчерпателни и навременни данни за основните кандидати във всички области "24 часа" ще улесни своите читатели при избора им на кметове и общински съветници в цялата страна. За целта сме подготвили специална секция с информация по региони, както и две интерактивни карти

Коментар на седмицата №3: “Фолксваген” строи новия си завод в Турция - Европейският парламент е възмутен

Във понеделник “24 часа” писа, че надзорният съвет на “Фолксваген” в петък е отложил решението си да построи бъдещия си завод в Турция за пети път след атаката от Брюксел. Топшефовете от съвета са призовали за още анализи и събиране на информация. Ето какво пише по този въпрос германското издание “Берлинер Моргенпост”

"Фокус" пише, Манолова, Паргов и ГЕРБ четат “24 часа”

Една дописка от предизборните обиколки на кандидатите за кмет на София два дни тревожи двете основни политически сили БСП и ГЕРБ. В петък, в 13:40 рив Фокус съобщи......На дежурния в сайта 24 часа тази новина се вижда супер интересна, защото хиляди столичани ползват таксиметровите услуги. Малко след публикуването на материала в най-големия

Евелина Славкова: Поведението на Сидеров е обърнато към неговия електорат

„Когато наближават избори се появяват такъв тип ситуации със скандали, било то в самолети, в НАТФИЗ или други места. Това поведение е обърнато към неговия електорат", коментира скандалите действия на Волен Сидеров в предаването "Референдум" социоложката Евелина Славкова. Тя посочва, че на последните европейски избори ПП "Атака" има много слаби

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber