Красимир Ципов: Лични документи ще могат да се вадят и в кметствата, и в съдилищата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7637273 Красимир Ципов: Лични документи ще могат да се вадят и в кметствата, и в съдилищата Красимир Ципов: Лични документи ще могат да се вадят и в кметствата, и в съдилищата www.24chasa.bg
КРАСИМИР ЦИПОВ
КРАСИМИР ЦИПОВ СНИМКА: Десислава Кулелиева

За отпадане на съкратеното следствие при тежки престъпления е нужен дебат, има какво да се промени

Няма опасност с изтеклите от НАП данни да се извършат злоупотреби - смяна на документи не е нужна

Няма да има нужда гражданите да си вземат отпуск за смяна на документи

Нужна е проверка на всички администрации как пазят личните данни на гражданите

Стабилно решение за съкратеното съдебно следствие може да има с нова наказателна концепция на държавата

Има вече доста сигнали в етичната комисия на ГЕРБ

С доскорошния зам.-министър на вътрешните работи, сега народен представител от ГЕРБ, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Ципов, оглавихте анкетната комисия на НС за проверка на пробива в НАП. Какво ще проверявате?

- В края на юли проведохме първото заседание на комисията, на което изслушахме МВР и ДАНС по отношение на това как е получена информацията за хакерската атака и какви са били първоначалните действия, които са предприели. Видяхте, че през август бяха изнесени включително данни и от досъдебното наказателно производство. Тези дни ще предложа на колегите в анкетната комисия да изслушаме ръководството на Комисията за защита на личните данни, защото те издадоха наказателно постановление, с което глобиха НАП, която пък оспорва санкцията с мотиви, че става дума за хакерска атака, която е престъпление по смисъла на НК.

Анкетната комисия на НС следва да установи дали компетентните органи, не само НАП, са изградили необходимите защити на своите информационни системи. След което ще изслушаме и Държавна агенция “Електронно управление”, която отговаря за политиките по отношение на защитата на информационните системи. Накрая ще повикаме и прокуратурата, тъй като бяха изнесени данни, включително и от досъдебното наказателно производство. Работата на комисията ни трябва да приключи към края на октомври и да излезем с доклад.

- Необходима ли е проверка на всички институции, които съхраняват лични данни?

- Разбира се. Именно затова ще предложим на колегите народни представители да изслушаме компетентни органи като Държавната агенция “Електронно управление”, за да видим каква е ситуацията в цялата държавна администрация. Като бивш зам.-министър имам представа как се съхраняват данните в информационните масиви на МВР и мога съвсем категорично да заявя, че това са доста добре защитени системи. Много трудно би се стигнало до евентуален пробив в тях.

- Политическа ли е атаката с масивите на НАП според вас?

- Това трябва да покаже разследването. Необходимо е да се проверят всички версии, дали става дума за изнудване, или е имало и някакви други мотиви. Виждам, че прокуратурата работи. Надявам се да се стигне до извършителите и поръчителите и те да получат своето заслужено наказание. Държа още веднъж да успокоя българските граждани, че няма опасност с техните лични данни да бъдат извършени някакви неправомерни действия. Добре е в тази комисия да поканим и представители на банките, на нотариалната камара, на камарата на частните съдебни изпълнители, на асоциациите на фирмите за бързи кредити, за да чуят народните представители, а след това и обществото, че няма пряка заплаха с личните данни на българските граждани да бъдат извършени незаконни действия. Нито пък има необходимост поради това да се подменят документите, както призова БСП. Но нека напомня, че през следващите 2 г. много голяма част от българските граждани ще трябва да подменят личните си документи. А новите ще бъдат и по-защитени. В новите документи ще има електронни носители, за да могат гражданите да ползват електронните услуги, предоставяни от държавата. Това ще подпомогне както гражданите, така и бизнеса. Ще бъдат облекчени доста административни процедури.

- Как се подготвяте за предстоящата масова подмяна на документи за самоличност заради изтичането на валидността им?

- Направихме сериозна организация, за да облекчим хората. От пролетта на тази година МВР работи за укрепване на капацитета именно с въвеждането на новото поколение български лични документи. В следващите 2 г. ще изтече валидността на огромен брой карти, паспорти и шофьорски книжки. Предприехме мерки да се свържем с общински и областни администрации с цел да бъдат осигурени помещения или изнесени работни места, в които да може да се приемат заявления за смяна на документи и да се връчват готовите, а така ще облекчим българските граждани. В началото на тази година се предприеха и нормативни промени, които да предоставят възможност за подаване на заявления и на други места, защото няма абсолютна необходимост, където ти е постоянната адресна регистрация, да си подадеш документите в същото районно управление.

- Ще може вече във всяко ли?

- Ще могат да се подават във всяко едно друго районно управление на територията на съответното населено място, където е седалището на областната дирекция, а и на други места. През юни се обърнахме към Висшия съдебен съвет, да се произнесат могат ли да се предоставят гишета с изнесени работни места в Съдебната палата и в сградата на Районния съд. Ако получим тяхното съгласие, ще се обърнем и към другите по-големи окръжни и районни съдилища в големите градове. Това ще е полезно и за гражданите, и за служителите от съдебната администрация, и за самите магистрати. Ще даде възможност да не се образуват тези опашки, на които станахме свидетели особено през 2010 г. Изключително важно е да стане.

- На кои други места ще има изнесени гишета за подмяна на документи?

- Свързахме се с кметове. Идеята ни беше там, където има общински центрове за административно обслужване, да се направи по едно гише, разделено на две - за прием и за връчване на готовите документи. Или пък където няма възможност общинската администрация да ни предостави такива помещения, се обърнахме към областните администрации да бъде създадена подобна организиция, защото те управляват имотите, които са държавна собственост.

- Решено ли е вече?

- В процес е. Идеята е до края на годината да имаме такава готовност поне за десетина областни дирекции, което ще облекчи много гражданите и няма да се редят на опашки пред сградите на МВР. Трябва да признаем, че сега и сградният фонд и помещенията не са в цветущо състояние.

През последните 5 г. МВР страда от липса на ресурс за капиталови разходи и не може да си позволи повсеместни ремонти на тези сгради и помещения, където се издават документите за самоличност. Предприехме такива мерки за София, защото в някои от районните управления винаги по това време на годината ставаме свидетели на опашки. И към настоящия момент има някои районни управления в София като Първо или Шесто, където се струпват опашки от по няколко десетки човека. Идеята е с тези мерки да създадем условия гражданите да не чакат. Примерно, ако има няколко такива гишета в съдебните палати, гражданинът може, като отиде да си заведе една искова молба например, да си подаде и заявлението за издаване на документ за самоличност, както и да си вземе готовия документ. Същото се надявам да се случи и в други градове, когато отидеш да си платиш сметките или местните данъци и такси в общински център за административно обслужване, да има възможност да си подадеш и заявлението за издаване на лична карта, паспорт или шофьорска книжка.

- Възможно е благодарение на електронното правителство?

- Да, и не само. Благодарение на промени, които направихме в нормативната база - в Правилника за издаване на българските лични документи. Вече може например при изтичане валидността на личната карта, ако живееш на територията на II РУ, а работиш на територията на III РУ, може да си подадеш заявлението в III РУ и да си вземеш оттам готовия документ, без да има необходимост да си вземеш почивен ден или отпуск.

- Това е разрешено или предстои да се направи?

- Разрешено е и се работи да се осигурят такива допълнителни работни места чрез общинските и областните администрации. Разбира се, всичко това следва да бъде осигурено за сметка на МВР. Но например в Съдебната палата, където има достъп до националната база данни на населението, съвсем лесно биха се получили нещата. Също в звената ЕСГРАОН в общинските администрации.

- И това ще се случва от 2020 г.?

- Да, трябва да се случи от началото на следващата година.

- Колко документа изтичат?

- Над милион и 700 000 картови документи, лични карти и шофьорски книжки и над 650 000 паспорта.

- Хубаво сте взели навреме мерки за такава мащабна организация.

- Започнахме от пролетта с идеята този процес да завърши до края на тази година. Напреднахме с кметовете на доста места, особено на големите градове, които са и областни центрове. И този процес не трябва да спира.

- Кои са градовете, в които това със сигурност трябва да се случи?

- София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Русе, Велико Търново. Тези областни дирекции са по-натоварени и там ще се предприемат действия, за да се облекчат гражданите да не си губят времето по опашки. Такава е политиката на правителството.

- Надяваме се да получим и киберсигурността в ЕК.

- Какъвто и ресор да получим, Мария Габриел е изключително авторитетен човек в Брюксел. Тя ще се справи прекрасно с всеки ресор - доказа го.

- Липсва ли ви МВР? Кое е по-хубаво - да си зам.-министър или депутат?

- Близо 4 г. и половина бях зам.-министър на вътрешните работи. Имам сантимент, липсва ми. Близо 5 г. съм бил и служител на МВР. Казал съм на колегите в политическия кабинет, че винаги могат да разчитат на мен. Аз съм и в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и в тази по правни въпроси. Така че от МВР могат да разчитат на мен за всякаква помощ и подкрепа. Важното е, че през този мандат е вече видима перспективата за стабилно увеличение на средствата за заплати в системата на МВР. Надявам се увеличение, подобно на тазгодишното, да има и през следващата година. Защото тези служители работят под заплахи за живота и здравето и трябва да получават възнаграждение, което да ги удовлетворява и отговаря на рисковете, които поемат. Ако през 2020 и 2021 г. има такива увеличения на доходите, ще постигнем едно прилично ниво - и за самата система, и за цялата администрация на държавата. Политическият кабинет в МВР стои зад всички искания на служителите. При разглеждането на бюджета за 2020 г. ще защитавам позиция да бъдат увеличени доходите и допълнителните възнаграждения, например за нощния труд, заплащането на който не е променяно повече от 10 г. Продължавам и от тази си позиция да работя за интересите на МВР.

- Винаги след зверство и посегателство над човешки живот се повдига въпросът за отпадане на съкратеното съдебно производство. Това го искат хората. ВМРО и БСП казват, че съкратеното производство трябва да отпадне за тежките престъпления. Вие в ГЕРБ?

- Институтът съкратено съдебно следствие се появи през 2006 г. с новия НПК, като идеята бе да се ограничи времетраенето на наказателните производства. Имаше такива, които траеха по 15 и 20 г. В началото на мандата на Борис Велчев като главен прокурор през 2007 г. поради изтекла давност бяха прекратени повече от 200 000 производства. С промени отново в НПК от края на 2008 г. бяха въведени ограничения - че този институт не може да се прилага при смърт или тежка телесна повреда. Това бе отговор на конкретни наказателни производства за убийства, по които изчезнаха извършителите.

- Това защо не е останало в сила?

- През 2010 г. се получи предложение от ВКС, което беше по-общо, за ограничаване времетраенето на наказателните производства. Тогава се предложи да бъдат заменяни или намалявани присъдите. Да напомним, че това бяха времена, в които се образуваха над 200 хиляди досъдебни наказателни производства и затворите бяха пълни. Затова с промени в НК се прие в едната от хипотезите на съкратеното съдебно следствие, именно когато обвиняемият признае факти и обстоятелства от обвинителния акт, да се спестят време и средства, срещу което той да получи намаляване или замяна на присъдата. Това е изключително сериозен въпрос и поне според мен би било добре да се реши с новата концепция за наказателната политика. Трябва да поздравим Министерството на правосъдието, защото то сформира работна група от най-добрите пеналисти на България и аз се надявам до края на годината проектът на новата концепция за наказателна политика да е готов. И в нея също да бъде обърнато внимание не само на съкратеното съдебно следствие, а и на споразумението.

- А преди новата концепция бихте ли променили нещо в тази посока - премахване на този институт за убийци?

- Към настоящия момент, за да отговорим на обществените очаквания, поне според мен следва да разгледаме предложения поне в 2 посоки: да бъде върнато някакво ограничение, каквото имаше до 2010 г., или при произнасяне на осъдителната присъда лишаване от свобода да не се намалява с 1/3 от наказанието, а с по-малко, или да няма замяна на доживотния затвор. Това е посоката, в която трябва да се разсъждава, но трябва да се чуят становищата на Върховния касационен съд и на прокуратурата, преди Народното събрание да вземе решение. От друга страна, не е добре да се връщаме назад в онези времена отпреди 15-20 г., когато едно наказателно производство за тежко и сложно престъпление се точеше твърде много време и България получаваше осъдителни решения от Съда в Страсбург за бавно правосъдие. При всички случаи НС трябва да се съобрази с общественото мнение и да постави на дискусия всички предложения. Но наистина стабилно решение трябва да дойде от концепцията за новата наказателна политика. Аз се надявам, че експертите от министерството заедно с научната мисъл ще предложат на вниманието на НС такова стабилно решение.

- Какво още следва след приемането на новата концепция?

- Нов НК. Това ще е поредният проект, който се надявам най-накрая да види бял свят. Защото вече на два пъти НС приема на първо четене проект за изцяло нов НК и до второ гласуване не се стига въобще. А НК е вече на 50 г. Въпреки че има много сериозни постижения, той не отговаря вече на обществените отношения. Има много нови модерни форми на престъпна дейност, които законодателят, колкото и да се стреми да ги отрази, винаги остава с една крачка назад от престъпността. Така че имаме нужда и от нова концепция за наказателна политика, и от нов НК. Иначе ставаме свидетели на изключително чести промени в НК, свързани с конкретни казуси, а това не е стабилно законодателство.

- А НПК трябва ли да се промени?

- По тази тема - да, може се помисли. Моето лично мнение е, че този институт трябва да остане, тъй като той спестява време и средства. И откакто съществува, ставаме свидетели на ефективни осъдителни присъди. Трябва да се помисли дали следва да бъде намалявана, или заменяна присъдата лишаване от свобода, или пък дали да не бъде ограничено самото съкратено съдебно следствие, да не се прилага в определени случаи, какъвто е институтът на споразумението.

- Вие сте член на етичната комисия на ГЕРБ. Валят ли вече сигнали за самозабравили се?

- Комисията работи. Има постъпили доста сигнали, но основно ще работим през този месец. Разбира се, не толкова заради предстоящата предизборна кампания. Комисията има функции да предложи на Изпълнителната да предприеме определени мерки в дадена посока - дали да бъде снето политическото доверие от партиен функционер, заемащ висока позиция, а не да произнася някакви присъди. Има, разбира се, доста сигнали, които са работа и на етичната, и на Изпълнителната комисия. Тези сигнали трябва да бъдат насочвани към компетентните органи, за да вземат отношение по тях. Но идеята на новата комисия е да не бъдат допускани прояви, които уронват престижа на партията.

- Но не сте морална полиция?

- Не сме.

CV

Роден на 18 март 1973 г.

Магистър по право от Софийския университет “Св. Кл. Охридски”

Депутат в 41-ото, 42-ото и 43-ото Народно събрание. В първото оглавяваше парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред

Зам.-министър на вътрешните работи във второто и в третото правителство на Бойко Борисов (до 17 юли тази година, когато зае мястото на починалия депутат от ГЕРБ Снежана Дукова)

Преди това (2002-2006) е работил в дирекциите “Правно-нормативно обслужване” и “Международно сътрудничество” в МВР. Член на работни групи в преговорния процес за присъединяването ни към ЕС

Владее английски, френски, руски и сръбски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината -  по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината - по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Внасям в парламента искане за по-голямо отстояние при строителство на жилищни сгради, повече паркоместа и озеленяване, казва в първото си интервю, след като бе избрана за четвърти път за кмет на София Още акценти от интервюто: В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber