Политологът Димитър Ганев: Ясно е кой ще реши битката в София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7622550 Политологът Димитър Ганев: Ясно е кой ще реши битката в София Политологът Димитър Ганев: Ясно е кой ще реши битката в София www.24chasa.bg

Либералните избиратели ще наклонят везните в едната или в другата посока Много важна ще е интерпретацията след местните избори - кой ще убеди публиката, че е победител

- До местните избори има още доста време, но партиите вече подгряват електората. Защо е толкова важно октомврийското политическо премерване на силите и може ли отсега да се прогнозират някакви радикални изненади при вота за кметове и общински съветници?

- Местната власт е фундамент, който е изключително важен за всяка една партия. Силното присъствие в местната власт ти дава няколко много сериозни инструмента, като най-важният сред тях са общинските бюджети, разбира се. В по-малките населени места например общината се явява най-големият работодател. Освен това чрез обществени поръчки се разпределят публични средства, които отиват най-често в местния бизнес. По този начин даденият кмет гради клиентелна мрежа както от служители, така и от бизнесмени, които зависят от благоразположението на градоначалника спрямо тях.

Съответната клиентела пък подпомага него и местната партийна структура на избори. Кметовете и местните структури от своя страна са гръбнакът на всяка една партия, защото именно чрез структури се печелят избори, били те парламентарни, европейски или президентски. Ето защо и местната власт е от особено значение за всяка една партия.

- Ще успее ли ГЕРБ да задържи първата позиция в областните градове?

- От днешна гледна точка ми се вижда сигурно, че

ГЕРБ ще бъде партията с най-много кметове на областни градове.

Въпросът е колко ще са те?

През 2015 г. партията на Борисов постигна много високи резултати – помните “синята” карта. ГЕРБ успя да спечели 21 областни кметове, а БСП остана без нито един. Това убедително представяне преди 4 години се явява и капан за сегашните избори, защото този резултат няма да се повтори. Вероятно в някои от тези 21 областни града ГЕРБ ще загубят и това ще се чете като отстъпление от местната власт спрямо резултатите от последните местни избори.

Тук много важна роля ще играе интерпретацията след вота – кой ще убеди публиката, че е победител. За разлика от други избори, няма ясен победител, а всеки си казва това, което му е най-удобно - кой е спечелил най-много общини, областни кметове, общински съветници. В този смисъл от изключително значение за ГЕРБ е да не допуска символна загуба, която да не позволи на Борисов да наложи разказа на победителя. Такъв тип символна загуба би изглеждала София.

- Борисов реши да смени някои от сегашните си кметове, заменяйки ги с нови. Вътрешнопартийната опозиция в БСП също не остава пасивна. Какво следва?

- Струва ми се, че Борисов за първи път започна пряко да се занимава с партията си. Досега тази дейност беше отстъпена почти изцяло на Цветанов. Премиерът заяви още преди европейските избори, че по места ще има промени. И това беше необходимост. ГЕРБ присъства в местната власт вече повече от десетилетие.

Естествено е да има умора. Кадровите промени искат да покажат обновление на партията, да я освежат, да се покажат нови лица. Това неминуемо на места обаче ще създаде и организационни проблеми. Установените структури, които са имали успешни изборни цикли, ако сега се подменят изцяло, това може да доведе до липса на такава стройна организация като преди.

Засега сигурни размествания са обявени само в Пловдив и Русе. Предполагам, че ще има и други. От особено значение е на местата или поне на някои от тях, където са направени смени, да се реализира победа. В противен случай новата линия на промяна и освежаване на местната власт би изглеждала като провалена.

Вътрешнопартийните разпри в БСП не са изгладени, а просто са притихнали заради предстоящите избори. Въпреки че във Варна например хич не беше тихо. Проблемите ще дойдат там, където централното ръководство наложи определен кандидат в община, в която вътрешнопартийната опозиция има сериозно влияние. Това може да доведе до блокаж на структурата и съответно до по-ниски резултати. Тепърва ще видим в следващите седмици такива напрежения.

- Ще успее ли Мая Манолова да убеди избирателите, че е антисистемен играч, и как ще заобиколи миналото си на голям активист на БСП, за да спечели класическите десни избиратели в София? И има ли шанс, ако БСП се откаже да я подкрепи в последния момент?

- По посланията на Манолова в последния месец става ясно, че тя иска да изгради образ на своята кандидатура като гражданска с подкрепата на няколко партии, в това число и на БСП. Целта е максимална дистанция от марката БСП, за да не носи това електорални щети в “дясна” София. Тук балансът на Манолова обаче ще е сложен. От една страна, това би ѝ донесло гласове отвъд тези на БСП, но ,от друга страна, тя трябва да бъде внимателна със социалистите. Евентуално дистанциране на Манолова от социалистическата партия може да обиди част от червените избиратели и те да решат да играят пас в изборния ден. Колкото до позицията на ръководството на БСП, то ми изглежда убедено, че Манолова е точният човек, и тук не грешат. Всеки друг кандидат би бил подарък за Фандъкова.

- Какви са шансовете на Йорданка Фандъкова да спечели срещу Мая Манолова и така да продължи с нов, четвърти мандат в София?

- От днешна гледна точка силите между Фандъкова и Манолова изглеждат изравнени. Всяка категорична оценка кой ще спечели изглежда по-скоро като пропагандна теза, отколкото като трезв анализ. От изключително значение е кой как ще се представи в кампанията.

Кое е това, което изглежда сигурно на този етап?

Като че ли вече няма съмнения, че и Фандъкова,

и Манолова ще се кандидатират.

Вторият сигурен момент е, че изборът в София ще се реши на балотаж между двамата кандидати. Разбира се, от особено значение е коя от двете ще бъде с преднина на първия тур, защото това ще даде на въпросния лидер силно психологическо предимство за втория тур. Победителят на изборите в София обаче няма да се реши нито от симпатизантите на ГЕРБ, нито от тези на БСП. Ключът към следващия кметски мандат е в привържениците на “Демократична България”. Те ще наклонят везните в едната или другата посока.

Неслучайно казвам привържениците на “Демократична България”, а не самата формация, защото, първо, не виждам вариант те да подкрепят официално нито Фандъкова, нито Манолова, а и симпатизантите на “Демократична България” далеч не са типичният лоялен електорат и не следват стриктно партийните повели. Като говоря за привържениците на “Демократична България”, имам предвид по-скоро тази столична либерална общност, която припозна листата на “Демократична България” на изборите за Европейски парламент през май и направи впечатляващ резултат между другото – малко над 15% в София.

На предстоящия местен вот обаче няма да е точно така. На това поле се появи и нов играч в лицето на Борис Бонев от “Спаси София”, който ще къса от електората именно на “Демократична България”. Десислава Иванчева също играе в това поле. И в крайна сметка победителят в ключовата столична битка ще се реши именно от това – Фандъкова или Манолова ще успеят да спечелят доверието на тази столична либерална общност.

И за двете няма да е лесно. Фандъкова изкопа пропаст между себе си и тези хора в последните няколко години, но и за Манолова с червена биография ще е трудно.

- И Слави Трифонов влиза в нишата на антисистемните играчи, какви са неговите шансове и на какви избиратели може да разчита той? Въобще моделът на шоузвезди в политиката ще се установи ли трайно в Европа, а и не само там?

- Ниша за антисистемни играчи в България винаги е имало. Забележете, че почти няма избори, на които някой политически предприемач да не се заяви за новия играч, който е срещу цялото статукво. И това си има обяснение – хроничното недоверие на българите към целия политически елит. Съответно всеки нов играч има какво да спечели само защото е нов и защото старите не са харесвани. В този смисъл и за Слави Трифонов има поле. Тук обаче идва големият въпрос – от какъв калибър играч срещу статуквото ще бъде Трифонов? Дали ще бъде феномен тип Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки или тип Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов? Или нещо по средата?

На тези въпроси все още не можем да отговорим, защото неизвестните са твърде много. Ето няколко например: 1) Слави Трифонов ли ще е начело на новата партия? 2) Кои ще са хората около него? 3) Ще играе ли на местните избори, или хоризонтът му са парламентарните? 4) Ще завладее ли сериозна аудитория новият му медиен проект? Това са малка част от въпросите, които стоят пред новата формация, а от отговорите им ще зависи каква политическа величина ще бъде Слави Трифонов.

- Очаква се през октомври и концернът “Фолксваген” да съобщи къде ще прави нов завод - ще налее това решение още адреналин в политическата битка преди изборите?

- Разочарованието от новината преди два месеца, че немският гигант предпочита Турция, като че ли вече е консумирано. Оттук нататък евентуална промяна на това решение, избирайки България, ще бъде единствено добър бонус за управляващите в навечерието на местния вот. Но при такива въпроси не трябва да разсъждаваме политически и партийно. Всеки без значение от партийната украса трябва да работи за това тази инвестиция да дойде именно в България. Подобен пробив би поставил страната ни в съвсем друга категория държави.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани - Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив? - Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември.

Лорд Себастиан Коу: Положението с Брекзит не ми харесва

Атлетиката преодоля кризата, сигурен е президентът на световната федерация Лорд Себастиан Нюболт Коу е роден на 29 септември 1956 г. в Хамърсмит до Лондон. Един от най-великите спортисти за всички времена. Двукратен олимпийски шампион на 1500 метра от игрите в Москва и Лос Анджелис, като печели сребро на 800 метра на същите игри.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber