Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7620951 Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г. Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г. www.24chasa.bg
Илия Гърков показва книгата “Злато и бронз”, чието издаване компанията е подпомогнала. СНИМКА: Румяна Тонева

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България 

- 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина

- Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни

 - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

- Това е първият нов рудник от 40 г. насам. Говорим за изцяло нов, започнат от гола поляна. Е, не е чак гола, защото имаше дървета.

- Колко инвестира “Дънди Прешъс Металс” в него?

- Дотук 164 млн. долара, или 282 млн. лв.

- Колко време ще се експлоатира находището?

- 8,5 г., като целият живот на проекта е от 13 до 15 г., това е строителство, което е минало, добив, който е сега, и рекултивация, която е накрая.

- Кога започнахте строителството?

- През октомври 2016 г. с първите пътища за достъп, а първото тестово производство беше в средата на март т. г. Но първите сондажни дейности са от 1999-2000 г. от предишния собственик.

- Компанията има концесията отдавна, нали?

- Концесията

за добив и

преработка

е от 2002 г.

Първо имаше проучване, първи проект, който беше отхвърлен, след това изцяло нов проект, след това минаване по законовия път и нещата отново не се случваха.

- Защо? Заради реакцията на хората ли?

- По-скоро заради натрупания страх не директно към нас, а към цялата индустрия, и ние като първата фирма, която се опитва нещо да направи, обирахме голяма част от негативите.

- И как се справихте със страха на хората?

- Справихме се, неслучайно рудника го има. Пет бяха сферите на недоверие, не ми се иска да го наричам страх. Никой не “казва страх ме е от теб”, а “ти ме лъжеш”, “не ми ги разправяй” или “не ти вярвам”. Първото, което излезе, е несъгласието да има хвостохранилище заради това, което е ставало на други места. А то е ставало или заради грешки в проектирането, или по-скоро заради слабости при оперирането.

- Или заради спестяване на пари.

- Е, то е същото. Първият ни проект отговаряше на всички изисквания, но при втория премахнахме хвостохранилището. И вече не бяха необходими толкова големи площи за депониране на отпадъка. В минната индустрия отпадъците са огромната част и те трябва първо да не бъдат опасни, и второ - трябва да са депонирани и управлявани по такъв начин, че да не водят до дълготрайни щети. Говорим за премахване на всякакъв вид щети.

- И какво направихте?

- Заменихме хвостохранилището с нов вид интегрирано съоръжение за управление на минни отпадъци. То е разположено по склон, площта е много по-малка. Баластрата, или скалната маса от рудника, в която няма полезен компонент, се използва за строителен материал на клетки, които се пълнят с отпадък от обогатителната фабрика. Той се сгъстява до паста, депонира се, дренира се и става като тъмна глина.

- Убедихте ги хората, че няма опасност.

- С това съоръжение

ние сме само в

горски фонд, и

то в дерето, не

засягаме

земеделски и

общински земи

След промяната на първия проект намалихме нужната ни площ 3 пъти, с толкова намалихме индустриалния отпечатък. Обогатителната фабрика е на тепето, рудникът е на тепето, не излизаме от върха.

Второто недоверие беше за водата, която ще изпускаме. Хората имат достатъчно лоши примери навсякъде по света, не само у нас. Тези, които са безотговорни, не страдат от това, страдат отговорните. Ние

изградихме

инсталация за

пречистване на

индустриалните

води до питейно

качество

Работим със затворен цикъл на водата, но при положение че е необходимо да се изпусне, тя е с чистота на питейната. Построихме още една пречиствателна станция, която е за нашите битови води, и там горе има две пречиствателни станции. Третото нещо бяха прахта и шумът. Срещу прахта оросяваме, водоноските започват първи и спират последни. Хората го виждат. Наели сме местна фирма. Четвъртият елемент от страха са взривните работи, да благодарим за него на Холивуд, всичко се цепи и трещи, а Шварценегер се разхожда. В нашия случай са бомбите.

- И как преодоляхте страха от бомбите?

- Гърми се следобед във вторник и четвъртък при необходимост. Използват се най-модерните технологии във взривните работи.

- Как най-модерно се взривява?

- С разсредоточени заряди. Тези 2 или 3 тона взрив са разделени на хиляди малки взривчета. На 11 юли, когато гърмяхме, камъкът, който литна най-далеко, беше на 5 метра. При първото взривяване хората чуват предупредителните взривове, но те не са такива, че да ти изпадат стъклата, а все едно няколко пиратки са гръмнали наведнъж. След това си гръмна нещото и хората ми казват - то нищо не се усети. Ами нали това е целта! А сега питат – тази седмица гърмяхте ли? Вие май спряхте. Не сме спрели, гърмим си. Най-всеобхватното недоверие беше, че ние ще си доведем външни хора и за местните няма да има работа.

- А вие колко хора си доведохте от Челопеч?

- В производствения период от 238 наети 229 са местни и 9 не са местни, като единият съм аз.

- Какви заплати им давате?

- Средната работна заплата е 2700 лв., това е заплатата, на която се осигуряват.

- Като си тръгнете, тези хора, свикнали на 2700 лв., как ще живеят?

- Държавата трябва да се вдигне и тя на толкова.

- Има една приказка – където е текло, пак ще тече. На този хълм се е добивало злато и в древността, нали? И още има. Вие се запалихте и по археологически разкопки.

- Над 4 г. бяха разкопките на терен,

близо 18 тона

артефакти се

изкопаха

от Ада Тепе. Имаме договор с Археологическия институт на БАН да работи до рекултивацията на рудника.

- От колко века се е добивало злато тук?

- От 1500 г. преди Христа. И като сложиш още 2000 г., стават 35 века. Най-старото златно съкровище е в България, никой не го е докарал от Андите, от Египет. Траките са най-старите доказани миньори, добивали злато.

Златото на Египет е много по-късно от това, или най-вероятно е дошло оттук като знания, умения, опит. Тук са доказателствата, там няма доказателства. Хълмът е бил от 7 до 12 м по-висок, те просто са го свалили. Отгоре е било най-богатото, траките са го взели. Археолозите възстановиха технологията от древността, добиха злато по начина от древните писания. Смелиха няколкостотин килограма скали с хромели и произведоха злато, направиха промишлен добив. Доказаха, че това не са митове и легенди, а е предадена технологията, вкарали са някой друг бог, но ако се следва описаното, добиваш злато.

- Колко злато са оставили древните?

- Геоложките запаси са към 27 тона, но това не е 100% извлекаемо. Ако ти предложат килограм злато и 100 000 лв., кое ще вземеш?

- Златото.

- Сбърка. (Смята тройунцията и излиза, че килограм злато е 75 хил. лв.) Аз вземам 100 хил. лв. и съм на печалба.

- Какво показва това?

- Че златото има емоционална стойност след тези 7000-8000 г., откогато е ценно. То е исторически натрупана емоция, всеки така ще избере, не си само ти.

- А какво ще стане след 10-15 г., когато добиете златото от Ада Тепе?

- Ние продължаваме проучвателните дейности около Крумовград и Челопеч, защото природата обикновено не създава само едно нещо. Дали ще открием и дали ще е икономически възможно да добием, е рано да се каже. Над 10 проучвателни площи имаме у нас, следващото, което ще разработваме е Бор в Сърбия, имаме си концесия.

- Колко ще траят проучванията около Крумовград?

- Проучваме в момента и мога да кажа само, че имаме надежди. Ако открием в радиус от 30-40 км от Ада Тепе, икономически изгодно е да се транспортира рудата до хълма. Другото, което правим, е за дългосрочната устойчивост на региона, на финалната права сме с фонда за малък и среден бизнес. Очакваме първите проекти да бъдат приети през октомври.

Покрай нас

тръгнаха

други бизнеси

“Теклас” от Кърджали дойдоха в Крумовград и направиха огромен цех за уплътнения за един куп автомобилни марки. Дори да си тръгнем, бизнесът ще получи висококвалифицирани хора, със съвременни разбирания за технологична и трудова дисциплина.

- Когато влизах на 500 м под земята в Челопеч преди години, нямаше дронове. На Ада Тепе ще имате ли?

- Това е следващото. Ще правим с тях всички видове замервания, вместо хората да вървят и да мерят. Дронът мери обеми, повърхности, онлайн ги предава и маркшайдерът ги приема. Той не е учил да ходи и да държи една дъска и другият да мери. Но трябва да го направи, за да може да си сметне обемите, съдържанието. А дронът ускорява и дигитализира. Наместването на сондите сега се прави с джипиес, което пак е бързо. Но може да се “говори” с дрона вместо със сателита. Направихме в Челопеч смартцентър, от който може да управляваме минно производство навсякъде по света.

- Че защо ви е в Челопеч център за управление на мини по света?

- Защото фирмата мисли за развитие.

- Оттук?

- Оттук, разбира се. Имаме капацитет, имаме много кадърни хора в нашата държава. Един от ефектите, който постигнахме в Крумовград, е, че 1/3 от хората в рудника се върнаха от чужбина. Когато топяхме ледовете, възрастните хора казваха – останали са някои други млади и тях няма да ги има, когато започнете с мината. А те се връщат.

Визитка

Илия Гърков е минен инженер с магистърска и докторска степен от Минно-геоложкия университет в София. Изпълнявал е различни лидерски роли в “Дънди Прешъс Металс” в Челопреч и Крумовград.

От ноември 2014 г. е вицепрезидент на компанията и генерален мениджър за България, отговаря за дейностите в Челопеч и Крумовград.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства

В София ще представя класически произведения, миксирани с по-модерна музика Истинска звезда на световната оперна сцена ще пее за първи път пред българската публика. Мецосопраното Елина Гаранча ще направи галаконцерт в зала 1 на НДК на 23 септември. В събитието ще участва Софийската филхармония под диригентската палка на Карел Марк Чичон,

Проф. Красимир Калинов: Проучванията преди избори не са социология

Най-достоверни са интервютата “лице в лице” по домовете Слабите места - лош въпросник, непредставителна и/или малка извадка анкетирани - Наближават избори, в които ни предстои да видим и данни от много електорални проучвания. Някои твърдят, че правените месец преди кампанията са най-достоверни, други - обратното, трети казват,

Хамид Хамид: Предсрочното освобождаване също трябва да се преосмисли, пускането на Полфрийман провокира хората

Трябва каталог за престъпленията, при които да се прилага бързият съд. Ако се приеме предложението на ГЕРБ, обвиняемите по някои нашумели висящи дела пак ще може да се възползват от него, казва заместник-председателят на ПГ на ДПС - Г-н Хамид, как ще коментирате предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман

Радина Червенова: Слязох сама от върха с благодарност към Телевизията

Болестта ми не е била тайна. Не съм я крила, но не съм я и афиширала, защото за мен тези неща не са повод за пиар, казва известната тв водеща През всичките тези години бях на върха в новините като водеща на централната емисия, а новините са върхът на телевизията. Оттук нататък трябва да търся нещо друго Най-красивата водеща на “По света и у

Христо Монов: Как протестърът Калин Калпакчиев ще ходи отсега нататък по улиците. Предсрочното освобождаване на Полфрийман е удар по държавността

Този съдебен състав няма място в съдебната система. Той може да бъде прекрасен адвокат на дявола, какъвто всъщност е, казва бащата на студента Андрей Монов, убит от Джок Полфрийман  - Г-н Монов, в петък в системата на Софийския апелативен съд бяха публикувани мотивите на съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева за

Георги Свиленски: В БСП сме категорични в закона да се запише, че съкратено производство за умишлени престъпления няма да има

Още акценти от интервюто на зам.-шефа на групата на БСП в парламента: Участието на червени депутати в кампанията за кметове показва отговорността, с която БСП подхожда към тези избори и иска да ги спечели Националният съвет не подреди листата във Варна, а даде модела как трябва да изглежда тя - така организацията ще бъде още по-мотивирана В

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Райна Кабаиванска: Днес искат главната героиня в “Травиата” да е слаба, за да я съблекат по бикини на сцената

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Андрей Иванов: С Бойко Борисов спряхме заменките в София през 2007 г.

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София: В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи  От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията - Г-н Иванов

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber