Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7620951 Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г. Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г. www.24chasa.bg
Илия Гърков показва книгата “Злато и бронз”, чието издаване компанията е подпомогнала.
Илия Гърков показва книгата “Злато и бронз”, чието издаване компанията е подпомогнала. СНИМКА: Румяна Тонева

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България 

- 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина

- Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни

 - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

- Това е първият нов рудник от 40 г. насам. Говорим за изцяло нов, започнат от гола поляна. Е, не е чак гола, защото имаше дървета.

- Колко инвестира “Дънди Прешъс Металс” в него?

- Дотук 164 млн. долара, или 282 млн. лв.

- Колко време ще се експлоатира находището?

- 8,5 г., като целият живот на проекта е от 13 до 15 г., това е строителство, което е минало, добив, който е сега, и рекултивация, която е накрая.

- Кога започнахте строителството?

- През октомври 2016 г. с първите пътища за достъп, а първото тестово производство беше в средата на март т. г. Но първите сондажни дейности са от 1999-2000 г. от предишния собственик.

- Компанията има концесията отдавна, нали?

- Концесията

за добив и

преработка

е от 2002 г.

Първо имаше проучване, първи проект, който беше отхвърлен, след това изцяло нов проект, след това минаване по законовия път и нещата отново не се случваха.

- Защо? Заради реакцията на хората ли?

- По-скоро заради натрупания страх не директно към нас, а към цялата индустрия, и ние като първата фирма, която се опитва нещо да направи, обирахме голяма част от негативите.

- И как се справихте със страха на хората?

- Справихме се, неслучайно рудника го има. Пет бяха сферите на недоверие, не ми се иска да го наричам страх. Никой не “казва страх ме е от теб”, а “ти ме лъжеш”, “не ми ги разправяй” или “не ти вярвам”. Първото, което излезе, е несъгласието да има хвостохранилище заради това, което е ставало на други места. А то е ставало или заради грешки в проектирането, или по-скоро заради слабости при оперирането.

- Или заради спестяване на пари.

- Е, то е същото. Първият ни проект отговаряше на всички изисквания, но при втория премахнахме хвостохранилището. И вече не бяха необходими толкова големи площи за депониране на отпадъка. В минната индустрия отпадъците са огромната част и те трябва първо да не бъдат опасни, и второ - трябва да са депонирани и управлявани по такъв начин, че да не водят до дълготрайни щети. Говорим за премахване на всякакъв вид щети.

- И какво направихте?

- Заменихме хвостохранилището с нов вид интегрирано съоръжение за управление на минни отпадъци. То е разположено по склон, площта е много по-малка. Баластрата, или скалната маса от рудника, в която няма полезен компонент, се използва за строителен материал на клетки, които се пълнят с отпадък от обогатителната фабрика. Той се сгъстява до паста, депонира се, дренира се и става като тъмна глина.

- Убедихте ги хората, че няма опасност.

- С това съоръжение

ние сме само в

горски фонд, и

то в дерето, не

засягаме

земеделски и

общински земи

След промяната на първия проект намалихме нужната ни площ 3 пъти, с толкова намалихме индустриалния отпечатък. Обогатителната фабрика е на тепето, рудникът е на тепето, не излизаме от върха.

Второто недоверие беше за водата, която ще изпускаме. Хората имат достатъчно лоши примери навсякъде по света, не само у нас. Тези, които са безотговорни, не страдат от това, страдат отговорните. Ние

изградихме

инсталация за

пречистване на

индустриалните

води до питейно

качество

Работим със затворен цикъл на водата, но при положение че е необходимо да се изпусне, тя е с чистота на питейната. Построихме още една пречиствателна станция, която е за нашите битови води, и там горе има две пречиствателни станции. Третото нещо бяха прахта и шумът. Срещу прахта оросяваме, водоноските започват първи и спират последни. Хората го виждат. Наели сме местна фирма. Четвъртият елемент от страха са взривните работи, да благодарим за него на Холивуд, всичко се цепи и трещи, а Шварценегер се разхожда. В нашия случай са бомбите.

- И как преодоляхте страха от бомбите?

- Гърми се следобед във вторник и четвъртък при необходимост. Използват се най-модерните технологии във взривните работи.

- Как най-модерно се взривява?

- С разсредоточени заряди. Тези 2 или 3 тона взрив са разделени на хиляди малки взривчета. На 11 юли, когато гърмяхме, камъкът, който литна най-далеко, беше на 5 метра. При първото взривяване хората чуват предупредителните взривове, но те не са такива, че да ти изпадат стъклата, а все едно няколко пиратки са гръмнали наведнъж. След това си гръмна нещото и хората ми казват - то нищо не се усети. Ами нали това е целта! А сега питат – тази седмица гърмяхте ли? Вие май спряхте. Не сме спрели, гърмим си. Най-всеобхватното недоверие беше, че ние ще си доведем външни хора и за местните няма да има работа.

- А вие колко хора си доведохте от Челопеч?

- В производствения период от 238 наети 229 са местни и 9 не са местни, като единият съм аз.

- Какви заплати им давате?

- Средната работна заплата е 2700 лв., това е заплатата, на която се осигуряват.

- Като си тръгнете, тези хора, свикнали на 2700 лв., как ще живеят?

- Държавата трябва да се вдигне и тя на толкова.

- Има една приказка – където е текло, пак ще тече. На този хълм се е добивало злато и в древността, нали? И още има. Вие се запалихте и по археологически разкопки.

- Над 4 г. бяха разкопките на терен,

близо 18 тона

артефакти се

изкопаха

от Ада Тепе. Имаме договор с Археологическия институт на БАН да работи до рекултивацията на рудника.

- От колко века се е добивало злато тук?

- От 1500 г. преди Христа. И като сложиш още 2000 г., стават 35 века. Най-старото златно съкровище е в България, никой не го е докарал от Андите, от Египет. Траките са най-старите доказани миньори, добивали злато.

Златото на Египет е много по-късно от това, или най-вероятно е дошло оттук като знания, умения, опит. Тук са доказателствата, там няма доказателства. Хълмът е бил от 7 до 12 м по-висок, те просто са го свалили. Отгоре е било най-богатото, траките са го взели. Археолозите възстановиха технологията от древността, добиха злато по начина от древните писания. Смелиха няколкостотин килограма скали с хромели и произведоха злато, направиха промишлен добив. Доказаха, че това не са митове и легенди, а е предадена технологията, вкарали са някой друг бог, но ако се следва описаното, добиваш злато.

- Колко злато са оставили древните?

- Геоложките запаси са към 27 тона, но това не е 100% извлекаемо. Ако ти предложат килограм злато и 100 000 лв., кое ще вземеш?

- Златото.

- Сбърка. (Смята тройунцията и излиза, че килограм злато е 75 хил. лв.) Аз вземам 100 хил. лв. и съм на печалба.

- Какво показва това?

- Че златото има емоционална стойност след тези 7000-8000 г., откогато е ценно. То е исторически натрупана емоция, всеки така ще избере, не си само ти.

- А какво ще стане след 10-15 г., когато добиете златото от Ада Тепе?

- Ние продължаваме проучвателните дейности около Крумовград и Челопеч, защото природата обикновено не създава само едно нещо. Дали ще открием и дали ще е икономически възможно да добием, е рано да се каже. Над 10 проучвателни площи имаме у нас, следващото, което ще разработваме е Бор в Сърбия, имаме си концесия.

- Колко ще траят проучванията около Крумовград?

- Проучваме в момента и мога да кажа само, че имаме надежди. Ако открием в радиус от 30-40 км от Ада Тепе, икономически изгодно е да се транспортира рудата до хълма. Другото, което правим, е за дългосрочната устойчивост на региона, на финалната права сме с фонда за малък и среден бизнес. Очакваме първите проекти да бъдат приети през октомври.

Покрай нас

тръгнаха

други бизнеси

“Теклас” от Кърджали дойдоха в Крумовград и направиха огромен цех за уплътнения за един куп автомобилни марки. Дори да си тръгнем, бизнесът ще получи висококвалифицирани хора, със съвременни разбирания за технологична и трудова дисциплина.

- Когато влизах на 500 м под земята в Челопеч преди години, нямаше дронове. На Ада Тепе ще имате ли?

- Това е следващото. Ще правим с тях всички видове замервания, вместо хората да вървят и да мерят. Дронът мери обеми, повърхности, онлайн ги предава и маркшайдерът ги приема. Той не е учил да ходи и да държи една дъска и другият да мери. Но трябва да го направи, за да може да си сметне обемите, съдържанието. А дронът ускорява и дигитализира. Наместването на сондите сега се прави с джипиес, което пак е бързо. Но може да се “говори” с дрона вместо със сателита. Направихме в Челопеч смартцентър, от който може да управляваме минно производство навсякъде по света.

- Че защо ви е в Челопеч център за управление на мини по света?

- Защото фирмата мисли за развитие.

- Оттук?

- Оттук, разбира се. Имаме капацитет, имаме много кадърни хора в нашата държава. Един от ефектите, който постигнахме в Крумовград, е, че 1/3 от хората в рудника се върнаха от чужбина. Когато топяхме ледовете, възрастните хора казваха – останали са някои други млади и тях няма да ги има, когато започнете с мината. А те се връщат.

Визитка

Илия Гърков е минен инженер с магистърска и докторска степен от Минно-геоложкия университет в София. Изпълнявал е различни лидерски роли в “Дънди Прешъс Металс” в Челопреч и Крумовград.

От ноември 2014 г. е вицепрезидент на компанията и генерален мениджър за България, отговаря за дейностите в Челопеч и Крумовград.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината -  по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината - по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Внасям в парламента искане за по-голямо отстояние при строителство на жилищни сгради, повече паркоместа и озеленяване, казва в първото си интервю, след като бе избрана за четвърти път за кмет на София Още акценти от интервюто: В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България Ще искаме касиране на изборите в

Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия - Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber