След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7619185 След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента www.24chasa.bg

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев

- Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването?

- Имаше сигнал до МВР за части от човешки труп в събота, 17 август. Незабавно събрахме екипи, извършиха се няколко огледа. Със сигурност може да се каже само, че имаме 2 трупа - на мъж и жена. Имаше останки във и извън водата.

Когато станат готови експертизите, когато установим самоличността на труповете, ще можем да добием по-ясна представа както за вероятната причина за убийствата, така и за извършителя.

- Знае се за намерените ключове, портфейл и дрехи. Пуснахте и снимки на дрехите. Имате ли сигнали от гражданите?

- Да, имахме няколко сигнала, но при направената проверка не се стигна до следа.

- Изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в Сливен потресе всички. Колко време издирвахте убиеца?

- Знаете, миналата седмица имаше изключително тежко и дръзко престъпление с малолетно момиче. Доста се каза по медиите. Изключително тежък и неприятен случай.

В резултат на бързо проведените мероприятия се стигна до заподозряно лице и след издирване от 24 часа то беше задържано. На база на събаните доказателства прокуратурата повдигна обвинение, поиска постоянен арест, а съдът го постанови. Щом прокуратурата е поискала постоянен арест, значи доказателствата са достатъчни.

Още

установяваме с

кого е

контактувал

задържаният,

както и дали са му помагали по време да укриването. Всичко ще се изясни в процеса на досъдебното производство.

- Над 800 полицаи са командировани на морето. Прави впечатление, че като че ли има по-малко престъпления. На какво се дължи намалението?

- Като цяло тенденцията в страната за първите 7 месеца е за намаляване броя на извършените престъпления и увеличение на разкриваемостта. В тази тенденция влизат и трите областни дирекции на морето - тези във Варна, Добрич и Бургас.

- Какви са най-честите престъпления по морето и кои туристи ги извършват - българи, чужденци, от кои държави?

- Най-честите престъпления по морските курорти са кражбите. Те са около 40% до 50% от всички престъпления там. В трите областни дирекции се забелязва спад на кражбите. Данните са към 31 юли. Намалението е малко над 23% в Бургас, в Добрич е 15%, а във Варна - 2%.

Извършителите са най-вече българи, в много редки случаи има и жители на бившите съветски републики.

Като цяло спадът на всички престъпления в Бургас е 17%, Варна е 9%, а в Добрич - 20%.

- А какъв е профилът на извършителите?

- Ще ви споделя цифри за Варна. Родените след 2000 г. извършители на престъпления са 226, между 1990 и 1999 г. са 296 , 250 са между 1980 и 1989 г. и между 1940 и 1949 г. са 16.

- Прави впечатление, че в последните месеци задържахте няколко души с влязла в сила присъда, които се укриват. Как влязохте в следите им? Ако не греша, имаше и един, издирван от Гърция.

- Това е една от основните дейности на МВР и се полагат постоянни усилия. Особен акцент са тези с влязла в сила присъда, които се укриват от правосъдието. Това е постоянен приоритет, затова и всяка областна дирекция на МВР и тук, в главната дирекция, имаме отделни сектори.

Работи се и с чуждестранните колеги за българи, укриващи се там, както и чужденци, които са тук.

За гръцкия случай убийството е от м.г. Заподозрени са двама българи, единият е задържан там, на място. За другия получихме информация къде се крие. За него беше издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Атина. Сформирахме екип и го задържахме.

- Има ли общи черти между укриващите се?

- Всеки от тях се укрива по един или друг начин от правосъдието и правоохранителните органи. Избират с различни методи, за да затруднят установяването на самоличността и местонахождението им.

Някои сменят документи, други прическа, пускат или махат брада.

Сменят се не

само дрехите,

но и стилът

на обличане

Променя се и не просто града, а и областта. Избягват снимки, публични събития и други подобни.

- Един от укриващите се бе арестуван след убийство във Враца. Там разследването отне месец. Разкажете за процесуално-следствените действия там.

- В хода на работата по случая се установи, че един от заподозрените е обявен за издирване. Той не е пребивавал постоянно в област Враца, камо ли в с. Зпориград. Посещението му там е било само с цел извършване на друго престъпление.

Бил е без документи за самоличност, водил е скитнически начин на живот. Напускал е местообитанието си само с цел избягване на наказанието си от 3 г. затвор заради кражба. Избягвал е светския начин на живот.

Пребивавал е най-вече в селски стопанства, където са го наемали без трудов договор. Значително е променил външността си. След като го задържахме, беше предаден на съответните власти.

- Говори се, че там причината за убийството е кражба на пари. Споменава се сумата от 200 000 лв.

- Има още досъдебно производство, не е редно да се говори. От данните ни изглежда, че първоначалното намерение на двамата извършители е било грабеж.

- Говореше се, че има намесена и жена в този случай.

- Вижте, в процеса на работа някои версии отпадат, други се прецизират. Всичко зависи не само от обстановката, но и от новопоявилите се доказателства. Винаги в началото се работи по много версии, които в последствие се изчистват.

- След като разбихте групата, занимаваща се с телефонни измами от Румъния, като че ли броят им рязко намаля. Какво показват вашите данни?

- Това е дейност, която наблюдаваме приоритетно, имаме и специален сектор. Имахме няколко операции, едната беше съвместна с румънските колеги. Тя се казваше “Ринг-ринг”. След нея забелязваме сериозно намаление в сравнение с извършените престъпления преди и след нея.

За периода от началото на годината до 31 юли имаме 459 престъпления спрямо 670 за м.г.

Намалението на телефонните измами е 33%.

Разкриваемостта е от 13,9 до 23%. Може да се направи предположение, че това е в резултат на съвместните ни действия с румънските колеги и многото задържани от активния криминален контингент.

- Има ли нови сценарии там, или продължават да използват схемата за “съдействие на полицията”.?

- Това остава основният сценарий за телефонните измамници. В редки случаи е за пострадал роднина, близък, катастрофа и освобождаване на колетна пратка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хамид Хамид: Предсрочното освобождаване също трябва да се преосмисли, пускането на Полфрийман провокира хората

Трябва каталог за престъпленията, при които да се прилага бързият съд. Ако се приеме предложението на ГЕРБ, обвиняемите по някои нашумели висящи дела пак ще може да се възползват от него, казва заместник-председателят на ПГ на ДПС - Г-н Хамид, как ще коментирате предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман

Радина Червенова: Слязох сама от върха с благодарност към Телевизията

Болестта ми не е била тайна. Не съм я крила, но не съм я и афиширала, защото за мен тези неща не са повод за пиар, казва известната тв водеща През всичките тези години бях на върха в новините като водеща на централната емисия, а новините са върхът на телевизията. Оттук нататък трябва да търся нещо друго Най-красивата водеща на “По света и у

Христо Монов: Как протестърът Калин Калпакчиев ще ходи отсега нататък по улиците. Предсрочното освобождаване на Полфрийман е удар по държавността

Този съдебен състав няма място в съдебната система. Той може да бъде прекрасен адвокат на дявола, какъвто всъщност е, казва бащата на студента Андрей Монов, убит от Джок Полфрийман  - Г-н Монов, в петък в системата на Софийския апелативен съд бяха публикувани мотивите на съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева за

Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища

Църквата да има позиция, когато семейни тенденции стават законодателство, казва преподавателят в Православния богословски факултет във ВТУ Светият синод на БПЦ застана зад писмо на трима богослови от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и го оповести публично. В него проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц

Георги Свиленски: В БСП сме категорични в закона да се запише, че съкратено производство за умишлени престъпления няма да има

Още акценти от интервюто на зам.-шефа на групата на БСП в парламента: Участието на червени депутати в кампанията за кметове показва отговорността, с която БСП подхожда към тези избори и иска да ги спечели Националният съвет не подреди листата във Варна, а даде модела как трябва да изглежда тя - така организацията ще бъде още по-мотивирана В

Андрей Иванов: С Бойко Борисов спряхме заменките в София през 2007 г.

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София: В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи  От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията - Г-н Иванов

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber