След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7619185 След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента www.24chasa.bg
След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев

- Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването?

- Имаше сигнал до МВР за части от човешки труп в събота, 17 август. Незабавно събрахме екипи, извършиха се няколко огледа. Със сигурност може да се каже само, че имаме 2 трупа - на мъж и жена. Имаше останки във и извън водата.

Когато станат готови експертизите, когато установим самоличността на труповете, ще можем да добием по-ясна представа както за вероятната причина за убийствата, така и за извършителя.

- Знае се за намерените ключове, портфейл и дрехи. Пуснахте и снимки на дрехите. Имате ли сигнали от гражданите?

- Да, имахме няколко сигнала, но при направената проверка не се стигна до следа.

- Изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в Сливен потресе всички. Колко време издирвахте убиеца?

- Знаете, миналата седмица имаше изключително тежко и дръзко престъпление с малолетно момиче. Доста се каза по медиите. Изключително тежък и неприятен случай.

В резултат на бързо проведените мероприятия се стигна до заподозряно лице и след издирване от 24 часа то беше задържано. На база на събаните доказателства прокуратурата повдигна обвинение, поиска постоянен арест, а съдът го постанови. Щом прокуратурата е поискала постоянен арест, значи доказателствата са достатъчни.

Още

установяваме с

кого е

контактувал

задържаният,

както и дали са му помагали по време да укриването. Всичко ще се изясни в процеса на досъдебното производство.

- Над 800 полицаи са командировани на морето. Прави впечатление, че като че ли има по-малко престъпления. На какво се дължи намалението?

- Като цяло тенденцията в страната за първите 7 месеца е за намаляване броя на извършените престъпления и увеличение на разкриваемостта. В тази тенденция влизат и трите областни дирекции на морето - тези във Варна, Добрич и Бургас.

- Какви са най-честите престъпления по морето и кои туристи ги извършват - българи, чужденци, от кои държави?

- Най-честите престъпления по морските курорти са кражбите. Те са около 40% до 50% от всички престъпления там. В трите областни дирекции се забелязва спад на кражбите. Данните са към 31 юли. Намалението е малко над 23% в Бургас, в Добрич е 15%, а във Варна - 2%.

Извършителите са най-вече българи, в много редки случаи има и жители на бившите съветски републики.

Като цяло спадът на всички престъпления в Бургас е 17%, Варна е 9%, а в Добрич - 20%.

- А какъв е профилът на извършителите?

- Ще ви споделя цифри за Варна. Родените след 2000 г. извършители на престъпления са 226, между 1990 и 1999 г. са 296 , 250 са между 1980 и 1989 г. и между 1940 и 1949 г. са 16.

- Прави впечатление, че в последните месеци задържахте няколко души с влязла в сила присъда, които се укриват. Как влязохте в следите им? Ако не греша, имаше и един, издирван от Гърция.

- Това е една от основните дейности на МВР и се полагат постоянни усилия. Особен акцент са тези с влязла в сила присъда, които се укриват от правосъдието. Това е постоянен приоритет, затова и всяка областна дирекция на МВР и тук, в главната дирекция, имаме отделни сектори.

Работи се и с чуждестранните колеги за българи, укриващи се там, както и чужденци, които са тук.

За гръцкия случай убийството е от м.г. Заподозрени са двама българи, единият е задържан там, на място. За другия получихме информация къде се крие. За него беше издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Атина. Сформирахме екип и го задържахме.

- Има ли общи черти между укриващите се?

- Всеки от тях се укрива по един или друг начин от правосъдието и правоохранителните органи. Избират с различни методи, за да затруднят установяването на самоличността и местонахождението им.

Някои сменят документи, други прическа, пускат или махат брада.

Сменят се не

само дрехите,

но и стилът

на обличане

Променя се и не просто града, а и областта. Избягват снимки, публични събития и други подобни.

- Един от укриващите се бе арестуван след убийство във Враца. Там разследването отне месец. Разкажете за процесуално-следствените действия там.

- В хода на работата по случая се установи, че един от заподозрените е обявен за издирване. Той не е пребивавал постоянно в област Враца, камо ли в с. Зпориград. Посещението му там е било само с цел извършване на друго престъпление.

Бил е без документи за самоличност, водил е скитнически начин на живот. Напускал е местообитанието си само с цел избягване на наказанието си от 3 г. затвор заради кражба. Избягвал е светския начин на живот.

Пребивавал е най-вече в селски стопанства, където са го наемали без трудов договор. Значително е променил външността си. След като го задържахме, беше предаден на съответните власти.

- Говори се, че там причината за убийството е кражба на пари. Споменава се сумата от 200 000 лв.

- Има още досъдебно производство, не е редно да се говори. От данните ни изглежда, че първоначалното намерение на двамата извършители е било грабеж.

- Говореше се, че има намесена и жена в този случай.

- Вижте, в процеса на работа някои версии отпадат, други се прецизират. Всичко зависи не само от обстановката, но и от новопоявилите се доказателства. Винаги в началото се работи по много версии, които в последствие се изчистват.

- След като разбихте групата, занимаваща се с телефонни измами от Румъния, като че ли броят им рязко намаля. Какво показват вашите данни?

- Това е дейност, която наблюдаваме приоритетно, имаме и специален сектор. Имахме няколко операции, едната беше съвместна с румънските колеги. Тя се казваше “Ринг-ринг”. След нея забелязваме сериозно намаление в сравнение с извършените престъпления преди и след нея.

За периода от началото на годината до 31 юли имаме 459 престъпления спрямо 670 за м.г.

Намалението на телефонните измами е 33%.

Разкриваемостта е от 13,9 до 23%. Може да се направи предположение, че това е в резултат на съвместните ни действия с румънските колеги и многото задържани от активния криминален контингент.

- Има ли нови сценарии там, или продължават да използват схемата за “съдействие на полицията”.?

- Това остава основният сценарий за телефонните измамници. В редки случаи е за пострадал роднина, близък, катастрофа и освобождаване на колетна пратка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков: За първи път съм на държавна работа и реагирам остро, тъй като телевизията е банкрутирала

Ако бяхме частна фирма, вече съдът щеше да ни управлява, казва шефът на медията в първото си интервю, откакто е на високия пост До 2-3 месеца ще изхвърля хартията от телевизията, ще направя електронно управление Ако свалим БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите, ще паднат милиони от дефицита В онлайн канал на БНТ ще пуснем приложение

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николина Ангелкова

Ангелкова: Оттегляме текста за зони за парти и семеен туризъм

Твърдо вярвам и така работя - промените в туризма се правят при доказан очакван ефект и за улеснение на работещите  в сектора, вслушвам се в бранша, казва Николина Ангелкова, министър на туризма - Госпожо Ангелкова, предстои окончателното гледане на промените в Закона за туризма в парламента. Какво мотивира зонирането на курортите и определянето

Георги Харизанов

Георги Харизанов: Преди министъра по водната верига има още 4 нива

Политологът Георги Харизанов говори в интервю за “24 часа” за това кой освен Нено Димов носи отговорност за водата в Перник. Помолихме го да доуточни какво според него е разпределението на отговорността по административната верига. Как местното водно дружество се е притеснявало за нивото на язовира и в същото време е доставяло същите количества на

Милен Керемедчиев е роден на 27 септември 1968 г. Бил е зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, генерален консул в Дубай (2005-2007) и зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2007-2009). В последните години се занимава с консултантски бизнес.

Милен Керемедчиев: Тръмп печели от кризата с Иран, но бизнесът в Дубай губи

Убийството на ген. Солеймани качи рейтинга на американския президент с 2% и той вече използва това в кампанията за втори мандат, казва анализаторът - Г-н Керемедчиев, след като се разминахме с третата световна война,въпреки апокалиптичните анализи, как ще коментирате събитията, на които бяхме свидетели

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения!  Има и по-виновни по веригата!

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения! Има и по-виновни по веригата!

Арестът на министъра в оставка Нено Димов е знак, че омертата “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев като главен прокурор Не по-малка от тази на министъра, а дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ за случая с безводието в Перник Твърденията

Тони Димитрова

Тони Димитрова: До септември графикът ми е запълнен - и в страната, и в чужбина

2019 г. беше много натоварена и динамична, сега си мечтая за почивка Приятел композитор пише нова песен за мен, но я пази в тайна, ще бъде изненада - Тони, в какво настроение посрещате рождения си ден? - Изнервено, ако трябва да съм откровена. От сутринта ме почнаха с поздравления във фейсбук, но не смогвам на всички да отговоря

Проф. Пламен Нинов

Проф. д-р Пламен Нинов: 2 пъти по-малко вода има през 2019 г. в сравнение с предишната

Нищо друго няма да напълни язовир “Студена” освен вода от небето, казва заместник генералният директор на НИМХ - Проф. Нинов, с какви водни ресурси разполага България в момента? - В Националния институт по метеорология и хидрология поддържаме мониторингови мрежи за наблюдения на водите, ползваме модерни методики, а когато правим своите анализи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber