След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7619185 След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента www.24chasa.bg

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев

- Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването?

- Имаше сигнал до МВР за части от човешки труп в събота, 17 август. Незабавно събрахме екипи, извършиха се няколко огледа. Със сигурност може да се каже само, че имаме 2 трупа - на мъж и жена. Имаше останки във и извън водата.

Когато станат готови експертизите, когато установим самоличността на труповете, ще можем да добием по-ясна представа както за вероятната причина за убийствата, така и за извършителя.

- Знае се за намерените ключове, портфейл и дрехи. Пуснахте и снимки на дрехите. Имате ли сигнали от гражданите?

- Да, имахме няколко сигнала, но при направената проверка не се стигна до следа.

- Изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в Сливен потресе всички. Колко време издирвахте убиеца?

- Знаете, миналата седмица имаше изключително тежко и дръзко престъпление с малолетно момиче. Доста се каза по медиите. Изключително тежък и неприятен случай.

В резултат на бързо проведените мероприятия се стигна до заподозряно лице и след издирване от 24 часа то беше задържано. На база на събаните доказателства прокуратурата повдигна обвинение, поиска постоянен арест, а съдът го постанови. Щом прокуратурата е поискала постоянен арест, значи доказателствата са достатъчни.

Още

установяваме с

кого е

контактувал

задържаният,

както и дали са му помагали по време да укриването. Всичко ще се изясни в процеса на досъдебното производство.

- Над 800 полицаи са командировани на морето. Прави впечатление, че като че ли има по-малко престъпления. На какво се дължи намалението?

- Като цяло тенденцията в страната за първите 7 месеца е за намаляване броя на извършените престъпления и увеличение на разкриваемостта. В тази тенденция влизат и трите областни дирекции на морето - тези във Варна, Добрич и Бургас.

- Какви са най-честите престъпления по морето и кои туристи ги извършват - българи, чужденци, от кои държави?

- Най-честите престъпления по морските курорти са кражбите. Те са около 40% до 50% от всички престъпления там. В трите областни дирекции се забелязва спад на кражбите. Данните са към 31 юли. Намалението е малко над 23% в Бургас, в Добрич е 15%, а във Варна - 2%.

Извършителите са най-вече българи, в много редки случаи има и жители на бившите съветски републики.

Като цяло спадът на всички престъпления в Бургас е 17%, Варна е 9%, а в Добрич - 20%.

- А какъв е профилът на извършителите?

- Ще ви споделя цифри за Варна. Родените след 2000 г. извършители на престъпления са 226, между 1990 и 1999 г. са 296 , 250 са между 1980 и 1989 г. и между 1940 и 1949 г. са 16.

- Прави впечатление, че в последните месеци задържахте няколко души с влязла в сила присъда, които се укриват. Как влязохте в следите им? Ако не греша, имаше и един, издирван от Гърция.

- Това е една от основните дейности на МВР и се полагат постоянни усилия. Особен акцент са тези с влязла в сила присъда, които се укриват от правосъдието. Това е постоянен приоритет, затова и всяка областна дирекция на МВР и тук, в главната дирекция, имаме отделни сектори.

Работи се и с чуждестранните колеги за българи, укриващи се там, както и чужденци, които са тук.

За гръцкия случай убийството е от м.г. Заподозрени са двама българи, единият е задържан там, на място. За другия получихме информация къде се крие. За него беше издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Атина. Сформирахме екип и го задържахме.

- Има ли общи черти между укриващите се?

- Всеки от тях се укрива по един или друг начин от правосъдието и правоохранителните органи. Избират с различни методи, за да затруднят установяването на самоличността и местонахождението им.

Някои сменят документи, други прическа, пускат или махат брада.

Сменят се не

само дрехите,

но и стилът

на обличане

Променя се и не просто града, а и областта. Избягват снимки, публични събития и други подобни.

- Един от укриващите се бе арестуван след убийство във Враца. Там разследването отне месец. Разкажете за процесуално-следствените действия там.

- В хода на работата по случая се установи, че един от заподозрените е обявен за издирване. Той не е пребивавал постоянно в област Враца, камо ли в с. Зпориград. Посещението му там е било само с цел извършване на друго престъпление.

Бил е без документи за самоличност, водил е скитнически начин на живот. Напускал е местообитанието си само с цел избягване на наказанието си от 3 г. затвор заради кражба. Избягвал е светския начин на живот.

Пребивавал е най-вече в селски стопанства, където са го наемали без трудов договор. Значително е променил външността си. След като го задържахме, беше предаден на съответните власти.

- Говори се, че там причината за убийството е кражба на пари. Споменава се сумата от 200 000 лв.

- Има още досъдебно производство, не е редно да се говори. От данните ни изглежда, че първоначалното намерение на двамата извършители е било грабеж.

- Говореше се, че има намесена и жена в този случай.

- Вижте, в процеса на работа някои версии отпадат, други се прецизират. Всичко зависи не само от обстановката, но и от новопоявилите се доказателства. Винаги в началото се работи по много версии, които в последствие се изчистват.

- След като разбихте групата, занимаваща се с телефонни измами от Румъния, като че ли броят им рязко намаля. Какво показват вашите данни?

- Това е дейност, която наблюдаваме приоритетно, имаме и специален сектор. Имахме няколко операции, едната беше съвместна с румънските колеги. Тя се казваше “Ринг-ринг”. След нея забелязваме сериозно намаление в сравнение с извършените престъпления преди и след нея.

За периода от началото на годината до 31 юли имаме 459 престъпления спрямо 670 за м.г.

Намалението на телефонните измами е 33%.

Разкриваемостта е от 13,9 до 23%. Може да се направи предположение, че това е в резултат на съвместните ни действия с румънските колеги и многото задържани от активния криминален контингент.

- Има ли нови сценарии там, или продължават да използват схемата за “съдействие на полицията”.?

- Това остава основният сценарий за телефонните измамници. В редки случаи е за пострадал роднина, близък, катастрофа и освобождаване на колетна пратка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани - Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив? - Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември.

Лорд Себастиан Коу: Положението с Брекзит не ми харесва

Атлетиката преодоля кризата, сигурен е президентът на световната федерация Лорд Себастиан Нюболт Коу е роден на 29 септември 1956 г. в Хамърсмит до Лондон. Един от най-великите спортисти за всички времена. Двукратен олимпийски шампион на 1500 метра от игрите в Москва и Лос Анджелис, като печели сребро на 800 метра на същите игри.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber