Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7613689 Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч www.24chasa.bg
Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев

- Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято?

- Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м.г. През 2015 г. август и септември 75 човека са загубили живота си.

- Този август черната статистика е малко по-добра - месецът започна с една жертва повече от м.г., а към днешна дата са с 10 по-малко.

- Това е добър признак, но все още сме далеч от поставените цели, които имат министерството и правителството.

Целта е да

намалим

жертвите

наполовина

Най-важно е самото отношение на всеки еидн участник в движението. Никой не тръгва от вкъщи с мисълта, че ще се случи нещо лошо с него. Но с действията и несъобразителността си това се случва.

- Какви мерки вземате?

- Ние сме контролен орган. Имаме ежедневен контрол за спазване на Закона за движение по пътищата, провеждаме и множество акции. При тях в цялата страна се извършват проверки за конкретен аспект, като се санкционират и други нарушения.

През това лято провеждаме акциите “Ваканция” и “Безопасно лято”, които са насочени към децата. Подготвяме и Европейския ден без загинали на пътя. Той ще е за 4-и път на 26 септември. Мотото е “Обичам семейството си, да го пазим на пътя”. Цяла седмица бе и акцията за засилен контрол на скоростта. Тя е по линия на ТИСПОЛ. От 1 юли до края на август пък е акцията “Безопасна почивка”, която е за преминаващите гастарбайтери. Спираме ги и им даваме препоръки да починат, защото преумората е най-честият проблем при тях.

- В последните дни прави впечатление, че има много удари в дърво. За един ден имаше 5-има загинали. Какви са причините?

- Много са. Може да е недобра квалификация на водача, грешна маневра, висока скорост. Разсейването е голям фактор. Знаете какви възможности има сега за комуникация през фейсбук, туитър, инстаграм и други. Така се отвлича вниманието и водачите губят контрол над автомобила.

Само за юли имаме

48 тежки

катастрофи след

удар в дърво с

9 загинали

Един е умрял след удар в паркирана кола, двама в стълб, един в крайпътно съоръжение, един в ограда и 4-ма са се обърнали извън пътя.

Зачестяват и инцидентите с пияни водачи, ударили се в дърво. Така са загинали 8 души от всички 32-ма след този вид инциденти за годината. Това е и водещата причина при самокатастрофиралите заедно с преобръщане на колата извън пътя, където броят на жертвите е същият. Следват блъскане в стълб с 10 загинали, блъскане в скат с 5, удар в ограда с 4 жертви, преобръщане на пътя с 3-ма починали.

- Как може да се избегнат тези инциденти?

- Водачите няма как да са безпогрешни, но ако се движат с намалена скорост, могат да реагират. Концентрацията на водачите трябва да е изключително повишена дори заради повишената температура.

- На кои пътища има най-много инциденти?

- В извъннаселено място загиналите са 203-ма, а 115 - в населено. Там се разпределят 90 починали в града и 25 в селата. На първокласен път жертвите са 77, а на второкласен - 44. 37 са починали на третокласен път, а на автомагистрала 22-ма, 23-ма са на общински пътища. Другите са в градовете и селата.

- А какви са причините и жертвите?

- 178 са загиналите водачи, 75 са пътници и 70 пешеходци.

Най-честата причина е нарушение на водач – 310 жертви. След нарушение на пътник има 1 загинал, 6 са по други причини, като прилошаване на водач например. Едно е и нарушението на пешеходец.

Затова сме засилили още повече контролната дейност. Издали сме 950 370 актове, фишове и електронни фишове за първите 7 месеца на годината.

1422-ма са заловени с алкохол от 0,5 до 0,8 промила, а 1342-ма - от 0,8 до 1,2. Над 1,2 промила, което е престъпление, са хванати 2793-ма души. 638 са отказали проверка. 1442-ма са хванати да карат с дрога, а отказалите проверка са 437.

Имаме и 10 746 снимани с превишена скорост над 50 км/ч, 28 786 с от 41 до 50 км/ч, 80 910 от 31 до 40 км/ч и 317 772 до 30 км/ч. 52 254 са нарушенията за неспазване на предимство, знаци и сигнали, а 1817 са отнели предимство на пешеходец. Неправилните маневри са 14 000, а 81 323 са за неправилно спиране и паркиране. 15 290 са се движили неправилно по пътното платно, а 28 379 са карали неизправно превозно средство.

- Има ли разлика в летните инциденти и тези през другите сезони?

- Лятото визуално пътят е по-видим, затова има и по-висока скорост. Натоварването е по-голямо не само заради ваканциите, но и движението на гастарбайтерите е факт. Румънци пък минават през България за Гърция. Това води до усложняване на пътната обстановка.

Като обединим тези фактори с превишената скорост и водачите, които не преценяват правилно ситуацията, са предпоставки за инциденти. Зимата има много инциденти, но повечето са с материални щети.

- В Ню Йорк предложиха забрана за пешеходците да ползват смартфона си, докато пресичат. Как ще коментирате такава мярка?

- Пешеходците трябва да имат и отговорности. Властите в Ню Йорк явно са сметнали, че мярката е необходима, и са я приложили. Ние сме контролен орган. Ако законодателят го приеме, ще го прилагаме.

- В Гърция въведоха 3000 евро глоба за пушене от шофьор.

- И това е разсейване. Дори

навигацията е

добре да се

настройва при

спряла кола

Климатикът също, както и пиенето на вода и хапването. Нека обърнем внимание на всички, че отговорността им на пътя е и за запазване на чуждия живот, не само на своя. Така е и при пешеходците – зебрите не са броня. Затова трябва да са сигурни, че приближаващите коли са ги забелязали. Водачите пък трябва да знаят, че могат да предизвикат инцидент. Това е тема, по която трябва да се говори и в семейството, и в училищата. След това ще имаме по-съзнателни участници в движението.

Глобите са мярка, но недостатъчна. Ако нямаме самосъзнанието, че трябва да внимаваме, няма да имаме желаните резултати.

- Мнозина заплащат глобите си и им вземат книжките. Брат ми например дори получи акт, освен че остана без книжка. Спасиха го единствено съвестните ви колеги. Какви грешки се допускат?

- Най-важното е хората да знаят, че с едно плащане се заплаща само по една глоба, а не накуп. Ключово е, че лицето, на което е наложена глобата, трябва да фигурира в основанието. Преписват се точно номерът и серията на акта/фиша. Иначе може да се плати друга глоба.

Ако все пак е станала грешка, трябва да отидете в звената на Пътна полиция в страната. Ако носите платежното у себе си, на пътя няма да ви вземат книжката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма - Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития

Христо Радков

Ако излезем на контрапротест за шофьорските курсове, какво ще решат министрите тогава?

Има статистика, че 25% от инцидентите на пътя са на водачи с по-малко от 2 г. стаж, казва председателят на управителния съвет на Българско обединение на шофьорите Христо Радков   Още акценти Случва се в автосервизи да карат клиента да подмени части, които не са за подмяна Крадат катализаторите до 2010 г., защото в тях има платина, радий, германий

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Коалиция е от женски род, но не става дума за харесване, важното е какво ще направи Това е последното непубликувано интервю с акад. Благовест Сендов. Разговаряхме в кабинета му на 16 февруари 2015 г., когато Русия подготвяше референдум за присъединяването на Крим. - Харесвате ли широката коалиция, която в момента управлява България, акад. Сендов

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

2/3 от грабежите остават скрити, мистика е защо хората мълчат, казва в интервю за "24 часа" старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията - Г-н Безлов, според главния прокурор Иван Гешев бандитите, които тормозят хората в малките населени места, са известни и на кмета, и на полицаите. Но голяма част от тях са на свобода и трябва да

Цветан Кюланов

Нищо не е загубено - България има шанс да усвои парите от Еврокомисията за “Струма”

Страната не е задължена да връща средствата от ЕС за вече финализираните участъци на магистралата, казва Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас - Г-н Кюланов, през изминалата седмица България се отказа от европейското финансиране на магистрала “Струма”. Заради различни спекулации нека да изясним - има

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков: За първи път съм на държавна работа и реагирам остро, тъй като телевизията е банкрутирала

Ако бяхме частна фирма, вече съдът щеше да ни управлява, казва шефът на медията в първото си интервю, откакто е на високия пост До 2-3 месеца ще изхвърля хартията от телевизията, ще направя електронно управление Ако свалим БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите, ще паднат милиони от дефицита В онлайн канал на БНТ ще пуснем приложение

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber