Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7613689 Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч www.24chasa.bg

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев

- Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято?

- Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м.г. През 2015 г. август и септември 75 човека са загубили живота си.

- Този август черната статистика е малко по-добра - месецът започна с една жертва повече от м.г., а към днешна дата са с 10 по-малко.

- Това е добър признак, но все още сме далеч от поставените цели, които имат министерството и правителството.

Целта е да

намалим

жертвите

наполовина

Най-важно е самото отношение на всеки еидн участник в движението. Никой не тръгва от вкъщи с мисълта, че ще се случи нещо лошо с него. Но с действията и несъобразителността си това се случва.

- Какви мерки вземате?

- Ние сме контролен орган. Имаме ежедневен контрол за спазване на Закона за движение по пътищата, провеждаме и множество акции. При тях в цялата страна се извършват проверки за конкретен аспект, като се санкционират и други нарушения.

През това лято провеждаме акциите “Ваканция” и “Безопасно лято”, които са насочени към децата. Подготвяме и Европейския ден без загинали на пътя. Той ще е за 4-и път на 26 септември. Мотото е “Обичам семейството си, да го пазим на пътя”. Цяла седмица бе и акцията за засилен контрол на скоростта. Тя е по линия на ТИСПОЛ. От 1 юли до края на август пък е акцията “Безопасна почивка”, която е за преминаващите гастарбайтери. Спираме ги и им даваме препоръки да починат, защото преумората е най-честият проблем при тях.

- В последните дни прави впечатление, че има много удари в дърво. За един ден имаше 5-има загинали. Какви са причините?

- Много са. Може да е недобра квалификация на водача, грешна маневра, висока скорост. Разсейването е голям фактор. Знаете какви възможности има сега за комуникация през фейсбук, туитър, инстаграм и други. Така се отвлича вниманието и водачите губят контрол над автомобила.

Само за юли имаме

48 тежки

катастрофи след

удар в дърво с

9 загинали

Един е умрял след удар в паркирана кола, двама в стълб, един в крайпътно съоръжение, един в ограда и 4-ма са се обърнали извън пътя.

Зачестяват и инцидентите с пияни водачи, ударили се в дърво. Така са загинали 8 души от всички 32-ма след този вид инциденти за годината. Това е и водещата причина при самокатастрофиралите заедно с преобръщане на колата извън пътя, където броят на жертвите е същият. Следват блъскане в стълб с 10 загинали, блъскане в скат с 5, удар в ограда с 4 жертви, преобръщане на пътя с 3-ма починали.

- Как може да се избегнат тези инциденти?

- Водачите няма как да са безпогрешни, но ако се движат с намалена скорост, могат да реагират. Концентрацията на водачите трябва да е изключително повишена дори заради повишената температура.

- На кои пътища има най-много инциденти?

- В извъннаселено място загиналите са 203-ма, а 115 - в населено. Там се разпределят 90 починали в града и 25 в селата. На първокласен път жертвите са 77, а на второкласен - 44. 37 са починали на третокласен път, а на автомагистрала 22-ма, 23-ма са на общински пътища. Другите са в градовете и селата.

- А какви са причините и жертвите?

- 178 са загиналите водачи, 75 са пътници и 70 пешеходци.

Най-честата причина е нарушение на водач – 310 жертви. След нарушение на пътник има 1 загинал, 6 са по други причини, като прилошаване на водач например. Едно е и нарушението на пешеходец.

Затова сме засилили още повече контролната дейност. Издали сме 950 370 актове, фишове и електронни фишове за първите 7 месеца на годината.

1422-ма са заловени с алкохол от 0,5 до 0,8 промила, а 1342-ма - от 0,8 до 1,2. Над 1,2 промила, което е престъпление, са хванати 2793-ма души. 638 са отказали проверка. 1442-ма са хванати да карат с дрога, а отказалите проверка са 437.

Имаме и 10 746 снимани с превишена скорост над 50 км/ч, 28 786 с от 41 до 50 км/ч, 80 910 от 31 до 40 км/ч и 317 772 до 30 км/ч. 52 254 са нарушенията за неспазване на предимство, знаци и сигнали, а 1817 са отнели предимство на пешеходец. Неправилните маневри са 14 000, а 81 323 са за неправилно спиране и паркиране. 15 290 са се движили неправилно по пътното платно, а 28 379 са карали неизправно превозно средство.

- Има ли разлика в летните инциденти и тези през другите сезони?

- Лятото визуално пътят е по-видим, затова има и по-висока скорост. Натоварването е по-голямо не само заради ваканциите, но и движението на гастарбайтерите е факт. Румънци пък минават през България за Гърция. Това води до усложняване на пътната обстановка.

Като обединим тези фактори с превишената скорост и водачите, които не преценяват правилно ситуацията, са предпоставки за инциденти. Зимата има много инциденти, но повечето са с материални щети.

- В Ню Йорк предложиха забрана за пешеходците да ползват смартфона си, докато пресичат. Как ще коментирате такава мярка?

- Пешеходците трябва да имат и отговорности. Властите в Ню Йорк явно са сметнали, че мярката е необходима, и са я приложили. Ние сме контролен орган. Ако законодателят го приеме, ще го прилагаме.

- В Гърция въведоха 3000 евро глоба за пушене от шофьор.

- И това е разсейване. Дори

навигацията е

добре да се

настройва при

спряла кола

Климатикът също, както и пиенето на вода и хапването. Нека обърнем внимание на всички, че отговорността им на пътя е и за запазване на чуждия живот, не само на своя. Така е и при пешеходците – зебрите не са броня. Затова трябва да са сигурни, че приближаващите коли са ги забелязали. Водачите пък трябва да знаят, че могат да предизвикат инцидент. Това е тема, по която трябва да се говори и в семейството, и в училищата. След това ще имаме по-съзнателни участници в движението.

Глобите са мярка, но недостатъчна. Ако нямаме самосъзнанието, че трябва да внимаваме, няма да имаме желаните резултати.

- Мнозина заплащат глобите си и им вземат книжките. Брат ми например дори получи акт, освен че остана без книжка. Спасиха го единствено съвестните ви колеги. Какви грешки се допускат?

- Най-важното е хората да знаят, че с едно плащане се заплаща само по една глоба, а не накуп. Ключово е, че лицето, на което е наложена глобата, трябва да фигурира в основанието. Преписват се точно номерът и серията на акта/фиша. Иначе може да се плати друга глоба.

Ако все пак е станала грешка, трябва да отидете в звената на Пътна полиция в страната. Ако носите платежното у себе си, на пътя няма да ви вземат книжката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани - Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив? - Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември.

Лорд Себастиан Коу: Положението с Брекзит не ми харесва

Атлетиката преодоля кризата, сигурен е президентът на световната федерация Лорд Себастиан Нюболт Коу е роден на 29 септември 1956 г. в Хамърсмит до Лондон. Един от най-великите спортисти за всички времена. Двукратен олимпийски шампион на 1500 метра от игрите в Москва и Лос Анджелис, като печели сребро на 800 метра на същите игри.

Проф. д-р Драгомир Драганов: СССР не ни освободи през септември 1944 г., окупира ни

Когато на 8-9 септември разбиват затворите, колко криминални престъпници излизат заедно с политическите затворници и се включват в масовия терор Зависимостта ни от Москва премина през три етапа - Какво е навлизането на съветските войски в България в началото на септември 1944 г. - окупация или освобождение, проф. Драганов?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber