Срещу $ 5 фенът на марихуаната Кевин Буут завъртя филм - обиден за българите с памет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7610231 Срещу $ 5 фенът на марихуаната Кевин Буут завъртя филм - обиден за българите с памет Срещу $ 5 фенът на марихуаната Кевин Буут завъртя филм - обиден за българите с памет www.24chasa.bg
Плакат на филма “Сенките на София”
Плакат на филма “Сенките на София”

В 2 часа се забърква тюрлюгювеч, в който КГБ ни завещава през 1989 г. 9-годишния тогава Пеевски да управлява мафията у нас, а румънката Моника Маковей дава интервю, мислейки си, че е отвлечена

През 2015 г. новият американски мъж на Цеци Красимирова води в София режисьора, за когото всичко е голяма конспирация

Лентата неочаквано свърза емоционално синовете на Недялко Йорданов - единият обиден, че брат му руши държавата заедно с Цветан Василев

Другият - Асен Йорданов, е представен като борец срещу мафията и КГБ, залагайки живота си от масата на банкера беглец в Сърбия

КГБ си тръгва от България на 10 ноември 1989 г., но поставя Ахмед Доган и Делян Пеевски да управляват. Правят го от тогава досега. Какво от това, че вторият по онова време е бил на ...9 г.

Сотир Цацаров тайно се среща с руския главен прокурор Чайка, което доказва дългия пръст на Путин. Какво от това, че двамата имат официална среща през 2017 г., снимана от медии, качена на сайтовете на институциите. Щом са се снимали заедно, има нещо подозрително. Тези два детайла са част от

една голяма

конспирация,

забъркана в двучасов филм “Сенките на София”, сниман през 2015 г. и пуснат в мрежата 4 г. по-късно - в средата на юли. На постера за лентата, която е истински обидна за българите с памет, се виждат изображенията на депутата Делян Пеевски, на действащия премиер Бойко Борисов и на... Владимир Путин, гушнал българско овчарско куче.

Вече месец различни медии се занимават с разпространявания в онлайн платформата Vimeo и в iTunes филм, където може да бъде гледан срещу 5 долара. Авторът Кевин Буут го нарича дарение, но без него филмът не се отваря.

“Медиапул” и “Офнюз” съветват къде и как може да се гледа “Сенките на София”, а

интимно близкият

до банкера

Цветан Василев

сайт

“Фрогнюз” въздига “Сенките на София” до висотите на ювелирната документалистика.

“Телеграф” и “Монитор”, чийто издател е Делян Пеевски - името, което често е споменавано във филма, критикуват лентата емоционално.

Най-лична обаче е позицията на издателя на ПИК Недялко Недялков, който приема “видяното във филма лично”, защото пред камерата “застават негови близки хора”, които седят на една маса в Белград с Цветан Василев “под общата кауза да рушим тази страна”. Авторът не споменава, че основният герой на Буут освен банкера беглец, е брат му Асен Йорданов от сайта “Биволъ”. И двамата са синове на големия български поет Недялко Йорданов.

Всъщост другият съдружник в “Биволъ” - Атанас Чобанов, рекламира най-активно “Сенките на София”.

“Капитал” запазва деликатно мълчание, тъй като през 2015 г. , когато американецът Кевин Буут идва в София да снима тази лента, седмичникът с доза ирония представя странната фигура на режисьора, известен с един-единствен филм за противоречивата тема за легализацията на марихуаната и корупцията около нея в САЩ.

Действително в американската уикипедия за Буут пише, че е спонсориран от различни компании да прави филми за медицинската полза от марихуаната.

Възможно е заради “Сенките на София”

Кевин Буут да

се окаже

по-известен тук,

отколкото в

Холивуд

Информацията за него е лаконична в американските специализирани сайтове. Роден през 1961 г. в Кънектикът. Влече го музиката и свири в рок банди. По-късно се занимава с кино. Снимал е обсадата на ФБР в Уейко на сектата “Клонка Давидова”, основана в САЩ през ХХ век. Оригиналното заглавие на филма за марихуаната е American Drug War: The Last White Hope.

Буут се озовава в България по покана на свой приятел тук - Майк Страматус, предприемач, работещ и у нас, мултимилионер, по-известен като един от “кралете” на Instagram заради любовта си към разголени момичета, частни самолети и забавления, пише още “Капитал”.

Неговата фирма Advanced Nutrients произвежда хидропонни добавки и торове, но зад сложното понятие се крие… канабисът – компанията на Страматус изследва различни начини, по които той влиза в употреба легално в бита и индустриите.

“Майк Страматус се влюби в това място. Опитва се да направи някакви положителни промени, да помага на бедни хора”, хвали го пред “Капитал” Кевин. Въпросният Майк Страматус е по-известен у нас като Майкъл Струмейтис, който през май т.г.

се ожени на

пищна сватба

за Цеци Красимирова – бившата изгора на Косьо Самоковеца. Контрабандистът бе застрелян в Амстердам, а куршумът мина и през нея и тя едва оцеля.

От същата статия в “Капитал” става ясно, че Буут е привлякъл в София Надя Толоконникова от провокативната руска пънк група Pussy Riot. “Когато Надя дойде, заяви: Уау, тук е точно като в Русия. Не беше идвала преди”, разказва Буут през 2015 г. По онова време не му било ясно каква роля ще даде на тази секси дама в иначе документалната лента.

По същия случаен начин във филма попада бившата румънска правосъдна министърка Моника Маковей, с която сега той се рекламира.

Тя се оказва в България, когато Буут и екипът му започват снимките. Предлагат да я закарат до летището, за да я интервюират, тъй като тя е прекалено заета по време на престоя си у нас.

“Седнахме отзад във вана, а хората отпред решиха да минат по по-дълъг маршрут до летището. Така по време на интервюто тя си мислеше, че я отвличаме. Беше много смешно. Гледаше павираните пътища и изведнъж каза: Не си спомням да съм минавала оттук на път за летището. Докато се опитваше да измисли как да избяга, ме погледна и

попита

“Кой сте вие?!”,

а аз й отговорих: “Кевин Буут, дадох ви визитката си.” Дори не бях разбрал, че си мисли, че я отвличат”, разказва режисьорът от Тексас пред “Капитал” през 2015 г.

От 2012-а Буул сътрудничи с няколко компании, които финансират негови филми в подкрепа на легализирането на марихуаната. Затова и около филма “Сенките на София” се появиха основателни предположение, че спонсорът сега е Цветан Василев. Дори самият режисьор отговаря на критиките, че е прекалено ласкав към банкера беглец с обяснението, че е искал да влезе в историята.

За какво се

говори във филма

След падането на комунизма КГБ оставя в България отгледаната от него мафия да управлява страната. Това е червената нишка, която минава през цялата лента. Единственият, който е подведен, че участва в истинска, реална лента, е Симеон Сакскобургготски. Разказва се историята на баща му Борис ІIII, който бил отровен от Хитлер, защото отказал да депортира 60 000 евреи. После Симеон разказва за преврата на 9 септември, накрая Буут го пита дали е вярно, че КГБ е оставила в България внедрена мафия, на което Симеон отговаря: А вие на тяхно място не бихте ли?

Във филма се появяват лица от “Протестна мрежа” и следователят Бойко Атанасов.

После Буут казва драматично: Имахме нужда от вътрешен човек и ни посочиха независимия журналист Асен Йорданов. Окичват Асен с кабели и синът на Недялко Йорданов се качва в колата, за да ги развежда из мафиотските места на България. Първото от тях във филма на Буут, е “Лукойл Нефтохим”, а последното е пищен обяд в Белград, даден от Цветан Василев за Асен Йорданов и Буут.

Във филма

банкерът беглец

е големият герой

Банката му е срината от Делян Пеевски, който се оплакал, че Василев готви убийството му и така предизвикал паника. Цветан Василев не говори за източените милиарди, а говори много за “Булгартабак”, представя своите схеми, които многократно са се появявали по личната му страница и по сайта му.

Междувременно Буут се опитва да събуди заспалия български народ, да обедини разделените протестъри и да организира голям протест пред парламента. За тази цел вече дава роля на Надя от Pussy Riot. Тя държи плюшено прасенце пред Паметника на Съветската армия, където фигурите са маскирани с плетиво с дупки за очите.

Започват да се появяват картини на протести от времето на премиера Орешарски и управлението на БСП, като се внушава, че това са протести срещу правителството на Борисов.

Самият Борисов според лентата на Буут печели изборите с измама, като е напечатал фалшиви бюлетини в едно градче край София (Костинброд не се споменава по име).

Нищо, че това

се оказа лъжа,

раздухана от Мая Манолова и Николай Бареков. В “Сенките на София” това отсъства.

От филма не се разбира изобщо, че България е имала и други правителства при демокрацията. Несменяемият Борисов присъства винаги.

Накрая във филма се явява и Олег Калугин, за да каже, че българското соцуправление е било най-вярното на СССР.

“Сенките на София” е построн по законите на конспирацията. През цялото време се внушава, че животът на героите е застрашен, но те се жертват въпреки това.

Асен Йорданов обяснява, че животът му няма смисъл, след като държавата се управлява от премиер контрабандист на цигари, а родният му град (Бургас - б.р.) - от друг престъпник – контрабандист на сухо мляко от Русия. Преди време “Труд” публикува успешната бизнес схема на семейството на Асен Йорданов в морските общини, която не е опровергана досега. Собственикът на “Биволъ” “разследва” кметове, а съпругата му след него им предлага пиар услуги и сайт за положителни морски новини от брега.

“Сенките на София” е един тюрлюгювеч в американски стил, в който са объркани събития и дати, но за незапознатия със събитията чужденец би минал за автентичен.

Режисьорът говори зад кадър със съчувствие към поробения българин и с огромно желание да вдъхне своя американски бунтарски дух на малцината българи около него, които се борят срещу мафията на КГБ, залагайки живота си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Политическият хокей на Владимир Путин

Мъжествени битки на кънки и игри на влияние в съблекалните - Владимир Путин събира на хокейни мачове част от политическия икономически елит на Русия и по-специално някои министри от правителството, сформирано във вторник. Новият премиер и бивш шеф на данъчната служба Михаил Мишустин също като президента участва в "Нощната хокейна лига"

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Мизерно заплащане на персонала, лоша база, дълга листа на чакащи - как да очакваме истинска грижа за тежко болните възрастни В България сме царе на тридневните скандали. Точно толкова живее всеки един от тях, който за кратко разклаща обществото, събира възмущения от типа: “Ама как е възможно!”, после тръгват проверки

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София. И това явно вече го знаят всички. Така че, който в държавата има проблем, първата му работа е да заплаши или директно да блокира движението на

Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп". Глобалното проучване показва

ПЕТЪР НИКОЛОВ ТОМОВ, дългогодишен журналист в България, в момента живее в Сарасота, Флорида, САЩ

Страхът от високото в София и спрялото време

Нови фобии, къде заварени, къде насадени по политическа линия, стряскат някои хора в София В наше време се роди своеобразна “Света инквизиция”, която е на нож с хората, искащи да вкарат българската столица в света на модерната архитектура. А в същото време си затварят очите за грозната еклектика и безвкусно отсъствие на стил

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

Защото има крещяща нужда от инвестиции във водосборни и водопреносни системи С трици маймуни не се ловят. Чудесно е, че всички искат евтина вода. И имат евтина вода. Но след 70-те години на миналото хилядолетие почти няма изградени нови язовири. Изградените водосборни съоръжения в годините на прехода не се поддържат добре и населените места и

Снимка: Pixabay

The Times: Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел, пише австралийският журналист Тим Блеър в материал, представен в британския вестник The Times без редакторска намеса, предаде "Фокус". Според съвременните стандарти, дядо ми вероятно би се считал за екологичен престъпник. За да изчисти земята за фермерската си къща в североизточната част на

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

Планът за прехвърлянето на вода от Белмекен към Перник показва, че все още на тази територия има инженерна мисъл Идеята вода за Перник да се вземе през 3 планини и около 200 км по въздушна линия очарова с мащаба си и същевременно с изпълнимосттта си. Очевидно в тая държава все още има инженери, не сме още тоталщета

Вотът на недоверие няма да мине - ключовите играчи днес искат да останат още малко

Вотът на недоверие няма да мине - ключовите играчи днес искат да останат още малко

БСП го инициира и ще гласува “за”, както и ДПС, но “Воля” и “Атака” ще пазят сегашното статукво, за да останат в парламента - от всичко това печели ГЕРБ Не виждам основания за съмнение, че този вот на недоверие ще последва съдбата на всички такива процедури, провеждани досега. Забелязвам обаче, че доста хора се упражняват по аритметика

Коментар на седмицата №1: Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Коментар на седмицата №1: Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 129 хил. прочитания. Гледам тъжните новини от врачанското село Галиче и се чудя как можаха в края на лятото сливенските роми да се вържат на фалшивата новина, че социалните ще отнемат децата им направо от училище

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber