Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7610003 Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова! Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова! www.24chasa.bg
Марта Вачкова СНИМКА: ВЛАДО ПЕНЕВ

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си

- Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така?

Пенев и Вачкова кумуват на Николай и Румяна Вълканови.
Пенев и Вачкова кумуват на Николай и Румяна Вълканови.

- Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си, че не правя детски празник с тях. След това пък започна страшно да ми харесва. Винаги свързвах лятото, морето и рождения си ден.

Марта Вачкова с дъщеря си Рада, облечени в жълто, на сватбата на близките приятели Румяна и Николай Вълканови.
Марта Вачкова с дъщеря си Рада, облечени в жълто, на сватбата на близките приятели Румяна и Николай Вълканови.

Миналата година си бях в София. Прекарах го с Георги Лозанов и съпругата му – най-близки мои приятели, в дома им. Много хубаво си изкарахме – скромно, мирно и кротко. Тази година бяхме на морето. С Владо Пенев кумувахме на Румяна и Николай Вълканови, наши много любими приятели. На 27 юли беше сватбата им, а на 28-и вече започнахме да посрещаме моя рожден ден след 24,00 ч. На 29-и, точната дата, продължихме и така още няколко дни. Имаше преди рожден ден, рожден ден и след рожден ден – всичко се сля в един огромен купон.

Марта Вачкова заедно с Владо Пенев и Юлиан Вергов през лятото в Созопол
Марта Вачкова заедно с Владо Пенев и Юлиан Вергов през лятото в Созопол

- Някаква традиция ли е било като малка да посрещате рождения си ден на морето?

Марта Вачкова в Истанбул, където отпразнува рождения ден на приятелката си Дарина Павлова. На снимката с тях е популярната турска актриса Мерием Узерли
Марта Вачкова в Истанбул, където отпразнува рождения ден на приятелката си Дарина Павлова. На снимката с тях е популярната турска актриса Мерием Узерли

- Не, просто 29 юли винаги беше датата, на която сме на почивка. Като студентка и като по-голяма пак беше така. Все съм на морето. Имам много малко – 1-2, рождени дни в София. По времето на “Ку-ку” и “Каналето” правихме големи летни турнета. Винаги се случваше да посрещам някъде из страната рождените си дни. Оттук нататък се разбрахме, че на датата винаги ще бъдем заедно с приятелите, на които кумувахме, защото ще сливаме празниците. На мен ми харесва на рождения си ден да съм на морето, защото въпреки че съм Лъв – огнена зодия, обожавам водата, пясъка и слънцето.

- Успяхте ли, докато бяхте на Черноморието, да си починете както трябва?

- Да, това лято имах огромна почивка. Започнах от 30 май да пътешествам. Първо бях в Истанбул за рождения ден на Дарина Павлова - най-близка моя приятелка. Една седмица прекарах там. Следващото място е на морето в България - на Златни пясъци, за около двайсетина дни. След това бяхме в Миконос на моминско парти с приятелката ми Румяна, на която вече съм кума. Бяхме и в Росенец, където се състоя сватбата. Както ви го разказвам, това е повече от месец море.

Имах леки турнета с театъра. Отиваме до някъде, играя и се връщам.

Снимам малко в

“Откраднат живот” в

София, пак отивам до

морето и се

връщам обратно

Сега имах пауза – няколко серии, в които ме няма. Отидох на село, където имаме къща в Балкана. Там бях с майка ми и дъщеря ми, така че всеки свободен миг от края на май досега не спирам да пътешествам.

- Как приятелите ви Румяна и Николай Вълканови ви поканиха с Владо Пенев да кумувате на сватбата им?

- Оказа се, че аз познавам Румяна, преди да я познава Николай, и познавам Николай, преди той да познава Румяна... От много време съм приятел с Николай. Той беше най-близкият човек на Илия Павлов. Когато след години моята близка приятелка ми каза: “Абе ти знаеш ли, че нещо става. Май се влюбих в един човек, когото ти познаваш”. Не можех да повярвам. В началото се изплаших да не би да бъде наранена, защото той е много силен и шармантен мъж. Страхувах се да не бъде уязвена. Аз винаги искам да предпазвам близките си, да не ги боли, но когато се събраха заедно и когато видях, че и той е влюбен в нея, как се обичат и колко е хармонично всичко между тях, страшно се зарадвах.

С Владо бяхме на годежа им, когато Ники ѝ предложи официално да стане негова жена. Бяхме в семеен кръг, само аз и Владо им бяхме като приятели на този празник. Когато те вече решават за сватба и се чудят кои да са кумовете, Николай от раз казал: “Мартина и Владо, точка”. Това е толкова хубаво за нас, да сме кумуве на тази сватба, на хора, които са на зрели години и ценят приятелството, партньорството, любовта. За мен е страшно хубаво нещо, защото младите, като вдигат големи сватби, там е обяснимо – искат да изкрещят на целия свят колко се обичат. Но тези хора направиха такъв празник, че той да се усети у всички гости, всички близки и всички роднини. Не те просто да се веселят, а да донесат радост за всички нас. Много хубаво нещо. Вижте трите тома (посочва 3 албума на масата пред нея – б. а.). Това са снимки от сватбата и от рождения ми ден. Снимки, снимки, снимки... запечатани спомени.

- Наистина няма нищо по-ценно от тях.

- Да, те спомените са в главата, в душата, но е много хубаво, като ги имаш материално и можеш да ги пипнеш... Като бях младо момиче, не бях омъжена,

нямам сватба в живота си,

само на кино

в един филм - “Съседката” на Адела Пеева и в “Откраднат живот”. Все се смеем, че третия път може и да е на живо. Няма да имам сватба в живота си, но вече с годините така се радвам на тези празници. Някога ги отричах. Мислех за безсмислено и ненужно, че хората хвърлят такава енергия, не можех да разбера за какво е. Средства, празненства, ядене и пиене – не го разбирах това нещо сватбата. Сега, последните години, ходих на няколко, които бяха толкова хубави и запомнящи се, че сменям вече отношението си към брака и към сватбата.

- Важното е да има любов, особено при младоженците това се усеща.

- Да, това е най-важното. За младоженци всеки си представя млади хора, които се женят, а младоженец е човек, който отскоро е женен - млад-оженец, така че и хора на зрели години пак се наричат младоженци. Това много ми харесва.

- Спазихте ли всички задължения на кумовете?

- Да, то си е направо работа. (Смее се.) Преживяването в църквата в Черноморец беше невероятно. Митрополит Антоний дойде и проведе ритуала. Толкова хубав хор имаше от София. Интимно и скромно беше в тази китна църква. Досега не бях ходила там, но е чудесна. За мен беше голямото преживяване. След това почти повторихме ритуала следобед за гостите на ливадата в Росенец, на брега на морето. Беше много красиво, но усещането в църквата бе истински невероятно. Имахме и граждански ритуал. Кметът на Бургас ги бракосъчета. Следваха нормалните обичаи – хвърлянето на букета, чупенето на погачата, хоро и реч на кума.

- Вие държахте ли реч?

- Не, по правило кумата е тази, която обгрижва. Тя следи всичко да е наред и всички да се чувстват добре. Кумът е този, който държи реч. Такъв е старият обичай. Владо мислеше да ми даде и аз да кажа някакви слова, но речта му беше толкова хубава, че нямаше какво още да се каже. Просто пуснахме нашия подарък – една песен, която им изпяхме. Ние с Владо пеем, откакто се познаваме, вече 40 г., но никога не сме записвали заедно. Аз записвам за разни предавания, а той за негови неща.

Пея в театъра, както и той. В живота не сме записвали в студио никога заедно. Сега това се случи. Много хубав клип заснехме благодарение на Евтим Милошев, да е жив и здрав. Даде ни техника, монтаж, всичко това беше от него. Много се радваме, че се сетихме за този подарък и на тях много им хареса.

- Това някаква романтична песен ли е?

- Да, много хубава стара ирландска песен за любовта. “Ти чаша нежност ми подай за хубавите дни...”

- Кога ще излезе видеоклипът?

- Няма да излезе, той е техен, ние сме им го подарили. Никъде не смятаме да го пускаме, те да го правят, каквото искат. Техен е подаръкът.

- Как се сетихте именно за него?

- Мислехме си, че трябва нещо да им заснемем, нещо като малко филмче. Дори разсъждавахме за тяхното запознанство, влюбването им, първата им среща - да ги разиграем, но всичко това все пак отиваше към комедия. А тази песен съдържа любов, вярност и преданост...

Това е любимата песен

на мен и на Владо. Мисля,

че е добър жест

да им я подарим

- Някои хора правят равносметка на постигнатото по време на своите юбилеи. Вие направихте ли си?

- Може да имаш много добра кариера или много хубави любови, но нямаш ли приятелство, нямаш нищо. Цялото лято, за което ви разказвам - с всичките пътувания, купони, събития... Това ми се случва, защото имам верни и добри приятели. Равносметката е това: моето богатство са приятелите ми.

- В момента снимате новия сезон на “Откраднат живот”, какво може да издадете за сестра Жекова?

- Нищо не мога да издам. Не мога да кажа, че осиновявам второ дете или че пак се влюбвам в някого, който ме лъже. Засега такова нещо няма. Не знам какво са измислили сценаристите. Много нови герои влизат. Засега сестра Жекова пак си вре носа в историите на другите.

- Да, но го прави от загриженост за тях.

- Това е много важно да се знае, защото виждам по форуми, че малко ѝ скачат на горката сестра Жекова: “Стига е любопитствала”. При нея всичко е в името на доброто на болницата и на колегите ѝ. Тя не е лош човек, просто е загрижена. Това е такъв тип – майка, иска да обгрижи всички.

- Често ли четете форуми за сериала и какво смятат за героинята ви?

- Не, случайно, като седим между сцените, четем някакви неща и си говорим. Не ми е това работата, по-добре да чета други неща.

- Хората често ли ви спират по време на пътуванията ви с думите: “Това е сестра Жекова”?

- Когато родителите ме видят, често казват на децата си: “Виж, мами, сестра Жекова”. Много е смешно, винаги казвам на малчуганите: “Искаш ли една инжекция да ти ударя?”, и те се стряскат. (Смее се.). Шегувам се, разбира се. Много ми е приятно, че хората ме наричат сестра Жекова“. Помня баща ми как страдаше от неговото Митко Бомбата. Той беше страшно популярен от сериала “На всеки километър”. По улицата някои не му знаеха името и подвикваха “Ей, Мите” или “Ей, Бомба”. Той от това много се дразнеше. При мен хората знаят, че съм Мартина Вачкова и това е една роля. Когато ме наричат така, нито ме обижда, нито ме дразни. Напротив, радва ме.

- Преди време ми разказахте, че имате роля във филма “Американска нощ”, където си партнирате с известния Джонатън Майърс. Как се случи това?

- Участвам е силно казано, имам една малка сцена, но ми беше много приятна срещата с Джонатън Майърс и с екипа. В началото те не знаеха какво мога. Само режисьорът беше гледал моите проби.

Главната актриса беше

малко надменна, не ме

поздрави, не се

запозна с мен

Аз си седях кротко. Когато дойде ред да играя, си свърших работата. Тя моментално дойде да ме поздрави. Главният актьор също. Каза: “Браво, страхотно”. Аз понеже му се карам и крещя какво си мисли и къде се намира, защото вдига шум. Чувам режисьора да казва “Стоп” и Майърс отваря вратата, понеже я беше затръшнал. Извиних му се, а той ми каза: “Страхотна сте, точно това трябваше да се получи”. Беше изключително мил. Това много ми хареса - как бяха скептични, когато аз се появявам, и как ме изпратиха - с аплодисменти и благодарности. Това го разказвам не само аз, но и всички колеги, които работят в чужди продукции. Винаги са много впечатлени от нашата актьорска школа и от уменията ни. Българските актьори наистина са на световно ниво. Единственото, което ни пречи, е езикът. Вижте тези млади актьори като Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и т.н., които нямат проблем с него. Те са признати във всички филми, в които играят. Много се надявам да има голям пробив на наш актьор, но е трудно, защото винаги има акцент. Не можем да излъжем какви сме. (Смее се.)

- В киноцентъра “Ню Бояна” се снимат много холивудски и европейски продукции. За тях не се ли търсят български актьори?

- Наистина много продукции. Аз съм се снимала вече в няколко. Имах голям късмет с италианските филми. Участвах в един с известния Габриел Гарко. Снимах 14 епизода в друга продукция със Сабрина Ферели - голяма италианска актриса. И там преживях същото - аплодисменти, прегръдки, обожание от техните екипи, което е прекрасно.

- Имаше ли го там подценяването в началото?

- Има една надменност. Те знаят, че са богати, че взимат страшни пари, а ние сме там за стотинки. Знаят, че идват от голяма страна и бюджетите за техните филми са колосални, а нашите са никакви. Имат точно надменно отношение, но не само колегите актьори, позволяват си го дори гардеробиерките и гримьорите. След което има обаче само прегръдки и целувки. Преживяването е прекрасно. При нас, актьорите, е така, ние живеем, за да получим аплодисментите.

- Каква е ролята ви в лентата с Габриел Гарко?

- Филмът разказва за Рудолф Валентино, който, преди да стане актьор, е бил танцьор. Дори имах танц с Гарко, за който репетирахме. Беше много хубаво. Ролята ми е на богата американка, която си плаща, за да танцува с професионалисти. Това е било практика в такива танцувални зали.

- А каква е ролята ви в другата продукция?

- Бяхме три сестри италианки с галантериен магазин. Снимахме в “Ню Бояна”, където е декорът на Ню Йорк. Бяхме малко клюкарки, които все нещо се месят в делата на улицата. Шансът да участвам беше страхотен, защото двете ми сестри са много талантливи италиански актриси. Едната е племенница на композитора на един филм с Виторио де Сика. С другата актриса поемаха повечето от италианските реплики. Когато трябваше да казвам моите, те ме учеха. “Как е възможно? Ти имаш точно този диалект, подходящ за ролята”, казваха ми. Пък аз други нямам, явно само този. (Смее се.) Те явно мислят, че съм работила върху него, а то така си ставаше.

И двете италиански продукции бяха ретро, със страхотни костюми. В този за Рудолф Валентино бях с фантастични дрехи. Там изпипваха всичко до най-малките детайли. Кой ще ти види жартиера и белюто? Но те събличат гол и те обличат наново така, както са го правели хората по това време. Невероятно как всичко се изпипваше - бижутата, гримът и т.н. Главната гримьорка беше работила с Фелини в “Градът на жените”, правила е грима и прическите за филма на София Копола “Мария Антоанета”. Тя правеше и моята перука, много ми се радваше. Не даваше друг да ме гримира.

Много хубави спомени имам с тези хора. Това са познанства и контакти, които аз създавам. Те не са ми подарък, който някой ми дава. Аз отивам като един редови българин, за когото нищо не знаят. Не ми отваря вратата, да речем, моята популярност, която имам в България. За тях съм незнайна и е много хубаво да виждаш как печелиш симпатии и създаваш приятелства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: От 15 години за първи път нямаме национална кауза, национален идеал

Професорите в СУ имат по-ниски заплати от средните на завършващите им студенти. Рейтингът подобри качеството на образованието и науката на университетите, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, Софийският университет отново е №1 в рейтинга на висшите училища, как се постига такъв успех

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Още акценти от интервюто с професора юрист: Положително е, че Гешев е толкова активен, това има превантивно действие към хората с престъпни нагласи С въвеждането на машините неграмотните ще срещнат големи затруднения в гласуването. Което за мен е положителен факт, тъй като винаги съм изповядвал разбирането

Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани

Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани

Защо при промените в Закона за НСО президентът да не бъде повече овластен? - Г-н Станчев, заговори се за промяна в Закона за НСО, нужна ли е такава и в каква посока трябва да е тя? - Има нужда. Пет години след като този закон действа, трябва да се направи преоценка по отношение на това какви обекти имаме за охраняване

Александър Александров

Александър Александров: Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата

От другата седмица ще започнем да купуваме там 10% от нужните ни количества, казва изпълнителният директор на “Топлофикация-София” - Преди три дни “Топлофикация - София” се регистрира на борсата “Газов хъб Балкан”. Направихте ли вече сделки? - На 6 февруари получихме одобрение от Столичния общински съвет да търгуваме освен на електрическата и на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Личните лекари трябва да могат да отписват агресивни пациенти

Още акценти от интервюто с председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров: До два месеца лекарският съюз пуска горещ телефон за медици, жертви на насилие Отмяната на рамковия договор, който въведе надлимитната дейност, може да постави в затруднение здравната каса - Д-р Маджаров, лекарският съюз обяви нови мерки за насилието над медици

Адв. Марин Марковски

Марин Марковски: Президентът наруши конституцията, като по същество призова за нови избори

Всеки е невинен до доказване на противното, но не бива сигналът, който идва от американското правителство, да се отминава с лека ръка. Там не са безотговорни хора, които да клеветят ей така, казва адвокатът - Адвокат Марковски, съдия Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция

Мариус Донкин пред портрета на патрона на Народния театър Иван Вазов, който стои във фоайето на неговия кабинет.

Мариус Донкин: Мечтая за визионери да напишат програма за България 50 г. напред

Театърът е мястото, в което живея, дишам, работя. Основното, което мога да кажа - аз там се усъвършенствам. Това е мисията ни като хора тук Необикновена 70-годишнина ще отбележи директорът на Народния театър Мариус Донкин. На 13 февруари ще излезе на сцената с другия Ибрахим - героя му от “Господин Ибрахим и цветята на Корана” - ролята му донесе

Снимка Румяна Тонева

Хърсев: 18 млрд. евро обезпечение ще се освободят, влезем ли в еврозоната

Ако нямаш разходи в евро, не е необходимо да си купуваш евро само от страх, че нещо ще се случи с лева - този страх струва пари, казва финансистът Още акценти от интервюто: - В Европа трайно се насажда усещането, че каквото и да се промени, все е на зле. - Еврото има минуси, но тях сме ги консумирали още с приемането на валутния борд

Лъчезар Танев Снимки: Архив

Лъчезар Танев: Убеден съм, че мога да се справя в БФС, но не виждам някакво желание за промяна

Моделът “бащица” няма алтернатива в българския футбол Лъчезар Танев е роден на 1 октомври 1963 г. в Плевен. Играл е за отборите на “Спартак” (Плевен), ЦСКА, “Сабадел” (Испания), “Шавеш” (Португалия) и “Локомотив” (София). Има 223 мача и 72 гола в “А” група (166 мача с 63 гола за ЦСКА, 38 мача с 6 гола за “Спартак” (Пл) и 19 мача с 3 гола за

Масимилиано Фуксас

Масимилиано Фуксас: Имам над 600 проекта в цял свят, но дълго търсих задача като тук

В много европейски градове хората бягат от центъра, но той не е само паметници и стари сгради, направен е за тях, казва в интервю световноизвестният архитект Още акценти от интервюто: Ще се съобразя 100% с препоръките на журито за новата визия на площада Не правя проекти само заради добрите пари, които ще получа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber