Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7608204 Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим www.24chasa.bg
Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим
СНИМКА: Иван Стоименов

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП:

Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност

В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт. Много скоро то ще управлява България

Радев бе президентът, когото очакваха повечето българи и който до този момент оправдава тяхното доверие

Програма максимум на ръководството е да удвоим общините, в които да имаме наш или подкрепен от БСП кмет и поне 1200 съветници

Проектът на Слави не е заплаха, той е предупреждение към всички партии, че няма как да се продължава така

Не разбирам защо искаш да си част от ръководство, което критикуваш публично

- Г-н Добрев, много от структурите на ГЕРБ в областните градове и в по-големите общински центрове вече номинираха своите кандидати за кметове, а за БСП нищо не се чува. Да не сте в лятна ваканция, че кандидатите ви ще са ясни чак в началото на септември?

- Щабната работа не е свързана с интервюта и фойерверки. Мога да уверя всички наши членове, симпатизанти и желаещи да ни подкрепят, че работим активно ежедневно. След изработването на платформата за местните избори сме направили срещи в почти всички области. Провели сме стотици разговори. Имаме индивидуален подход и стратегия във всяка една община. Някъде вече писахте за наши кандидати, на други места ще ги разберете в последния момент. Знаете, че при нас обаче има и процедура - първо структурите трябва да кажат виждането си, а след това да чуем мнението и на Националния съвет и вземаме окончателното решение. С посочване става по-бързо, по-лесно, но в БСП практиката е друга.

- Възходът на БСП преди 20 г. започна именно с победа на местните избори през 1999 г. Колко спечелени града ще са победа за вас сега? И в кои общини имате реални шансове за червен кмет?

- Много неща се промениха за 20 г. За съжаление, политиката днес не е същата. Днес идеите и политиките са заменени от икономически интереси и пари. За БСП е изключително важно не просто да присъства в местната власт, а да бъде част от управлението.

За съжаление, последните местни избори бяха много тежки за левицата. Имаме по-малко от 40 кметове и близо 850 съветници. Това, което щабът и политическото ръководство сме си поставили като програма максимум, е да удвоим общините, в които да имаме наш или подкрепен от БСП кмет и поне 1200 съветници.

Но нека оставим бройките и анализите. Знаете, че откакто съм в ръководството на БСП, имам мисия - да възстановим поколенческия баланс и да налагаме нови, млади лица в БСП. В тази кампания ще успеем да изненадаме избирателя с едно изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт. Много скоро то ще управлява България.

- Кажете някои от имената ви за големите градове. Къде да очакваме изненади?

- Ще е излишно високомерие да предсказваме изборни резултати. Няма областен град, в който ГЕРБ да не може да бъде победен. Знам, че БСП ще постигне много по-високи резултати от 2015 г. И това не влиза в частта изненади. Не бива да забравяме, че най-важната неизвестна в уравнението за местни избори са хората и тяхното мнение и активност. Ясно е в кои градове има проблеми и досегашните кметове не се справиха. Тепърва обаче предстои да видим дали гражданите ще изберат не просто друга личност, но и друго решение на местните проблеми, друг стил на работа в общините. Всичко е в техни ръце. Това, което искам да ги призова, е да гласуват, при това да гласуват с разум и мисъл за следващите 4 г., а не срещу пари. 50 или 100 лева правят политиците спокойни, че те са си платили за всички глупости, които могат да сътворят с общината следващите години.

- В София май ще повторите формулата с Румен Радев - Мая Манолова като независим кандидат, подкрепен от БСП? Ще бъде ли тя успешна и този път?

- В политиката няма вечно успешни формули. Румен Радев бе президентът, когото очакваха повечето българи и който до този момент оправдава тяхното доверие - подчертавам доверието на повечето българи, не само на партийците. Когато не е удобен на управляващите - той е президентът на БСП. Когато ни кара да се гордеем с това, което казва или прави - тогава е държавният глава на всички българи. Когато обаче имаш характер и самочувствие и работиш в интерес на България и хората, тези приказки не ти влияят. Те не влияят и на хората. Президентът Радев е пример за това.

Надявам се, ако г-жа Манолова реши да се кандидатира, да последва неговия опит. Едно е сигурно - само БСП има вроден инстинкт да поставя тяснопартийните си интереси на втори план. Ако нещо е добро за България, какъвто беше изборът на Румен Радев, ако нещо е добро за София - казвам личното си мнение, както е с Мая Манолова, то БСП няма проблем да го подкрепи. Ние сме партия на 127 години и не ни отива дребнавостта да закачаме на ревера си този или онзи. Изискваме само едно - уважение и принципност. Вярвам, че това е мъдрото и честно поведение и дори хората, които не са традиционни симпатизанти на левицата, ще го оценят.

- Ще разширите ли партньорите си по места за тези избори? И с кои партии ще си партнирате, вече видяхме първа местна коалиция с АБВ в Родопи?

- АБВ отдавна не е тема табу в БСП. Ако колегите по места виждат партньори в тях, със сигурност ние от “Позитано” няма да пречим. Знам, че на много места в страната има нагласа за съвместно участие.

Вярвам, че добрите партньорства са тези, които се раждат в името на кауза, а не просто за разпределяне на места в общинския съвет. По този принцип съветвам и колегите по места, но на тези избори те са на ход. С каквото можем, ще ги подкрепим.

Нашата основна задача като ръководство е да катализираме процеса на обединение вляво, но дълбоко вярвам, че той е възможен само от долу на горе.

- Кога ще се събере Националният съвет, за да каже окончателната си дума за кандидатите ви?

- Очакват се няколко заседания на Националния съвет от началото до средата на септември, в които да бъдат одобрени всичките 265 кандидати за кметските места.

Ако ви кажа, че ще мине гладко, ще ви излъжа, защото БСП е жив организъм и мнения има различни. Едно е сигурно - победата на БСП в повече общини и запазването на единството в партията са нещата, които ще ни водят в процеса на одобряване на кандидатурите.

- В каква кондиция е БСП след драмите около евровота и конгреса, на който Нинова оттегли оставката си?

- Драмите са ограничени по мащаб, но за сметка на това са изключително шумни. Ако някой иска да затъва в тях и да прави съпричастно цялото общество - негова си работа. Винаги съм смятал всяко движение по оста “за” или “против” Нинова за абсолютно излишно и вредно за БСП. Но акъл на хора, повечето от които са на годините на нашите родители, не искам да давам. Има такива, които са вечно недоволни от места, подредба, дневен ред, внимание... от всичко.

- Много от другарите ви остават разочаровани от това ръководство и липсата на диалог. А и това, което се случи след конгреса - чистка на несъгласните с ръководството, не подобри ситуацията...

- Сигурно. Ако си мислим за едни и същи хора, то част от тях са били “разочаровани” от всички досегашни ръководства, а другата част не е била никога извън ръководствата през последните 30 г. Едните се държат като вечна “опозиция”, а другите за първи път усещат какво е да са част от залата, а не от президиума... Извинявайте, но наистина не разбирам защо трябва да си част от ръководство, което критикуваш публично. Смята ли се за нормално да участваш във вземането на решения като част от ръководството, след това публично да изказваш неодобрението си и да се провъзгласяваш за алтернатива. Каква е логиката да искаш да стоиш в ръководство, чиято политика не одобряваш, а накрая - като те отстранят, да се провъзгласиш като елемент на някаква чистка.

Съгласен съм, че не биваше да има отстранени, трябваше да има излезли, но явно да критикуваш, е по-лесно, отколкото да станеш и да си тръгнеш. Напускането е нормален акт, когато не си съгласен с политиката на даден орган и не си успял да убедиш членовете му, че ти и твоите предложения са по-правилните и по-добрите. Но и да напуснеш, се иска смелост.

- Кажете защо сега решихте да се разправяте с Борислав Гуцанов във Варна? И ще се разцепи ли структурата ви там точно за местните избори?

- Разговорът за промяна във Варна е на повече от 2 г., а проблемите там са от началото на века. Разбира се, че няма подходящ момент за такива промени, ако имаше, те да бяха станали през последните 20 г. - винаги е болезнено и винаги има обидени и недоволни.

Вижте, ще го кажа максимално простичко: Няма как да искаш да получиш различен резултат, когато предлагаш последните 20 г. едно и също. Ти не можеш да убедиш своите членове и симпатизанти вече да гласуват, те намаляват на всеки местен избор, камо ли да спечелиш и привлечеш външна подкрепа. Съжалявам, че звуча може би крайно, но това е истината. И няма нищо скрито, няма чистка, нито отстраняване на инакомислещи. Още повече Борислав Гуцанов, който е подкрепял с двете ръце всички досегашни ръководства, изведнъж стана дисидент. Не е сериозно.

- Как ще мотивирате разочарованите от ръководството да работят за местните избори?

- Работейки за изборите, работиш за БСП, не за едно или друго ръководство. Това е твоят труд, твоят успех и удовлетворение, независимо в какви отношение си с “Позитано” 20. Така съм разсъждавал, когато бях в, меко казано, недобри отношения с предишни ръководители. Другото е лицемерие и показва, че си в политиката по някакви други причини, които съвсем не се вместват в ценностите на БСП и въобще в ценностите, от които трябва да се водим в политиката. Няма безгрешни хора, няма и безгрешни ръководства, но има каузи, които са по-големи от отношенията помежду ни. Въпросът е на зрялост и принципи, не на ръководство.

- Управляващата коалиция претърпя доста сътресения в последните месеци, но продължава да удържа властта. Ще оцелее ли тя за пълен мандат, или очаквате предсрочни избори?

- Винаги съм смятал, че тази власт се крепи не на програма и визия, а на облагите от постове, власт и производните от тях икономикофинансови изгоди. Всеки спор при “партньорите” се погасява с пост или обществена поръчка. Засега предизборно успяха да покрият споровете си, но очаквам наесен да избухнат с пълна сила. Ние не сме се отказали от предсрочни парламентарни избори. Нашата работа като опозиция е да бъдем готови за избори по всяко време и да сме на пулса на обществото, а той се усеща все по-учестен от неодобрение, не от жегите.

- Какви са очакванията ви от бъдещия проект на Слави Трифонов, заплаха ли е той за БСП?

- Проектът на Слави не е заплаха, той е предупреждение към всички партии, че няма как да се продължава с този стил, граден или по-скоро деградирал за последните 20-30 г. БСП започна своята промяна, да му мислят тези, които последните години се възприемат като вечни.

- Какви ще са приоритетите на БСП през новата есенна сесия на парламента? Да очакваме ли отново хардповедение и напускане на пленарната зала, както беше преди евровота?

- Есенната сесия винаги минава под знака на следващия бюджет. От три години насам БСП предлага алтернативен бюджет - срещу простата счетоводна сметка на управляващите противопоставяме проект, в който разпределяме средства към нуждаещите се вместо към силните на деня. Бюджет, където пенсиите са индексирани и преизчислени, който подпомага младите семейства с деца, в който помощта за първокласници се разпростира до II, III и IV клас. Ще докажем, че всичките ни идеи са напълно реалистични и че доходите на хората могат да растат, без това да нарушава нормалните параметри на дълг и дефицит. С една дума - ще предложим бюджет за растеж и просперитет срещу поредния бюджет за бедност и неравенства.

Колкото до поведението на парламентарната група - то ще остане безкомпромисно. ГЕРБ искат парламентът да прилича на техен конгрес. Идва някой, казва нещо и другите безропотно мълчат. Няма да стане! В парламента те имат опозиция и тя ще изпълни дълга си. Време е да свикнат с това. Напускането ни беше заради Изборния кодекс. Атакуваха преференциите в началото на годината, затриха машинното гласуване през юли, един Бог знае какво ще измислят утре. Но всичко това е в ущърб на гражданите и политическите им права и ние сме призвани да ги защитим с всички законови и парламентарни средства.

- Не смятате ли, че именно този рязък, гневен и дори истеричен на моменти тон дразни хората? Да, има много недоволни от властта, но те не припознават БСП като алтернатива и не е ли това поведение причината?

- Разбирам за какво намеквате. Всеки има различен стил на изразяване. Аз да ви изглеждам истеричен? Не мисля, че и колегите ми са. Критиката няма как да бъде поднесена с перце или с тембъра на Слава Рачева от приказките за “Лека нощ”. Просто тогава няма да бъде критика, а успокоителна история за деца.

Има нещо, което хората не приемат докрай в нас, не ни припознават за алтернатива. Вижте как реагират управляващите при всяка криза и скандал - затварят очите, запушват ушите и все едно нищо не се е случило. Тук-таме се подаде някоя оставка, изгърми бушон и хората получават нова порция от същото неадекватно управление. Като че ли дългогодишната липса на БСП от управлението на страната е “спомогнала” да бъдат забравени хубавите неща - грижата за възрастните, отношението към младите, към образованието и здравеопазването. Защитата, която държавата може да осигури във всеки един момент. През всичките тези години управление на ГЕРБ като че ли хората позабравиха, че има и нормалност в политиката. Нормалност, която може да бъде осигурена само от левицата. За обществото в момента БСП е също част от целия абсурден политически процес, част от статуквото. Бавно, но упорито водим цялата битка за промяна и вътре, и извън партията. За да покажем, че сме носители на нормалността в политиката и хората да ни повярват отново. Ние ще покажем, че вече сме различни, и се надявам скоро да успеем.

ВИЗИТКА

Роден на 18 април 1972 г. в София

Завършил е хидрогеология в Минно-геоложкия университет и финанси в УНСС

Депутат пет мандата от БСП, последно от Габрово

Зам.-председател на БСП

Член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП

Оглави предизборния щаб на червените за местните избори

Син е на покойния вътрешен министър Николай Добрев

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ивана Йелинич 
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Може да анулирате ваканции в Северна Италия до 15 март, после губите парите си

За останалите зони на Ботуша не се предвиждат обезщетения, ако се откажете от пътуванията си, казва шефката на италианските туристически асоциации Ивана Йелинич Ивана Йелинич е президент на Националната италианска федерация на асоциациите на туристическите агенции. Тя обединява 16 асоциации с над 1500 италиански агенции и туроператори от цяла

Айлин Секизкьок СНИМКА: Румяна Тонева

Посланик Айлин Секизкьок: Аз съм човек на сигурността и затова смятам да развия още повече тези връзки на Турция и България

След последните събития в Идлиб наблюдаваме растящо движение на бежанци към западните граници на Турция Химията между Борисов и Ердоган доведе до прогрес на двустранните отношения Работим за правителствена среща на високо ниво в София още първата половина на т.г. Не сме съюзници само в НАТО, ние сме воювали заедно в Първата световна война

Иван Чомаков

Иван Чомаков: Не се притеснявам от проверка за Пловдивския панаир, няма мой подпис

- Той не е приватизиран, стои си на мястото, както и имотите на общината - Веднъж участвах в спасяването му, беше вкаран тайно за раздържавяване, казва бившият кмет на Пловдив “Още не сме сезирани, но ще извършим проверка на панаира в Пловдив. Ще съберем всички документи, ще снемем обяснения. И най-вероятно ще бъдат разпитани всички замесени

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Арх. Пламен Пламенов Мирянов: Искам да представя високата словесност на България и християнските ценности чрез кино и фотография

За Трети март направи видео по стихове на Вазов Арх. Пламен Пламенов Мирянов се дипломира в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 г. През 2016 г. инициира национална кампания “Нашият дом е България” с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране на красотата на родината и съхранение на

Проф. Жерар Муру - носител на Нобелова награда за физика за 2018 г.

Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста

Българският физик проф. Соломон Салтиел бе мой приятел, той ме вдъхновяваше и окуражаваше Професор Жерар Албер Муру е роден на 22 юни 1944 г. в Албервил, Франция. Завършва университета в Гренобъл и университета “Париж-VI- Пиер и Мария Кюри”. Работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо, Рочестърския и Мичиганския университет

Джузепе Ла Торе

Джузепе Ла Торе: Няма данни коронавирусът да се предава чрез храна

Инкубационният период варира от 2 до 11 дни Джузепе Ла Торе e доцент по епидемиология и профилактика на инфекциозните болести в римския университет “Сапиенца”. Роден е в Неапол през 1964 г. Има над 230 научни публикации в сферата на епидемиологията и инфекциозните болести. Участвал е в многобройни италиански и международни изследвания

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Войнов е председател на Централната комисия по партиен избор на БСП. Снимка: Авторът

Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите

Още акценти от интервюто с председателя на Централната комисия по партиен избор: Младежи доброволци се обаждат, за да предупредят социалистите, че предстои пряк избор на лидер - мнозина не знаят Изборите в БСП ще бъдат тройно засечени, за да са честни  По телефона само информираме членовете, че са включени в списъците и имат право да гласуват

Петър Стоянов пред "24 часа": Ето истината за куфарчето на Ханке

Петър Стоянов пред "24 часа": Ето истината за куфарчето на Ханке

Стив Ханке ми донесе документи за американски инвестиции, на които чиновници пречели. Обадих се на Костов, може да съм бил по-рязък, казва Стоянов, президент от 1997 г. до 2002 г. Критиките ми към Костов бяха не за да сваля кабинета, а за да не позволя да падне заради натрупано обществено недоволство - иначе можеше да спрат интеграционните процеси

Десислава Дончева: Очаква се забавяне на китайския внос, но не за дълго

Десислава Дончева: Очаква се забавяне на китайския внос, но не за дълго

Все още няма големи преки щети за нас, тъй като българските търговци са предвидили неработния период в Китай за тяхната Нова година, казва председателката на Българо-китайската камара за индустриално развитие: - Какво е отражението на епидемията от коронавирус върху китайското производство, г-жо Дончева

Дани Каназирева

Дани Каназирева: Няма да се изхабя - млада съм и има какво да дам на Пловдив и региона

Всеки ден показвам как длъжността на областния управител не е формален пост За мен не съществува “Не може” и “Не става” Работя с всички кметове и скоро ще обявим какви пътища ще се правят в региона - Г-жо Каназирева, как ви се отразиха в личен план 100-те дни като областен управител? - Чувствам се на мястото си. Наложих бързи темпове

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Използването на всенародни чествания на бележити дати за извличане на политически дивиденти издава незрялост Радев оперира с предизборно говорене. Но без идейни фундаменти то губи тежест, а с времето и острота Радикалното поведение на държавния ни глава изгаря много бързо институционалните мостове

Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи

Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ

Страните - членки на ЕС, трябва да поемат част от бежанците в Гърция, казва Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г. - Комисар Йохансон, имате за задача да разработите нов Европейски пакт за миграцията и убежището

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber