Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7606783 Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано www.24chasa.bg
РУМЯНА КОЛАРОВА
РУМЯНА КОЛАРОВА СНИМКА: Румяна Тонeва

Още акценти от интервюто:

Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП

Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите

България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения

Слави Трифонов е пред съдбоносен избор, но може да се окаже, че не иска да го направи

С ръководителя на катедра “Политология” в СУ “Св. Климент Охридски” и председател на Българската асоциация за политически науки разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Коларова, очаква се най-оспорваната битка на местните избори да е в София. Но малко повече от два месеца преди вота основните претенденти още не са заявили, че ще участват. Не закъсняват ли номинациите? И какво очаквате от сблъсъка Фандъкова - Манолова?

- Напълно съм убедена, че на тези местни избори номинациите ще бъдат в много голяма степен съобразени със социологическите проучвания. Това е нормална практика, макар че е имало местни избори, при които социолозите бяха тотално неглижирани. При последните това мнение вече се отчиташе, но едновременно с това значение имаше и личният авторитет на кандидата в рамките на партията. Мисля, че на тези избори

специално при ГЕРБ

правилото ще е, че

социологията решава.

Управляващата партия определено ще чака септемврийските резултати от социологията, защото нагласите на хората в края на юли са абсолютно различни от тези през септември. Затова преди 15 септември от управляващата партия номинации е трудно да се очакват.

При БСП ще има изчакване, което едва ли е свързано толкова със социология, колкото с логиката на предизборната кампания. От БСП знаят, че обявеният прекалено рано кандидат ще бъде бързо “изхабен” от медиите. Това важи при номинация на известни фигури. “Спаси София” обявиха своя кандидат-кмет много рано, защото той е непознат на широката публика.

- Ще играе ли омбудсманът?

- Убедена съм, че и Мая Манолова очаква социологическите изследвания, защото при нея това е критично решение. Един

провал на кметския

вот означава не само

край на омбудсманството

ѝ, но и край на

политическата ѝ кариера.

Тя видимо е нервна, защото името ѝ започна да се коментира прекалено рано. И прекалено рано медиите започнаха да припомнят на гражданите нейния профил като политик - няма как да забравим, че тя беше “острието на БСП”.

- А какъв е нейният профил?

- Постиженията на Мая Манолова са свързани с говорене. Това е човек, който през цялата си политическа кариера не е свършил успешно едно нещо. Когато пое организационнна отговорност за изборите в Кюстендил, БСП загуби предимството си.

Манолова не е спечелила

нито едни избори.

Функцията ѝ е била винаги да говори, и то агресивно, да бъде аларма, да вдига шум.

Това е нещото, което тя прави перфектно и като омбудсман. Не става дума за липса на действия и инициативи, но решенията, които тя предлага, са силно критикувани от всички юристи като юридически неиздържани и практически невъзможни.

- Но рейтингът ѝ е най-висок.

- Защото тя много лесно привлича вниманието на медиите. Нейната функция е като на куче пазач, при това няма баланс, тя е винаги агресивно нападателна. Тактиката ѝ и в кампанията ще е да буди силни емоции у хората и да заглуши здравия разум и балансираните преценки полза-загуба. Но кметовете имат друга функция - те не са агресивни оратори, а преди всичко практици. Всяко благоустройствено решение има своите предимства и недостатъци. Кметът трябва да разбере аргументите на недоволните, но и да мобилизира доволните. Освен това кметовете трябва да имат мнозинство в общинския съвет, каквото Мая Манолова, подкрепена от БСП не може да има.

- Но ако е кандидат, тя няма да е на БСП, а на инициативен комитет.

- Какво ще е мнозинството зад Манолова в СОС? БСП с “Да, България” или БСП с патриотите?

- Казвате, че омбудсманът само говори, но ще ви припомня, че успя да осъди “Топлофикация - София” затова, че не дава информация дали хонорарите за консултанти и адвокати, с които съди хората, се плащат с парите от сметките ни за парно.

- Но дори и там конструктивно решение все още няма. За разлика от предшественика ѝ Константин Пенчев - блестящ юрист, който без много шум търсеше конструктивни решения. Всички знаят, че Манолова стана омбудсман след среща с Борисов, който прояви човешки жест, вероятно затова сега е гузна.

- Оценката ви за кмета Фандъкова?

- Манолова затова е нервна - не се чувства компетентна. А е опитен политик, който си дава сметка какво ѝ предстои, ако влезе в тази кампания. Тя знае, че

срещу себе си ще има

човек, който познава в

детайли всички решения,

с плюсовете и минусите. Манолова няма експертен екип, какъвто със сигурност ще получи от БСП.

- Но и Слави Трифонов ще е зад нея.

- Всичките инициативи на Трифонов се характеризират със същото - те са практически неприложими или предлагат скандално радикална промяна, която ще има непредвидими последици.

- Очевидно Трифонов вече има политическа проекция. Какво политическо бъдеще прогнозирате за него?

- Той трябва много внимателно да преценява на кого ще предложи подкрепа. Докато правеше шоу Трифонов можеше да си позволи да предлага медийната си подкрепа на всеки. Тогава парите решаваха всичко.

С изключение на един-единствен човек, към когото той имаше много силна персонална лоялност - Георги Първанов. Не съм видяла нито един скеч, в който Първанов да е бил осмян, при положение че е бил и партиен лидер два пъти, и президент два мандата.

Но иначе в политическите си скечове Слави Трифонов беше без задръжки, а в медийната си подкрепа - без скрупули. Оттук нататък той трябва да направи избор. Дори да реши да подкрепя само опозиционни кандидати, те трябва да бъдат политически съвместими. Защото не може на едното място да подкрепяш ляв, на другото - десен. До този момент той беше политически популярен, защото подкрепяше недоволството на хората, но сега трябва да подкрепя или издига конкретни личности.

- Сега не може ли да остане в центъра - нито ляв, нито десен?

- В българската политика няма център. Тук всеки, който застане в центъра, е обречен да изчезне. Най-типичният пример е НДСВ.

Не изчезва само ДПС,

защото не е център, а е

турска партия

- има си твърд електорат. За Слави Трифонов най-важното е да избере къде ще е мястото му в политическия спектър. Най-естественото място за него е вдясно, обаче там е твърде пренаселено. Макар че всички успешни нови политически проекти в България са били вдясно. Но ГЕРБ в момента стои стабилно.

Големият въпрос е дали Трифонов ще предложи подкрепа на алтернативното дясно или на левите. Това е съдбоносен избор, който може да се окаже, че той не иска да направи.

- Президентът Радев преполови мандата си. Вероятно ще иска и втори. Като експерт, работил в екипа на президента Плевнелиев, къде е днес държавният глава - по-близо или отдалечен от БСП?

- Явяването на президентски избори, без да си подкрепен от голяма партия, е обречено. Бъдещето на Радев зависи както от неговите политически действия, така и от представянето на БСП. Мисля, че най-добрият вариант за Радев би бил на местните избори БСП да има проблем, който да доведе до смяната на Корнелия Нинова. И след това с нов лидер партията да следва и нова стратегия.

- Тоест?

- Пълната лоялност нао Радев към БСП е без съмнение, но политическият авторитет неизбежно ще се ерозира, ако БСП продължи със сегашния си курс на безрезервна критика към управляващите.

- Имате предвид честото налагане на вето, което се приема за самоцелно?

- Не само. Фактът, че президентът нито веднъж не е подкрепил действие на управляващите, е нелогичен. България не е в криза. Не се намираме във Виденовата есен, нито преживяваме есента на тройната коалиция.

Защото всички си спомняме ескалиращите икономически проблеми пред правителството на Виденов от края на 1996 г., когато Петър Стоянов триумфално спечели президентските избори. Или 2008 г., когато бяха спрени европейските фондове, когато имената на Доган, царя и Станишев станаха нарицателни за корупция и олигархия с всичките министри и зам.-министри. Затова и 1996-а, и 2008-а година бяха много успешни за опозицията. А сега не сме в такава ситуация. Затова Радев, ако иска да има политическа перспектива, би следвало да се откаже категорично да отрича и критикува всички действия на управляващите. Защото това означава, че нямаш собствена позиция, собствено виждане за управлението. Рано или късно за всички ще стане ясно, че, когато казваш не на всичко, всъщност нямаш позиция. Същият е подходът на Мая Манолова.

Това не е надежден политик. Винаги има недоволни, но работата на истинския политик е да формулира решения. Още повече че във всички европейски демокрации първото изискване към държавния глава - дали е монарх или е президент, е той да пази баланс, да е представител на нацията, да не заема категорично страна. А Радев не го прави. Той се опитва да обясни своето категорично “не” с корупцията. За него всички са корумпирани. Всички са маскари.

Има ли смисъл да го

избираш втори път

за президент?

Какво ще постигне?

- А при какви обстоятелства президентът ще има втори мандат?

- По-хубава перспектива за Радев е да се смени курсът на БСП, което означава Нинова да си отиде по живо, по здраво и в БСП да дойде политик, който да мисли конструктивно.

- Е, Радев не може да оглави БСП като президент...

- Той не може - нито като действащ президент, нито има политически багаж да бъде лидер на партия. Но за него шанс е да дойде друг лидер на БСП, който да бъде истински политик - да предложи реална управленска алтернатива на ГЕРБ, защото няма как президент да подкрепи протестна акция като “Напускаме парламента” и други подобни. Нинова е като Манолова - произвежда шум.

- Нинова изглежда непоклатима в БСП към днешна дата.

- Всичко зависи от резултата на местните избори. Бъдещето на БСП е ръцете на местните активисти, които трябва да изберат дали ще работят за Нинова, или за някаква конструктивна лява политическа алтернатива. България има нужда от конструктивна лява политическа алтернатива. След 10 г., които със сигурност ще станат 12, е нормално управлението да отиде наляво. Ама ако имаш някакво работещо ляво. Ако не, ще стане, както в Унгария и в Полша. Вижте подкрепата за левите там - В Полша ги няма в парламента, а в Унгария са на 10 %. В такива случаи дясното само прави социална политика. Така ще стане и у нас. Ако Нинова продължи, партията ще бъде жива, ще вдига шум, но подкрепата за нея ще се свива. Това е роша перспекива за Радев. Сегашният курс на БСП невидимо подкопава авторитета на президента. След 2 години това няма как да не проличи.

- Ще се отрази ли на ГЕРБ липсата на Цветанов начело на щаба?

- Въпросът е дали Томислав Дончев, който е бил успешен кмет на Габрово, може бъде и успешен шеф на предизборен щаб - нещо, което до момента той не е правил.

Така че за ГЕРБ тези избори са вододелът. Както европейските бяха тест дали правителството ще си изкара мандата. Очевадно българските граждани казаха, че искат мандатът да продължи до края.

Местните ще бъдат тест за политическото бъдеще на ГЕРБ като партия. При успех перспективата е ясна, при неуспех - ще зависи доколко ГЕРБ ще съумее да се реорганизира.

CV

Румяна Коларова е завършила философия със специализация социология в СУ. Специализирала е в Лондон, Ню Йорк и Флоренция

Доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра “Политология” и директор на магистърска програма “Европейска интеграция”. Председател на Българската асоциация за политически науки

Секретар на президента на републиката (2012-2017) Росен Плевнелиев по връзките с гражданското общество

Министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки

Дългогодишен автор на в. “24 часа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

ЖИВКО ТОДОРОВ

Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите

- Прекалено се изостриха личните отношения между политиците, с агресия не става, казва кметът на Стара Загора - Нужен е диалог между президент и премиер, липсата му не е добра за хората - Амбицията ми е да изкарам докрай кметския си мандат, не ме спрягайте за друго   - Г-н Тодоров, как изглежда ситуацията в страната през прозореца на кметския

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Европейската комисия предлага бюджет за следващите 7 г. с по-малко финансиране на приоритетни програми като Еразъм+, Хоризонт Европа, Цифрова Европа, казва депутатката от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Г-жо Пенкова, ще приеме ли Европейският парламент бюджета за следващите 7 години във

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber