Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7606783 Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано www.24chasa.bg
РУМЯНА КОЛАРОВА СНИМКА: Румяна Тонeва

Още акценти от интервюто:

Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП

Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите

България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения

Слави Трифонов е пред съдбоносен избор, но може да се окаже, че не иска да го направи

С ръководителя на катедра “Политология” в СУ “Св. Климент Охридски” и председател на Българската асоциация за политически науки разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Коларова, очаква се най-оспорваната битка на местните избори да е в София. Но малко повече от два месеца преди вота основните претенденти още не са заявили, че ще участват. Не закъсняват ли номинациите? И какво очаквате от сблъсъка Фандъкова - Манолова?

- Напълно съм убедена, че на тези местни избори номинациите ще бъдат в много голяма степен съобразени със социологическите проучвания. Това е нормална практика, макар че е имало местни избори, при които социолозите бяха тотално неглижирани. При последните това мнение вече се отчиташе, но едновременно с това значение имаше и личният авторитет на кандидата в рамките на партията. Мисля, че на тези избори

специално при ГЕРБ

правилото ще е, че

социологията решава.

Управляващата партия определено ще чака септемврийските резултати от социологията, защото нагласите на хората в края на юли са абсолютно различни от тези през септември. Затова преди 15 септември от управляващата партия номинации е трудно да се очакват.

При БСП ще има изчакване, което едва ли е свързано толкова със социология, колкото с логиката на предизборната кампания. От БСП знаят, че обявеният прекалено рано кандидат ще бъде бързо “изхабен” от медиите. Това важи при номинация на известни фигури. “Спаси София” обявиха своя кандидат-кмет много рано, защото той е непознат на широката публика.

- Ще играе ли омбудсманът?

- Убедена съм, че и Мая Манолова очаква социологическите изследвания, защото при нея това е критично решение. Един

провал на кметския

вот означава не само

край на омбудсманството

ѝ, но и край на

политическата ѝ кариера.

Тя видимо е нервна, защото името ѝ започна да се коментира прекалено рано. И прекалено рано медиите започнаха да припомнят на гражданите нейния профил като политик - няма как да забравим, че тя беше “острието на БСП”.

- А какъв е нейният профил?

- Постиженията на Мая Манолова са свързани с говорене. Това е човек, който през цялата си политическа кариера не е свършил успешно едно нещо. Когато пое организационнна отговорност за изборите в Кюстендил, БСП загуби предимството си.

Манолова не е спечелила

нито едни избори.

Функцията ѝ е била винаги да говори, и то агресивно, да бъде аларма, да вдига шум.

Това е нещото, което тя прави перфектно и като омбудсман. Не става дума за липса на действия и инициативи, но решенията, които тя предлага, са силно критикувани от всички юристи като юридически неиздържани и практически невъзможни.

- Но рейтингът ѝ е най-висок.

- Защото тя много лесно привлича вниманието на медиите. Нейната функция е като на куче пазач, при това няма баланс, тя е винаги агресивно нападателна. Тактиката ѝ и в кампанията ще е да буди силни емоции у хората и да заглуши здравия разум и балансираните преценки полза-загуба. Но кметовете имат друга функция - те не са агресивни оратори, а преди всичко практици. Всяко благоустройствено решение има своите предимства и недостатъци. Кметът трябва да разбере аргументите на недоволните, но и да мобилизира доволните. Освен това кметовете трябва да имат мнозинство в общинския съвет, каквото Мая Манолова, подкрепена от БСП не може да има.

- Но ако е кандидат, тя няма да е на БСП, а на инициативен комитет.

- Какво ще е мнозинството зад Манолова в СОС? БСП с “Да, България” или БСП с патриотите?

- Казвате, че омбудсманът само говори, но ще ви припомня, че успя да осъди “Топлофикация - София” затова, че не дава информация дали хонорарите за консултанти и адвокати, с които съди хората, се плащат с парите от сметките ни за парно.

- Но дори и там конструктивно решение все още няма. За разлика от предшественика ѝ Константин Пенчев - блестящ юрист, който без много шум търсеше конструктивни решения. Всички знаят, че Манолова стана омбудсман след среща с Борисов, който прояви човешки жест, вероятно затова сега е гузна.

- Оценката ви за кмета Фандъкова?

- Манолова затова е нервна - не се чувства компетентна. А е опитен политик, който си дава сметка какво ѝ предстои, ако влезе в тази кампания. Тя знае, че

срещу себе си ще има

човек, който познава в

детайли всички решения,

с плюсовете и минусите. Манолова няма експертен екип, какъвто със сигурност ще получи от БСП.

- Но и Слави Трифонов ще е зад нея.

- Всичките инициативи на Трифонов се характеризират със същото - те са практически неприложими или предлагат скандално радикална промяна, която ще има непредвидими последици.

- Очевидно Трифонов вече има политическа проекция. Какво политическо бъдеще прогнозирате за него?

- Той трябва много внимателно да преценява на кого ще предложи подкрепа. Докато правеше шоу Трифонов можеше да си позволи да предлага медийната си подкрепа на всеки. Тогава парите решаваха всичко.

С изключение на един-единствен човек, към когото той имаше много силна персонална лоялност - Георги Първанов. Не съм видяла нито един скеч, в който Първанов да е бил осмян, при положение че е бил и партиен лидер два пъти, и президент два мандата.

Но иначе в политическите си скечове Слави Трифонов беше без задръжки, а в медийната си подкрепа - без скрупули. Оттук нататък той трябва да направи избор. Дори да реши да подкрепя само опозиционни кандидати, те трябва да бъдат политически съвместими. Защото не може на едното място да подкрепяш ляв, на другото - десен. До този момент той беше политически популярен, защото подкрепяше недоволството на хората, но сега трябва да подкрепя или издига конкретни личности.

- Сега не може ли да остане в центъра - нито ляв, нито десен?

- В българската политика няма център. Тук всеки, който застане в центъра, е обречен да изчезне. Най-типичният пример е НДСВ.

Не изчезва само ДПС,

защото не е център, а е

турска партия

- има си твърд електорат. За Слави Трифонов най-важното е да избере къде ще е мястото му в политическия спектър. Най-естественото място за него е вдясно, обаче там е твърде пренаселено. Макар че всички успешни нови политически проекти в България са били вдясно. Но ГЕРБ в момента стои стабилно.

Големият въпрос е дали Трифонов ще предложи подкрепа на алтернативното дясно или на левите. Това е съдбоносен избор, който може да се окаже, че той не иска да направи.

- Президентът Радев преполови мандата си. Вероятно ще иска и втори. Като експерт, работил в екипа на президента Плевнелиев, къде е днес държавният глава - по-близо или отдалечен от БСП?

- Явяването на президентски избори, без да си подкрепен от голяма партия, е обречено. Бъдещето на Радев зависи както от неговите политически действия, така и от представянето на БСП. Мисля, че най-добрият вариант за Радев би бил на местните избори БСП да има проблем, който да доведе до смяната на Корнелия Нинова. И след това с нов лидер партията да следва и нова стратегия.

- Тоест?

- Пълната лоялност нао Радев към БСП е без съмнение, но политическият авторитет неизбежно ще се ерозира, ако БСП продължи със сегашния си курс на безрезервна критика към управляващите.

- Имате предвид честото налагане на вето, което се приема за самоцелно?

- Не само. Фактът, че президентът нито веднъж не е подкрепил действие на управляващите, е нелогичен. България не е в криза. Не се намираме във Виденовата есен, нито преживяваме есента на тройната коалиция.

Защото всички си спомняме ескалиращите икономически проблеми пред правителството на Виденов от края на 1996 г., когато Петър Стоянов триумфално спечели президентските избори. Или 2008 г., когато бяха спрени европейските фондове, когато имената на Доган, царя и Станишев станаха нарицателни за корупция и олигархия с всичките министри и зам.-министри. Затова и 1996-а, и 2008-а година бяха много успешни за опозицията. А сега не сме в такава ситуация. Затова Радев, ако иска да има политическа перспектива, би следвало да се откаже категорично да отрича и критикува всички действия на управляващите. Защото това означава, че нямаш собствена позиция, собствено виждане за управлението. Рано или късно за всички ще стане ясно, че, когато казваш не на всичко, всъщност нямаш позиция. Същият е подходът на Мая Манолова.

Това не е надежден политик. Винаги има недоволни, но работата на истинския политик е да формулира решения. Още повече че във всички европейски демокрации първото изискване към държавния глава - дали е монарх или е президент, е той да пази баланс, да е представител на нацията, да не заема категорично страна. А Радев не го прави. Той се опитва да обясни своето категорично “не” с корупцията. За него всички са корумпирани. Всички са маскари.

Има ли смисъл да го

избираш втори път

за президент?

Какво ще постигне?

- А при какви обстоятелства президентът ще има втори мандат?

- По-хубава перспектива за Радев е да се смени курсът на БСП, което означава Нинова да си отиде по живо, по здраво и в БСП да дойде политик, който да мисли конструктивно.

- Е, Радев не може да оглави БСП като президент...

- Той не може - нито като действащ президент, нито има политически багаж да бъде лидер на партия. Но за него шанс е да дойде друг лидер на БСП, който да бъде истински политик - да предложи реална управленска алтернатива на ГЕРБ, защото няма как президент да подкрепи протестна акция като “Напускаме парламента” и други подобни. Нинова е като Манолова - произвежда шум.

- Нинова изглежда непоклатима в БСП към днешна дата.

- Всичко зависи от резултата на местните избори. Бъдещето на БСП е ръцете на местните активисти, които трябва да изберат дали ще работят за Нинова, или за някаква конструктивна лява политическа алтернатива. България има нужда от конструктивна лява политическа алтернатива. След 10 г., които със сигурност ще станат 12, е нормално управлението да отиде наляво. Ама ако имаш някакво работещо ляво. Ако не, ще стане, както в Унгария и в Полша. Вижте подкрепата за левите там - В Полша ги няма в парламента, а в Унгария са на 10 %. В такива случаи дясното само прави социална политика. Така ще стане и у нас. Ако Нинова продължи, партията ще бъде жива, ще вдига шум, но подкрепата за нея ще се свива. Това е роша перспекива за Радев. Сегашният курс на БСП невидимо подкопава авторитета на президента. След 2 години това няма как да не проличи.

- Ще се отрази ли на ГЕРБ липсата на Цветанов начело на щаба?

- Въпросът е дали Томислав Дончев, който е бил успешен кмет на Габрово, може бъде и успешен шеф на предизборен щаб - нещо, което до момента той не е правил.

Така че за ГЕРБ тези избори са вододелът. Както европейските бяха тест дали правителството ще си изкара мандата. Очевадно българските граждани казаха, че искат мандатът да продължи до края.

Местните ще бъдат тест за политическото бъдеще на ГЕРБ като партия. При успех перспективата е ясна, при неуспех - ще зависи доколко ГЕРБ ще съумее да се реорганизира.

CV

Румяна Коларова е завършила философия със специализация социология в СУ. Специализирала е в Лондон, Ню Йорк и Флоренция

Доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра “Политология” и директор на магистърска програма “Европейска интеграция”. Председател на Българската асоциация за политически науки

Секретар на президента на републиката (2012-2017) Росен Плевнелиев по връзките с гражданското общество

Министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки

Дългогодишен автор на в. “24 часа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber