Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7604973 Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час” Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час” www.24chasa.bg
Емил Нешев

Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба

Губят се хората, които подценяват планината

Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции 

Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро

Тръгвайте към върховете с уважение и респект

В планината тръгвайте по ясен маршрут, добре екипирани, със зареден телефон, вода и храна

- Г-н Нешев, близо две денонощия спасители търсиха изгубени планинари в Пирин, единият бе намерен на 17-ия час, а другият едва към 10 ч в четвъртък. Какво всъщност се случи и какви бяха проблемите пред спасителите?

- Радостното е, че ги намерихме. Проблемите, които срещнахме, бяха заради многото акции и наличието на хора, които да вземат участие в тях. Само през миналата седмица имахме повече от 10 акции, а някои от тях бяха денонощни и една след друга. Доста сериозен проблем и изпитание пред планинската служба е в толкова натоварен график да включим максимум хора, защото лятно време спасяването става само на ръце.

- Имаше ли грешка на самите туристи?

- За да се стигне до тази ситуация, очевидно е имало грешки. Не ми се иска да влизам в обвинителен режим, но след като са получили информация, че са издирвани и към тях са тръгнали екипи, те са продължили да се движат в различни посоки, които бяха неизвестни за нас.

Когато знаеш, че излизат

хора да те търсят - чакаш

там, където последно

са те засекли,

иначе няма начин да се уцелим. Другата грешка е, че са се разделили, а в тази ситуация това е недопустимо. Третата е, че е трябвало да подходят доста по-сериозно към този маршрут. Те са били част от голяма организирана група, защо са се отделили, не ми е ясно. Трябвало е да кажат по кой маршрут тръгват и какво искат да направят. Самата група трябва да има отговорност към тези хора - да ги изчаква, да ги търси или да предупреждава, че липсват.

- Единият от тях е нямал застраховка, пресметнахте ли колко струва тази акция?

- Банален въпрос и още по-банален отговор - човешкият живот няма цена. Нито животът на пострадалия, нито трудът на спасителя може да бъде остойностен в паричен вид. Можете ли да дадете цена на труда на един доброволец, който си взима отпуск от работата, за да спасява в планината? Рискът, на който се подлага, може ли да бъде оценен? Иначе материалната стойност на излизането на 5 коли може да се оцени, но то няма никакво значение.

- Все пак колко струва една спасителна акция в планината?

- Миналата година по време на конгрес на Международната организация за планинско спасяване IKAR се направи опит да се пресметне. Взеха се предвид редица фактори – разходите от здравно и осигурително естество, обезщетения, загуби за работодатели. В крайна сметка излезе 150 - 200 хил. евро, но колегите направиха уговорката, че има страшно много фактори, които не могат да бъдат оценени по никакъв начин.

- Научиха ли се българските туристи да се застраховат?

- Българите отиват ли в Алпите без застраховка? Там няма вариант да не си платиш, може би тук също става дума за законодателен пропуск. Никъде в Европа не можеш да се появиш в планината без застраховка. Определено в България застрахователната култура на средностатистическия българин е ниска и това е проблем.

- Успявате ли да си съберете парите от проведените акции?

- Всеки случай е различен и е трудно да го обобщим. Да,

има хора,

които

доброволно

идват и си

покриват

разходите за

спасителната

операция

Но, трябва да отбележа, че всичките тези стойности, които изискваме от пострадалите, могат да покрият само дребна част от разходите, които правим по една спасителна операция. Защото не става дума да отидеш и да си купиш билетче за трамвая или метрото, а за система, която трябва да се поддържа 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Дежурства, екипировка, подготовка на хора, специализирано оборудване, телекомуникации, радиовръзка и какво ли още не. Планинското спасяване е изключително скъпо навсякъде по света.

- Миналата седмица търсихте жена без застраховка над Боянския водопад, която си е платила под 200 лв. за акцията? Това не е ли твърде малка сума?

- За каквато и сума да говорим, тя винаги ще е малка. В крайна сметка не сме търговско дружество, а доброволна организация. Правим всичко възможно да окажем помощ, а след това да търсим възстановяване поне на част от разходите. Все пак трябва да кажем, че самият акт на сключване на застраховка, означава отношение на туристите към проблемите в планината, а и е въпрос на отношение и култура.

- Един от големите проблеми е и липсата на закон за доброволчеството. Как успяват да се освободят от работа и срещат ли проблеми с шефовете си?

- Проблем с доброволците нямаме, има достатъчно хора, които искат да помагат в планината. При последната акция в Пирин на първия ден на терен излязоха 9 човека с куче, а през втория 23-ма души с три спасителни кучета. А това е само за една акция, предполагам си давате сметка колко са участвали във всички. В същото време липсата на закон за доброволчеството, който ясно да регламентира правата и задълженията на тези доброволци и как работодателите да ги освобождават, а държавата да подпомогне тези работодатели, е съществен проблем.

- Какво мотивира човек, за да стане доброволец?

- На всеки курс за спасители задаваме въпроса: Защо искате да станете спасители? Оказа се, че причините са основно две - любов към планината и желанието да помогнеш на пострадал.

- През последните години се наблюдава бум на туристите в планината през лятото. Трябва ли да има задължителни курсове по оцеляване?

- Като цяло проблемът е с българските туристи, които подхождат по-лекомислено. Всякакво обучение- курсове по оцеляване, по планинарска етика или друг вид подготовка, ще бъде плюс. Това е пътят.

- През юни беше продаден последният хеликоптер линейка, това ще затрудни ли работата ви?

- Разбира се. Той се използва за всякакъв вид спасяване, не само за планинско. България остана единствената страна в ЕС, която не разполага с хеликоптерна служба за спасяване. Не е нормално в 21 век държава, която претендира туризмът да е водещ отрасъл,

да не може

да предложи

на туристите

спешна и

квалифицирана

помощ в

планината

Времето за достигане до пострадал във високите части на планините понякога отнема много часове. Достигането е едно на ръка, но и транспортът на пострадалия също отнема страшно много време. В събота на Тевно езеро в Пирин планински спасители оказаха помощ на жена с контузия на глезена. Спасителната акция отне около 20 часа, защото всичко се правеше на ръце.

- Ако имаше хеликоптер, за колко време щяхте да стигнете?

- Такава акция с хеликоптер приключва в рамките на максимум час и половина. Освен това е и по-щадящо за пострадалия.

- Един хеликоптер достатъчен ли е?

- Не. В света съществува система за спасяване по въздух, чиято основна задача е да оказва помощ и да транспортира по най-бързия начин пострадали при пътни инциденти, в отдалечени населени места или планински райони.

- Правени ли са разчети колко хеликоптера са нужни в България, за да има качествено спасяване?

- Да, правени са. България е разделена приблизително на 5 центъра и се предполага, че от 5 до 8 хеликоптера могат да покрият цялата територия на страната, така че в рамките на 15 минути във всяка точка на България да може да достигне специализирана медицинска помощ. Това са европейски и световни стандарти т.нар златен час, в рамките на които пострадалият да бъде доставен до лечебно заведение. Вие сами може да си отговорите дали това е възможно в момента.

- Може ли някаква друга техника да замени хеликоптера?

- Във високите части на планината хеликоптерът е незаменим. С кола можеш да стигнеш докъдето има път, оттам вече всичко е на ръце.

- Колко често ви се е налагало да използвате хеликоптера?

- През последните 4 г. средно 6-7 акции сме имали в планински условия, при критични ситуации за спасяване на тежко пострадали хора.

- Кой се губи по-често - опитните планинари или начинаещите туристи?

- Хората обикновено се губят, защото са подценили условията в планината или са надценили собствените си възможности. Дали са опитни, или неподготвени, няма значение, стига да не подценяват условията.

- Какви съвети може да дадете на хората, които се качват в планината през лятото?

- Да не подценяват условията, защото лятната планина крие своите рискове, така както и зимната. Човек трябва да е готов за маршрута, който предприема, както физически, така и психически. Трябва да е добре екипиран, да се е запознал с метеорологичната прогноза, да е в равностойна група. Задължително да е с пълна батерия на телефона и по възможност да се носи и външна,

да има инсталирано

мобилното приложение

на ПСС, с което да въведе

координатите при бедствие

Разбира се, застраховка. Течности и храна, която да е калорична, но да не е тежка. Хубаво е роднините да знаят по кой маршрут лиза планинаря.

- Ако турист се изгуби сам и му е паднала батерията, какво трябва да направи?

- Сам човек не трябва да излиза в планината. Ако му е паднала батерията и знае, че ние го търсим, най-добре да стои, там където е загубил обхвата, защото можем да намерим координатите чрез мобилните оператори и техните клетки. Никога при тази ситуация човек не трябва да продължава да се движи, защото ще се гоним непрестанно.

- Кои са най-рискови места в планините?

- Това ми прилича на въпроса коя е най-опасната планина. Най-опасна е подценената планина. Тръгвайте към планината с уважение и респект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Иван Панайотов: Политиката вместо апатия трябва да създава надежда

Нека гласуваме ЗА, а не ПРОТИВ, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик ЗА промяната, ЗА правилата и законността, ЗА почтеността, ЗА доброто управление - Г-н Панайотов, половината от кампанията вече мина. До деня на изборите остават по - малко от две седмици. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите досега?

Проф. Огнян Герджиков: Демагогия на демокрацията е хора, които не могат да четат, да могат да гласуват. И е престъпно да го правят срещу 20 лв.

Още акценти от интервюто с бившия шеф на парламента и юрист: За Северна Македония трябва да се поучим от Гърция и категорично и неотстъпчиво да си защитим историята Иван Гешев е добър избор за главен прокурор Съкратеното производство не трябваше да бъде отменяно, то има своите предимства, но професионализмът отстъпи на натиска на улицата В 39-ото

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Акад. Юлиан Ревалски: Много млади хора вече работят в БАН, проблемът е да ги задържим

Академията е експертен и духовен център на България, политиците все повече ни търсят за съвети, казва председателят на БАН - Акад. Ревалски, БАН стана на 150 години, каква е ролята на академията в обществото в момента? - БАН е най-старата национална организация в новата българска история. Първоначално е създадена като Книжовно дружество през 1869

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber