Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7602894 Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите www.24chasa.bg
Таро Коно е външен министър на Япония от август 2017 г. Роден е на 10 януари 1963 г. в Хирацука, Япония. Завършил е университета Джорджтаун в САЩ през 1985 г., след което работи за различни големия японски компании. Започва политическата си кариера на 33 г., когато е избран за депутат в японския парламент от Либерално-демократическата партия през 1996 г.

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония

- Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България?

- За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските отношения, които отбелязваме тази година: 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения, както и 60 години от възстановяването им. През март 2019 г. българският министър на външните работи г-жа Захариева посети Япония и се радвам, че успяхме да реализираме взаимни посещения през тази изключителна година.

Основната цел на настоящото ми посещение е по-нататъшното задълбочаване на двустранните японско-български връзки, на които бе даден тласък чрез посещението на премиера Шиндзо Абе в България през януари 2018 г. Като държава-членка на ЕС, и страна, споделяща фундаментални ценности с нас, включително върховенството на закона, България е важен наш партньор. В рамките на днешна Европа, която е изправена пред различни предизвикателства, отношенията с вашата страна, активно работеща за стабилността на Балканите, стават все по-значими за Япония.

- Как оценявате икономическите ни връзки?

- Бих желал да положа особени усилия за укрепването на икономическите ни отношения. Убеден съм, че Споразумението за икономическо партньорство между Япония и ЕС, което влезе в сила през февруари 2019 г.,

ще бъде

двигател за

разширяването

на търговията

и ръста на

инвестициите

между нашите

две страни

През последните години световните компании устойчиво разширяват присъствието си в България; освен това ми е известно, че страната ви разполага с висококвалифицирани човешки ресурси в сферата на информационните технологии. Ако по успешен начин постигнем съответствие между този потенциал на българската икономика и нуждите на японските компании, бизнес връзките между двете ни страни ще се активизират и ще можем да изградим взаимноизгодни икономически отношения.

Но също така бихме желали още повече да надградим културния и човешкия обмен между Япония и България, които са фактор, спомогнал за изграждането на взаимното ни доверие. Надявам се на висока посещаемост на Дните на японската култура, които се организират всяка есен в България и чието 30-о издание ще се проведе тази година. Също така очаквам много българи да посетят Япония по случай олимпийските и параолимпийските игри в Токио догодина. Пожелавам големи успехи на българския отбор на олимпийските игри.

- Да поговорим за значението на това посещение от външнополитическа гледна точка. Какви теми ще засегнете в разговорите си с министър Захариева?

- Втората основна цел на това посещение е да препотвърди сътрудничеството между Япония и България по регионалните и международните въпроси. По отношение на севернокорейския въпрос е важно

международната

общност да

работи като едно

цяло в подкрепа

на преговорния

процес между

САЩ и Северна

Корея,

както и в пълна степен да се прилагат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, с цел пълен, подлежащ на проверка и необратим отказ на Северна Корея от всички оръжия за масово унищожение и от балистичните ракети с всякакъв обсег, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност.

Смятам също така, че е важно да се гарантира, че океаните и моретата са отворено и свободно пространство, чрез отстояването и укрепването на принципите за върховенството на закона, свободата на корабоплаването и мирното разрешаване на споровете във всички морета и океани навсякъде по света, включително в Южнокитайско море и в Черно море. Бих желал отново да потвърдя с българския външен министър г-жа Захариева, която по образование е юрист, че ще обменяме мнения и ще си сътрудничим и по тези въпроси.

- След посещението на премиера Абе в Източна Европа миналата година Япония развива т. нар. Инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. От друга страна, България ще бъде съпредседател на Берлинския процес през 2020 г. Какви перспективи отваря това - смятате ли, че сътрудничеството между Япония и България в региона на Западните Балкани ще придобие още по-голямо значение?

- Япония подкрепя единството на Европа - партньор, с който споделяме фундаментални ценности. Ние сме последователен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани. За да могат Западните Балкани, като неразделна част от Европа, да постигнат стабилност и развитие, е необходимо в процеса на присъединяване към ЕС самите държави от региона да проведат социални и икономически реформи. В рамките на “Инициативата за сътрудничество със Западните Балкани”, обявена от премиера Абе, Япония подкрепя реформите на национално ниво в държавите от Западните Балкани, а също така и междудържавното сътрудничество в региона по начин, който допълва усилията на ЕС. По-конкретно, освен че се стремим да укрепим политическия диалог със страните от Западните Балкани, също така работим за насърчаване на регионалното сътрудничество, в партньорство с институциите, създадени в рамките на Берлинския процес, както и с трети страни от ЕС.

По-специално, по отношение на процеса на интегриране на Западните Балкани в ЕС Япония отдава голямо значение на сътрудничеството с България, която е поела ръководна роля по този въпрос в рамките на ЕС. През февруари 2019 г. японската страна проведе семинар за Западните Балкани в София на тема управление на риска от бедствия. Това бе съвместна инициатива, осъществена в сътрудничество с българското правителство. Наводненията, които бяха основен предмет на обсъждане по време на семинара, са често срещан проблем в Западните Балкани, а в тази област Япония разполага с богата експертиза. Известно ми е, че участващите страни са оценили високо това събитие. В допълнение от следващия месец планираме провеждане на курс по управление на качеството и конкурентоспособност за мениджъри на малки и средни предприятия и професионалисти. Това е проект, осъществяван съвместно от Япония и България в университета “Св. Кирил и Методий” в Скопие, Северна Македония. В обучението, което е предназначено за участници от Северна Македония, ще се включат японски лектори заедно с български лектори, които в миналото са участвали в подобни проекти на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA), реализирани в България. След началото на българския преход към демокрация и пазарна икономика, Япония подкрепяше развитието на страната чрез икономическо сътрудничество. Днес България вече е страна-донор на подобна помощ. Радвам се, че по този начин Япония и България успяха да изградят още по-значими отношения на сътрудничество в рамките на международната общност. Очакваме, както и досега, България да се прояви като силен лидер в усилията да се осигури мирът и просперитетът на Балканския регион, а също и Берлинският процес да направи успешни крачки напред догодина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Калин Поповски, ВМРО: Време е за промяна в Плевен

Преди четири години хората на Каракачанов издигнаха и избраха Спартански. Сега са силно разочаровани от него - Г-н Поповски, защо се кандидатирахте за кмет на Плевен? - Кандидатирам се за кмет на Плевен със самочувствието на човек, който познава града и неговите проблеми и нужди в детайли. Знам и ще отстоявам основните европейски принципи в

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Актьорът Михаил Петров: На моята възраст знам, че на човек не са му нужни чак толкова битови благинки

Доайенът от Народния театър дарява парите от юбилейния си спектакъл за млада актриса Михаил Петров е роден на 8 октомври 1949 г. Негов полубрат от първия брак на майка му е Юлиан Вучков. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1971 г. в класа на проф. Любомир Кабакчиев и вече 47 сезона е актьор в

Иван Тотев: Ако не беше европейската столица на културата, в Пловдив нямаше да се случат смели проекти

Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство Около 20 млн. лева отидоха за събития B края на първия си мандат през 2014 г. кметът Иван Тотев чу от международното жури, че Пловдив печели надпреварата за европейска столица на културата

Последното интервю на Милчо Левиев пред "24 часа"

Преподавал съм по целия свят, в България има най-много талантливи личности, казва Милчо Левиев в последното си интервю пред "24 часа". Прочетете го

Мирослав Йотов: Най-много проблеми има с евтините уреди

Последния път проверявахме уреди за грижа за косата - преси, маши и сешоари. Почти от всяка проба имаше нередности, казва директорът на дирекция “Контрол на пазара” към ДАМТН - За какво следи вашата дирекция “Контрол на пазара” по отношение на електроуредите, г-н Йотов? - Главна дирекция “Контрол на пазара”,

Проф. Иво Петров: Има една причина да вляза в политиката - Йорданка Фандъкова. Тя: Поканих не просто експерти, а и активни граждани

Управлението трябва да се дигитализира - на машина рушвет не може да се даде, казва в интервю световноизвестният кардиолог Започваме усилена работа в кварталите - улици, паркинги, осветление, пейки и детски площадки, казва в интервю столичният кмет и кандидат за нов мандат Още акценти от двойното интервю: Фандъкова: Запознахме се,

Мариус Куркински: Светът е непоносимо засукан, но аз виждам спасение

“Киномания” се открива с новия филм на големия режисьор и актьор, който тази година навършва половин век. Камен Донев, Ана Пападопулу и Димитър Рачков са сред звездите в разтърсващата сага по Хайтов На 14 ноември т.г. “Киномания” ще бъде открита в НДК с новия филм на Мариус Куркински “Засукан свят”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber