Край на илюзиите - Италия се хвърли в предизборна битка от плажа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7601155 Край на илюзиите - Италия се хвърли в предизборна битка от плажа Край на илюзиите - Италия се хвърли в предизборна битка от плажа www.24chasa.bg
Край на илюзиите -  Италия се хвърли в предизборна битка от плажа

След 14 месеца управление на Лигата и “5 звезди” Ботушът пак е на прага на нов вот

Какво точно се случва в Италия? Как стана така, че насред лято, когато нормалните хора лежат под чадърите, италианците пак са в предизборна кампания, а лидерът на Лигата и вътрешен министър Матео Салвини ги агитира гол до кръста, кръстосвайки плажовете?

За да си дадем сметка, че всичко, което става сега, е напълно в реда на нещата за страна като Италия, е достатъчно да си пуснем тв канала, който предава нонстоп изявите на “гуруто” на “чудотворната” диета Life 120 Адриано Панцирони.

Той не е лекар, беше изключен и от Ордена на журналистите, за какъвто се представяше, и беше глобен стотици хиляди евро за сеене на измами, но въпреки това продължава да проповядва пред хиляди екзалтирани италианци теорията си за живот до 120 г. Тя

обещава

излекуване

от всичко,

включително

от рак,

ако се спазва определена диета, базираща се на скъпо продаваните продукти на гуруто. Диета, която беше отхвърлена от всички възможни научни кръгове. Любопитно в случая е да се види как на пръв поглед напълно нормални и добре облечени хора се стичат от цяла Италия, за да присъстват на зрелищата му, и как изпадат в екстаз след обръщенията му към “народа на живот 120”. Човек се пита - как е възможно всичко това?

В Италия бройката е много важен фактор за възпламеняване на масите. По подобен начин, както Панцирони проповядва живот до 120 г., през март 2018 г. дойде на власт движението “5 звезди”, което по площади и по интернет проповядваше “квота 100” за пенсиониране (сборът от възрастта и от годините плащани осигуровки) и минимален доход от 780 евро за всички. 32 на сто от италианците повярваха в илюзията, че с опростенчески методи може да се решат сложни проблеми, и гласуваха за формацията, основана от комика Бепе Грило.

В началото никой не вярваше, че може да се случи, но стана – за да управлява, движението с крайнолеви платформи се съюзи с крайнодесни националисти - Лигата на Матео Салвини. Разводът между несъвместимите по характера и програмите си две партии беше само въпрос на време. Така, след като не постигнаха съгласие по основни неща, свързани с инфраструктурни проекти за милиарди евро и реформа на данъчната система, двамата “съпрузи” Луиджи ди Майо и Матео Салвини спряха да говорят помежду си и започнаха да се замерят с чинии. Салвини поиска гласуване на недоверие към премиера Джузепе Конте. “Вече няма мнозинство”, обяви на 436-ия ден от живота на правителството лидерът на Лигата.

Политическата криза идва в разгара на лятото, когато електоратът събира загар по морето. Време за губене обаче няма за новия “гуру” Матео Салвини, който проповядва “Първо италианците”. Окрилен от последните социологически сондажи, които прогнозират 37 на сто народен консенсус за неговата Лига (на общите избори получи 17,4 на сто, а на европейските – 34,3 на сто от гласовете), Матео

Салвини иска

да осребри

акциите си

веднага

За да направи това обаче, той трябва да надбяга времето, тъй като буквално всеки ден е ценен.

От техническа гледна точка гласуването на недоверие към премиера Конте може да стане най-рано на 19-20 август. След кръг от консултации президентът Серджо Матарела може да поиска да се провери дали има алтернативно мнозинство, да посочи правителство, гарантиращо провеждането на изборите, или пък да разпусне парламента веднага. Оттогава до изборите трябва да минат между 45 и 70 дни. Най-скорошната възможна дата за тях е 13 октомври, но само ако парламентът бъде разпуснат преди 15 август, когато в Италия се почива. Другите възможни дати са 27 октомври или 3 ноември.

И в тази ситуация обаче всичко е въпрос на номера и цифри. И малко отлагане на предсрочните избори може да се окаже пагубно за иначе сигурната победа на Салвини, който има против себе си голяма част от Европа заради националистическите си проекти. Клопка на Салвини може да заложи бившият му партньор в правителството Луиджи ди Майо с цел да отдалечи изборите с година. Как ще стане това? Ако вотът на недоверие към премиера се отложи в Сената, то Камарата на депутатите, където “5 звезди” има мнозинство,

може да одобри

насред лятото

реформа за

орязване на

броя на

депутатите

В такъв случай сегашното правителство може и да падне, но настоящият парламент ще си остане, защото ще влезе в ход конституционна процедура, която няма да позволи връщане към урните преди следващото лято.

В битката насред лятото се хвърли с всички сили и оттеглилият се основател на “5 звезди” Бепе Грило, който също зове против предсрочни избори. “Ще се надигна, за да не оставим Италия в ръцете на новите варвари”, каза Грило. Движението е напълно наясно, че в противен случай неговият експеримент за революция и за смяна на системата в Италия приключва дотук, тъй като според социологическите проучвания би получило едва 17% от гласовете на следващите избори.

Демократическата партия е разделена по въпроса за избори веднага или след година. Лидерът ѝ Никола Дзингарети иска предсрочни изори, а предшественикът му и бивш премиер Матео Ренци смята това за лудост.

Дали дясната формация “Италиански братя” на Джорджа Мелони (6,4% на европейските избори) и “Форца Италия” на Силвио Берлускони (8,8% на евроизборите) ще се съюзят със Салвини, не е съвсем сигурно, защото лидерът на Лигата каза, че иска да се състезава сам.

Салвини тича с всички сили към скорошни избори и по друга причина. Той иска да стане премиер още преди Нова година, защото през 2020 г. изтичат мандатите на шефовете и управителните съвети на най-богатите обществени компании.

Догодина ще се

преразпределят

около 500 кресла

в компании

от енергетиката от рода на “Ени” и “Леонардо” (а през 2021 г. и в “Енел”), в пощите и др. Само котираните на борсата обществени компании, чиито шефове ще се сменят, капитализират 160 млрд. евро. Догодина предстои и смяна на върховете на карабинерите и на всички тайни служби. Освен това е много вероятно именно следващият парламент да бъде този, който ще избере през 2022 г. следващия президент на републиката – разбира се, ако дотогава не падне и самият парламент, като се има предвид честотата на паданията им в Италия.

С други думи, Салвини е мотивиран да препуска като кон, пък било то и на 40-градусови жеги, за да извоюва вот веднага.

Луиджи ди Майо също препуска, но за да отдалечи изборите, защото знае, че в противен случай си отива от режисьорския пулт и на Италия, и на “5 звезди”.

Партиите в парламента сега трябва да решат как точно Италия да излезе от 14-месечния период, в който се превърна в по-уязвима икономически и в по-изолирана на международната сцена, от когато и да било.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

- Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София - Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението. А и икономиката върви добре. Има вероятност от предсрочни избори в България, прогнозира “Икономист интелиджънс юнит” (ЕИЮ)

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Предлага се ограничение от 25 км./час, но много от тротинетките нямат скоростомери В проекта за промени в Закона за движение по пътищата индивидуалното електрическо превозно средство се определя като такова, което може да има всякакъв брой колела и може да развива скорост над 6 км в час. Но никъде не се предвижда каква е максималната му скорост

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС), след като държавният глава върна на кадровиците кандидатурата за главен прокурор? Може ли Румен Радев да откаже повторно подписване на указа

Бийте чинелите, революционери!

Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита. И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”

Еманюел Макрон

Какво може да очаква Сърбия от Макрон?

Няма съмнение, че Сърбия, Северна Македония и Албания ще имат пълната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон по отношение на инициативата "мини Шенген", смята директорът на Центъра за глобализация Деян Милетич. Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с Макрон, от когото, както обяви, ще поиска подкрепа за "мини Шенген",

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон предаде Балканите

Още от падането на Берлинската стена преди 30 години западните лидери постоянно подчертаваха, че на Европейския континент няма проблем, който да не може да бъде решен с помощта на Европейския съюз или с разширяване на европейския проект. Но дългосрочното решение изглежда се променя, като това се приписва на вътрешните проблеми в самия Европейския

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Климатични избори? Британските избиратели искат партиите да се заемат с кризата

В момент, когато климатичната криза е на челно място сред грижите на британските избиратели, както установи неотдавна социологическо проучване, Зелената партия направи миналата седмица драматично предизборно обещание да похарчи 100 милиарда паунда за справяне с климатичните промени. Макар че продължаващата битка за Брекзит остава основна тема на

България може да  излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

България може да излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

Планирането на дългосрочните финанси буксува, защото Западът не иска да плаща повече, а Изтокът - да му намалят парите Времето напредва, до следващия програмен период в ЕС остава едва около година, а европейските лидери се съюзяват в бюджетни племена и враждуват помежду си за определянето на дългосрочните финанси.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

-- 1850 лв. за всеки, за да сме доволни от демокрацията. -- Трите кита на соцблагополучието апартамент, кола, вила, отстъпиха ценностно пред “пари, за да покривам спокойно разходите си”, свободата и спокойствието според онлайн допитване на "24 часа" 30 години след 10 ноември 1989 г. всеки втори твърди, че живее по-добре

Как станах оптимист

Как станах оптимист

Десетоноемврийски размисли отвъд клишетата Преди няколко седмици имах една интересна среща, която рязко намали моето българско черногледство и нагласа, че всичко в света и особено у нас става по-зле. Видях се с едно мое близко момче, което, макар родено в България и да знае български, по същество е швед

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 58 100 прочитания Новината е, че премиерът иска партията от лидерска да се превърне в нормална. Голямата му грешка е, че позволи тази партия да стане огромна с обичайната голяма клиентела около нея За да не признае открито пред себе си и пред хората,

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал 51 976 прочитания Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber