Как кравите ще спасят планетата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7601021 Как кравите ще спасят планетата Как кравите ще спасят планетата www.24chasa.bg

Дали избиването

на свинете не е

вегански заговор?

Дали масовото избиване на свинете не е заговор на веганите? Според тях човечеството трябва да спре да яде месо, ако иска да спаси планетата. Главният им аргумент е един доклад на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който набеждава месото за 18 на сто от парниковите газове по вина на човека – повече от всички автомобили, автобуси, влакове, кораби, самолети и космически совалки, взети заедно! Като стъпим на този базов процент, лесно е да сметнем, че една пържола вреди повече на планетата от един тир. И ако всички станем вегетарианци, край на глобалното затопляне! Този доклад на ООН, озаглавен “Дългата сянка на добитъка”, бе публикуван през 2006 г., а през 2010 г. бе опроверган и ООН си призна грешката. (https://www.telegraph.co.uk/news/earth/ environment/climatechange/7509978/ UN-admits-flaw-in-report-on-meat-and-climate-change.html) Въпреки това неговите твърдения и днес се размножават в стотици други наръчници на агитатора. Влезе ли една глупост в главата на грантоедната популация, няма отърване!

Основната шашма в доклада на FAO е, че сравнява несравними величини. На пържолите се приписват всички емисии, които са по някакъв начин свързани с животновъдството - от разчистването на земята за пасища до производството на фураж, транспорта, опаковките, кланиците, хладилниците, рекламите и т.н. При автомобилите обаче се взема само разходът на гориво. Както се казва, сравняват се ябълки с портокали и изводът е, че крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен.

Ако критериите в тези сметки се уеднаквят, оказва се, че добитъкът носи вина за около 3% от парниковите емисии по вина на човека (6 пъти по-малко като процент!), а транспортът – за около 26%. Ако прелетите веднъж на самолет през океана, ще предизвикате два пъти повече емисии, отколкото ако цяла година се тъпчете само с месо. Тази първолашка грешка в сметките не прави чест на FAO, ООН и прогресивната веганска общественост. Да не говорим, че тя дискредитира самата борба за спасяването на планетата. Уви, световните институции напоследък често се увличат и грешат.

Да вземем как се отразява на климата един друг много прогресивен и хуманитарен документ на ООН – конвенцията за миграцията, която на практика отваря държавните граници и социалните системи на развитите страни за Третия свят. Дотук чудесно.

Но един гражданин на Сомалия произвежда точно 0,0 емисии на въглероден двуокис, докато един гражданин на САЩ – около 16,5 тона. Значи, ако 1 милион сомалийци пристигнат в САЩ - а те са готови да тръгнат още утре, - и ето ти 16,5 млн. тона въглероден двуокис на година допълнително! (https://en.wikipedia.org/

wiki/List_ofcountries_by_carbon_dioxide emissions_per_capita)

Днес в Африка живеят 1,2 млрд. хора, а до 2050 г. ще са 2,4 млрд. Ако само 1 млрд. се пресели в Европа, край на Холандия - ще потъне като “Титаник”! За това ли се борят ООН и Брюксел? За това ли Станишев напъва да сваля Нинова? Ами Венеция? Тя и сега е до колене под водата. Ако добавим и мигрантите от Пакистан, Индия, Афганистан, Ирак, Сирия, Мианмар и т.н. – всички крайбрежия ще потънат, сушата ще се превърне във фурна, а Путин ще разполага с единствената житница на планетата. Но да се върнем към добитъка. Сред десетките учени, които оспориха доклада на FAO, е американският професор Франк Митльонер, който работи в Калифорнийския университет в Дейвис.

Според него проблемът не е в самите крави, а в начина, по който се отглеждат. Например в Индия има повече крави, отколкото в САЩ, Европа и Китай, взети заедно, а там те дори не се използват за месо, тъй като се смятат за свещени. В същото време 20 крави в Индия дават толкова мляко, колкото 1 крава в САЩ. През 1950 г. в САЩ е имало 25 млн. дойни крави, днес са само 9 млн., но в същото време производството на мляко е с 60% по-високо. Което означава, че от 1950 г. до днес емисиите на въглероден двуокис в млечната промишленост са намалели с две трети!

Ако Индия си модернизира кравите, ще може да ги намали поне 30 пъти и пак да има същите млечни продукти! Остава само Сорос да убеди индийците да заколят кравите.

Науката за климатичните промени е толкова сложна, че едва ли на този свят има истински обективен авторитет. Тя се опитва да сглоби в единна теория знания от биологията, антропологията, геологията, зоологията, ботаниката, химията, физиката и т.н., и т.н. Естествено е, че някои хора с по-скромно айкю могат да мислят само за една причина за промените и да я превърнат в религиозна догма. Засега господстващата догма е, че добитъкът унищожава растителността. Лесно е да се докаже с примери. Но има и много контрапримери. Например в неолита на планетата все още е имало десетки пъти повече едри животни – мамути, слонове, бизони, зубри и т.н. Огромни стада от едър добитък са кръстосвали равнините в постоянно движение. И в същото време пасищата са били тучни, а горите – 5 пъти повече. Виновни ли са едрите тревопасни животни?

Или е виновен човекът, който не знае как да ги пасе? Северна Африка, която днес е покрита с пясъци, преди 2 хилядолетия е била житницата на Рим и на половин Европа. Кравите ли са виновни, че поречието на Нил в миналото е било най-плодородното място на земята, а днес е полупустиня и египтяните не могат да се изхранват?

Според проф. Алън Сейвъри, световноизвестен биолог от Зимбабве, именно липсата на животни превръща тревните равнини в пустини. На младини той участвал в проект за национален парк в родината си. Заради догмата, че едните животни унищожават растителността, властите избиват над 40 000 слона. Резултатът е точно обратен на очакваното – оставена без слонове, саваната бързо се превръща в пустиня! Днес Сейвъри защитава точно обратния метод – колкото повече едри тревопасни животни, толкова по-добре. Разковничето е да се имитира поведението на огромните диви тревопасни стада от неолита, палеолита и така нататък. Събират се колкото се може повече животни и пасешком-пасешком стадото постоянно се движи, като всяка нощ спи на ново място. Така то отчасти пасе тревата, отчасти я отъпква и обилно я наторява. Където мине стадото, почвата добре попива и задържа водата от сезонните валежи, запазва хумуса, обогатява го и бързо се покрива със зеленина. Фондацията на проф. Сейвъри е разработила десетки такива проекти в Африка, САЩ, Перу, Мексико и навсякъде успехът е огромен. https://www.com/watch?v=q7pI7IYaJLI

Според професора, ако човечеството успее да отвоюва с този метод поне половината опустинени савани, пампаси и степи, парниковите емисии ще се върнат към праисторически времена. Само че ще са нужни милиони и милиони нови крави, овце, кози и, разбира се, пастири. Кравите ще спасят планетата!

Разбира се, това не значи, че вегетарианците и веганите трябва да станат месоядни. Даже обратното – истинското веганство не е възможно там, където няма добитък. Истинският веган се храни с “органични” продукти, които не са отглеждани с изкуствени торове. Тогава какви други торове може да се използват? Много ясно – това, което излиза от задната тръба на кравата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber