Как кравите ще спасят планетата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7601021 Как кравите ще спасят планетата Как кравите ще спасят планетата www.24chasa.bg
Как кравите ще спасят планетата

Дали избиването

на свинете не е

вегански заговор?

Дали масовото избиване на свинете не е заговор на веганите? Според тях човечеството трябва да спре да яде месо, ако иска да спаси планетата. Главният им аргумент е един доклад на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който набеждава месото за 18 на сто от парниковите газове по вина на човека – повече от всички автомобили, автобуси, влакове, кораби, самолети и космически совалки, взети заедно! Като стъпим на този базов процент, лесно е да сметнем, че една пържола вреди повече на планетата от един тир. И ако всички станем вегетарианци, край на глобалното затопляне! Този доклад на ООН, озаглавен “Дългата сянка на добитъка”, бе публикуван през 2006 г., а през 2010 г. бе опроверган и ООН си призна грешката. (https://www.telegraph.co.uk/news/earth/ environment/climatechange/7509978/ UN-admits-flaw-in-report-on-meat-and-climate-change.html) Въпреки това неговите твърдения и днес се размножават в стотици други наръчници на агитатора. Влезе ли една глупост в главата на грантоедната популация, няма отърване!

Основната шашма в доклада на FAO е, че сравнява несравними величини. На пържолите се приписват всички емисии, които са по някакъв начин свързани с животновъдството - от разчистването на земята за пасища до производството на фураж, транспорта, опаковките, кланиците, хладилниците, рекламите и т.н. При автомобилите обаче се взема само разходът на гориво. Както се казва, сравняват се ябълки с портокали и изводът е, че крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен.

Ако критериите в тези сметки се уеднаквят, оказва се, че добитъкът носи вина за около 3% от парниковите емисии по вина на човека (6 пъти по-малко като процент!), а транспортът – за около 26%. Ако прелетите веднъж на самолет през океана, ще предизвикате два пъти повече емисии, отколкото ако цяла година се тъпчете само с месо. Тази първолашка грешка в сметките не прави чест на FAO, ООН и прогресивната веганска общественост. Да не говорим, че тя дискредитира самата борба за спасяването на планетата. Уви, световните институции напоследък често се увличат и грешат.

Да вземем как се отразява на климата един друг много прогресивен и хуманитарен документ на ООН – конвенцията за миграцията, която на практика отваря държавните граници и социалните системи на развитите страни за Третия свят. Дотук чудесно.

Но един гражданин на Сомалия произвежда точно 0,0 емисии на въглероден двуокис, докато един гражданин на САЩ – около 16,5 тона. Значи, ако 1 милион сомалийци пристигнат в САЩ - а те са готови да тръгнат още утре, - и ето ти 16,5 млн. тона въглероден двуокис на година допълнително! (https://en.wikipedia.org/

wiki/List_ofcountries_by_carbon_dioxide emissions_per_capita)

Днес в Африка живеят 1,2 млрд. хора, а до 2050 г. ще са 2,4 млрд. Ако само 1 млрд. се пресели в Европа, край на Холандия - ще потъне като “Титаник”! За това ли се борят ООН и Брюксел? За това ли Станишев напъва да сваля Нинова? Ами Венеция? Тя и сега е до колене под водата. Ако добавим и мигрантите от Пакистан, Индия, Афганистан, Ирак, Сирия, Мианмар и т.н. – всички крайбрежия ще потънат, сушата ще се превърне във фурна, а Путин ще разполага с единствената житница на планетата. Но да се върнем към добитъка. Сред десетките учени, които оспориха доклада на FAO, е американският професор Франк Митльонер, който работи в Калифорнийския университет в Дейвис.

Според него проблемът не е в самите крави, а в начина, по който се отглеждат. Например в Индия има повече крави, отколкото в САЩ, Европа и Китай, взети заедно, а там те дори не се използват за месо, тъй като се смятат за свещени. В същото време 20 крави в Индия дават толкова мляко, колкото 1 крава в САЩ. През 1950 г. в САЩ е имало 25 млн. дойни крави, днес са само 9 млн., но в същото време производството на мляко е с 60% по-високо. Което означава, че от 1950 г. до днес емисиите на въглероден двуокис в млечната промишленост са намалели с две трети!

Ако Индия си модернизира кравите, ще може да ги намали поне 30 пъти и пак да има същите млечни продукти! Остава само Сорос да убеди индийците да заколят кравите.

Науката за климатичните промени е толкова сложна, че едва ли на този свят има истински обективен авторитет. Тя се опитва да сглоби в единна теория знания от биологията, антропологията, геологията, зоологията, ботаниката, химията, физиката и т.н., и т.н. Естествено е, че някои хора с по-скромно айкю могат да мислят само за една причина за промените и да я превърнат в религиозна догма. Засега господстващата догма е, че добитъкът унищожава растителността. Лесно е да се докаже с примери. Но има и много контрапримери. Например в неолита на планетата все още е имало десетки пъти повече едри животни – мамути, слонове, бизони, зубри и т.н. Огромни стада от едър добитък са кръстосвали равнините в постоянно движение. И в същото време пасищата са били тучни, а горите – 5 пъти повече. Виновни ли са едрите тревопасни животни?

Или е виновен човекът, който не знае как да ги пасе? Северна Африка, която днес е покрита с пясъци, преди 2 хилядолетия е била житницата на Рим и на половин Европа. Кравите ли са виновни, че поречието на Нил в миналото е било най-плодородното място на земята, а днес е полупустиня и египтяните не могат да се изхранват?

Според проф. Алън Сейвъри, световноизвестен биолог от Зимбабве, именно липсата на животни превръща тревните равнини в пустини. На младини той участвал в проект за национален парк в родината си. Заради догмата, че едните животни унищожават растителността, властите избиват над 40 000 слона. Резултатът е точно обратен на очакваното – оставена без слонове, саваната бързо се превръща в пустиня! Днес Сейвъри защитава точно обратния метод – колкото повече едри тревопасни животни, толкова по-добре. Разковничето е да се имитира поведението на огромните диви тревопасни стада от неолита, палеолита и така нататък. Събират се колкото се може повече животни и пасешком-пасешком стадото постоянно се движи, като всяка нощ спи на ново място. Така то отчасти пасе тревата, отчасти я отъпква и обилно я наторява. Където мине стадото, почвата добре попива и задържа водата от сезонните валежи, запазва хумуса, обогатява го и бързо се покрива със зеленина. Фондацията на проф. Сейвъри е разработила десетки такива проекти в Африка, САЩ, Перу, Мексико и навсякъде успехът е огромен. https://www.com/watch?v=q7pI7IYaJLI

Според професора, ако човечеството успее да отвоюва с този метод поне половината опустинени савани, пампаси и степи, парниковите емисии ще се върнат към праисторически времена. Само че ще са нужни милиони и милиони нови крави, овце, кози и, разбира се, пастири. Кравите ще спасят планетата!

Разбира се, това не значи, че вегетарианците и веганите трябва да станат месоядни. Даже обратното – истинското веганство не е възможно там, където няма добитък. Истинският веган се храни с “органични” продукти, които не са отглеждани с изкуствени торове. Тогава какви други торове може да се използват? Много ясно – това, което излиза от задната тръба на кравата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

- Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София - Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението. А и икономиката върви добре. Има вероятност от предсрочни избори в България, прогнозира “Икономист интелиджънс юнит” (ЕИЮ)

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Предлага се ограничение от 25 км./час, но много от тротинетките нямат скоростомери В проекта за промени в Закона за движение по пътищата индивидуалното електрическо превозно средство се определя като такова, което може да има всякакъв брой колела и може да развива скорост над 6 км в час. Но никъде не се предвижда каква е максималната му скорост

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС), след като държавният глава върна на кадровиците кандидатурата за главен прокурор? Може ли Румен Радев да откаже повторно подписване на указа

Бийте чинелите, революционери!

Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита. И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”

Еманюел Макрон

Какво може да очаква Сърбия от Макрон?

Няма съмнение, че Сърбия, Северна Македония и Албания ще имат пълната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон по отношение на инициативата "мини Шенген", смята директорът на Центъра за глобализация Деян Милетич. Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с Макрон, от когото, както обяви, ще поиска подкрепа за "мини Шенген",

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон предаде Балканите

Още от падането на Берлинската стена преди 30 години западните лидери постоянно подчертаваха, че на Европейския континент няма проблем, който да не може да бъде решен с помощта на Европейския съюз или с разширяване на европейския проект. Но дългосрочното решение изглежда се променя, като това се приписва на вътрешните проблеми в самия Европейския

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Климатични избори? Британските избиратели искат партиите да се заемат с кризата

В момент, когато климатичната криза е на челно място сред грижите на британските избиратели, както установи неотдавна социологическо проучване, Зелената партия направи миналата седмица драматично предизборно обещание да похарчи 100 милиарда паунда за справяне с климатичните промени. Макар че продължаващата битка за Брекзит остава основна тема на

България може да  излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

България може да излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

Планирането на дългосрочните финанси буксува, защото Западът не иска да плаща повече, а Изтокът - да му намалят парите Времето напредва, до следващия програмен период в ЕС остава едва около година, а европейските лидери се съюзяват в бюджетни племена и враждуват помежду си за определянето на дългосрочните финанси.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

-- 1850 лв. за всеки, за да сме доволни от демокрацията. -- Трите кита на соцблагополучието апартамент, кола, вила, отстъпиха ценностно пред “пари, за да покривам спокойно разходите си”, свободата и спокойствието според онлайн допитване на "24 часа" 30 години след 10 ноември 1989 г. всеки втори твърди, че живее по-добре

Как станах оптимист

Как станах оптимист

Десетоноемврийски размисли отвъд клишетата Преди няколко седмици имах една интересна среща, която рязко намали моето българско черногледство и нагласа, че всичко в света и особено у нас става по-зле. Видях се с едно мое близко момче, което, макар родено в България и да знае български, по същество е швед

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 58 100 прочитания Новината е, че премиерът иска партията от лидерска да се превърне в нормална. Голямата му грешка е, че позволи тази партия да стане огромна с обичайната голяма клиентела около нея За да не признае открито пред себе си и пред хората,

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал 51 976 прочитания Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber