Коментар на седмицата №3: Как пророкът Джери предсказа мъките на БСП

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7600630 Коментар на седмицата №3: Как пророкът Джери предсказа мъките на БСП Коментар на седмицата №3: Как пророкът Джери предсказа мъките на БСП www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 56 хиляди прочитания:

Случва се същото като в “Портретът на моя двойник”

Днешното дередже на БСП е предсказано в знаменитата повест на Георги Марков (Джери) – “Портретът на моя двойник”. Главният герой - талантлив, но корумпиран очеркист, играе мръсен покер. Той участва в комбина с наредени карти, залага всичко, но накрая се оказва, че комбината е била срещу него самия.

Потресен от великата подлост на живота, лирическият герой бърза към къщи с ужасното предчувствие, че може да е изгубил и най-скъпото - любимата си жена.

В случая с БСП имаме всички елементи на същата тарикатска комбина. Как така финансите са отпускали субсидии от по 13 лева на глас вместо по 11? Някой някога да ви е върнал по-високо ресто? Или погрешка да ви платят по-висока заплата? В природата това никога не се случва.

След като налапва тази стръв до сливиците, БСП изведнъж научава, че има да връща 4,3 милиона лева. А в касата ѝ няма и половин милион – всичко е профукано. Тя е в паника, но защо около нея всички други партии са спокойни? Защо изплащат дълговете с усмивка? Това нормално ли е?

И точно в този момент, идва вторият удар - ГЕРБ сваля субсидията от 11 лева на 1 лев. И пак останалите партии кимат одобрително. А това нормално ли е? Да, но само ако всички са се наговорили. Очевидно БСП сама си е виновна –

тя твърде дълго

отсъстваше от

парламента

А там, както е известно, всички постоянно правят интриги срещу всекиго. Няма ли те – ти си жертвата.

Играта на политика между партиите по принцип напомня покера. Група хора седят на една маса и се надлъгват. Нормално и естествено е двама да се наговорят срещу третия и да го ошмулят. А ако третият стане и отиде до тоалетната, веднага му оглеждат картите и подреждат тестето. Нищо лично, просто бизнес.

“Играта започва – пише в своята книга Георги Марков. - Ние заемаме местата си според големината на изтеглените карти. Сега вече се успокоявам, защото първият номер мина успешно, аз и Този отдясно получихме точно тия места, които ни трябваха. Честно казано, ние подпомогнахме съдбата, толкова бяхме репетирали този момент. Аз ще сека неговите карти, а за нас това е първото условие да нанесем удара...”

“Този отдясно” е партньорът на лирическия герой. Той ужким играе с героя срещу друг участник, наречен Хиената, а всъщност се оказва, че играе с Хиената срещу героя. Кой е Този отдясно, съотнесено към днешните политически игри? Вероятно ДПС според мен, вечният неверен партньор на БСП. Но може да е и ГЕРБ. А кой е Хиената? Сетете се сами…

“...Когато Този отдясно ми предложи тая страшна игра срещу Хиената и разви за първи път своя план, процвилих от удоволствие – разказва героят на Марков. - А по-късно у дома ми стана тъпо. Не че някаква съвест заговори, а ей така, сам се почувствах Хиена… Казах за това на ортака.

Той се усмихна снизходително, потупа ме по рамото и отвърна:

- Твоите скрупули са напълно излишни! Нима животът не е непрекъсната верига от комбини на всеки срещу всеки!

Огледай се, ослушай се и премини, ако не идва влак!”

Голямата грешка

на Корнелия е, че

се юрна през

релсите,

без да се огледа дали не иде влак, а връхлетяха два влака. Финансовият капан буквално съвпадна с вътрешната “другарска” офанзива. Тя започна с битката за високодоходните европейски депутатства, детската мечта на всеки социалист. Но след това не спря, а се разрасна. Вярно, на извънредния конгрес на БСП Нинова победи и овладя делегатския актив. Но поради устава тя не можеше да изчисти наведнъж всички неудобни и това им даде отсрочка от около половин година, която да се хвърлят в бой последен.

Контраофанзивата удари по традиционния събор на Бузлуджа, сакралния ритуал на столетницата. Там всички трябва да са единни и усмихнати, за да не разгневят Боговете.

Но в навечерието на събора предишният ръководител на БСП публикува в няколко вестника статия срещу Нинова и нейните диктаторски методи. Пожарът на бунта пламна от няколко места. И докато в навечерието на Бузлуджанския събор Нинова представи предизборната платформа на БСП “Единни за България! За по-добър живот в нашите общини!” на пленум в Габрово, в Казанлък контрапленум прие обръщение “За идейното и организационно единство на партията”, което заклеймява и Нинова, и нейните методи.

В контрапленума участваха Георги Пирински, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Искра Баева и редица други култови и недотам култови социалисти.

Няма съмнение, тези хора са се вдигнали на бунт заради принципите. Но от това печелят другите покерджии. Сега БСП потегля към местните избори фалирала, изпокарана и дори ритуално заклеймена от името на предците.

Това значи, че ще има още по-малко кметства и общини. В резултат Нинова би трябвало да падне и чистката, която се планира през януари-февруари, ще изчисти нея самата. Кой обаче ще набере повече сила вътре в партията? Този, който има достатъчно пари и помогне на местните организации за изборите. Естествено, че това ще стане срещу известни ангажименти.

Кой в БСП разполага с достатъчно пари за целта? Тук споменавам само една от хипотезите. В края на миналата година държавата даде на Георги Гергов фантастичната цена от 43,2 милиона лева за “Дупката” – един парцел от 3 декара, върху който не може да се строи нищо, защото са открити археологически находки. Тогава излязоха доста коментари, че тези пари се предоставят срещу някакви политически услуги. А какви могат да са те, освен овладяване на БСП и прогонване на Нинова?

Това, разбира се, са само хипотези. Но както става в “Портретът на моя двойник” - истината ще лъсне при последното раздаване.

Героят на Марков сам си е виновен, тъй като сам започва да служи на злото и постепенно заживява в напълно фалшива реалност. Един от епизодите е свързан с неговия очерк за знатната работничка на преса Драга. В истинската реалност тя преживява тежки удари на съдбата и в резултат изпада в някакъв ступор, работи механично, гледа изцъклено и изобщо не се интересува дали смяната ѝ е свършила. Първият вариант на очерка разказва за нейната трагедия и за ужасната ѝ самота. След разговор с Шефа обаче се появява вторият очерк – Драга се оказва високосъзнателен социалистически човек, който работи с ентусиазъм, а у дома чете и се самоусъвършенства, ярък пример за всички.

Не е ли това

същият грях, от

който доста

отдавна, много

преди Корнелия

Нинова, страда

БСП?

Фалшът там е изумителен. Предателството ѝ към това, което наричаме “леви идеи”, е световно и чутовно. Смешно е да се говори за заветите на Георги Кирков в партия, която въведе плоския данък и включи генератора на неравенството.

Както героят на Георги Марков си е заслужил капана на покер, така и БСП отдавна заслужи своя капан, много преди Корнелия. Но по-важното е друго – ако този червен елит се срине, кой освен него губи?

Според мен това ще е нейният електорат - 2,1 милиона пенсионери. Те и без това пречат на всички останали партии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber