Коментар на седмицата №3: Как пророкът Джери предсказа мъките на БСП

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7600630 Коментар на седмицата №3: Как пророкът Джери предсказа мъките на БСП Коментар на седмицата №3: Как пророкът Джери предсказа мъките на БСП www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №3: Как пророкът Джери предсказа мъките на БСП

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 56 хиляди прочитания:

Случва се същото като в “Портретът на моя двойник”

Днешното дередже на БСП е предсказано в знаменитата повест на Георги Марков (Джери) – “Портретът на моя двойник”. Главният герой - талантлив, но корумпиран очеркист, играе мръсен покер. Той участва в комбина с наредени карти, залага всичко, но накрая се оказва, че комбината е била срещу него самия.

Потресен от великата подлост на живота, лирическият герой бърза към къщи с ужасното предчувствие, че може да е изгубил и най-скъпото - любимата си жена.

В случая с БСП имаме всички елементи на същата тарикатска комбина. Как така финансите са отпускали субсидии от по 13 лева на глас вместо по 11? Някой някога да ви е върнал по-високо ресто? Или погрешка да ви платят по-висока заплата? В природата това никога не се случва.

След като налапва тази стръв до сливиците, БСП изведнъж научава, че има да връща 4,3 милиона лева. А в касата ѝ няма и половин милион – всичко е профукано. Тя е в паника, но защо около нея всички други партии са спокойни? Защо изплащат дълговете с усмивка? Това нормално ли е?

И точно в този момент, идва вторият удар - ГЕРБ сваля субсидията от 11 лева на 1 лев. И пак останалите партии кимат одобрително. А това нормално ли е? Да, но само ако всички са се наговорили. Очевидно БСП сама си е виновна –

тя твърде дълго

отсъстваше от

парламента

А там, както е известно, всички постоянно правят интриги срещу всекиго. Няма ли те – ти си жертвата.

Играта на политика между партиите по принцип напомня покера. Група хора седят на една маса и се надлъгват. Нормално и естествено е двама да се наговорят срещу третия и да го ошмулят. А ако третият стане и отиде до тоалетната, веднага му оглеждат картите и подреждат тестето. Нищо лично, просто бизнес.

“Играта започва – пише в своята книга Георги Марков. - Ние заемаме местата си според големината на изтеглените карти. Сега вече се успокоявам, защото първият номер мина успешно, аз и Този отдясно получихме точно тия места, които ни трябваха. Честно казано, ние подпомогнахме съдбата, толкова бяхме репетирали този момент. Аз ще сека неговите карти, а за нас това е първото условие да нанесем удара...”

“Този отдясно” е партньорът на лирическия герой. Той ужким играе с героя срещу друг участник, наречен Хиената, а всъщност се оказва, че играе с Хиената срещу героя. Кой е Този отдясно, съотнесено към днешните политически игри? Вероятно ДПС според мен, вечният неверен партньор на БСП. Но може да е и ГЕРБ. А кой е Хиената? Сетете се сами…

“...Когато Този отдясно ми предложи тая страшна игра срещу Хиената и разви за първи път своя план, процвилих от удоволствие – разказва героят на Марков. - А по-късно у дома ми стана тъпо. Не че някаква съвест заговори, а ей така, сам се почувствах Хиена… Казах за това на ортака.

Той се усмихна снизходително, потупа ме по рамото и отвърна:

- Твоите скрупули са напълно излишни! Нима животът не е непрекъсната верига от комбини на всеки срещу всеки!

Огледай се, ослушай се и премини, ако не идва влак!”

Голямата грешка

на Корнелия е, че

се юрна през

релсите,

без да се огледа дали не иде влак, а връхлетяха два влака. Финансовият капан буквално съвпадна с вътрешната “другарска” офанзива. Тя започна с битката за високодоходните европейски депутатства, детската мечта на всеки социалист. Но след това не спря, а се разрасна. Вярно, на извънредния конгрес на БСП Нинова победи и овладя делегатския актив. Но поради устава тя не можеше да изчисти наведнъж всички неудобни и това им даде отсрочка от около половин година, която да се хвърлят в бой последен.

Контраофанзивата удари по традиционния събор на Бузлуджа, сакралния ритуал на столетницата. Там всички трябва да са единни и усмихнати, за да не разгневят Боговете.

Но в навечерието на събора предишният ръководител на БСП публикува в няколко вестника статия срещу Нинова и нейните диктаторски методи. Пожарът на бунта пламна от няколко места. И докато в навечерието на Бузлуджанския събор Нинова представи предизборната платформа на БСП “Единни за България! За по-добър живот в нашите общини!” на пленум в Габрово, в Казанлък контрапленум прие обръщение “За идейното и организационно единство на партията”, което заклеймява и Нинова, и нейните методи.

В контрапленума участваха Георги Пирински, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Искра Баева и редица други култови и недотам култови социалисти.

Няма съмнение, тези хора са се вдигнали на бунт заради принципите. Но от това печелят другите покерджии. Сега БСП потегля към местните избори фалирала, изпокарана и дори ритуално заклеймена от името на предците.

Това значи, че ще има още по-малко кметства и общини. В резултат Нинова би трябвало да падне и чистката, която се планира през януари-февруари, ще изчисти нея самата. Кой обаче ще набере повече сила вътре в партията? Този, който има достатъчно пари и помогне на местните организации за изборите. Естествено, че това ще стане срещу известни ангажименти.

Кой в БСП разполага с достатъчно пари за целта? Тук споменавам само една от хипотезите. В края на миналата година държавата даде на Георги Гергов фантастичната цена от 43,2 милиона лева за “Дупката” – един парцел от 3 декара, върху който не може да се строи нищо, защото са открити археологически находки. Тогава излязоха доста коментари, че тези пари се предоставят срещу някакви политически услуги. А какви могат да са те, освен овладяване на БСП и прогонване на Нинова?

Това, разбира се, са само хипотези. Но както става в “Портретът на моя двойник” - истината ще лъсне при последното раздаване.

Героят на Марков сам си е виновен, тъй като сам започва да служи на злото и постепенно заживява в напълно фалшива реалност. Един от епизодите е свързан с неговия очерк за знатната работничка на преса Драга. В истинската реалност тя преживява тежки удари на съдбата и в резултат изпада в някакъв ступор, работи механично, гледа изцъклено и изобщо не се интересува дали смяната ѝ е свършила. Първият вариант на очерка разказва за нейната трагедия и за ужасната ѝ самота. След разговор с Шефа обаче се появява вторият очерк – Драга се оказва високосъзнателен социалистически човек, който работи с ентусиазъм, а у дома чете и се самоусъвършенства, ярък пример за всички.

Не е ли това

същият грях, от

който доста

отдавна, много

преди Корнелия

Нинова, страда

БСП?

Фалшът там е изумителен. Предателството ѝ към това, което наричаме “леви идеи”, е световно и чутовно. Смешно е да се говори за заветите на Георги Кирков в партия, която въведе плоския данък и включи генератора на неравенството.

Както героят на Георги Марков си е заслужил капана на покер, така и БСП отдавна заслужи своя капан, много преди Корнелия. Но по-важното е друго – ако този червен елит се срине, кой освен него губи?

Според мен това ще е нейният електорат - 2,1 милиона пенсионери. Те и без това пречат на всички останали партии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

- Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София - Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението. А и икономиката върви добре. Има вероятност от предсрочни избори в България, прогнозира “Икономист интелиджънс юнит” (ЕИЮ)

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Предлага се ограничение от 25 км./час, но много от тротинетките нямат скоростомери В проекта за промени в Закона за движение по пътищата индивидуалното електрическо превозно средство се определя като такова, което може да има всякакъв брой колела и може да развива скорост над 6 км в час. Но никъде не се предвижда каква е максималната му скорост

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС), след като държавният глава върна на кадровиците кандидатурата за главен прокурор? Може ли Румен Радев да откаже повторно подписване на указа

Бийте чинелите, революционери!

Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита. И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”

Еманюел Макрон

Какво може да очаква Сърбия от Макрон?

Няма съмнение, че Сърбия, Северна Македония и Албания ще имат пълната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон по отношение на инициативата "мини Шенген", смята директорът на Центъра за глобализация Деян Милетич. Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с Макрон, от когото, както обяви, ще поиска подкрепа за "мини Шенген",

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон предаде Балканите

Още от падането на Берлинската стена преди 30 години западните лидери постоянно подчертаваха, че на Европейския континент няма проблем, който да не може да бъде решен с помощта на Европейския съюз или с разширяване на европейския проект. Но дългосрочното решение изглежда се променя, като това се приписва на вътрешните проблеми в самия Европейския

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Климатични избори? Британските избиратели искат партиите да се заемат с кризата

В момент, когато климатичната криза е на челно място сред грижите на британските избиратели, както установи неотдавна социологическо проучване, Зелената партия направи миналата седмица драматично предизборно обещание да похарчи 100 милиарда паунда за справяне с климатичните промени. Макар че продължаващата битка за Брекзит остава основна тема на

България може да  излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

България може да излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

Планирането на дългосрочните финанси буксува, защото Западът не иска да плаща повече, а Изтокът - да му намалят парите Времето напредва, до следващия програмен период в ЕС остава едва около година, а европейските лидери се съюзяват в бюджетни племена и враждуват помежду си за определянето на дългосрочните финанси.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

-- 1850 лв. за всеки, за да сме доволни от демокрацията. -- Трите кита на соцблагополучието апартамент, кола, вила, отстъпиха ценностно пред “пари, за да покривам спокойно разходите си”, свободата и спокойствието според онлайн допитване на "24 часа" 30 години след 10 ноември 1989 г. всеки втори твърди, че живее по-добре

Как станах оптимист

Как станах оптимист

Десетоноемврийски размисли отвъд клишетата Преди няколко седмици имах една интересна среща, която рязко намали моето българско черногледство и нагласа, че всичко в света и особено у нас става по-зле. Видях се с едно мое близко момче, което, макар родено в България и да знае български, по същество е швед

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 58 100 прочитания Новината е, че премиерът иска партията от лидерска да се превърне в нормална. Голямата му грешка е, че позволи тази партия да стане огромна с обичайната голяма клиентела около нея За да не признае открито пред себе си и пред хората,

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал 51 976 прочитания Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber