Не доброволна казарма, а професионална армия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7599322 Не доброволна казарма, а професионална армия Не доброволна казарма, а професионална армия www.24chasa.bg

Стига, разбира се, да не се правят опити за връщане на наборната военна служба, която беше голяма тъпотия

Мине-не мине време и се отваря дума за казармата. Сега за така наречената доброволна. Което е оксиморон. За несведущите - нещо като дървено желязо.

Няма такова животно като доброволна казарма, защото в казармата никой не влиза доброволно. Като искат нещо такова, нека си напишат нов закон за професионалната армия и да включат всичките глупости, които са измислили - как не могат да те уволняват, как могат да те извикат да заместваш кадрови военен, и така нататък.

Всъщност единственото, което би ме притеснило в кухите идеи, пръкнали се от нищоправенето на чиновници и депутати, е дали те не

подготвят

плацдарм

за връщането на

наборната

военна служба

Смешни са ми обясненията как армията ни не е подготвена да води война. Армията ни никога след 1945 г. не е била подготвена за война. Още тогава комунистите избиха цвета на българското офицерство с помощта на Народния съд или просто така, а след това възпитаха наследниците му в безпрекословно подчинение на член 1 от Конституцията на Народна република България.

Мнението си по повод напъните на разни настоящи вицепремиери и техните партии за връщане на задължителната казарма изразих още преди пет години.

Мисля, че заглавието на личното ми мнение, публикувано в “24 часа” - “Връщането на казармата е голяма тъпотия”, говори повече от недвусмислено и красноречиво какво съм имал предвид.

Някой ще попита какво общо има с армията един спортен журналист, че да раздава квалификации и да дава съвети. Много просто - бил съм почти две години в казармата. Между началото на октомври 1983 и края на август 1985 г. бях радист към мотострелковия батальон на танковата бригада в Карлово. Това е точно почти две години повече, отколкото някои от най-големите апологети на връщането на наборната военна служба са били. Така че не виждам защо евродепутатът Джамбазки да може да си изказва мнението, след като е скатал въпросните две години, а аз да не мога.

Мога и още как. Мога да разказвам с часове какво безумно губене на време и човешки ресурси беше социалистическата казарма, където

“всички влизаха

различно умни, а

излизаха еднакво

тъпи”

Основната ѝ идея беше потъпкване на всякаква индивидуалност, което всъщност беше в основата на самата комунистическа доктрина, залегнала цели 45 години в начина на управление на страната.

Аз изкарах една нормална военна служба, която открадна от живота ми 700 дни в момента, в който можех да направя много по-смислено нещо от това да се науча да приемам и предавам морзовата азбука с 65 знака в минута.

Мен не ме е възпитала казармата, а майка ми, баща ми и донякъде училището. Те са ме направили мъж, а не налудничавите заповеди на ротния командир капитан Бойков, известен още като Овчия, от рода на “Откъм планината - атом!”, след което трябваше цялата рота да се просне в калта с крака към въображаемия взрив и ръце на главата.

Не са ме направили мъж и трогателните усилия на старшина Колев с прякор Тото Палтото, който за малко да приеме за чиста монета предложението ни на партийното събрание на танковата бригада да опънем транспарант с надпис “Да живее международното положение”, и който ни даваше нови обувки веднъж на 8 месеца, вместо на 6, за да сгъне някой лев.

Не и благодарение на батальонния командир капитан Игнатов - Торанага Сама или Мравояда, който лично ме водеше при бръснаря бай Тошо Бързия косъм, за да ме острижат нула номер след поредния път, в който му доказвах, че когато Господ е раздавал акъл, военните са били на учение - общо 6 през втората ми година. Единият пък след оформянето на прическата ми, която беше изпреварила тези на борчетата от ВИС и СИК с десетина години, ме заведе и при офицера от ВКР (военно контраразузнаване) на поделението. Причината беше, че си позволих да попитам ЗКПЧ-то (заместник-командира по политическата част) защо след като България и всички страни от Варшавския договор се стремят към мир и поддържаме армия, само за да се защитаваме от евентуално нападение на НАТО, в бойния устав (трябваше да го учим наизуст) бяха описани само “Действия на отделението, взвода и ротата в атака”.

Но това са спомени, на които днес се смеем. Но какво да кажат близките на онова турче от I мотострелкова рота, дано ми е простил на оня свят, че не му помня името, което си пръсна черепа с автомата по време на стрелби на полигона в кв. “Анево”, малко след като му казаха, че му сменят името.

Имаше два

пълнителя момчето,

а около него бяхме

90 човека,

можеше да ни натръшка половината.

Какво да кажат и роднините на циганина, гръмнат в главата по погрешка, докато един младши сержант показваше на девойки пред гарата в Харманли, че неговият “Калашников” е с истински патрони?

Какво да кажат и съпругите и децата на шестимата мъже, загинали при взрива на склада за боеприпаси близо до Карлово през 1985 г.? Или аз и другите три момчета, които трябваше да пазим да не би обезумелите от скръб роднини на трима от тях от село Дъбене да се юрнат да отварят закованите ковчези?

Господа патриоти, депутати, министри и други подобни, вместо да се пънете с военщини, постройте стадиони. С парите само за абсолютно ненужните според мен самолети F-16 могат да бъдат построени два стадиона за по 40 000 зрители, които да отговорят на условията да приемат мачове от европейско и световно първенство, плюс по един за 7-8 хиляди във всеки областен град. Защото България е единствената страна в Европа, в която 60 години няма построен нов стадион, а новият член на футболния елит “Арда” (Кърджали) е домакин на “Локо” (Пловдив) на неговия стадион. И после се чудим защо не се повтаря САЩ ’94…

Не доброволна казарма...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber