Не доброволна казарма, а професионална армия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7599322 Не доброволна казарма, а професионална армия Не доброволна казарма, а професионална армия www.24chasa.bg
Не доброволна казарма, а професионална армия

Стига, разбира се, да не се правят опити за връщане на наборната военна служба, която беше голяма тъпотия

Мине-не мине време и се отваря дума за казармата. Сега за така наречената доброволна. Което е оксиморон. За несведущите - нещо като дървено желязо.

Няма такова животно като доброволна казарма, защото в казармата никой не влиза доброволно. Като искат нещо такова, нека си напишат нов закон за професионалната армия и да включат всичките глупости, които са измислили - как не могат да те уволняват, как могат да те извикат да заместваш кадрови военен, и така нататък.

Всъщност единственото, което би ме притеснило в кухите идеи, пръкнали се от нищоправенето на чиновници и депутати, е дали те не

подготвят

плацдарм

за връщането на

наборната

военна служба

Смешни са ми обясненията как армията ни не е подготвена да води война. Армията ни никога след 1945 г. не е била подготвена за война. Още тогава комунистите избиха цвета на българското офицерство с помощта на Народния съд или просто така, а след това възпитаха наследниците му в безпрекословно подчинение на член 1 от Конституцията на Народна република България.

Мнението си по повод напъните на разни настоящи вицепремиери и техните партии за връщане на задължителната казарма изразих още преди пет години.

Мисля, че заглавието на личното ми мнение, публикувано в “24 часа” - “Връщането на казармата е голяма тъпотия”, говори повече от недвусмислено и красноречиво какво съм имал предвид.

Някой ще попита какво общо има с армията един спортен журналист, че да раздава квалификации и да дава съвети. Много просто - бил съм почти две години в казармата. Между началото на октомври 1983 и края на август 1985 г. бях радист към мотострелковия батальон на танковата бригада в Карлово. Това е точно почти две години повече, отколкото някои от най-големите апологети на връщането на наборната военна служба са били. Така че не виждам защо евродепутатът Джамбазки да може да си изказва мнението, след като е скатал въпросните две години, а аз да не мога.

Мога и още как. Мога да разказвам с часове какво безумно губене на време и човешки ресурси беше социалистическата казарма, където

“всички влизаха

различно умни, а

излизаха еднакво

тъпи”

Основната ѝ идея беше потъпкване на всякаква индивидуалност, което всъщност беше в основата на самата комунистическа доктрина, залегнала цели 45 години в начина на управление на страната.

Аз изкарах една нормална военна служба, която открадна от живота ми 700 дни в момента, в който можех да направя много по-смислено нещо от това да се науча да приемам и предавам морзовата азбука с 65 знака в минута.

Мен не ме е възпитала казармата, а майка ми, баща ми и донякъде училището. Те са ме направили мъж, а не налудничавите заповеди на ротния командир капитан Бойков, известен още като Овчия, от рода на “Откъм планината - атом!”, след което трябваше цялата рота да се просне в калта с крака към въображаемия взрив и ръце на главата.

Не са ме направили мъж и трогателните усилия на старшина Колев с прякор Тото Палтото, който за малко да приеме за чиста монета предложението ни на партийното събрание на танковата бригада да опънем транспарант с надпис “Да живее международното положение”, и който ни даваше нови обувки веднъж на 8 месеца, вместо на 6, за да сгъне някой лев.

Не и благодарение на батальонния командир капитан Игнатов - Торанага Сама или Мравояда, който лично ме водеше при бръснаря бай Тошо Бързия косъм, за да ме острижат нула номер след поредния път, в който му доказвах, че когато Господ е раздавал акъл, военните са били на учение - общо 6 през втората ми година. Единият пък след оформянето на прическата ми, която беше изпреварила тези на борчетата от ВИС и СИК с десетина години, ме заведе и при офицера от ВКР (военно контраразузнаване) на поделението. Причината беше, че си позволих да попитам ЗКПЧ-то (заместник-командира по политическата част) защо след като България и всички страни от Варшавския договор се стремят към мир и поддържаме армия, само за да се защитаваме от евентуално нападение на НАТО, в бойния устав (трябваше да го учим наизуст) бяха описани само “Действия на отделението, взвода и ротата в атака”.

Но това са спомени, на които днес се смеем. Но какво да кажат близките на онова турче от I мотострелкова рота, дано ми е простил на оня свят, че не му помня името, което си пръсна черепа с автомата по време на стрелби на полигона в кв. “Анево”, малко след като му казаха, че му сменят името.

Имаше два

пълнителя момчето,

а около него бяхме

90 човека,

можеше да ни натръшка половината.

Какво да кажат и роднините на циганина, гръмнат в главата по погрешка, докато един младши сержант показваше на девойки пред гарата в Харманли, че неговият “Калашников” е с истински патрони?

Какво да кажат и съпругите и децата на шестимата мъже, загинали при взрива на склада за боеприпаси близо до Карлово през 1985 г.? Или аз и другите три момчета, които трябваше да пазим да не би обезумелите от скръб роднини на трима от тях от село Дъбене да се юрнат да отварят закованите ковчези?

Господа патриоти, депутати, министри и други подобни, вместо да се пънете с военщини, постройте стадиони. С парите само за абсолютно ненужните според мен самолети F-16 могат да бъдат построени два стадиона за по 40 000 зрители, които да отговорят на условията да приемат мачове от европейско и световно първенство, плюс по един за 7-8 хиляди във всеки областен град. Защото България е единствената страна в Европа, в която 60 години няма построен нов стадион, а новият член на футболния елит “Арда” (Кърджали) е домакин на “Локо” (Пловдив) на неговия стадион. И после се чудим защо не се повтаря САЩ ’94…

Не доброволна казарма...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

- Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София - Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението. А и икономиката върви добре. Има вероятност от предсрочни избори в България, прогнозира “Икономист интелиджънс юнит” (ЕИЮ)

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Предлага се ограничение от 25 км./час, но много от тротинетките нямат скоростомери В проекта за промени в Закона за движение по пътищата индивидуалното електрическо превозно средство се определя като такова, което може да има всякакъв брой колела и може да развива скорост над 6 км в час. Но никъде не се предвижда каква е максималната му скорост

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС), след като държавният глава върна на кадровиците кандидатурата за главен прокурор? Може ли Румен Радев да откаже повторно подписване на указа

Бийте чинелите, революционери!

Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита. И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”

Еманюел Макрон

Какво може да очаква Сърбия от Макрон?

Няма съмнение, че Сърбия, Северна Македония и Албания ще имат пълната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон по отношение на инициативата "мини Шенген", смята директорът на Центъра за глобализация Деян Милетич. Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с Макрон, от когото, както обяви, ще поиска подкрепа за "мини Шенген",

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон предаде Балканите

Още от падането на Берлинската стена преди 30 години западните лидери постоянно подчертаваха, че на Европейския континент няма проблем, който да не може да бъде решен с помощта на Европейския съюз или с разширяване на европейския проект. Но дългосрочното решение изглежда се променя, като това се приписва на вътрешните проблеми в самия Европейския

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Климатични избори? Британските избиратели искат партиите да се заемат с кризата

В момент, когато климатичната криза е на челно място сред грижите на британските избиратели, както установи неотдавна социологическо проучване, Зелената партия направи миналата седмица драматично предизборно обещание да похарчи 100 милиарда паунда за справяне с климатичните промени. Макар че продължаващата битка за Брекзит остава основна тема на

България може да  излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

България може да излезе победителка във войната за бюджета на ЕС

Планирането на дългосрочните финанси буксува, защото Западът не иска да плаща повече, а Изтокът - да му намалят парите Времето напредва, до следващия програмен период в ЕС остава едва около година, а европейските лидери се съюзяват в бюджетни племена и враждуват помежду си за определянето на дългосрочните финанси.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

-- 1850 лв. за всеки, за да сме доволни от демокрацията. -- Трите кита на соцблагополучието апартамент, кола, вила, отстъпиха ценностно пред “пари, за да покривам спокойно разходите си”, свободата и спокойствието според онлайн допитване на "24 часа" 30 години след 10 ноември 1989 г. всеки втори твърди, че живее по-добре

Как станах оптимист

Как станах оптимист

Десетоноемврийски размисли отвъд клишетата Преди няколко седмици имах една интересна среща, която рязко намали моето българско черногледство и нагласа, че всичко в света и особено у нас става по-зле. Видях се с едно мое близко момче, което, макар родено в България и да знае български, по същество е швед

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 58 100 прочитания Новината е, че премиерът иска партията от лидерска да се превърне в нормална. Голямата му грешка е, че позволи тази партия да стане огромна с обичайната голяма клиентела около нея За да не признае открито пред себе си и пред хората,

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал 51 976 прочитания Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber