Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7597802 Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто с омбудсмана:

Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са

Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите, защото властимащите напълно отсъстват. Няма как да си свърша работата, защото няма с кого да преговарям

Нито веднъж за четирите години, през които съм омбудсман, не допуснах името ми да бъде политически оцветено

Очевидно е, че някой много се страхува, атаките и агресията срещу мен издават паника

Очаквам подкрепа от всеки, който смята, че си върша работата добре - и от Слави Трифонов, и от гражданина Иван Петров. Единствената подкрепа, която не приемам, е на партии и личности, които споделят расистки и ксенофобски идеи

По тежките софийски теми - мръсен въздух, “Топлофикация”, презастрояване и др., работя от първия си ден като омбудсман

- Г-жо Манолова, ще се кандидатирате ли за кмет на София?

- На този въпрос към този момент имам един отговор и той по нищо не се различава от този, който ви дадох само преди дни и който “24 часа” коректно отрази. Когато и ако реша да се кандидатирам, ще го направя достатъчно публично и честно спрямо гражданите. Аз имам един основен ангажимент - да ги защитавам, да бъда посредник между тях и властта. Но става все по-трудно, дори невъзможно, защото едната страна - тази на властимащите, напълно отсъства и аз няма как да си свърша работата, защото няма с кого да преговарям. Природата обаче не търпи празно място, вакуумът рано или късно ще бъде запълнен, и то от хора, които ще уважават ценностите на гражданското общество, а няма да се стремят да го смазват.

- От вас ли?

- Вижте, ако реша да се кандидатирам, ще го направя и впрягането на цялата пропагандна машина срещу мен, продуцирането на откровени и доста елементарни, кафяви лъжи, изобщо няма да ме спре. Напротив, само ще ме амбицира.

Очевидно е, че някой много се страхува, атаките и агресията срещу мен издават паника. Сигурно залогът е голям, не знам и не ме интересува. Моето решение ще бъде продиктувано единствено и само от интересите на гражданите и в резултат на техните очаквания, а не под натиск.

- Но защо бавите решението си, след като реално вече сте в кампания - в последните седмици се занимавате основно със софийски теми, подкрепихте протестиращите от всички столични квартали?

- Така ли? Подкрепата на справедливите искания на медицинските специалисти в цялата страна, които бяха грозно излъгани от властта, софийска тема ли е? Подкрепата на медицинската сестра Мая Илиева, вдъхновителка на техните протести, която беше дисциплинарно уволнена, защото има гръбнак да се изправи и да защитава правата на цялото съсловие, софийска тема ли е?

Законопроектът за частния фалит, който наскоро внесох, един дългоочакван и изстрадан закон за българските граждани - от тези, които са изпаднали в дългово робство, във финансово бреме, които нямат шанс за перспектива за себе си и за семействата си, софийска тема ли е?

Внасянето на конституционна жалба срещу промените в закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които на практика се забранява свободното къмпингуване, софийска тема ли е? Машинното гласуване софийска тема ли е?

Преди два дни бях в Първомай, за да подкрепя протеста на дребни собственици на прасета. И това ли е софийска тема, или може би ще се кандидатирам за кмет на Първомай?

Вижте, не е сериозно! Аз работя като омбудсман и само защото някой много се притеснява, няма да загърбя проблемите на София . В столичните квартали съм не от вчера, по тежките теми - мръсен въздух, “Топлофикация”, презастрояване и др., работя от първия си ден като омбудсман. Друг е въпросът, че сега фиксацията е голяма. Но не е мой проблем.

- Но това забавяне на вашето решение позволява на противниците ви да правят спекулации на ваш гръб?

- Кое забавяне? Темпото го налагам аз. Предизборната кампания не е започнала. Освен кандидата на “Спаси София” Борис Бонев не съм чула някой друг да се е заявил. Кое налага аз да го правя?

Не аз се бавя, а някой много бърза. И в тази връзка, не вярвайте на “източници” около мен, които били “наясно с моите планове”. Съвсем не са.

- Желана или не е подкрепата на БСП за вас? И мръсен номер ли ви играят по-скоро другарите, като се заявяват за кандидатурата ви толкова отрано?

- Желана е всяка подкрепа, която идва и всекидневно получавам от гражданите, без значение на тяхната партийна принадлежност или симпатия, на тяхното социално положение. Нито веднъж за четирите години, през които съм омбудсман, не допуснах името ми да бъде политически оцветено. Защото решавам проблеми на гражданите, не на партийни функционери. И занапред ще е така.

- От БСП обаче предупреждават, че без тях няма как да спечелите. Ще отблъсне ли това дясноцентристките избиратели, които се стараете да привлечете?

- Да сме наясно - с предупрежденията към мен по-внимателно, без значение откъде идват.

А иначе - на въпроса ви ще отговоря, когато реша да се кандидатирам. Аз такова решение към момента не съм взела. Но да ви попитам, смятате ли, че в момента София се управлява дясно? И това ли е десницата? Аз не съм убедена, че това е дясно управление.

- Но по принцип столицата е дясна. Колко силен е протестният вот? Тук е съсредоточена администрацията, която в момента се управлява от ГЕРБ - на какво разчитате вие?

- По отношение на протестния вот и изобщо на настроенията - да ви кажа от първо лице, има много натрупани недоволство и гняв, не само в София, а в цялата страна. Недоволство срещу високомерието, бюрокрацията и опитите да бъдат сплашвани и репресирани хората с позиции и гражданско самосъзнание. Затова се уволняват медицински сестри, затова се дават под съд граждани, които протестират срещу определени градски проблеми.

Виждам репресия, а не възможности за диалог. Стесняването на демократичното пространство е все по-осезаемо, за преследване и отмъщение на хора, които се осмеляват да защитават гражданските си права.

А между другото, специално да благодаря на финансовия министър Владислав Горанов, който ми отне служебния автомобил, с който стигах много бързо до срещите си с гражданите по места. Сега е една идея по-бавно, но много продуктивно, защото се возя с автобус, метро, трамвай, тролей, влак и контактите ми с хората са изключително пълноценни.

- Слави Трифонов вече официално обяви влизането си в политиката. Очаквате ли неговата подкрепа?

- Очаквам подкрепата на всеки, който смята, че си върша работата добре - и на Слави Трифонов, и на гражданина Иван Петров. Единствената подкрепа, която не бих приела и публично ще отхвърля, е на партии и личности, които споделят расистки и ксенофобски и антихуманни идеи. Тази подкрепа гласно и публично отхвърлям.

- Не прекали ли Слави Трифонов, кръщавайки проекта си “Няма такава държава”?

- Задайте този въпрос на г-н Трифонов, не на мен. Не мога да отговарям за проектите на други хора, но разбирам смисъла, който влага.

- Докога българите ще се обединяваме “против”, а не “за” дадена кауза?

- Аз винаги съм предлагала обединение “за” и в полза на гражданите и техните права. “Срещу” съм била само тогава, когато те са били нарушавани.

- Намаляха или се увеличиха приятелите ви, откакто се заговори, че ще сте новият голям играч за София?

- Слава богу, те са едни и същи през годините. Проверени и обичани. Познатите се увеличиха. Достатъчно време съм живяла, за да мога да различавам истината от фалша.

- Смятате ли, че като кмет ще бъдете също толкова в полза на хората, както сте сега като обществен защитник? Имате успешни каузи, а начело на столицата ще трябва да се съобразявате с общинския съвет и сложни икономически баланси...

- Добре зная възможностите си, нямам съмнение, че на какъвто и пост да съм, ще бъда полезна на гражданите. В това отношение професията ми на юрист е много благодатна. Спечелила съм много битки, със сигурност ми предстоят още много. И имам огромно желание, смелост и енергия да продължа така.

Само да ви обърна внимание, че като омбудсман прокарах редица закони в интерес на гражданите, без да имам парламентарна група и без да разчитам на комфортна среда. Сигурна съм, че ако се наложи, натрупаната практика като омбудсман, а и желанието ми да се постига консенсус и в името на гражданите ще са водещи при работата ми, както и досега.

- Имате ли резервен план, ако все пак не станете кмет? Заплашен ли е лидерският стол на Корнелия Нинова например?

- Аз съм омбудсман, за какъв резервен план говорите? Дребни сметки не си правя. Имам прекалено много реална работа за вършене.

- В последния ден на парламента внесохте проектозакона за частния фалит, но по него отнесохте критики за начина, по който е написан, при това от име в правото като проф. Огнян Герджиков.

- Уважавам проф. Герджиков, той, както знаете, е в консултативния конституционен съвет на омбудсмана, който създадох при встъпването си в длъжност преди четири години. Нямам претенциите, че съм внесла съвършения проектозакон, не мога да свърша работата на цялата правна комисия в парламента. Нека депутатите да подобрят текстовете, само процесът най-сетне да тръгне. Защото това не е мое очакване, а очакването на обществото.

По отношение на професор Герджиков, той имаше своите съображения и относно промените, които инициирах в преходните и заключителните разпоредби в Кодекса на труда, с които се направиха изменения в Търговския закон за прехвърляне на търговски предприятия. Не се сбъдна нито една от апокалиптичните картини, които тогава рисуваха някои среди. Аз боравя с факти. А те са, че само година и четири месеца след предложените промени, близо 5 000 души си получиха дължимите заплати от некоректни работодатели, след като фондът за гарантиране на вземанията отпусна 10 млн. лева. Преди направените от мен промени на практика фондът, в който имаше 250 млн. лева, не работеше заради тромавото законодателство и под 5 млн. лева бяха изплатени за последните 3-4 години.

- Какви са следващите ви проекти?

- На въпроса ви за бъдещите ми творчески планове ще ви отговоря - имам намерение да издам дългосвиреща плоча.

Визитка

Родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил

Магистър по право и по икономика. Завършила е и история

От 1998 до 2015 г. е адвокат

Депутат от БСП в 40-ото, 41-ото, 42-ото (на което бе и зам.-председател) и началото на 43-ото НС - до избирането за народен защитник

Омбудсман на България от 20 октомври 2015 г.

След като Народното събрание я избра на поста в края на юли същата година, напусна социалистическата партия

Омъжена, има дъщеря и внук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber