Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7597802 Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам www.24chasa.bg
Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана:

Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са

Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите, защото властимащите напълно отсъстват. Няма как да си свърша работата, защото няма с кого да преговарям

Нито веднъж за четирите години, през които съм омбудсман, не допуснах името ми да бъде политически оцветено

Очевидно е, че някой много се страхува, атаките и агресията срещу мен издават паника

Очаквам подкрепа от всеки, който смята, че си върша работата добре - и от Слави Трифонов, и от гражданина Иван Петров. Единствената подкрепа, която не приемам, е на партии и личности, които споделят расистки и ксенофобски идеи

По тежките софийски теми - мръсен въздух, “Топлофикация”, презастрояване и др., работя от първия си ден като омбудсман

- Г-жо Манолова, ще се кандидатирате ли за кмет на София?

- На този въпрос към този момент имам един отговор и той по нищо не се различава от този, който ви дадох само преди дни и който “24 часа” коректно отрази. Когато и ако реша да се кандидатирам, ще го направя достатъчно публично и честно спрямо гражданите. Аз имам един основен ангажимент - да ги защитавам, да бъда посредник между тях и властта. Но става все по-трудно, дори невъзможно, защото едната страна - тази на властимащите, напълно отсъства и аз няма как да си свърша работата, защото няма с кого да преговарям. Природата обаче не търпи празно място, вакуумът рано или късно ще бъде запълнен, и то от хора, които ще уважават ценностите на гражданското общество, а няма да се стремят да го смазват.

- От вас ли?

- Вижте, ако реша да се кандидатирам, ще го направя и впрягането на цялата пропагандна машина срещу мен, продуцирането на откровени и доста елементарни, кафяви лъжи, изобщо няма да ме спре. Напротив, само ще ме амбицира.

Очевидно е, че някой много се страхува, атаките и агресията срещу мен издават паника. Сигурно залогът е голям, не знам и не ме интересува. Моето решение ще бъде продиктувано единствено и само от интересите на гражданите и в резултат на техните очаквания, а не под натиск.

- Но защо бавите решението си, след като реално вече сте в кампания - в последните седмици се занимавате основно със софийски теми, подкрепихте протестиращите от всички столични квартали?

- Така ли? Подкрепата на справедливите искания на медицинските специалисти в цялата страна, които бяха грозно излъгани от властта, софийска тема ли е? Подкрепата на медицинската сестра Мая Илиева, вдъхновителка на техните протести, която беше дисциплинарно уволнена, защото има гръбнак да се изправи и да защитава правата на цялото съсловие, софийска тема ли е?

Законопроектът за частния фалит, който наскоро внесох, един дългоочакван и изстрадан закон за българските граждани - от тези, които са изпаднали в дългово робство, във финансово бреме, които нямат шанс за перспектива за себе си и за семействата си, софийска тема ли е?

Внасянето на конституционна жалба срещу промените в закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които на практика се забранява свободното къмпингуване, софийска тема ли е? Машинното гласуване софийска тема ли е?

Преди два дни бях в Първомай, за да подкрепя протеста на дребни собственици на прасета. И това ли е софийска тема, или може би ще се кандидатирам за кмет на Първомай?

Вижте, не е сериозно! Аз работя като омбудсман и само защото някой много се притеснява, няма да загърбя проблемите на София . В столичните квартали съм не от вчера, по тежките теми - мръсен въздух, “Топлофикация”, презастрояване и др., работя от първия си ден като омбудсман. Друг е въпросът, че сега фиксацията е голяма. Но не е мой проблем.

- Но това забавяне на вашето решение позволява на противниците ви да правят спекулации на ваш гръб?

- Кое забавяне? Темпото го налагам аз. Предизборната кампания не е започнала. Освен кандидата на “Спаси София” Борис Бонев не съм чула някой друг да се е заявил. Кое налага аз да го правя?

Не аз се бавя, а някой много бърза. И в тази връзка, не вярвайте на “източници” около мен, които били “наясно с моите планове”. Съвсем не са.

- Желана или не е подкрепата на БСП за вас? И мръсен номер ли ви играят по-скоро другарите, като се заявяват за кандидатурата ви толкова отрано?

- Желана е всяка подкрепа, която идва и всекидневно получавам от гражданите, без значение на тяхната партийна принадлежност или симпатия, на тяхното социално положение. Нито веднъж за четирите години, през които съм омбудсман, не допуснах името ми да бъде политически оцветено. Защото решавам проблеми на гражданите, не на партийни функционери. И занапред ще е така.

- От БСП обаче предупреждават, че без тях няма как да спечелите. Ще отблъсне ли това дясноцентристките избиратели, които се стараете да привлечете?

- Да сме наясно - с предупрежденията към мен по-внимателно, без значение откъде идват.

А иначе - на въпроса ви ще отговоря, когато реша да се кандидатирам. Аз такова решение към момента не съм взела. Но да ви попитам, смятате ли, че в момента София се управлява дясно? И това ли е десницата? Аз не съм убедена, че това е дясно управление.

- Но по принцип столицата е дясна. Колко силен е протестният вот? Тук е съсредоточена администрацията, която в момента се управлява от ГЕРБ - на какво разчитате вие?

- По отношение на протестния вот и изобщо на настроенията - да ви кажа от първо лице, има много натрупани недоволство и гняв, не само в София, а в цялата страна. Недоволство срещу високомерието, бюрокрацията и опитите да бъдат сплашвани и репресирани хората с позиции и гражданско самосъзнание. Затова се уволняват медицински сестри, затова се дават под съд граждани, които протестират срещу определени градски проблеми.

Виждам репресия, а не възможности за диалог. Стесняването на демократичното пространство е все по-осезаемо, за преследване и отмъщение на хора, които се осмеляват да защитават гражданските си права.

А между другото, специално да благодаря на финансовия министър Владислав Горанов, който ми отне служебния автомобил, с който стигах много бързо до срещите си с гражданите по места. Сега е една идея по-бавно, но много продуктивно, защото се возя с автобус, метро, трамвай, тролей, влак и контактите ми с хората са изключително пълноценни.

- Слави Трифонов вече официално обяви влизането си в политиката. Очаквате ли неговата подкрепа?

- Очаквам подкрепата на всеки, който смята, че си върша работата добре - и на Слави Трифонов, и на гражданина Иван Петров. Единствената подкрепа, която не бих приела и публично ще отхвърля, е на партии и личности, които споделят расистки и ксенофобски и антихуманни идеи. Тази подкрепа гласно и публично отхвърлям.

- Не прекали ли Слави Трифонов, кръщавайки проекта си “Няма такава държава”?

- Задайте този въпрос на г-н Трифонов, не на мен. Не мога да отговарям за проектите на други хора, но разбирам смисъла, който влага.

- Докога българите ще се обединяваме “против”, а не “за” дадена кауза?

- Аз винаги съм предлагала обединение “за” и в полза на гражданите и техните права. “Срещу” съм била само тогава, когато те са били нарушавани.

- Намаляха или се увеличиха приятелите ви, откакто се заговори, че ще сте новият голям играч за София?

- Слава богу, те са едни и същи през годините. Проверени и обичани. Познатите се увеличиха. Достатъчно време съм живяла, за да мога да различавам истината от фалша.

- Смятате ли, че като кмет ще бъдете също толкова в полза на хората, както сте сега като обществен защитник? Имате успешни каузи, а начело на столицата ще трябва да се съобразявате с общинския съвет и сложни икономически баланси...

- Добре зная възможностите си, нямам съмнение, че на какъвто и пост да съм, ще бъда полезна на гражданите. В това отношение професията ми на юрист е много благодатна. Спечелила съм много битки, със сигурност ми предстоят още много. И имам огромно желание, смелост и енергия да продължа така.

Само да ви обърна внимание, че като омбудсман прокарах редица закони в интерес на гражданите, без да имам парламентарна група и без да разчитам на комфортна среда. Сигурна съм, че ако се наложи, натрупаната практика като омбудсман, а и желанието ми да се постига консенсус и в името на гражданите ще са водещи при работата ми, както и досега.

- Имате ли резервен план, ако все пак не станете кмет? Заплашен ли е лидерският стол на Корнелия Нинова например?

- Аз съм омбудсман, за какъв резервен план говорите? Дребни сметки не си правя. Имам прекалено много реална работа за вършене.

- В последния ден на парламента внесохте проектозакона за частния фалит, но по него отнесохте критики за начина, по който е написан, при това от име в правото като проф. Огнян Герджиков.

- Уважавам проф. Герджиков, той, както знаете, е в консултативния конституционен съвет на омбудсмана, който създадох при встъпването си в длъжност преди четири години. Нямам претенциите, че съм внесла съвършения проектозакон, не мога да свърша работата на цялата правна комисия в парламента. Нека депутатите да подобрят текстовете, само процесът най-сетне да тръгне. Защото това не е мое очакване, а очакването на обществото.

По отношение на професор Герджиков, той имаше своите съображения и относно промените, които инициирах в преходните и заключителните разпоредби в Кодекса на труда, с които се направиха изменения в Търговския закон за прехвърляне на търговски предприятия. Не се сбъдна нито една от апокалиптичните картини, които тогава рисуваха някои среди. Аз боравя с факти. А те са, че само година и четири месеца след предложените промени, близо 5 000 души си получиха дължимите заплати от некоректни работодатели, след като фондът за гарантиране на вземанията отпусна 10 млн. лева. Преди направените от мен промени на практика фондът, в който имаше 250 млн. лева, не работеше заради тромавото законодателство и под 5 млн. лева бяха изплатени за последните 3-4 години.

- Какви са следващите ви проекти?

- На въпроса ви за бъдещите ми творчески планове ще ви отговоря - имам намерение да издам дългосвиреща плоча.

Визитка

Родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил

Магистър по право и по икономика. Завършила е и история

От 1998 до 2015 г. е адвокат

Депутат от БСП в 40-ото, 41-ото, 42-ото (на което бе и зам.-председател) и началото на 43-ото НС - до избирането за народен защитник

Омбудсман на България от 20 октомври 2015 г.

След като Народното събрание я избра на поста в края на юли същата година, напусна социалистическата партия

Омъжена, има дъщеря и внук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

У нас има тихо мнозинство, което подкрепя прокуратурата за проверките на богатите Скандалите в България отдавна нямат сериозен ефект върху обществото Защо сме държавата на скараните институции ли? Напреженията са по-скоро личностни. Създават недоверие в обществото Не трябва да очакваме някаква генерална промяна на следващите избори за

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Български фирми изместват турски и италиански стоки на пазари навън

В облеклата сме минали към по-висок клас марки, в мебелите - към договори с вериги хотели, казва още икономистът Неслучайно започнахме бързо производство на дезинфектанти България произвежда все повече стоки, които достигат до крайния клиент в Европа Предимството да имаш големи заводи ще изчезне, а при тази промяна има шанс за България в почти

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване на страната към НАТО и ЕС. Председател на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутат (1990-1991; 2001-2009), съавтор на първата демократична Конституция на Република България.

Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Премиерът е имал понякога опоненти, но никога опозиция, казва президентът на Атлантическия клуб в България - Г-н Паси, преди 30 г., през лятото на 1990-а, предложихте във Великото народно събрание България да излезе от Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. С коя една дума ще обобщите смисъла на изминалите 30 години

Ива Руйчева

Ива Руйчева: Кризата от COVID-19 не е като Черната смърт, не е като Голямата депресия, това е Голямата адаптация

Ива Руйчева е лицензиран психотерапевт. Образованието си получава в университета “Оксфорд” и в престижния Институт по психиатрия към “Кингс колидж” в Лондон, класиран втори в света в областта психиатрия, психология и невронаука след “Харвард” в САЩ. Тя е акредитиран и пълноправен член на Великобританската камара на психотерапията

Зорница с родителите си Мирела Иванова и Владимир Зарев

Поетеса и писател - възможно ли е да са влюбени от 25 години?

Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“

Маноил Манев - депутат от ГЕРБ

Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

Който и да е направил компроматите срещу премиера, службата най-малкото е знаела ОЩЕ АКЦЕНТИ: Нужни са 4-5 четения, за да се вникне в мотивите на президентското вето Ще излезем още по-силни след компроматните войни, ГЕРБ няма алтернатива Ще пратя двете си книги по охрана с препоръчана поща до президентството С депутата от ГЕРБ Маноил Манев

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено

Калоян Паргов: БСП е като детето от притчата за цар Соломон, а аз не искам то да бъде разсечено

Още акценти от интервюто с председателя на БСП в София: Човек не може да тича по две писти едновременно, моята е БСП - София През последните 4 г. постигнахме много на софийския терен - и като резултати, и като присъствие След последните избори политическата обстановка в столицата е нова - тоталната доминация на ГЕРБ от последните 10 г

Борислав Велков

Борислав Велков: НДК с лятна "Киномания" и коледна програма на открито

Публиката се превръща в специален фокус - нейната сигурност и безопасност вече са основен компонент от приятното преживяване, казва председателят на Съвета на директорите на НДК Това, което постигнахме за 3 години, COVID-19 ни отне за 3 месеца В навечерието на 40-годишнината на НДК се налага да преведем двореца през едно

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ

Емил Радев: Държавата губи, защото кара вечните длъжници да влизат в сивия сектор

10-годишната давност ще спести разходи по съдебни такси и скъпи адвокати Краят на дълговете ще идва само с една декларация Общ проект за промени в Закона за задълженията и договорите, според който, ако 10 г. човек не е плащал задълженията си, се прекратяват изпълнителните дела и преследването от колектори

Искрен Веселинов: И с новия закон дългът остава в досието на кредитополучателите

Искрен Веселинов: И с новия закон дългът остава в досието на кредитополучателите

Не може насипна социална помощ, трябва лимит от една минимална заплата, казва съпредседателят на “Обединени патриоти” - Г-н Веселинов, по искане на ВМРО парламентът даде 6 месеца на министър Деница Сачева да събере социалното законодателство в кодекс. Защо поискахте това? Какъв е проблемът в сегашното? - Поредица от проблеми са

Камен Костадинов

Камен Костадинов: Лобизмът е обратното на "нещо тъмно", в него има строги правила

Отношенията бизнес - политика трябва да са максимално регламентирани. И да се научим като общество, че всеки може и трябва да заявява интереса си, но прозрачно - това е новата прагматична политика, казва членът на Централното оперативно бюро на ДПС Още акценти:  Най-важно е да си запазим здравето, може би мачовете трябва да се играят без публика

Братя Аргирови

Братя Аргирови: Не искаме да се мерим с идолите на тийнейджърите, нашата публика е на над 35

Сравняваха ни с “Бийтълс”, възраждаме култовите си парчета, но с ново модерно звучене Легендарните певци Благовест и Светослав Аргирови стават известни като дуета Братя Аргирови през 1982 г., когато записват първата си песен за Българското национално радио - “Ненужен”. Тогава са едва на 23 години, а песните им бързо се превръщат в шлагери

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber