Кашмир: Залогът с висок риск на Моди

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7596685 Кашмир: Залогът с висок риск на Моди Кашмир: Залогът с висок риск на Моди www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Прокараната от индийския премиер Нарендра Моди отмяна на автономния статут на индийски Кашмир е залог с висок риск, който може да даде нов импулс на бунтовническото движение в района и да засили напрежението с Пакистан, прогнозират експертите.

Отмяната в понеделник на специалния конституционен статут на Джаму и Кашмир (щат в Северна Индия с мюсюлманско мнозинство) е най-сензационният пример за прилагане на програмата на индийските националисти от премиера след триумфалното му преизбиране през май.

Делхи уверява, че мярката ще донесе мир и благоденствие на размирния регион, към който има претенции Пакистан и който от 1989 г. е обхванат от сепаратистко бунтовническо движение срещу Индия, довело до смъртта на повече от 70 000 души.

Разполагането на голям брой войници и пълното спиране на електричеството, наложено тази седмица на Кашмир, са нещо невиждано досега в този регион, който иначе е свикнал с военни операции и със спирания на електричеството, и издават поетия от Индия риск.

Бившият шеф на индийските разузнавателни служби и съветник на правителството по въпроса с Кашмир А.С.Дулат смята, че предотвратяването на насилието ще бъде жизненоважно, за да може премиерът да се похвали с победа.

"Опасявам се обаче, че ще има последици и ескалация на насилието", казва той пред Франс прес.

Д.С.Хода, пенсиониран корпусен генерал от армията, командвал индийските сили в Кашмир, също изразява безпокойството си във връзка с "гнева, изолацията и смущенията на обществения мир".

Индия разположи от началото на месеца десетки хиляди паравоенни подкрепления в Кашмир, който е един от най-милитаризираните региони в света и в който и допреди това вече имаше близо половин милион членове на индийските сили за сигурност.

Въоръженото бунтовническо движение срещу Делхи, което достигна апогея си през 90-те години преди да навлезе в период на упадък, отново се засили след 2016 г. Кашмирците се безпокоят, че поставянето в затворнически условия на населението на Кашмир, голяма част от което е враждебно настроено към Индия, ще доведе до засилване на чувството на злоба към Делхи.

"Хората няма да оставят случващото се без отговор", уверява Илтиджа Джавед, дъщеря на бившата ръководителка на изпълнителната власт в щата Джаму и Кашмир Мехбуба Муфти, която бе арестувана през последните дни от индийските власти.

"Физически не е възможно да държиш хората като пленници през целия им живот", казва тя пред Франс прес в град Сринагар.

Макар индийските националисти да си мислят, че поправят една историческа грешка, като унифицират законодателството на Кашмир с това на останалата част от Индия, мнозина експерти поставят под въпрос използвания за тази цел метод.

Решението бе подготвено при спазването на строга тайна и бе прието под формата на президентски указ. Парламентарният дебат по въпроса в Делхи премина експедитивно в рамките на няколко часа, докато местното население беше откъснато от света.

"Методът на изпълнение, макар да бе невероятно ефикасен, за пореден път постави в центъра на играта измамата, дезинформацията и политиката на комунитаризма", казва експертът по борбата с тероризма в Южна Азия Аджадж Сахни.

Другият голям въпрос е курсът, който ще възприеме Пакистан. След като определи отмяната на специалния статут на Джаму и Кашмир като "незаконна" и обеща да отнесе случая пред международните инстанции, Пакистан обяви, че ще експулсира индийския посланик в Исламабад и че ще преустанови двустранната търговия с Индия.

Според базирания в Ню Йорк експерт по геополитика Анкит Панда Кашмир е в "центъра" на интересите на пакистанската армия, която доминира политиката на Пакистан в сферата на външните работи и сигурността.

Делхи отдавна обвинява съседа си, че тайно подкрепя въоръжените групировки в Кашмир - твърдения, които Пакистан отрича.

"Можем да видим как Пакистан засилва опитите си за покачване на напрежението и как все по-често прибягва до недържавни групировки, за да атакува индийските паравоенни формирования в Кашмир. Ако пакистанската армия реши да реагира по този начин, ситуацията ще започне да става много опасна", смята Панда.

Двете ядрени сили на Южна Азия вече са водили две войни помежду си заради Кашмир (през 1947-49 и през 1965 г.). През февруари отношенията им бяха белязани от ново покачване на напрежението след самоубийствен атентат срещу конвой с индийски полицаи, при който загинаха близо 40 души.

Според Садананд Думе, анализатор от Американския предприемачески институт във Вашингтон, още е прекалено рано да се каже дали маньовърът на Нарендра Моди ще бъде възприет като "мъдро решение или историческа грешка".

"Две неща обаче са ясни: Индия пренебрегна чувствата на кашмирците и взе рисковано решение, което може да доведе до почти невъобразими последици", изтъква експертът.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber