Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7594200 Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори www.24chasa.bg

Предвиждаме законови промени, които ще спестят на хората пари за посреднически услуги, казва външният министър

- Г-жо министър, наскоро българската дипломация празнува своята 140-ата годишнина. С какво смятате, че вашият мандат като министър на външните работи ще бъде запомнен в историята?

- Едва ли някой човек би посмял да си постави оценка от историческа гледна точка. Историята на Министерството на външните работи е несъизмерима само с дейността на един министър. За 140 години от създаването си българската дипломатическа служба е била ръководена от 68 души и за такава система, консервативна в добрия смисъл на думата, успехите се основават на приемственост и последователност.

Дипломатическата служба обаче трябва да мисли стратегически и поне едно десетилетие напред. Мога да споделя няколко неща, които направихме, и вярвам, че ще променят живота на всички нас. Едно от тях е европейската интеграция на Западните Балкани. Зад политическите ни инициативи, които са дългосрочен приоритет на българската дипломация, се крият няколко идеи, България не може да бъде стабилна, богата и просперираща държава, ако нейните съседи не са. Не може бизнесът ни да се развива пълноценно, ако не работи със своите партньори от региона – България е пазар от 7 млн. души, но заедно с населението на Западните Балкани ставаме над 20 млн. - много по-конкурентни и силни. Затова работим заедно за трансграничните коридори, жп линии, пътища, енергийни проекти. Не може хората от региона да не се познават – но затова трябва да пътуват, да посещават съседните държави.

- По-добри ли са днес отношенията ни с македонците?

- Наскоро приключи поредното успешно посещение на премиера Борисов в Република Северна Македония, където с премиера Заев той се поклони на гроба на Гоце Делчев. И след това зедно откриха паметник на българския офицер герой Константин Каварналиев. Само преди две години в нашата съседка всеки ден брояхме стотици негативни статии срещу страната ни, повече от 12 години договорът ни за приятелство, сътрудничество и добросъседство буксуваше, политическите контакти бяха редки и предпазливи. Днес нашите съседи вече осъзнаха, че с антибългарска политика избори не се печелят, че нашата страна е най-големият им поддръжник за ЕС и НАТО.

Приятелство е новото мото на нашия регион. С колегата ми Никола Димитров не се отказахме, докато не приключихме преговорите по договора за приятелство, който бе подписан от двамата премиери. Направихме го двамата с екипите си, без посредници. Така показахме, че на Балканите може да решаваме сами проблемите си. Това даде смелост на премиерите Заев и Ципрас да сложат финал на дългогодишния спор за името, което отключи влизането на Република Северна Македония в НАТО. Само аз и екипът ми знаят какво ни костваше на 26 юни миналата година Съветът “Общи въпроси” под мое председателство да даде

зелена светлина за започване

на преговори на Република Северна

Македония за членство в ЕС, което

се надявам да стане този октомври.

Всичко това стана възможно, защото показваме всеки ден на нашите партньори от т.нар. стари държави членки, че миналото не ни разделя, а обединява, че положителната енергия и диалогът са по-силни от силите, които искат да дестабилизират региона. Доказателство за това е успешното българско председателство на Съвета на ЕС - за първи път от 15 години през май 2017 г. в София се състоя Среща на върха на лидерите от ЕС и Западните Балкани. Приехме Декларацията от София с редица практични мерки за Западните Балкани. Всички държави от ЕС вече са уверени, че шестте държави са част от европейското семейство и тяхното естествено място е в нашия демократичен съюз.

Всеки ден продължаваме в тази посока – особено съм горда, че само две години след поканата към премиера Борисов да станем наблюдатели на Берлинския процес догодина ще председателстваме тази инициатива заедно с Република Северна Македония. Изграждаме общ екип, дипломатите ни ще работят заедно, а София ще домакинства поредната среща на върха през май догодина, посветена на региона. Увлякохме със себе си много приятели – всички държави, които председателстват Съвета на ЕС след нас, продължават нашите инициативи и проекти за Западните Балкани.

- На последната посланическа конференция говорихте как нашите дипломати трябва да работят приоритетно за развитие на отношенията ни със страните от Африка и Азия.

- Така е. И това е свързано с приемствеността в дипломацията, която в един период като че ли сме изгубили. Десетилетия наред ние сме били основен търговски и икономически партньор на десетки страни от Африка и Азия.

Близо 12 000 младежи

от Африка са завършили

български университети и

днес те са елитът на континента.

Строили сме язовири, наши лекари, учители и инженери с години са работили в много държави. А днес какво е дипломатическото ни присъствие в Африка? Само три посолства на юг от Сахара с минимален брой служители – това е абсурд. Същевременно това е континентът с най-младо население, който оказва голям миграционен натиск върху ЕС, а има неизчерпаеми природни ресурси и невероятни възможности за инвестиции. Китай отдавна е навлязъл там, а ние не бива да оставаме безучастни. Имали сме цели 15 посолства в този регион, които са закрити механично заради съкращаване на средства. Но в дипломацията трябва да се мисли не само от днес за утре, а за години напред.

- Какво планирате за Африка?

- Като министър днес се опитвам да разширявам контактите там – благодарение също на новото поколение политици в Африка, които са отворени за нови възможности и връзки. Колегата ми от Република Южна Африка Линди Сисулу, чийто съпруг е завършил в България, ми сподели, че голяма част от дипломатите там са се дипломирали в страната ни, и благодарение на това успяваме да разрешаваме бързо редица проблеми като хуманитарния случай с българското момиченце, чиито родители бяха зверски разстреляни в Кейптаун. С министъра на икономиката в Ангола си говорих на български език. Работим заедно с колегите от Намибия Нетумбо Нанди-Ндаитва, от Кения Моника Джума, от Того Роберт Дюсе да свържем българския бизнес с местни партньори, защото той вече има самочувствието и възможностите да стъпи в Африка. Надявам се да открием поне търговски представителства в още няколко държави, а тази есен

с колегата Емил Караниколов

и голяма бизнесделегация

планираме обиколка в региона.

Убедена съм, че Европейският съюз трябва да бъде по-активен на този континент. В момента ЕС е най-големият донор на помощ за развитие в Африка, но има други държави, извън съюза, които вече доста отдавна са там.

Като председател на Съвета на ЕС ръководих делегацията на ЕС на срещата в рамките на политическия диалог между ЕС и Южноафриканската общност за развитие (САДК) в Претория, както и Съвместния министерски съвет на Европейския съюз и страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в Ломе. Под българското председателство бе одобрен преговорният мандат на ЕС за ново 20-годишно споразумение със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн и т.нар. Пост-Котону.

- А с Азия?

- Държим много на стратегическото ни партньорство с Китай. Знаете, че през 2018 г. България за първи път бе домакин на срещата на правителствените ръководители на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1. Приет бе документът “Насоките от София” и бе договорено учредяване в България на Глобален център за партньорство за обмяна на опит и консултиране на бизнеса. В рамките на 16+1 към Министерството на земеделието функционира регионален център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство. Подготвя се и посещение в Индия.

- Като че ли доста време от работния ви ден обаче отива за решаване на консулски въпроси. Какво смятате да подобрите в обслужването на гражданите?

- Когато е основано през 1879 г. като едно от първите 6 български министерства, МВнР започва работа едва с 12 служители и три задгранични мисии – канцеларии в Белград, Букурещ и тогавашния Цариград. Днес имаме 104 задгранични представителства, но щатът на министерството не е увеличаван от повече от 30 години и е 1378 души. За тези ваши читатели, които сега възкликнат, че това са много хора, само ще посоча, че

през 1980 г. в целия свят

сме обслужвали 75 000 българи

в чужбина, а в момента само

в Лондон броят на сънародниците ни

е сравним с броя на населението

на Пловдив

например. На моменти е много трудно да гарантираме бързо и ефективно предоставяне на услуги с този състав, но възможностите на страната ни са такива и сме длъжни да пестим средствата на данъкоплатците.

Затова предприехме други мерки за облекчаване на обслужването на хората. Когато стъпих в министерството и установих, че услугите в София се заплащат само с държавни таксови марки, помислих, че служителите ми се шегуват. Незабавно

премахнах този анахронизъм

и въведох ПОС терминали

за плащане с банкови карти

в офиса в София

и в по-голяма част от посолствата. С цел подобряване на обслужването и намаляване на административната тежест на гражданите удостоверяването на част от документите с апостил вече се извършва от областните администрации вместо от МВнР.

Заверка на подписа на преводач се прави вече не единствено в нашия офис за обслужване на граждани в София, а при всеки нотариус. Предвиждаме и законови промени, за да регламентираме дейността на преводачите, които превеждат документи, издадени от чужбина и предназначени за използване в България. Това спестява грижи по пътуването до София на хиляди българи от цялата страна или заплащането на скъпи посреднически услуги.

Освен това българските граждани в чужбина вече имат възможност да подават заявления за подмяна на документите си чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Наред с опцията за използване на квалифициран електронен подпис заявителят може да подаде заявление в електронен формат и да не използва такъв подпис, като към заявлението прикачи копие на валидния документ, чиято подмяна желае. Намалихме двойно сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление – 45 дни за обикновена услуга и 30 дни за бърза услуга.

Отскоро имаме и облекчение за студентите от български произход, които живеят в държави извън ЕС – те вече няма да се нуждаят от дългосрочна виза, за да учат у нас. Разкрихме и нови посолства – в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и консулство в населения с етнически българи молдовски град Тараклия.

- Предстои ли да открием още мисии?

- В момента работим за откриване на нови консулства в две европейски държави. Приготовленията за откриването на консулството в Барселона са на финален етап, като са отчетени в пълен обем изискванията на Шенген по отношение на инфраструктурата, оборудването и организацията на работа на консулските служби. Очаква се в най-скоро време то да заработи с граждани. Предприехме откриването на консулството в Барселона в желанието си да подпомогнем голямата българска общност в този регион на Испания. В Каталуня по официални данни живеят 11 239 българи, но по неофициални те са два, че и три пъти повече. Областта се радва и на множество туристически посещения от България - 30 100 български туристи са били там миналата година.

Министерският съвет взе решение и за

откриване на консулство

в Единбург, Великобритания,

при хипотезата за Брекзит

без споразумение.

Тъй като все още не знаем как ще се осъществи излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, този въпрос засега е открит.

- През последните години имаме много активни отношения със страните от Залива, но този район в момента е зона на нарастващо напрежение - от една страна кризата с Катар, от друга - кризата с Иран - каква ще е политиката ни по отношение на тези конфликтни точки, които могат да прераснат в по-голям сблъсък?

- Водещи принципи в политиката ни по отношение на държавите от Залива са балансираност, равнопоставеност и взаимно уважение. Държим на приятелските си връзки с всички страни от региона и се стремим да развиваме с тях ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество в широк кръг от области.

Вече имаме посолства

в Саудитска Арабия и в

Обединените арабски емирства.

За първи път български премиер посети Саудитска Арабия, а страната ни беше посетена от всички външни министри от страните от Залива, с изключение на колегата от Катар, с когото подготвяме такава визита. Работим тези политически контакти да се материализират в инвестиции и в икономически резултати, за да бъдат по-видими за българските граждани.

Важно е усилията за запазване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (СВПД) да продължат. Той е от съществено значение за сигурността и на Европа. Евентуалният провал на това споразумение няма да спомогне за регулиране на кризисния потенциал в района на Близкия и Средния изток. ЕС, в това число България, ще продължава да бъде страна по него, докато Иран го изпълнява. Надяваме се Техеран да се върне към спазване на всички клаузи в пълен обем.

- Посланическите рокади оголиха важни места в министерството, кои ще са новите назначения и новите ви заместници?

- Поредните посланически назначения са на бюрото на президента, но все още нямам отговор. Що се отнася до моя екип, имам идеи, които ще обсъдя с министър-председателя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber