Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7594200 Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори www.24chasa.bg
Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори

Предвиждаме законови промени, които ще спестят на хората пари за посреднически услуги, казва външният министър

- Г-жо министър, наскоро българската дипломация празнува своята 140-ата годишнина. С какво смятате, че вашият мандат като министър на външните работи ще бъде запомнен в историята?

- Едва ли някой човек би посмял да си постави оценка от историческа гледна точка. Историята на Министерството на външните работи е несъизмерима само с дейността на един министър. За 140 години от създаването си българската дипломатическа служба е била ръководена от 68 души и за такава система, консервативна в добрия смисъл на думата, успехите се основават на приемственост и последователност.

Дипломатическата служба обаче трябва да мисли стратегически и поне едно десетилетие напред. Мога да споделя няколко неща, които направихме, и вярвам, че ще променят живота на всички нас. Едно от тях е европейската интеграция на Западните Балкани. Зад политическите ни инициативи, които са дългосрочен приоритет на българската дипломация, се крият няколко идеи, България не може да бъде стабилна, богата и просперираща държава, ако нейните съседи не са. Не може бизнесът ни да се развива пълноценно, ако не работи със своите партньори от региона – България е пазар от 7 млн. души, но заедно с населението на Западните Балкани ставаме над 20 млн. - много по-конкурентни и силни. Затова работим заедно за трансграничните коридори, жп линии, пътища, енергийни проекти. Не може хората от региона да не се познават – но затова трябва да пътуват, да посещават съседните държави.

- По-добри ли са днес отношенията ни с македонците?

- Наскоро приключи поредното успешно посещение на премиера Борисов в Република Северна Македония, където с премиера Заев той се поклони на гроба на Гоце Делчев. И след това зедно откриха паметник на българския офицер герой Константин Каварналиев. Само преди две години в нашата съседка всеки ден брояхме стотици негативни статии срещу страната ни, повече от 12 години договорът ни за приятелство, сътрудничество и добросъседство буксуваше, политическите контакти бяха редки и предпазливи. Днес нашите съседи вече осъзнаха, че с антибългарска политика избори не се печелят, че нашата страна е най-големият им поддръжник за ЕС и НАТО.

Приятелство е новото мото на нашия регион. С колегата ми Никола Димитров не се отказахме, докато не приключихме преговорите по договора за приятелство, който бе подписан от двамата премиери. Направихме го двамата с екипите си, без посредници. Така показахме, че на Балканите може да решаваме сами проблемите си. Това даде смелост на премиерите Заев и Ципрас да сложат финал на дългогодишния спор за името, което отключи влизането на Република Северна Македония в НАТО. Само аз и екипът ми знаят какво ни костваше на 26 юни миналата година Съветът “Общи въпроси” под мое председателство да даде

зелена светлина за започване

на преговори на Република Северна

Македония за членство в ЕС, което

се надявам да стане този октомври.

Всичко това стана възможно, защото показваме всеки ден на нашите партньори от т.нар. стари държави членки, че миналото не ни разделя, а обединява, че положителната енергия и диалогът са по-силни от силите, които искат да дестабилизират региона. Доказателство за това е успешното българско председателство на Съвета на ЕС - за първи път от 15 години през май 2017 г. в София се състоя Среща на върха на лидерите от ЕС и Западните Балкани. Приехме Декларацията от София с редица практични мерки за Западните Балкани. Всички държави от ЕС вече са уверени, че шестте държави са част от европейското семейство и тяхното естествено място е в нашия демократичен съюз.

Всеки ден продължаваме в тази посока – особено съм горда, че само две години след поканата към премиера Борисов да станем наблюдатели на Берлинския процес догодина ще председателстваме тази инициатива заедно с Република Северна Македония. Изграждаме общ екип, дипломатите ни ще работят заедно, а София ще домакинства поредната среща на върха през май догодина, посветена на региона. Увлякохме със себе си много приятели – всички държави, които председателстват Съвета на ЕС след нас, продължават нашите инициативи и проекти за Западните Балкани.

- На последната посланическа конференция говорихте как нашите дипломати трябва да работят приоритетно за развитие на отношенията ни със страните от Африка и Азия.

- Така е. И това е свързано с приемствеността в дипломацията, която в един период като че ли сме изгубили. Десетилетия наред ние сме били основен търговски и икономически партньор на десетки страни от Африка и Азия.

Близо 12 000 младежи

от Африка са завършили

български университети и

днес те са елитът на континента.

Строили сме язовири, наши лекари, учители и инженери с години са работили в много държави. А днес какво е дипломатическото ни присъствие в Африка? Само три посолства на юг от Сахара с минимален брой служители – това е абсурд. Същевременно това е континентът с най-младо население, който оказва голям миграционен натиск върху ЕС, а има неизчерпаеми природни ресурси и невероятни възможности за инвестиции. Китай отдавна е навлязъл там, а ние не бива да оставаме безучастни. Имали сме цели 15 посолства в този регион, които са закрити механично заради съкращаване на средства. Но в дипломацията трябва да се мисли не само от днес за утре, а за години напред.

- Какво планирате за Африка?

- Като министър днес се опитвам да разширявам контактите там – благодарение също на новото поколение политици в Африка, които са отворени за нови възможности и връзки. Колегата ми от Република Южна Африка Линди Сисулу, чийто съпруг е завършил в България, ми сподели, че голяма част от дипломатите там са се дипломирали в страната ни, и благодарение на това успяваме да разрешаваме бързо редица проблеми като хуманитарния случай с българското момиченце, чиито родители бяха зверски разстреляни в Кейптаун. С министъра на икономиката в Ангола си говорих на български език. Работим заедно с колегите от Намибия Нетумбо Нанди-Ндаитва, от Кения Моника Джума, от Того Роберт Дюсе да свържем българския бизнес с местни партньори, защото той вече има самочувствието и възможностите да стъпи в Африка. Надявам се да открием поне търговски представителства в още няколко държави, а тази есен

с колегата Емил Караниколов

и голяма бизнесделегация

планираме обиколка в региона.

Убедена съм, че Европейският съюз трябва да бъде по-активен на този континент. В момента ЕС е най-големият донор на помощ за развитие в Африка, но има други държави, извън съюза, които вече доста отдавна са там.

Като председател на Съвета на ЕС ръководих делегацията на ЕС на срещата в рамките на политическия диалог между ЕС и Южноафриканската общност за развитие (САДК) в Претория, както и Съвместния министерски съвет на Европейския съюз и страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в Ломе. Под българското председателство бе одобрен преговорният мандат на ЕС за ново 20-годишно споразумение със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн и т.нар. Пост-Котону.

- А с Азия?

- Държим много на стратегическото ни партньорство с Китай. Знаете, че през 2018 г. България за първи път бе домакин на срещата на правителствените ръководители на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1. Приет бе документът “Насоките от София” и бе договорено учредяване в България на Глобален център за партньорство за обмяна на опит и консултиране на бизнеса. В рамките на 16+1 към Министерството на земеделието функционира регионален център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство. Подготвя се и посещение в Индия.

- Като че ли доста време от работния ви ден обаче отива за решаване на консулски въпроси. Какво смятате да подобрите в обслужването на гражданите?

- Когато е основано през 1879 г. като едно от първите 6 български министерства, МВнР започва работа едва с 12 служители и три задгранични мисии – канцеларии в Белград, Букурещ и тогавашния Цариград. Днес имаме 104 задгранични представителства, но щатът на министерството не е увеличаван от повече от 30 години и е 1378 души. За тези ваши читатели, които сега възкликнат, че това са много хора, само ще посоча, че

през 1980 г. в целия свят

сме обслужвали 75 000 българи

в чужбина, а в момента само

в Лондон броят на сънародниците ни

е сравним с броя на населението

на Пловдив

например. На моменти е много трудно да гарантираме бързо и ефективно предоставяне на услуги с този състав, но възможностите на страната ни са такива и сме длъжни да пестим средствата на данъкоплатците.

Затова предприехме други мерки за облекчаване на обслужването на хората. Когато стъпих в министерството и установих, че услугите в София се заплащат само с държавни таксови марки, помислих, че служителите ми се шегуват. Незабавно

премахнах този анахронизъм

и въведох ПОС терминали

за плащане с банкови карти

в офиса в София

и в по-голяма част от посолствата. С цел подобряване на обслужването и намаляване на административната тежест на гражданите удостоверяването на част от документите с апостил вече се извършва от областните администрации вместо от МВнР.

Заверка на подписа на преводач се прави вече не единствено в нашия офис за обслужване на граждани в София, а при всеки нотариус. Предвиждаме и законови промени, за да регламентираме дейността на преводачите, които превеждат документи, издадени от чужбина и предназначени за използване в България. Това спестява грижи по пътуването до София на хиляди българи от цялата страна или заплащането на скъпи посреднически услуги.

Освен това българските граждани в чужбина вече имат възможност да подават заявления за подмяна на документите си чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Наред с опцията за използване на квалифициран електронен подпис заявителят може да подаде заявление в електронен формат и да не използва такъв подпис, като към заявлението прикачи копие на валидния документ, чиято подмяна желае. Намалихме двойно сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление – 45 дни за обикновена услуга и 30 дни за бърза услуга.

Отскоро имаме и облекчение за студентите от български произход, които живеят в държави извън ЕС – те вече няма да се нуждаят от дългосрочна виза, за да учат у нас. Разкрихме и нови посолства – в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и консулство в населения с етнически българи молдовски град Тараклия.

- Предстои ли да открием още мисии?

- В момента работим за откриване на нови консулства в две европейски държави. Приготовленията за откриването на консулството в Барселона са на финален етап, като са отчетени в пълен обем изискванията на Шенген по отношение на инфраструктурата, оборудването и организацията на работа на консулските служби. Очаква се в най-скоро време то да заработи с граждани. Предприехме откриването на консулството в Барселона в желанието си да подпомогнем голямата българска общност в този регион на Испания. В Каталуня по официални данни живеят 11 239 българи, но по неофициални те са два, че и три пъти повече. Областта се радва и на множество туристически посещения от България - 30 100 български туристи са били там миналата година.

Министерският съвет взе решение и за

откриване на консулство

в Единбург, Великобритания,

при хипотезата за Брекзит

без споразумение.

Тъй като все още не знаем как ще се осъществи излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, този въпрос засега е открит.

- През последните години имаме много активни отношения със страните от Залива, но този район в момента е зона на нарастващо напрежение - от една страна кризата с Катар, от друга - кризата с Иран - каква ще е политиката ни по отношение на тези конфликтни точки, които могат да прераснат в по-голям сблъсък?

- Водещи принципи в политиката ни по отношение на държавите от Залива са балансираност, равнопоставеност и взаимно уважение. Държим на приятелските си връзки с всички страни от региона и се стремим да развиваме с тях ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество в широк кръг от области.

Вече имаме посолства

в Саудитска Арабия и в

Обединените арабски емирства.

За първи път български премиер посети Саудитска Арабия, а страната ни беше посетена от всички външни министри от страните от Залива, с изключение на колегата от Катар, с когото подготвяме такава визита. Работим тези политически контакти да се материализират в инвестиции и в икономически резултати, за да бъдат по-видими за българските граждани.

Важно е усилията за запазване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (СВПД) да продължат. Той е от съществено значение за сигурността и на Европа. Евентуалният провал на това споразумение няма да спомогне за регулиране на кризисния потенциал в района на Близкия и Средния изток. ЕС, в това число България, ще продължава да бъде страна по него, докато Иран го изпълнява. Надяваме се Техеран да се върне към спазване на всички клаузи в пълен обем.

- Посланическите рокади оголиха важни места в министерството, кои ще са новите назначения и новите ви заместници?

- Поредните посланически назначения са на бюрото на президента, но все още нямам отговор. Що се отнася до моя екип, имам идеи, които ще обсъдя с министър-председателя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: И езикът ни преболедува, “хвана” нови думи: карантинираме, температурираме, вкъществувам

Имаше изумителни въпроси към щаба. Не трябваше обаче да се говори толкова за ковчези и трупове, казва езиковедът - Доц. Миланов, какво роди в езиково отношение ситуацията с извънредното положение у нас? - Езикът е от онези безценни дадености на човека и на обществото, които изцяло съпътстват неговото развитие: социално, икономическо, културно

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Общината затегна инвестиционната си програма, разчита на външно финансиране, казва кметицата на Казанлък - Г-жо Стоянова, живеем в необичайно време. Какви са уроците, които трябваше да научим в пандемията от коронавирус? - Истината е, че първият урок не е добър. Дори пандемията не може да ни обедини. - Неочакван извод, защо го правите

Д-р Иван Китов

Д-р Иван Китов: Останах лекар в България, но тук е много по-трудно - работил съм и на 4 места

Не исках да се шуми, че съм спасил жената - това не е геройство, всеки би го направил, казва акушер-гинекологът, който извади от клинична смърт паднала жена в двора на болницата Убеден съм - никой не става доктор заради пари - Д-р Китов, преди броени дни спасихте живота на жена, изпаднала в клинична смърт в двора на болницата

Проф. Момяна Гунева:  Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Проф. Момяна Гунева: Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Още акценти от интервюто на професора по наказателно право и член на Експертния съвет към главния прокурор: Нашият Наказателен кодекс изобилства от примери за законодателство, продиктувано от конюнктурни съображения От толкова много промени в последните 30 г. целият НК е загубил и структурата си, и основната си идея За съжаление, опитът ни сочи

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Югозападният въгледобивен регион иска да бъде флагман на промените в енергетиката, казва съснователката на платформата Brоwn to green Кристина Лазарова е от новото поколение мениджъри в българската енергетика, отскоро е председател на борда на директорите на ТЕЦ „Бобов Дол” и е съосновател на свободната дигитална платформа за преход към

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим” У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс” Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Флориан Скала

Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход

Твърденията, че съм ходил в Куршевел с Васил Божков, са абсолютно неверни, казва главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” - Г-н Скала, вярно ли е, че г-н Божков ви е водил във френския ски курорт Куршевел? Наскоро бившият му съдружник Цветомир Найденов разказа това пред друга телевизия и така обясни защо нямало как да се оплаче в

Емил Караниколов

Емил Караниколов: Бизнесът не се парализира, а се съюзи с науката и държавата

И в пандемията бяхме интересни, от 20 заявления за инвестиции за над 1 млрд. лв. 9 са след 16 март, казва министърът на икономиката Още акценти Българската икономика е в кондиция, дано европейската навакса бързо, защото сме свързани с нея Сега основната ни грижа е ликвидност на фирмите, трябва да се покрият разходите им от март до юни Европарите

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Ваня Николова е родена в Горна Оряховица  Завършва Историческия факултет на Софийския университет  Репортер и редактор в сп. “Клуб М”  До 2006 г. е сценарист, редактор и изпълнителен продуцент в тв форматитe “Биг Брадър” 1, “Стар Академи” и др. Главен редактор на българската версия на италианското лайфстайл списание МАХ  През 2002 г

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Още акценти от интервюто на главния прокурор пред "24 часа": Прочетох, че НСО чака от нас информация. Колебая се дали това е нахалство, или некомпетентност, или и двете  Ние сме общият враг, който сплотява хора като подсъдимия Василев, подсъдимия Прокопиев и други олигарси Ще дам всичко от себе си, за да направя това

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Йордан Цонев: Кризата показа дефектите, пътя за отстраняването им трябва сами да намерим

Сегашният икономически модел се изчерпва, доколкото увеличи неравенствата. Свят, в който 1% от хората притежават повече от останалите 99%, е обременен с огромни социални конфликти, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС ДПС коригира мярката 60/40 и тя стана работеща, също някои от заемите на ББР за хората и за бизнеса ДДС може да се диференцира

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber