Инж. Виолета Илиева: Чак от Плевен учители си търсят работа в Бургас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7594042 Инж. Виолета Илиева: Чак от Плевен учители си търсят работа в Бургас Инж. Виолета Илиева: Чак от Плевен учители си търсят работа в Бургас www.24chasa.bg

В някои училища заплатите стигат до 2000 лв., казва началникът на регионалния инспекторат по образование

- Г-жo Илиева, в Бургас 50 млади хора се борят за едно учителско място, докато в държавата се търсят стотици педагози. Откъде този интерес към образованието?

- Много фактори определят големия брой кандидати. Един от тях е подобрената база - през последните 10-12 г. община Бургас обнови всички училища и детски градини. Отделно самите директори кандидатстваха по различни програми за ремонти на сградите и дворовете - някои от тях непипани десетилетия!

Въведохме целодневната форма на обучение, но не само със сборни занимални за няколко класа, а за всеки поотделно, което изисква допълнителен човешки ресурс.

Увеличените учителски заплати също се оказаха сериозен фактор за засиления интерес към професията. С постановлението на правителството те се вдигнаха с 20%, а с делегираните бюджети в някои учебни заведения в Бургаска област скочиха от 22 до 28% благодарение на мениджърския подход на директорите.

- Колко получава един учител в Бургаска област днес?

- С всички добавки, квалификации, лекторски, стаж някои учители стигат и до 2000 лв., а начинаещите започват със 1000 лв. Има директори с 3000 лв. заплата. Зависи от училището.

Важното е

да има деца,

защото учениците

формират

приходите

Което, от една страна, е добре, но, от друга, връзва ръцете на директорите да освобождават провинилите се.

- Къде е по-голям напливът за учители - в богатите общини по морето или във вътрешността?

- Няма значение, стига да има достатъчно ученици. В Бургас е най-голям заради многото училища, но желаещи има и за другите общини.

- Колко са свободните места?

- Около 100 са, но бройката постоянно варира, тъй като местата веднага се запълват. Една обява се задържа най-много 5-6 дни. Имахме случай за две свободни места за начален учител да се явят 74 души за много кратко време.

- За какви предмети се търсят преподаватели?

- За всички - български, математика, информатика, езици, химия, физика. Всеки, който е завършил технически науки и филологии и има педагогически профил, е добре дошъл.

- Кой е водещият критерий, по който се оценяват кандидатите?

- Естествено, дали образованието съответства на вакантното място. Много е важно и как кандидатът ще се представи на интервюто пред комисията и в събеседването с директора. Допълнителен плюс за него са квалификационните степени и специализациите. Те според мен в бъдеще ще играят все по-голяма роля при назначенията.

- В Бюрото по труда как коментират многото овакантени места за учители и свръхкандидатите за тях? Минали години се брояха на пръсти свободните учителски щатове.

- Изненадаха се и в първия момент ме попитаха дали няма грешка. Основните ни донори на кандидати са двете висши учебни заведения в Бургас - Свободният университет и университетът “Проф. д-р Асен Златаров”, който има и учителския колеж. Да не говорим, че в Бургас вече кандидатстват за учители и хора от други области. Бургас и Сливен са сред основните ни резерви, но вече говорим за педагози от доста отдалечени области като Плевен например. Идват със семействата си, с децата, защото тук намират препитание и реализация по специалността си.

- Масовото освобождаване на учители на пенсионна възраст не е ли също причина?

- Учителската професия е силно амортизираща и най-нормалното нещо е 1-2 г. след навършване на пенсионна възраст педагозите да излязат в заслужена почивка. Това са хора, които са отдали живота си за учителската професия, но

системата се

нуждае от свежо

попълнение, не е

нормално

средната възраст

на учителите в

Бургас да е

57-58 години

Образованието е много динамичен процес, който изисква постоянно осъвременяване, надграждане, за да си в крак с времето, с новите технологии.

Учителите трябва да имат стимул за развитие, ако щете, и за кариерно израстване, което е свързано и с възрастта. Вече не е достатъчен само класическият метод на преподавване, с трупане на енциклопедични знания, а усвояването на такива знания и умения, които биха намерили приложения в реалния живот.

Не е нормално в училище ученик да има шестица по даден предмет, а на матурите да изкара задоволителен. Затова поисках съпоставка от директорите на оценките в клас и външното оценяване, но не казвам, че причината в разминаването се дължи само на учителите в пенсионна възраст.

- А каква е гаранцията, че младите кадри биха се справили добре?

- Разбира се, че няма гаранция, но затова има национална програма “Квалификация”, която помага на начинаещите да повишат своята компетентност съобразно професионалния им профил и потребностите на учебното заведение. Трябва да се даде шанс на младите. Ако не им се протегне ръка, 1-2 години ще се лутат и ще се преориентират към друга система. А и практиката е показала, че учениците обичат младите преподаватели.

- Лесно ли се намират кадри за иновативните паралелки, които през последните години се откриват в Бургас - за авиотехници например, за механици на електрически превозни средства, за гимназията по компютърни технологии?

- Модерните паралелки, които са в т.нар. група професии на бъдещето, не се откриват самоцелно, а в училища, които имат подготвени кадри за тях. Отделно самите учители се усъвършенстват чрез различни квалификационни програми и създават учебници и помагала, които са необходими според техните виждания. Училищата, които са въвели тези специалности, са ги защитили с концепция за иновация пред Министерството на образованието.

30 училища в

областта вече

са иновативни,

с по-креативен подход в образованието, насочени към професии на бъдещето. Очакваме бизнесът да протегне ръка на младите кадри, когато се изучат.

Да вземем Гимназията по автотранспорт в Бургас. От т.г. приема ученици за паралелката “Електрически превозни средства”. Какво по-добро от това да захранва след време бъдещия автопарк в Бургас, който вече направи първа крачка с решение на общинския съвет за закупуване на електрически автобуси. Или пък паралелката “Ремонт на летателни апарати” в Гимназията по механотехника?! Запълни се от първото класиране, защото авиотехници винаги се търсят.

- В смесените райони има ли проблем с намирането на кадри?

- Няма. В някои райони като община Руен проблемът с кадрите бе решен отдавна. Още по времето на бившия кмет Хюсеин Ахмед много местни хора се изучиха с дистанционно обучение в Шумен и сега преподават в местните училища, също ползват кадри и от Айтос.

- Кандидати за учители в Бургаско има много, но достатъчно ли са децата?

- Докато на други места в страната закриват училища заради липса на достатъчно ученици, то в Бургас се налага откриването на нови. По разчетите на инспектората градът се нуждае от още 2-3 учебни заведения. Търсим подходящи терени за изграждането им и финансиране, разбира се, защото само с общински средства не става. Прирастът е голям и това е отражение на добрата жизнена среда, която съществува в Бургас.

Това се дължи на политиката на общината и кмета Димитър Николов, който прегърна образованието като своя кауза и с модерен подход го надгражда с широк замах във всичките му аспекти, включително още от детска градина. Смея да твърдя, че със своя пример зарази и останалите кметове в областта, независимо от политическата им принадлежност, да наблегнат на образованието като инвестиция в бъдещето.

В края на краищата, когато добрата битова и трудова среда намерят пресечената точка, резултатите са добри и нещата се случват. Затова на Бургас тепърва ще му трябват кадри в образованието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber