Инж. Виолета Илиева: Чак от Плевен учители си търсят работа в Бургас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7594042 Инж. Виолета Илиева: Чак от Плевен учители си търсят работа в Бургас Инж. Виолета Илиева: Чак от Плевен учители си търсят работа в Бургас www.24chasa.bg

В някои училища заплатите стигат до 2000 лв., казва началникът на регионалния инспекторат по образование

- Г-жo Илиева, в Бургас 50 млади хора се борят за едно учителско място, докато в държавата се търсят стотици педагози. Откъде този интерес към образованието?

- Много фактори определят големия брой кандидати. Един от тях е подобрената база - през последните 10-12 г. община Бургас обнови всички училища и детски градини. Отделно самите директори кандидатстваха по различни програми за ремонти на сградите и дворовете - някои от тях непипани десетилетия!

Въведохме целодневната форма на обучение, но не само със сборни занимални за няколко класа, а за всеки поотделно, което изисква допълнителен човешки ресурс.

Увеличените учителски заплати също се оказаха сериозен фактор за засиления интерес към професията. С постановлението на правителството те се вдигнаха с 20%, а с делегираните бюджети в някои учебни заведения в Бургаска област скочиха от 22 до 28% благодарение на мениджърския подход на директорите.

- Колко получава един учител в Бургаска област днес?

- С всички добавки, квалификации, лекторски, стаж някои учители стигат и до 2000 лв., а начинаещите започват със 1000 лв. Има директори с 3000 лв. заплата. Зависи от училището.

Важното е

да има деца,

защото учениците

формират

приходите

Което, от една страна, е добре, но, от друга, връзва ръцете на директорите да освобождават провинилите се.

- Къде е по-голям напливът за учители - в богатите общини по морето или във вътрешността?

- Няма значение, стига да има достатъчно ученици. В Бургас е най-голям заради многото училища, но желаещи има и за другите общини.

- Колко са свободните места?

- Около 100 са, но бройката постоянно варира, тъй като местата веднага се запълват. Една обява се задържа най-много 5-6 дни. Имахме случай за две свободни места за начален учител да се явят 74 души за много кратко време.

- За какви предмети се търсят преподаватели?

- За всички - български, математика, информатика, езици, химия, физика. Всеки, който е завършил технически науки и филологии и има педагогически профил, е добре дошъл.

- Кой е водещият критерий, по който се оценяват кандидатите?

- Естествено, дали образованието съответства на вакантното място. Много е важно и как кандидатът ще се представи на интервюто пред комисията и в събеседването с директора. Допълнителен плюс за него са квалификационните степени и специализациите. Те според мен в бъдеще ще играят все по-голяма роля при назначенията.

- В Бюрото по труда как коментират многото овакантени места за учители и свръхкандидатите за тях? Минали години се брояха на пръсти свободните учителски щатове.

- Изненадаха се и в първия момент ме попитаха дали няма грешка. Основните ни донори на кандидати са двете висши учебни заведения в Бургас - Свободният университет и университетът “Проф. д-р Асен Златаров”, който има и учителския колеж. Да не говорим, че в Бургас вече кандидатстват за учители и хора от други области. Бургас и Сливен са сред основните ни резерви, но вече говорим за педагози от доста отдалечени области като Плевен например. Идват със семействата си, с децата, защото тук намират препитание и реализация по специалността си.

- Масовото освобождаване на учители на пенсионна възраст не е ли също причина?

- Учителската професия е силно амортизираща и най-нормалното нещо е 1-2 г. след навършване на пенсионна възраст педагозите да излязат в заслужена почивка. Това са хора, които са отдали живота си за учителската професия, но

системата се

нуждае от свежо

попълнение, не е

нормално

средната възраст

на учителите в

Бургас да е

57-58 години

Образованието е много динамичен процес, който изисква постоянно осъвременяване, надграждане, за да си в крак с времето, с новите технологии.

Учителите трябва да имат стимул за развитие, ако щете, и за кариерно израстване, което е свързано и с възрастта. Вече не е достатъчен само класическият метод на преподавване, с трупане на енциклопедични знания, а усвояването на такива знания и умения, които биха намерили приложения в реалния живот.

Не е нормално в училище ученик да има шестица по даден предмет, а на матурите да изкара задоволителен. Затова поисках съпоставка от директорите на оценките в клас и външното оценяване, но не казвам, че причината в разминаването се дължи само на учителите в пенсионна възраст.

- А каква е гаранцията, че младите кадри биха се справили добре?

- Разбира се, че няма гаранция, но затова има национална програма “Квалификация”, която помага на начинаещите да повишат своята компетентност съобразно професионалния им профил и потребностите на учебното заведение. Трябва да се даде шанс на младите. Ако не им се протегне ръка, 1-2 години ще се лутат и ще се преориентират към друга система. А и практиката е показала, че учениците обичат младите преподаватели.

- Лесно ли се намират кадри за иновативните паралелки, които през последните години се откриват в Бургас - за авиотехници например, за механици на електрически превозни средства, за гимназията по компютърни технологии?

- Модерните паралелки, които са в т.нар. група професии на бъдещето, не се откриват самоцелно, а в училища, които имат подготвени кадри за тях. Отделно самите учители се усъвършенстват чрез различни квалификационни програми и създават учебници и помагала, които са необходими според техните виждания. Училищата, които са въвели тези специалности, са ги защитили с концепция за иновация пред Министерството на образованието.

30 училища в

областта вече

са иновативни,

с по-креативен подход в образованието, насочени към професии на бъдещето. Очакваме бизнесът да протегне ръка на младите кадри, когато се изучат.

Да вземем Гимназията по автотранспорт в Бургас. От т.г. приема ученици за паралелката “Електрически превозни средства”. Какво по-добро от това да захранва след време бъдещия автопарк в Бургас, който вече направи първа крачка с решение на общинския съвет за закупуване на електрически автобуси. Или пък паралелката “Ремонт на летателни апарати” в Гимназията по механотехника?! Запълни се от първото класиране, защото авиотехници винаги се търсят.

- В смесените райони има ли проблем с намирането на кадри?

- Няма. В някои райони като община Руен проблемът с кадрите бе решен отдавна. Още по времето на бившия кмет Хюсеин Ахмед много местни хора се изучиха с дистанционно обучение в Шумен и сега преподават в местните училища, също ползват кадри и от Айтос.

- Кандидати за учители в Бургаско има много, но достатъчно ли са децата?

- Докато на други места в страната закриват училища заради липса на достатъчно ученици, то в Бургас се налага откриването на нови. По разчетите на инспектората градът се нуждае от още 2-3 учебни заведения. Търсим подходящи терени за изграждането им и финансиране, разбира се, защото само с общински средства не става. Прирастът е голям и това е отражение на добрата жизнена среда, която съществува в Бургас.

Това се дължи на политиката на общината и кмета Димитър Николов, който прегърна образованието като своя кауза и с модерен подход го надгражда с широк замах във всичките му аспекти, включително още от детска градина. Смея да твърдя, че със своя пример зарази и останалите кметове в областта, независимо от политическата им принадлежност, да наблегнат на образованието като инвестиция в бъдещето.

В края на краищата, когато добрата битова и трудова среда намерят пресечената точка, резултатите са добри и нещата се случват. Затова на Бургас тепърва ще му трябват кадри в образованието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Калин Поповски, ВМРО: Време е за промяна в Плевен

Преди четири години хората на Каракачанов издигнаха и избраха Спартански. Сега са силно разочаровани от него - Г-н Поповски, защо се кандидатирахте за кмет на Плевен? - Кандидатирам се за кмет на Плевен със самочувствието на човек, който познава града и неговите проблеми и нужди в детайли. Знам и ще отстоявам основните европейски принципи в

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Актьорът Михаил Петров: На моята възраст знам, че на човек не са му нужни чак толкова битови благинки

Доайенът от Народния театър дарява парите от юбилейния си спектакъл за млада актриса Михаил Петров е роден на 8 октомври 1949 г. Негов полубрат от първия брак на майка му е Юлиан Вучков. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1971 г. в класа на проф. Любомир Кабакчиев и вече 47 сезона е актьор в

Иван Тотев: Ако не беше европейската столица на културата, в Пловдив нямаше да се случат смели проекти

Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство Около 20 млн. лева отидоха за събития B края на първия си мандат през 2014 г. кметът Иван Тотев чу от международното жури, че Пловдив печели надпреварата за европейска столица на културата

Последното интервю на Милчо Левиев пред "24 часа"

Преподавал съм по целия свят, в България има най-много талантливи личности, казва Милчо Левиев в последното си интервю пред "24 часа". Прочетете го

Мирослав Йотов: Най-много проблеми има с евтините уреди

Последния път проверявахме уреди за грижа за косата - преси, маши и сешоари. Почти от всяка проба имаше нередности, казва директорът на дирекция “Контрол на пазара” към ДАМТН - За какво следи вашата дирекция “Контрол на пазара” по отношение на електроуредите, г-н Йотов? - Главна дирекция “Контрол на пазара”,

Проф. Иво Петров: Има една причина да вляза в политиката - Йорданка Фандъкова. Тя: Поканих не просто експерти, а и активни граждани

Управлението трябва да се дигитализира - на машина рушвет не може да се даде, казва в интервю световноизвестният кардиолог Започваме усилена работа в кварталите - улици, паркинги, осветление, пейки и детски площадки, казва в интервю столичният кмет и кандидат за нов мандат Още акценти от двойното интервю: Фандъкова: Запознахме се,

Мариус Куркински: Светът е непоносимо засукан, но аз виждам спасение

“Киномания” се открива с новия филм на големия режисьор и актьор, който тази година навършва половин век. Камен Донев, Ана Пападопулу и Димитър Рачков са сред звездите в разтърсващата сага по Хайтов На 14 ноември т.г. “Киномания” ще бъде открита в НДК с новия филм на Мариус Куркински “Засукан свят”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber