Право на отговор от Христо Иванов, лидер на партия "Да, България"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7592503 Право на отговор от Христо Иванов, лидер на партия "Да, България" Право на отговор от Христо Иванов, лидер на партия "Да, България" www.24chasa.bg
Христо Иванов  СНИМКА: "24 часа", Архив
Христо Иванов СНИМКА: "24 часа", Архив

Предлагаме ви позицията на лидера на партията "Да, България" Христо Иванов по повод публикацията на "24 часа", в която се твърди, че политик от "Да, България" е замесен в хакерската атака срещу НАП. На края на текста, може да видите и позицията на главния редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, озаглавена "Само избуелият болшевизъм ражда съмнението, че всички участват в заговори, дори и "24 часа"

От заглавието на дописка в “24 часа” от петък научаваме, че единият от поръчителите на атаката срещу НАП бил “от Да, България”, каквото и да значи това. Вестникът научил това обстоятелство от неназован източник. Новината била “частично потвърдена от шефа на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов”, който казал, че “има достатъчно данни” кои са поръчителите, но “дали това ще бъде доказано, е друг въпрос.” Доказателства няма, но МВР знае. Спиридонов не обявява, но вестникът ни съобщава като безспорен факт в заглавие…

Дали “24 часа” (частично) слага думи в устата на г-н Спиридонов или се поставя в ролята на негова пощенска кутия, е въпрос на редакционна хигиена. Важното в случая, че цялото това съмнително журналистическо усилие е насочено към акцентирането не на друго качество на извършителя, а на негова предполагаема партийна принадлежност към извънпарламентарна опозиционна партия. С това, тази дописка се вписва в един опасен политически мотивиран лов на вещици, който обслужва назначаването на Гешев за главен прокурор и трябва да бъде осъзнат преди да стане късно.

Всичко започна с първото интервю на Гешев в качеството му на кандидат главен прокурор, което беше наистина програмно. На реформата на прокуратурата беше посветено едно изречение, а половината от времето в национален ефир беше използвано за директни атаки срещу опозиционни политици и журналисти. Прокурор Гешев заяви убеждението си, че с колегите ми от Демократична България сме въвлечени в кибертероризъм. И не защото има доказателства - от думите му стана ясно, че такива тепърва ще се набавят. А защото твърде бързо, по неговата веща преценка, сме реагирали на най-голямата кибер криза в историята на страната, засягаща 5 милиона от нас. И защото сме поискали оставката на министър Горанов, а не, както е трябвало според Гешев, на шефката на НАП.

Пропагандната акция продължи с безпрецедентно (дори по нашите стандарти) публикуване на доказателствен материал. Нищо в него не установява нашата причастност към “кибертероризъм”. Нещо повече, междувременно собственикът на разследваната за теча на данни фирма установи здравите си връзки с ГЕРБ. Това обаче явно не е повлияло на посоката на разследване: виновна може да бъде единствено демократичната опозиция и то защото е демократична опозиция, критикуваща управлението, за некомпетентност и корупция както и състоянието на прокуратурата и службите. Очевидно, за Гешев и Ко това само по себе си е акт на тероризъм.

Другата линия на “разследването” засяга разследващи журналисти, чиято изначална вина в очите на Гешев и Ко със сигурност е, че изобщо ги има и задават въпроси. Последното, както стана ясно от собствените му фройдистки залитания, за него е равнозначно на това да бъде преследван в 3 часа през нощта по улицата…

Междувременно, г-н Гешев успя да се зарече, че подобни акции по превръщане на доказателствен материал в жълта пропаганда ще станат обичайна практика.

Последва интервюто на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, в което той се държа не като публичен служител, а като сопаджия, който брани управлението и заплашва неговите опоненти в медиите и опозицията. Особен акцент беше намекът, че заподозреният за главен извършител може да се превърне в свидетел. Няма много мястото за съмнение, че тук не става дума за дирене на обективната истина, а за политически мотивирано преследване на предварително определени цели, дори с цената на амнистиране на основния виновник.

Отразявайки точно това негово интервю, “24 часа” извежда в заглавие партийната принадлежност на някой, набелязан за поръчител. Причината основният белег на въпросното хипотетично лице да е неговото членство в извънпарламентарна партия може да бъде една единствена: става дума за политическа поръчка срещу Демократична България заради нейната опозиционност и съпротива срещу инсталирането на Гешев като главен прокурор.

С гореописаните си изяви за няколко дни Гешев наруши основни изисквания на професионалната етика: за деполитизация и безпристрастност. С това той даде основание за дисциплинарното си наказание и доказа своята пълна несъвместимост с изискванията за заемане поста главен прокурор по чл. 170, ал. (5) ЗСВ, включително “способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност...; изявена независимост, воля за налагане на законността”.

С нарочна своя декларация, обаче, прокурорската колегия на ВСС изрично отказа да се занимае с тези ексцесии. И нищо чудно: всъщност точно с тях Гешев доказа своята полезност за корупционното статукво у нас.

Очевидно е, че начинът на провеждане на това “разследване” няма нищо общо с правосъдието или грижата за интересите на гражданите. Пред очите ни се инкриминира самата идея за опозиция и за журналистика, която разследва властта. Вместо да дирят истината, прокурори и висши полицаи стръвно бранят управлението и безотговорността му. Вместо разследване, имаме пропагандна акция за силово налагане на кандидат за главен прокурор, който може да не съответства на законовите изисквания и обществените очаквания, но пък е доказал и доказва, че е готов да гази закона и да мачка неудобни.

Държа да подчертая, първо, че пробивът в НАП е изключително сериозно престъпление, което едновременно засяга правата на милиони от нас и съставлява огромен удар по сигурността на страната. Виновните и евентуалните подбудители трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона, но това трябва да стане в един справедлив процес по закон.

Второ, ако има някакви конкретни въпроси към някой от нас от уставните ръководни органи на Да, България, ние сме готови да съдействаме с цялата си добросъвестност на държавните институции. Никой обаче не ни е потърсил! Само чуваме по медиите, че сме определени за кибертерористи по белег партийна принадлежност и че се търсят или фабрикуват доказателствата за това.

Пиша всичко това, обаче, не заради нас. Не сме нито изненадани, нито сплашени, нито неподготвени да се защитим. Случващото се само потвърждава правотата ни да изберем да се борим за върховенство на правото, за свобода и демокрация. Тази атака може само да ни мотивира да продължим.

Пиша го, защото превръщането на наказателния процес по едно изключително сериозно престъпление в лов на вещици срещу опозицията и разследващи журналисти засяга всички. Пред себе си имаме една прокурорско-пропагандна машина, която виждаме във все по-разпищолено действие: общи цели, общи опорки, общи корупционни схеми. Цацаров публикува в Труд, Труд брани Цацаров; Гешев игнорира финансовите връзки с КТБ на издатели и политици, те му осигуряват инсталирането на поста главен олигархичен екзекутор на завладяната държава.

Никой не бива да си мисли, че ако тези хора бъдат оставени да газят закона и основните демократични принципи, това ще спре до тук. Апетитът идва с яденето! Сега на мушката сме ние, черните овце, дръзнали да се пречкат на Цацаров и Гешев. Следващите обаче сте вие: “системни” политици, гледащи да останат в мейнстрима, “неутрални” журналисти, грижещи се да не си загубят работните места, “аполитични” бизнесмени, които си мислят, че ставащото тук не ги засяга, “обикновени” граждани …

Всичко в този казус показва, че назначаването на Гешев трябва да бъде спряно, ако искаме да бъдем свободно, правово и демократично общество. Първо, защото е очевидно неподходящ и, второ, защото вече показа за какво ще използва властта си.

Гешев обаче е само симптом за един системен проблем на българския конституционен модел: концентрацията на власт при практически пълна безконтролност в един човек на поста главен прокурор за цели седем години. От десетилетия берем отровните плодове на това положение и виждаме, как може да стане много по-лошо.

Ето защо, завършвам с апел към президента Радев, към премиера Борисов и към Корнелия Нинова, като лидер на най-голямата опозиционна партия: време е да започнем сериозен дебат за структурна реформа в прокуратурата, включително и чрез свикване на Велико народно събрание.

"Само избуелият болшевизъм ражда съмнението, че всички участват в заговори, дори и "24 часа"

Уважаеми г-н Иванов,

като ви поднасям извинения за това, че не потърсихме вашето мнение относно съобщението, че човек от "Да, България" е свързан с хакерската атака срещу НАП, не мога да се съглася, че вестник "24 часа" е пощенска кутия на някакви тъмни сили. Повярвайте ми, виждал съм пратени от тъмните сили дописки - например не мога да забравя как ген. Атанас Атанасов искаше да публикуваме разни неща покрай изгонването на Майкъл Чорни.

Затова ви уверявам, че точно тази дописка не е поръчвана от тъмните сили. Репортерът Мартинов, който има доста голяма експертиза по компютърните престъпления  бе достигнал до нея сам. Въздържах се от публикуване, но след като видях видях по телевизията интервюто на Ивайло Спиридонов реших, че информацията си е чиста истина. Приех го като допълнително потвърждение.

Фактът, че публикуваме без никакво забавяне вашето право на отговор е още един аргумент да не мога да се съглася с твърдението ви, че сме пощенска кутия. Пълзящият болшевизъм, който избуява напоследък и който може да бъде формулиран с изречението "Който не е с нас е против нас" дава опростенческа представа за света, но животът е малко по-сложен и не всички участват в заговори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Силвия Лулчева: Вирусът използва нас за транспорт. Отказвам да изпълнявам тази услуга

Силвия Лулчева: Вирусът използва нас за транспорт. Отказвам да изпълнявам тази услуга

"Здравейте, казвам се Силвия Лулчева, по професия актриса", така започва обръщението на талантливата артистка, което се появи във фейсбук страницата на дирекция "Култура" към Столична община. "У дома съм. След първоначалната категорична съпротива да се озова в домашна изолация, осъзнах че този вирус, колкото и да е всемогъщ и всесилен

Нанси Шилър

Нанси Шилър: Доброто е по-заразително от вируса

"Доброто е по-заразително от вируса", това заявява Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България" във фейсбук страницата на фондацията по повод разпространението на коравируса. Очаквайте в съботния брой на в. "24 часа" интервю с изпълнителен директор на Фондация „Америка за България” Десислава Тальокова

Георги Господинов

Георги Господинов: Когато се събудим в свят без коронавирус

Може би е още рано. А може би тъкмо сега е времето. Да си сложим бележка на хладилника за тогава, когато... Когато излезем оттук Когато излезем оттук, да не забравим да пренесем цялата си любов към света, който ни беше отказан. (Най-желаният свят е отказаният свят.) Любовта, която имаме, докато стоим сами и затворени

Зарица Георгиева

ЕС отдели близо трилион евро за битката с COVID-19

В последните седмици се чуват редица обвинения за бездействието на ЕС по време на пандемията. Нека не забравяме, че Европейският съюз е създаден като проект за следвоенното възстановяване и мирно благоденствие на Европа. Никога никой не е давал гаранции, че процесът ще е лесен или бърз. ЕС не е федерация и решенията зависят от волята и

ЕВА МАЙДЕЛ

Кой е с нас в тази криза

Вероятно през последните дни всички сме попаднали на снимки от самолетите, които Русия изпрати в Италия. Прочели сме и за помощта, която Китай оказва с лекари, както и за броя маски, които са дарили. Същевременно по телевизионните студия все по-често чуваме как Европа е разединена, не реагира и просто отсъства в тази извънредна ситуация

Митрополит Антоний

Молитва за избавяне от новата епидемия

Предоставена от митрополит Антоний, заедно с негови архипастирски благословения „Господи, Боже наш, Който си богат в милостта и чрез Твоето мъдро грижовно предводителство, направляваш нашия живот, чуй нашата молитва, приеми нашето покаяние за греховете, спри новата инфекциозна болест (новата епидемия)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Искрен Веселинов Снимка: Архив

COVID-19 зове назад към стадото. Маската срещу индивидуалността

Днес маските са навсякъде: по улиците, пред магазините, в учрежденията... Никога не съм си мислил, че ще видя подобна гледка в България, а и в Европа като цяло. Преди се подигравахме на азиатците, които се забулват при всяка грипна епидемия, а сега всички сме като тях. Освен че са навсякъде, носени са с някакво настървение

Св. Синод благослови усилията на държавата за борба с коронавируса

Св. Синод благослови усилията на държавата за борба с коронавируса

Опело за покойник - на открито, в храмовете - с маски и на 2 метра разстояние В Синодната палата днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити, с вицепремиера Томислав Дончев, проф. генерал Венцислав Мутафчийски и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция по Вероизповедания при МС

Извънредно положение - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Извънредно положение - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите му карикатури

Илюстрация: pixabay

Коментар на седмицата №3: Човечеството получи болестта, от която се нуждаеше

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 420 хил. прочитания Този текст без автор в последните дни обикаля фейсбук - хората го споделят масово. Затова го пускаме и тук. Мнозина се питат кой е авторът. Проучване на "24 часа" показа, че той за пръв път е пуснат от сайта Любословие

Георги Марков СНИМКА: Архив

Георги Марков: Ако на 24 януари бяха свалили Борисов, щеше да е пир по време на чума

На 24 януари т.г. БСП и ДПС решиха да свалят правителството на Бойко Борисов, но не успяха. От трибуната казах, че те искат пир по време на чума и излязох прав. Чумата дойде, но щяхме да сме без парламент, който да приеме закон за Извънредното положение за коронавируса и евентуално без парламент, който да приеме закон за държавния бюджет

Теодор Ушев

Теодор Ушев: Артистите, които не са най-богатите хора, ни дадоха продукцията си безвъзмездно

Аниматорът Теодор Ушев написа във фейсбук пост в защита на изкуството и артистите. Направи го преди няколко дни, но той звучи особено актуално днес, в деня на театъра. Ето и публикацията му.  В тези тежки за всички времена, надявам се си даваме сметка каква роля за запазване на висок дух играе изкуството

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber