Йорданка Фандъкова: За мен София е кауза - над 1,5 млн. души да живеят в подреден град, вбесява ме популизмът на политици - приемат я за кариерен трамплин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7590650 Йорданка Фандъкова: За мен София е кауза - над 1,5 млн. души да живеят в подреден град, вбесява ме популизмът на политици - приемат я за кариерен трамплин Йорданка Фандъкова: За мен София е кауза - над 1,5 млн. души да живеят в подреден град, вбесява ме популизмът на политици - приемат я за кариерен трамплин www.24chasa.bg

И проектантите трябва да носят отговорност за грешки в проектите, установени в хода на строителството, казва в интервю столичният кмет

Още акценти от интервюто:

Успехът на кмета се изчислява по нещата, които е направил, делено на тези, които е обещал

Ремонтът на ул. “Граф Игнатиев” е голям урок

Промяната на столицата да продължи - това би бил мотивът да се кандидатирам отново за кмет

До Нова година пускаме 8 км от третата метролиния

Абсолютна наглост е партиите, раздали 120 000 кв. м от Борисовата градина, сега да твърдят, че искаме да я застроим

- Г-жо Фандъкова, няма да ви питам дали ще се кандидатирате за кмет - повтаряте от дни, че ще отговорите през септември. За кампанията обаче загряват поне двама партийни лидери - Марешки и Сидеров, омбудсманът Мая Манолова, бившият вицепремиер Костадин Паскалев, кандидатът на “Спаси София”. С какво столицата е важна за политиците?

- За много политици София е важна, за да заявят амбициите си за управление на страната и потенциала на партиите им. Други разглеждат София като трамплин за кариерно развитие. Аз лично нямам скрити политически амбиции. Хората знаят това. Когато почнах работа като кмет, София имаше 2 нови булеварда, над 40 продадени детски градини, 30-годишни икаруси, 9,8 км метро, строено 25 г., и паркове, обрасли като джунгла. За мен София е кауза за по-добър живот на над 1,5 млн. души и в това няма политически цветове.

- А с какво е важна София за своите жители? Какво искат те от вас, защото столичани не са само протестиращите за всичко, случващо се или не в града, нито само активните в социалните мрежи?

- Един от показателите за успешната ни работа през тези години е, че приоритетите на гражданите постепенно се сменят. В началото те искаха да няма дупки по булевардите, да намалеят бездомните кучета, да спре балирането на отпадъци, да има нови автобуси и да се строят детски градини. Разбира се, има какво още да се направи в тези сфери, но

важните въпроси

за софиянци вече са

кварталните улици,

тротоарите, паркингите,

повече чистота

Хората искат да живеят в подреден град и подредени квартали. Това са задачите, по които работим.

- Къде се разминават политиците и гражданите на София?

- В лозунгите. За повечето политици кампанията е няколко красиви изречения, а всъщност за промяната на София се изискват много усилия и работа. И сега виждаме да се обещава всичко на всички, без да се държи сметка за истината и без да се обяснява как и с какво може да бъде изпълнено. Когато хората избират кмета си, те слушат внимателно и често имат по-добра представа кое, как и дали може да се случи. Лошото е, че експериментите на политиците се плащат винаги от гражданите. Затова популизмът ме ядосва най-много и ме притеснява в започналата кампания. Показателен е примерът с протеста на хората в “Обеля”. Изредиха се партийци и кандидати да им обещават подкрепа. Истината е, че когато получих информация за казуса от районния кмет, възложих да се направи проверка на реституцията на терените, защото имаме съмнения за начина, по който се е случила. Не е нужно непрекъснато да се заемат героични пози пред медиите, трябва да се дават решения и да се работи, така както го направихме с хората в “Стрелбище”, “Гоце Делчев” и “Младост”. Има хора, които работят, и други, които говорят. Доказала съм, че съм от първите. Изисква се последователна работа и внимателен подход при решаването на тези много сложни и проблемни казуси в различните квартали.

- Казахте, че издигането на кандидат от “Спаси София” е знак, че тази група има политически интереси.

- Защото това е нормален процес. Беше ясно отдавна и в него няма нищо лошо. Иначе, както казва омбудсманът, “всички сме граждани”.

- Ако се кандидатирате отново, защо ще го направите?

- Защото промяната на София трябва да продължи. Тя не може да се случи за няколко години. Положихме сериозни усилия и много индикатори показват, че това е най-голямата промяна в града от десетилетия.

София за първи път попадна

в престижни международни

класации. “Файненшъл

таймс” ни включи

в класация за най-атрактивна локация за международни инвестиции. Столицата е сред европейските градове с най-висок ръст на БВП за последните 10 г., в топ 3 в Европа за най-голям ръст на туристите. Световната банка и “Файненшъл таймс” откриха развойни офиси тук. Това са външните индикатори, показващи мащаба на промяната. София няма време за губене в обслужване на нечии пиар стратегии и политически амбиции.

- Как екипът ви изгражда визията за развитие на града в следващите 5-10 г.?

- От 2 г. работим по визията за развитие на София за следващите 30 години. Хоризонтът за развитие на столицата трябва да е много по-голям от един мандат, за да има перспектива. Възложихме на

млад екип да разработи

новата, споделена с

граждани визия на града

Този важен и демократичен процес е на финала. Всеки, който иска да участва, може да се включи в анкетата. Обработени са над 3600 източника на информация, проведени са 600 събития с 5600 участници, а в анкетата вече са участвали 6000 софиянци. На финала сме на изготвянето на задание за новия общ устройствен план, който да даде насоките за градоустройството, зелените решения, мобилността и др. Работата по създаване на най-важния документ на София ще започне най-късно до края на 2020 г.

- Зам.-председател сте на ГЕРБ - как изглеждат големите градове в нова за партията ситуация, в която за част от тях се търсят нови лица? Къде ги търсите - сред бизнеса или в партийните редици?

- За всички е ясно, че са нужни промени както в общината, така и в общинския съвет. Нужни са професионалисти, защото проблемите се решават с експертиза, работа и идеи. Ако трябва да перифразирам: “или решаваш проблеми, или създаваш проблеми”. Трябват ни хора, които да предлагат решения.

- Какво е вашето разбиране за успешен кмет? По какво хората трябва да го усетят?

- Обичам математиката. Затова ще използвам следната формула: успехът на кмета се изчислява по нещата, които е направил, делено на тези, които е обещал.

- Кое е любимото ви място в София?

- Имам много любими места. Познавам София отлично. Често граждани ми пишат: “Елате при нас да видите даден проблем”. Обикалям града непрекъснато, защото София не се управлява от кабинета на кмета, а по обектите и в разговори с хората. София е град с огромен потенциал, красив и любим на много хора. Затова искам да включим активно гражданите в грижата за София.

- Едно любимо на столичани място - къпалнята “Мария Луиза”, е затворена от години - още след продажбата ѝ по време на кмета Стефан Софиянски. Как ще се споразумеете със собствениците ѝ?

- Борисовата градина трябва да бъде съхранена и да запазим за обществен достъп всички обекти, включително и тези, които са раздавани и заменяни в периода 1995 - 2005 г. Имаме ясен план, с който да задължим собствениците да отворят обектите, и то по предназначение!

Приемането на устройствения план е задължително условие, защото с него ще защитим цялата територия на Борисовата градина, независимо от намеренията на придобилите собственост там. Така ще спрем инвестиционните намерения за застрояване. Чуха се спекулации, че чрез плана се опитваме да прокараме скрито застрояване. Дори не бих нарекла това лъжа, а абсолютна наглост. Точно партиите, участвали в раздаването на тези терени, сега саботират въвеждането на ред и забрани и удобно забравят, че над 120 000 кв. м са били дадени на частни собственици с техните гласове. Най-важната цел на плана на Борисовата градина е със законови средства да гарантираме, че там няма да се строи.

- Собственикът на къпалнята “Мария Луиза” отправи чрез “24 часа” покана за среща. Не си ли говорите?

- Запозната съм с идеите на мажоритарния собственик - с мотив за отваряне на къпалнята “Мария Луиза” се маскира строителство на спа комплекс с хотел.

Не допуснахме това, няма и сега да го допуснем! При всички случаи къпалнята трябва да бъде възстановена - дали това ще направи мажоритарният собственик, или ще търсим други начини, предстои да решим.

Но има много състоятелни хора, които се надяват, че планът за Борисовата градина няма да бъде приет, защото отлично знаят, че той ще спре намеренията им и ще върне на софиянци знакови обекти.

В тази битка всеки трябва

да реши на коя страна е,

а някои партии са го решили

още преди 18 години,

апортирайки тези имоти в търговски дружества с дейност като строителство и хотелиерство. През октомври ще е готов правният анализ за частните имоти в парка, който възложих, и той трябва да даде предложения как да бъде защитено публичното им ползване.

- Какво става с ремонта на зоната около храма “Св. Ал. Невски”?

- Не позволих да започне работа в нови участъци от зоната, докато не се предаде първият етап. Все още част от забележките не са отстранени. Преди дни надзорът и ние като възложител настояхме изпълнителят да осигури отводняването на участък в градината “Кристал”, докато това не се случи, няма как да започнат да работят по другите обекти. Срокът им тече. Не мога да си обясня на какво разчитат, но компромис няма да има за никого! Ако не си свършат работата в срок, ги очакват сериозни санкции. Той изтича в края на август и почват да текат глоби от над 178 хил. лв. на ден.

- Ремонтът на ул. “Граф Игнатиев” се превърна в сага. Каква поука за вас е “гафът с “Графа” ?

- Този ремонт е голям урок за нас. Първо, много е важен процесът на проектиране. Знаете, че за тази зона проектът беше избран преди 5 г. след конкурс и обществени обсъждания. Но хората нито са длъжни да помнят какви бяха проектите, нито пък всички са участвали в обсъжданията. Затова второто важно нещо е постоянната комуникация с гражданите. Когато те имат информация, знаят какво се случва и какво да очакват, проявяват търпение и дават добри идеи.

При десетките ми посещения на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” разговарях с много хора и те даваха конкретни бележки, които ни помагаха в изпълнението. Така че ремонтът на ул. “Граф Игнатиев” е важен урок за всички участници в този процес, включително и за промяна на закони. Всеки участник в процеса трябва да носи конкретна отговорност. Всички сме свикнали да коментираме изпълнителите, но в този процес със същата тежест участват проектантите, надзорът и възложителят. Затова и проектантите трябва да носят отговорност както за установени пропуски и грешки в проекта в хода на строителство, така и за целия гаранционен срок на обектите.

- Съдът разпореди улиците в София да се мият 2 пъти месечно и данните за чистотата на въздуха да се пускат на таблата на спирките. Ще спазите ли указанията?

- Предписаните от съда мерки всъщност са част от програмата, която изпълняваме от 3 г. От 2017-а увеличаваме средствата за миене на улици. Тази година са двойно повече.

Ако през 2018 г. сме мили

улици 12 пъти през лятото,

сега улиците ще се

мият 24 пъти

Общо за 2019 г. сме планирали измиване на над 230 000 дка булеварди и улици, с което категорично покриваме изискването на съда за 10 хил. кв. м месечно.

На сайта на Столичната община в реално време се публикуват данните за качеството на въздуха. Преди 2 г. с БАН направихме система за прогноза за замърсяване за 2 дни напред. Монтираме и 22 сензора, с които ще създадем първата у нас общинска система за мониторинг. До края на годината тези данни също ще бъдат публични.

Дали сме информация на съда за предприетите действия. Работим по всички възможни мерки за подобряване чистотата на въздуха. Това е ключов въпрос, защото касае здравето на софиянци. Данните от националната мониторингова система показват трайна тенденция за намаляване на дните с мръсен въздух в последните години, но проблемът още не е решен. Нужни са много усилия и най-важно е да включим всички граждани в решаването на проблема. Изследвания показват, че

над 70% от софиянци

приемат, че качеството на

въздуха зависи от всеки

Продължаваме да работим за модернизацията на градския транспорт, разширение на метрото и смяна на старите печки на въглища и дърва на домакинствата, които през зимата са основен замърсител.

- Дадохте проверката на “Чистота Искър” на прокурор. Какви нарушения установихте и връща ли се бизнесменът Румен Гайтански в бизнеса с боклука?

- Мой принцип е, когато получа сигнал, веднага да възлагам проверка. В края на 2018 г. получих анонимен сигнал за злоупотреби в “Чистота Искър”. Проверката установи различни нарушения - при назначаването на персонал - хора без образователен ценз, фиктивни трудови договори, нередности при изпълнение на договорите за строително-монтажни дейности. В доклада, който изпратих, е констатирано, че дружеството е сключвало договори за наем на техника с “Грийн партнърс” за почистването на трите района, които му възложихме да чисти. Целта беше общинското дружество да изгради собствен капацитет, за да поеме дейностите по почистване на града. Тези нередности показват, че то не се справя с тази задача. Затова още при първите данни от проверката поисках отстраняването на вече бившия директор. Поисках данни от новия директор за реалния капацитет на дружеството и включихме 2 от трите района, за които дружеството отговаря, в обществената поръчка за почистването на града за следващите 5 г. Ако някой иска да участва в тази дейност, трябва да го направи публично, а не скрито като преотдаване през общинско дружество. Нека припомня, че преди 10 г. фирмата на Румен Гайтански почистваше София. Като кмет Бойко Борисов прекрати този монопол, защото при липсата на конкуренция се източваха средства от общината. Заради монопола имаше изкуствени кризи с отпадъците и хората страдаха заради нечии интереси. През всички тези години защитаваме конкуренцията и открития търг. Няма да допусна ситуацията от преди 10 г. да се повтори!

- Догодина ще пуснете довеждащ транспорт в “Овча купел” до метрото. Колко ще струва билетът?

- Предстои обсъждането на схемите, които експертите изготвиха за довеждащ транспорт до метрото в “Овча купел” и “Горна баня”. Важно е хората да дадат мнение за маршрутите. Трябва да има общ билет за пътуване с довеждащ транспорт и метро. Целта на този транспорт е повече хора да ползват най-екологичния и удобен градски транспорт. Разработват се и схеми за други квартали без добър достъп до градски транспорт, като “Витоша ВЕЦ - Симеоново”.

- Как ще коментирате идеята на вицепремиера Томислав Дончев за общинска надбавка върху данъка на доходите?

- Не смятам, че данъкът върху доходите трябва да се увеличава. Трябва процент от сегашния да остава в общините. С приходите от София се финансират много дейности в страната и е редно част от тях да остават за града. Това е и позицията на Националното сдружение на общините.

- Остават ви няколко месеца до края на мандата. Кои са по-големите обекти, които ще приключите?

- Обектът, който ще бъде пуснат месец след местните избори, е първият участък от третата метролиния. Това са 8 км от “Красно село” до бул. “Вл. Вазов”. Проектът за метрото е не само стратегически изключително важен за промяната на София, но е и много труден. Свикнали сме да мислим, че за метрото парите се дават даром от ЕК. Но истината е, че всеки лев за метрото се защитава с големи усилия. Осигуряваме сериозно съфинансиране за третата метролиния. И с нея ще спестяваме 90 000 т годишно вредни емисии. Дори само този факт е показателен, че строителството на метрото не трябва да спира. За 10 г. гарантирахме това въпреки всички трудности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber