Димитър Франтишек: Елена Йончева ни даде “оригинален” запис по аферата “Ало, Банов съм” на телефон, който не е бил произведен по време на разговорите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7582079 Димитър Франтишек: Елена Йончева ни даде “оригинален” запис по аферата “Ало, Банов съм” на телефон, който не е бил произведен по време на разговорите Димитър Франтишек: Елена Йончева ни даде “оригинален” запис по аферата “Ало, Банов съм” на телефон, който не е бил произведен по време на разговорите www.24chasa.bg
Димитър Франтишек - административен ръководител на Специализираната прокуратура
Димитър Франтишек - административен ръководител на Специализираната прокуратура СНИМКА: Румяна Тонeва

Внесохме обвинителен акт срещу Баневи, чакаме съдът да насрочи разпоредително заседание, казва в първото си интервю новоизбраният шеф на Специализираната прокуратура

Ще продължим темпото, зададено от Иван Гешев, с тенденция да го увеличим

Иван Гешев трябва да стане новият главен прокурор

Специализираната прокуратура не е привлекателно място за работа на магистрати работи се денонощно, и то с обвиняеми с огромен финансов ресурс

- Г-н Франтишек, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно ви избра за шеф на Специализираната прокуратура. Защо решихте да се кандидатирате, при положение че мястото не изглежда много удобно?

- Прокурорската работа е такава, това е част от длъжностната ми характеристика - да бъдеш атакуван, очернян, удрян, злепоставян, подиграван и какво ли още не. Това не ме е спирало да си свърша работата. През годините, работейки с г-н Иван Гешев, успях да формирам у себе си увереността, че бих могъл да се справя с този тип работа.

- На практика вие поемате щафетата от Иван Гешев, който бе последният ръководител на тази прокуратура. Ще ревизирате ли наследството, оставено от него?

- Няма какво да се ревизира. Заради повишаването на г-н Гешев преди около година като зам. главен прокурор, встъпих като изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура. Това ми даде възможност за приемственост. Преди това сме работили заедно, бях и негов заместник. Тоест тук го няма характерното при смяна на ръководството, при която новото казва за старото: “Какво са правили тези преди нас? Трябва да зачеркнем всичко!” Тук има надграждане. В Специализираната прокуратура нямаш право да започваш от нула, трябва да се стъпи на постигнатото. Това бе смисълът и на думите ми пред прокурорската колегия на ВСС, че възнамерявам да развия капацитета, който има тази прокуратура. Повечето от колегите вече не са толкова нови, голяма част от тях встъпиха в длъжност като прокурори след конкурс. Всеки един от тях има самочувствие и увереност, защото работата им постепенно влиза в съда.

- С други думи, заварвате Специализираната прокуратура в добра кондиция. Обаче имате и проблеми - например многобройните върнати дела от съда.

- Има върнати дела по няколко причини. Първата е новата компетентност на Специализираната прокуратура от края на 2017 г., която вече се занимава с т.нар. висша коруцпия. През 2018 г. към нас пристигаха дела от други прокуратури, които, образно казано, се чистят от такъв тип производства. Т.е. прокурор от друга прокуратура е готов да напише обвинителен акт и да го внесе в специализирания съд с цялото си съзнание, че това дело повече няма да се върне при него. Така ние обрахме тези негативи. На практика трябваше да доразследваме, да внесем пак обвинителен акт, да извървим цялата процедура отначало.

Второ, новата компетентност. Досега дела от такова естество срещу кметове, срещу областни управители, министри не са били на вниманието на специализираните структури.

Заради малочислеността на съдиите те са принудени да връщат определени дела на прокуратурата на формално основание, за да може през това време да гледат другите си дела. Затова помолих и прокурорската колегия да обърне внимание на пленума на ВСС, че всъщност работата би могла сериозно да се затрудни заради липсата на кадрова обезпеченост в двете специализирани съдилища.

Има и случаи, в които колегите не подхождат по-смело към определен текст от Наказателния кодекс, защото са неуверени.

Това е така, защото досега не са работили подобни производства. На тях просто им трябва време, за да могат да се научат да работят по дела, подсъдни на окръжна прокуратура. Това е нормално, тъй като всички, които са дошли в Специализираната прокуратура - командировани или след конкурс, идват от районни нива.

- Защо обаче в редиците на Специализираната прокуратура не се вливат окръжни прокурори, врели и кипели в дела за корупция по високите етажи на властта?

- Специализираната прокуратура не е привлекателно място за работа на магистрати поради огромната натовареност. Ние сме структура, която, смея да твърдя, работи денонощно. Никой не би заменил спокойния живот заради това напрежение. При нас става дума за обвиняеми, които са с огромен финансов ресурс, които могат да активират медии и всякакъв вид въздействие върху магистрати. Това действа изключително стресиращо и не всеки би поискал да се подложи.

- Как ще мотивирате повече магистрати да заработят при вас?

- Има сигнали, че тази година ще има промяна във възнаграждението на работещите в специализираните структури - както за прокуратурата, така и за съда. Дано това продължи като тенденция и в следващите години. Да, това ще мотивира хората да имат спокойствие, че техният труд е по-добре заплатен заради по-голямото натоварване и риск, който носят. Ще отворя една скоба - няколко души от Специализираната прокуратура са с охрана заради определени ситуации, свързани с тях.

- Другият упрек към Специализираната прокуратура е, че повечето от половината ѝ дела приключват със споразумения, заради което се изключва възможността за по-тежка присъда, ако се установи вина в евентуален съдебен процес. Как ще коментирате това?

- Този упрек е напълно напразен. НК и НПК се прилагат еднакво за всички съдилища и прокуратури в България. Винаги, когато има възможност за споразумение по преценка на страните в процеса - в случая прокурор, защита, подсъдим или обвиняем, този правен институт може да бъде приложен. Няма никакво ограничение. Нека да не забравяме, че целта на наказанието е не само лицето да бъде поправено и превъзпитано, а и наказанието да бъде своевременно. Тоест, когато се извърши престъпление, виновният да бъде наказан своевременно, а не след 10 г.

Поради тази причина се сключват споразумения. Споразумението е винаги в по-ниски размери тогава, когато лицето е неосъждано.

- Преди време Гешев каза, че най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или - както е казал народът - да те ударят по джоба. Ще продължи ли Специализираната прокуратура да налага високи парични гаранции?

- Когато има възможност, и съобразно имущественото състояние на обвиняемия могат да бъдат налагани много високи парични гаранции, които да обезпечат евентуално бъдещо наказание - конфискация или глоба. Тоест, дори да е изтекъл срокът, в който лицето може да бъде с мярка за неотклонение “парична гаранция”, тази сума няма да бъде освободена, защото върху нея ще бъде наложено обезпечение по НПК, ако е предвидено наказание конфискация или глоба.

- Ще запазите ли това темпо - шумни акции срещу известни особи? По-важният въпрос е обаче кога ще видим тези хора изправени пред съда? Визирам например Стайкови, Баневи, Арабаджиеви.

- Темпото на Специализираната прокуратура ще бъде запазено с тенденция да бъде увеличено. Казах и пред прокурорската колегия, работим изключително добре с ДАНС, ГДБОП, КПКОНПИ, МВР. Темпото зависи и от възможностите на службите да разкриват или да ни съобщават такава информация, с която да пристъпим към реализация. Що се отнася за обвинителните актове, проявете малко търпение. Обвинителният акт срещу Баневи вече е внесен, делото е разпределено на съдебен състав и очакваме разпоредително заседание. Темпото се запазва не само до момента на задържането на лицата, а и след това до внасянето на делата им с обвинителен акт в съда.

- Вашата биография е интересна и заради делата, по които сте работили. Едно от тях е за изтеклите записи, известни като “Яневагейт”, което вие прекратихте и останаха съмнения.

- Кое наричате “Яневагейт” - това, по което Владимира Янева бе осъдена на три инстанции по мой обвинителен акт, писан заедно с колежката Димитрова от Софийската градска прокуратура, или разговора между двете дами Янева и Ченалова?

- Второто.

- Според мен всичко е написано в постановлението ми за прекратяване на досъдебното производство. Мотивът - по направените записи бе назначена експертиза, която установи, че те са манипулирани, подреждани, скъсявани и удължавани. Това не са оригиналните записи. Това не успя да се наложи в обществото, защото тези, които пуснаха записите в публичното пространство, явявайки се като свидетели, не ги представиха лично.

- През април Елена Йончева обяви, че е намерила оригиналния запис от аферата “Ало, Банов съм”, който уличавал министър Боил Банов, че опитва да спаси строителя на ларгото от плащане на неустойки за забавяне. Какво става по този случай?

- Работи се по случая. Ще отворя една скоба - намира се телефон с оригиналния запис за събитие, което се е случило преди 4 г., когато такъв телефон не е бил произведен. Това малко буди съмнение как този “оригинален” запис се е появил в този телефон, който не е бил създаден към момента на записване на разговора? Нека да обясня, че в момента, в който даден запис бъде прехвърлен на друг носител, вече не може да се каже, че е оригинален.

- Иван Гешев ли трябва да стане новият главен прокурор?

- Според мен да.

CV

* Завършва право в Нов български университет през 2000 г.

* 2000-2001 г. работи като съдебен кандидат в СГС

* След това заема различни юридически длъжности в частния сектор

* В съдебната система влиза през 2004 г. като следовател в окръжната прокуратура в Силистра

* От 25 юли 2005 г. до 3 април 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба

* Става прокурор в Софийската районна прокуратура през 2006 г. Работи там до 2011 г.

* От 24 октомври 2011 г. до 1 март 2018 г. е командирован в Софийската градска прокуратура

* След това е назначен като зам.-шеф на Специализираната прокуратура до 31 октомври 2018 г. Оттогава я оглавява като и.д. ръководител

* На 29 юли 2019 г. е избран единодушно за неин титулярен шеф от прокурорската колегия на ВСС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Флориан Скала

Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход

Твърденията, че съм ходил в Куршевел с Васил Божков, са абсолютно неверни, казва главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” - Г-н Скала, вярно ли е, че г-н Божков ви е водил във френския ски курорт Куршевел? Наскоро бившият му съдружник Цветомир Найденов разказа това пред друга телевизия и така обясни защо нямало как да се оплаче в

Емил Караниколов

Емил Караниколов: Бизнесът не се парализира, а се съюзи с науката и държавата

И в пандемията бяхме интересни, от 20 заявления за инвестиции за над 1 млрд. лв. 9 са след 16 март, казва министърът на икономиката Още акценти Българската икономика е в кондиция, дано европейската навакса бързо, защото сме свързани с нея Сега основната ни грижа е ликвидност на фирмите, трябва да се покрият разходите им от март до юни Европарите

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Ваня Николова е родена в Горна Оряховица  Завършва Историческия факултет на Софийския университет  Репортер и редактор в сп. “Клуб М”  До 2006 г. е сценарист, редактор и изпълнителен продуцент в тв форматитe “Биг Брадър” 1, “Стар Академи” и др. Главен редактор на българската версия на италианското лайфстайл списание МАХ  През 2002 г

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Иван Гешев: Конфискация на автомобила при пияни и дрогирани шофьори ще има огромен възпиращ ефект

Още акценти от интервюто на главния прокурор пред "24 часа": Прочетох, че НСО чака от нас информация. Колебая се дали това е нахалство, или некомпетентност, или и двете  Ние сме общият враг, който сплотява хора като подсъдимия Василев, подсъдимия Прокопиев и други олигарси Ще дам всичко от себе си, за да направя това

Георги Марков

Георги Марков: Провал с коронакризата може да помете правителства в Европа

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ Още акценти от интервюто: Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

Стефан Тамбуев, издател: Вестникът е арбитър на новини, да му дадем глътка въздух

С периодичния печат хората се информират в дълбочина. А той е сред силно пострадалите в кризата - Инициатор сте на петиция за намаляване на ДДС за печатните издания. Какви са вашите очаквания от внасянето на тази петиция в парламента, г-н Тамбуев? - Очаквам, че тази поправка ще бъде приета от народните представители

ПЕТЪР КЪНЕВ

Петър Кънев: При всяка криза и бизнесът, и хората се обръщат към държавата - нищо страшно! В целия свят е така

В надзорите на важни компании трябва да доминира опозицията, казва председателят на икономическата комисия в парламента Още акценти Защо само у нас държавата е лош стопанин? И въпреки това по-лош от държавния монопол се оказва частният Лошото е, че не се включиха вестниците и списанията в проекта за намаляване на ДДС

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber