Димитър Франтишек: Елена Йончева ни даде “оригинален” запис по аферата “Ало, Банов съм” на телефон, който не е бил произведен по време на разговорите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7582079 Димитър Франтишек: Елена Йончева ни даде “оригинален” запис по аферата “Ало, Банов съм” на телефон, който не е бил произведен по време на разговорите Димитър Франтишек: Елена Йончева ни даде “оригинален” запис по аферата “Ало, Банов съм” на телефон, който не е бил произведен по време на разговорите www.24chasa.bg
Димитър Франтишек - административен ръководител на Специализираната прокуратура
Димитър Франтишек - административен ръководител на Специализираната прокуратура СНИМКА: Румяна Тонeва

Внесохме обвинителен акт срещу Баневи, чакаме съдът да насрочи разпоредително заседание, казва в първото си интервю новоизбраният шеф на Специализираната прокуратура

Ще продължим темпото, зададено от Иван Гешев, с тенденция да го увеличим

Иван Гешев трябва да стане новият главен прокурор

Специализираната прокуратура не е привлекателно място за работа на магистрати работи се денонощно, и то с обвиняеми с огромен финансов ресурс

- Г-н Франтишек, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно ви избра за шеф на Специализираната прокуратура. Защо решихте да се кандидатирате, при положение че мястото не изглежда много удобно?

- Прокурорската работа е такава, това е част от длъжностната ми характеристика - да бъдеш атакуван, очернян, удрян, злепоставян, подиграван и какво ли още не. Това не ме е спирало да си свърша работата. През годините, работейки с г-н Иван Гешев, успях да формирам у себе си увереността, че бих могъл да се справя с този тип работа.

- На практика вие поемате щафетата от Иван Гешев, който бе последният ръководител на тази прокуратура. Ще ревизирате ли наследството, оставено от него?

- Няма какво да се ревизира. Заради повишаването на г-н Гешев преди около година като зам. главен прокурор, встъпих като изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура. Това ми даде възможност за приемственост. Преди това сме работили заедно, бях и негов заместник. Тоест тук го няма характерното при смяна на ръководството, при която новото казва за старото: “Какво са правили тези преди нас? Трябва да зачеркнем всичко!” Тук има надграждане. В Специализираната прокуратура нямаш право да започваш от нула, трябва да се стъпи на постигнатото. Това бе смисълът и на думите ми пред прокурорската колегия на ВСС, че възнамерявам да развия капацитета, който има тази прокуратура. Повечето от колегите вече не са толкова нови, голяма част от тях встъпиха в длъжност като прокурори след конкурс. Всеки един от тях има самочувствие и увереност, защото работата им постепенно влиза в съда.

- С други думи, заварвате Специализираната прокуратура в добра кондиция. Обаче имате и проблеми - например многобройните върнати дела от съда.

- Има върнати дела по няколко причини. Първата е новата компетентност на Специализираната прокуратура от края на 2017 г., която вече се занимава с т.нар. висша коруцпия. През 2018 г. към нас пристигаха дела от други прокуратури, които, образно казано, се чистят от такъв тип производства. Т.е. прокурор от друга прокуратура е готов да напише обвинителен акт и да го внесе в специализирания съд с цялото си съзнание, че това дело повече няма да се върне при него. Така ние обрахме тези негативи. На практика трябваше да доразследваме, да внесем пак обвинителен акт, да извървим цялата процедура отначало.

Второ, новата компетентност. Досега дела от такова естество срещу кметове, срещу областни управители, министри не са били на вниманието на специализираните структури.

Заради малочислеността на съдиите те са принудени да връщат определени дела на прокуратурата на формално основание, за да може през това време да гледат другите си дела. Затова помолих и прокурорската колегия да обърне внимание на пленума на ВСС, че всъщност работата би могла сериозно да се затрудни заради липсата на кадрова обезпеченост в двете специализирани съдилища.

Има и случаи, в които колегите не подхождат по-смело към определен текст от Наказателния кодекс, защото са неуверени.

Това е така, защото досега не са работили подобни производства. На тях просто им трябва време, за да могат да се научат да работят по дела, подсъдни на окръжна прокуратура. Това е нормално, тъй като всички, които са дошли в Специализираната прокуратура - командировани или след конкурс, идват от районни нива.

- Защо обаче в редиците на Специализираната прокуратура не се вливат окръжни прокурори, врели и кипели в дела за корупция по високите етажи на властта?

- Специализираната прокуратура не е привлекателно място за работа на магистрати поради огромната натовареност. Ние сме структура, която, смея да твърдя, работи денонощно. Никой не би заменил спокойния живот заради това напрежение. При нас става дума за обвиняеми, които са с огромен финансов ресурс, които могат да активират медии и всякакъв вид въздействие върху магистрати. Това действа изключително стресиращо и не всеки би поискал да се подложи.

- Как ще мотивирате повече магистрати да заработят при вас?

- Има сигнали, че тази година ще има промяна във възнаграждението на работещите в специализираните структури - както за прокуратурата, така и за съда. Дано това продължи като тенденция и в следващите години. Да, това ще мотивира хората да имат спокойствие, че техният труд е по-добре заплатен заради по-голямото натоварване и риск, който носят. Ще отворя една скоба - няколко души от Специализираната прокуратура са с охрана заради определени ситуации, свързани с тях.

- Другият упрек към Специализираната прокуратура е, че повечето от половината ѝ дела приключват със споразумения, заради което се изключва възможността за по-тежка присъда, ако се установи вина в евентуален съдебен процес. Как ще коментирате това?

- Този упрек е напълно напразен. НК и НПК се прилагат еднакво за всички съдилища и прокуратури в България. Винаги, когато има възможност за споразумение по преценка на страните в процеса - в случая прокурор, защита, подсъдим или обвиняем, този правен институт може да бъде приложен. Няма никакво ограничение. Нека да не забравяме, че целта на наказанието е не само лицето да бъде поправено и превъзпитано, а и наказанието да бъде своевременно. Тоест, когато се извърши престъпление, виновният да бъде наказан своевременно, а не след 10 г.

Поради тази причина се сключват споразумения. Споразумението е винаги в по-ниски размери тогава, когато лицето е неосъждано.

- Преди време Гешев каза, че най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или - както е казал народът - да те ударят по джоба. Ще продължи ли Специализираната прокуратура да налага високи парични гаранции?

- Когато има възможност, и съобразно имущественото състояние на обвиняемия могат да бъдат налагани много високи парични гаранции, които да обезпечат евентуално бъдещо наказание - конфискация или глоба. Тоест, дори да е изтекъл срокът, в който лицето може да бъде с мярка за неотклонение “парична гаранция”, тази сума няма да бъде освободена, защото върху нея ще бъде наложено обезпечение по НПК, ако е предвидено наказание конфискация или глоба.

- Ще запазите ли това темпо - шумни акции срещу известни особи? По-важният въпрос е обаче кога ще видим тези хора изправени пред съда? Визирам например Стайкови, Баневи, Арабаджиеви.

- Темпото на Специализираната прокуратура ще бъде запазено с тенденция да бъде увеличено. Казах и пред прокурорската колегия, работим изключително добре с ДАНС, ГДБОП, КПКОНПИ, МВР. Темпото зависи и от възможностите на службите да разкриват или да ни съобщават такава информация, с която да пристъпим към реализация. Що се отнася за обвинителните актове, проявете малко търпение. Обвинителният акт срещу Баневи вече е внесен, делото е разпределено на съдебен състав и очакваме разпоредително заседание. Темпото се запазва не само до момента на задържането на лицата, а и след това до внасянето на делата им с обвинителен акт в съда.

- Вашата биография е интересна и заради делата, по които сте работили. Едно от тях е за изтеклите записи, известни като “Яневагейт”, което вие прекратихте и останаха съмнения.

- Кое наричате “Яневагейт” - това, по което Владимира Янева бе осъдена на три инстанции по мой обвинителен акт, писан заедно с колежката Димитрова от Софийската градска прокуратура, или разговора между двете дами Янева и Ченалова?

- Второто.

- Според мен всичко е написано в постановлението ми за прекратяване на досъдебното производство. Мотивът - по направените записи бе назначена експертиза, която установи, че те са манипулирани, подреждани, скъсявани и удължавани. Това не са оригиналните записи. Това не успя да се наложи в обществото, защото тези, които пуснаха записите в публичното пространство, явявайки се като свидетели, не ги представиха лично.

- През април Елена Йончева обяви, че е намерила оригиналния запис от аферата “Ало, Банов съм”, който уличавал министър Боил Банов, че опитва да спаси строителя на ларгото от плащане на неустойки за забавяне. Какво става по този случай?

- Работи се по случая. Ще отворя една скоба - намира се телефон с оригиналния запис за събитие, което се е случило преди 4 г., когато такъв телефон не е бил произведен. Това малко буди съмнение как този “оригинален” запис се е появил в този телефон, който не е бил създаден към момента на записване на разговора? Нека да обясня, че в момента, в който даден запис бъде прехвърлен на друг носител, вече не може да се каже, че е оригинален.

- Иван Гешев ли трябва да стане новият главен прокурор?

- Според мен да.

CV

* Завършва право в Нов български университет през 2000 г.

* 2000-2001 г. работи като съдебен кандидат в СГС

* След това заема различни юридически длъжности в частния сектор

* В съдебната система влиза през 2004 г. като следовател в окръжната прокуратура в Силистра

* От 25 юли 2005 г. до 3 април 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба

* Става прокурор в Софийската районна прокуратура през 2006 г. Работи там до 2011 г.

* От 24 октомври 2011 г. до 1 март 2018 г. е командирован в Софийската градска прокуратура

* След това е назначен като зам.-шеф на Специализираната прокуратура до 31 октомври 2018 г. Оттогава я оглавява като и.д. ръководител

* На 29 юли 2019 г. е избран единодушно за неин титулярен шеф от прокурорската колегия на ВСС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма - Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития

Христо Радков

Ако излезем на контрапротест за шофьорските курсове, какво ще решат министрите тогава?

Има статистика, че 25% от инцидентите на пътя са на водачи с по-малко от 2 г. стаж, казва председателят на управителния съвет на Българско обединение на шофьорите Христо Радков   Още акценти Случва се в автосервизи да карат клиента да подмени части, които не са за подмяна Крадат катализаторите до 2010 г., защото в тях има платина, радий, германий

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Коалиция е от женски род, но не става дума за харесване, важното е какво ще направи Това е последното непубликувано интервю с акад. Благовест Сендов. Разговаряхме в кабинета му на 16 февруари 2015 г., когато Русия подготвяше референдум за присъединяването на Крим. - Харесвате ли широката коалиция, която в момента управлява България, акад. Сендов

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

2/3 от грабежите остават скрити, мистика е защо хората мълчат, казва в интервю за "24 часа" старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията - Г-н Безлов, според главния прокурор Иван Гешев бандитите, които тормозят хората в малките населени места, са известни и на кмета, и на полицаите. Но голяма част от тях са на свобода и трябва да

Цветан Кюланов

Нищо не е загубено - България има шанс да усвои парите от Еврокомисията за “Струма”

Страната не е задължена да връща средствата от ЕС за вече финализираните участъци на магистралата, казва Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас - Г-н Кюланов, през изминалата седмица България се отказа от европейското финансиране на магистрала “Струма”. Заради различни спекулации нека да изясним - има

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков: За първи път съм на държавна работа и реагирам остро, тъй като телевизията е банкрутирала

Ако бяхме частна фирма, вече съдът щеше да ни управлява, казва шефът на медията в първото си интервю, откакто е на високия пост До 2-3 месеца ще изхвърля хартията от телевизията, ще направя електронно управление Ако свалим БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите, ще паднат милиони от дефицита В онлайн канал на БНТ ще пуснем приложение

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber