Иранският посланик: Екип Б* стои зад напрежението в Персийския залив

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7570845 Иранският посланик: Екип Б* стои зад напрежението в Персийския залив Иранският посланик: Екип Б* стои зад напрежението в Персийския залив www.24chasa.bg
Сейед Мохаммад Джавад Расули - посланик на Иран в София
Сейед Мохаммад Джавад Расули - посланик на Иран в София СНИМКА: Десислава Кулелиева

Не искаме война, но ако ни нападнат, ще отговорим твърдо, казва 

Сейед Мохаммад Джавад Расули - посланик на Ислямска република Иран в София

- Г-н посланик, как ескалацията на напрежението в Персийския залив и рискът споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. да се провали ще се отразят на отношенията на Иран с Европа и в частност с България?

- Необходимо е първо да ви обясня за причините на нарастващото напрежение в региона на Персийския залив. Основната причина се крие в неспазването на ангажиментите и "икономическия тероризъм" от страна на администрацията на Тръмп по отношение на Ислямска република Иран. Едностранното излизане на САЩ от ядреното споразумение и последвалото приемане на политика на максимален натиск, повторното налагане на несправедливи, нелегитимни и нарушаващи международните разпоредби "санкции", както и заплашване на други държави да нарушат резолюцията на Съвета за сигурност 2231 - всичко това доведе до увеличаването на напрежението в региона.

Повече от година имаше поредица от разрушителни и провокативни действия, включително

незаконното обявяване на

Революционната гвардия за

терористична организация,

която е ефективна организация в борбата с тероризма, особено срещу ИДИЛ в региона. Да не забравяме американската безпилотна агресия над суверенната територия на Иран и инсценирането на няколко експлозии на кораби в Оманско море. Всичко това беше извършено от американците с лъжи, дезинформация и измама, което в резултат изостри положението в региона.

Ние нямаме желание да нагнетяваме напрежението в нашия регион, защото, ако се случи нещо лошо, тогава отговорните за първопричините на напрежението, а след това и всички останали, ще бъдат губещи. В същото време трябва да сме готови да отговорим на всяко действие, което нарушава нашия суверенитет и териториална цялост. Ние осъзнаваме и правим всичко възможно, за да намалим напрежението в региона. Пример за това беше политиката на Иран за "стратегическо търпение".

След изтеглянето на САЩ от споразумението, в рамките на една година единственият отговор на Иран беше да предостави повече възможности, особено на трите европейски страни, и то по тяхно искане, да компенсират последиците от изтеглянето от американците.

Въпреки добрата воля и максималното търпение на Иран многократните обещания на другите участници в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД- ядреното споразумение), не доведоха до осезаеми резултати.

При осъществяването на политиката си на "стратегическо търпение" Иран плаща огромната цена на "американската икономическа терористична война" и така наречената политика на максимален натиск на САЩ, в това число опитите им за нулев износ на петрол и прекъсване на свободната търговия с Иран.

Сделката действително се превърна в споразумение, към което се придържа само един член и това е Иран. Иран не може, не трябва и не иска да носи самостоятелно тежестта на това придържане. Други участници, включително европейските страни, трябва да изпълнят своите поети ангажименти, като предприемат практически мерки.

За да запази сигурността и националните интереси на своя народ и да възстанови баланса на силите в СВПД, Иран е решил да ограничи изпълнението на задълженията си, като това досега е направено на два етапа.

Същевременно трябва да подчертая, че това решение е в пълно съответствие с параграфи 26 и 36 на СВПД, според които в случай на налагане на нови санкции или повторно налагане на санкциите, т.е. с други думи нарушение от страна на някоя държава, Иран има право да спре изпълнението на задълженията си напълно или частично.

Всъщност това беше най-малкото, което Иран можеше да предприеме, за да защити интересите си една година след оттеглянето на САЩ от СВПД и възобновяването на санкциите.

Европа трябва да плати за запазването на СВПД.

Това не е икономическо споразумение,

а такова което касае сигурността.

И ако то е важно за Европа,

тя трябва да поема и разходите

за неговото поддържане. Разходите нямат само монетарен характер, а също и политически и такъв, свързан със сигурността!

Изпълнението на СВПД оказва положително влияние, особено относно сигурността на Европа, в най-малко три критични области, а именно: борбата срещу трафика на наркотици, обезпечаването на общата сигурност и приемането на лица, търсещи убежище. Ако поради политиката на "максимален натиск" и излизането на САЩ от СВПД, Иран не може да се възползва икономически от споразумението, страната може да не е в състояние да заплати разходите за борба с трафика на наркотици, обезпечаването на общата сигурност и приемането на търсещите убежище.

През последните години Ислямска република Иран, въз основа на своите принципни политики, претърпя сериозни човешки загуби и финансови разходи, без никакви очаквания в замяна, и действаше като бент срещу въздействието на тези фактори, които застрашават европейската сигурност. Но сега е трудно за Иран да продължи този процес поради финансовите проблеми, причинени от незаконните санкции на САЩ.

За информация на вашите читатели, Иран се намира на един от най-големите транзитни маршрути за наркотрафик в света и е начело в борбата срещу световната търговия с наркотици. Един от основните източници на финансиране на тероризма в Близкия изток е именно трафикът на наркотици. В тази връзка сме дали повече от 3800 жертви и няколко хиляди ранени. Държим да подчертаем, ние сме на фронтовата линия срещу значителна част от световния наркотрафик!

Но европейските страни, де факто бенефициенти на саможертвите на иранските сили за сигурност, направени през последните няколко десетилетия в борба срещу трафика на наркотици през Иран към Европа, се отказаха да предоставят минимална помощ, в това число необходимите технологии, за да се справим с тези престъпници.

В случая с имиграцията положението е сходно и

Иран има важна роля в осигуряването

на убежище, управлението и

предоставянето на обществени услуги

на близо, забележете, 4 милиона бежанци.

Ако в резултат на икономическия натиск, произтичащ от санкциите, осигуряването на нуждите на бежанците стане невъзможно, тогава със сигурност Европа ще бъде една от основните им дестинации.

Вие сам знаете, че проблемът с имигрантите е придобил чувствителни измерения, предвид факта, че много от терористичните атаки в европейски страни са извършени от радикализирани имигранти. Да не забравяме и факта, че Ислямска република Иран, с много финансови разходи и човешки жертви, изигра ключова роля в борбата срещу тероризма в региона, особено срещу ИДИЛ.

Обръщам внимание, тук говорим за приоритети. Противно на твърденията за превес на икономическите ползи, за Европейския съюз най-важният приоритет в запазването на СВПД е поддържането на сигурността в Близкия изток и следователно в Европа. Разберете, те са като скачени съдове!

- Какво смятате за инцидентите с танкери, отплавали от ОАЕ и Саудитска Арабия, които станаха жертви на атаки в Персийския залив? Има ли сили в Иран, които биха спечелили от война?

- Вижте, ние изразихме загриженост и споделихме нашите подозрения от самото начало, че инцидентите са в контекста на злонамерен сценарий за постигане на користни цели. Според нас тези събития са част от враждебните действия на САЩ и техните партньори, особено на т.нар. Екипа Б (Джон Болтън, Биби Нетаняху, Бен Зайед и Бен Салман - б.р.) с цел да се увеличи натискът върху Иран, да се изостри ситуацията и да се засили напрежението в региона в полза на американската интервенционистка политика.

Вие сам знаете, че нападението върху два японски кораба в Оманско море съвпадна с присъствието на японския премиер в Техеран - в абсолютен унисон с усилията на Екип Б да се противопостави на всяка положителна инициатива и опит на други страни да редуцират напрежението в региона, както и натиска срещу Иран.

По мое мнение тези действия не са нищо повече от прояви на иранофобия, тоест фалшиви предлози, фалшиви твърдения и насаждане на фалшиви страхове сред страните в региона за оправдаване на военното присъствие на американските сили там. 

Какво още се цели? Продажба на оръжия на страните от региона, обосновка за едностранни санкции, насърчаване на други страни да поддържат враждебни политики срещу Иран, принуждавайки Иран да седне на масата за преговори, която поначало не сме напускали, под силен политически и икономически натиск, повторно поставяне на случая на Иран пред Съвета за сигурност на ООН и следователно формализиране на решение в ущърб на Иран. Да не забравяме оправдаването на едностранното изтегляне на САЩ от СВПД и потенциална военна конфронтация с Иран. Сам виждате, палитрата от абсурдни причини е повече от шарена.

Ние силно се противопоставяме на тези твърдения. Иран по категоричен начин осъжда всякакъв опит за създаването на несигурност по отношение на корабоплаването в международни води и нарушения в трансфера на енергоносители и международна търговия, което дава повод за военно присъствие на чуждите сили в региона. Разглеждаме тези опити като явно противоречие с нашите интереси и сигурност. В Иран никой не иска война. На най-високо държавно ниво беше обявено, че Иран не желае да влезе във война. Ако избухне война, всички страни в региона ще бъдат губещи. Напротив, изглежда, че в Съединените щати има хора, които се възползват от войните по различни причини и следователно търсят извинение за военно противопоставяне.

Повтарям, ние не търсим война и напрежение, но ако някой търси военна конфронтация с нас и цели да наруши нашия суверенитет, ние ще се защитим саможертвено и ще отговорим твърдо.

Готови сме да се справим със

заплахите на САЩ във всяка област

и във всеки случай. Ние сме страна,

която издържа на осем годишна

наложена отвън война,

не само срещу режима на Саддам, но и срещу целия свят, който помагаше на Саддам.

Напомням, че в хода на осемгодишната война срещу Иран Саддам бе подпомаган от френски миражи, руски мигове, германски химически оръжия, американски самолети АУАКС, саудитски, емиратски и кувейтски пари. Бяхме в началото на революцията и нямахме оръжия и съоръжения, но ние се изправихме срещу враговете. Днес благодарение на Бога ние сме една от най-силните страни в региона.

- Как коментирате обвиненията от страна на Израел, че Иран стои зад атентата в Бургас на 18 юли 2012 г. чрез организацията "Хизбула"?

- Смешно е, че ционисткият режим, който е главният символ на държавния тероризъм, сегрегация и окупация в света, обвинява Иран в подкрепа на тероризма. Според европейските страни "Хизбула" е легитимен и активен участник в политическата и социалната сцена на Ливан.

Като повдига тези погрешни обвинения, Израел се опитва да пренасочи вниманието от свои терористични актове и престъпления. Убийствата на беззащитни палестинци са ясна проява на държавен тероризъм от самото начало на създаването на ционисткия режим.

Това е крайна измама и лицемерие. Израел, който е участвал в масови убийства на палестински цивилни, включително жени и деца, и който чрез своите агенти подклажда терористични действия в много части на света, обвинява Иран в подкрепа на тероризъм.

Ционисткият режим, като отправя такива обвинения срещу други страни, включително Иран, всъщност следва обичайния си модел на проекция на отговорността и прикриване на престъпленията си срещу невинни палестински цивилни. По този начин вниманието на света към продължаващата обсада на два милиона души през последните десет години в Газа се отклонява, а те продължават да бомбардират жилищни райони, училища и болници в окупираните територии, да унищожават палестинските домове и да конфискуват палестинска собственост и, осквернявайки светите места, да грабят територии.

Освен това не е тайна, че

ционисткият режим осигурява

различни видове израелски оръжия

и логистична помощ за терористични

групи като ИДИЛ и "Ал Нусра"

в Сирия и Ирак.

Ционистките политики не са само сериозна пречка в борбата срещу тероризма и радикализацията в региона, но също допринасят за вкореняването на тероризма и неговото разпространение.

Ислямска република Иран осъжда тероризма и екстремизма във всичките им форми. Разберете, ние самите сме жертва на тероризъм.

- Докъде стигнаха преговорите за INSTEX, - системата от бартерен тип, целяща да позволи търговия с Иран, въпреки американските санкции. Вярвате ли, че този инструмент в крайна сметка ще проработи ефективно?

- След оттеглянето на САЩ и последвалото решение на Съвместната комисия по СВПД относно необходимостта от създаване на механизъм за защита на икономическия интерес на Иран, създаването на финансов механизъм за установяване на търговски и икономически отношения с Иран влезе в дневния ред на Европа. Само 260 дни след оттегленянето на САЩ, механизмът, станал известен като INSTEX, беше регистриран и стартиран, но досега все още не е пълноценно активиран.

Трябва да знаете, че успехът и ефективната експлоатация на INSTEX зависи от взаимодействието на европейските страни с механизма. Те трябва да финансират поддържането на СВПД.

Посредством INSTEX трябва да се намерят начини за разплащане по сделки с ирански петрол.

Заслужава да се отбележи, че това е необходимо условие за изпълняване на европейските ангажименти по СПВД. След оттеглянето на САЩ европейците поеха 11 ангажимента в различни области. Те увериха Иран, че въпреки оттеглянето на САЩ, ще работят в тези области, за да се облагодетелства Иран от полагащите му се икономически ползи. Но до този момент INSTEX все още не е активен, камо ли да говорим за 11-те ангажименти.

Нашето чувство е, че европейците искат да направят нещо и това си заслужава уважение, но как ще го направят е друг въпрос.

Както казва вашият писател Николай

Хайтов: "Едно е да искаш, друго е

да можеш, а трето е да стане!"

Европа се стреми да запази СВПД заради собствената си сигурност но или не иска, или не може да си позволи това.

Надявам се в близко бъдеще, Европа да осъзнае този факт и да предприеме необходимите мерки.

- В кои сфери виждате най-голям шанс за развитие на българо-иранските отношения?

- Отношенията между Иран и България имат дълбоки корени, а дипломатическите имат над 122-годишна история. Неофициалните отношения на двете страни датират отпреди няколко века. България винаги е била приятел на Иран в трудни времена. Считам, че има голям потенциал за сътрудничество между двете страни. В икономическата област, без съмнение стокообменът между двете страни е много по-висок в сравнение с официалните данни. Много ирански стоки и продукти се внасят в Българя чрез трети страни, които не се смятат в официалните данни. Над 40 вида стоки от Иран се внасят в България и над 60 вида стоки се изнасят от България за Иран. Успешното провеждане на 19-та сесия на Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество през април и отличното домакинство на българската страна отразяват отличната воля на властите на двете страни за подсилване на сътрудничеството.

От друга страна, културните сфера е също силен аспект от сътрудничество между двете държави. Културните сходства, наличието на общи думи в персийския и в българския език, свързаната с тях история, сходните традиции и обичаи, честването на някои празници като древния Ноуруз - всичко това винаги е създавало необходимата атмосфера за взаимодействие и сътрудничество.

Да не забравяме, че географската близост, както и

общата визия по въпроси

като борбата с тероризма, незаконната

миграция и наркотрафика

и наличието на положителни двустранни исторически предпоставки, доведоха до задълбочаване на политическия диалог между двете страни.

Обменът на делегации на високо равнище през последните години, особено през настоящата, включително визитите на вицепрезидента, министъра на спорта, министъра на пътищата и градоустройството, заместник-министъра на външните работи на Иран, всички те свидетелстват за продължаващите консултации между двете страни във всички области.

На тази основа считам, че културните, икономическите, политическите, научните и академичните области имат потенциала да отбележат по-голямо развитие в рамките съществуващите отношения.

-----------

* Екип Б е термин, наложен от външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, под който се имат предвид четирима души с Б в името - Болтън, Биби Нетаняху, Бен Зайед и Бен Салман. Става дума за съветника на президента Тръмп по национална сигурност, премиера на Израел и престолонаследниците на Абу Даби и Саудитска Арабия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Още акценти от интервюто с ръководителя на екипа, работил по рейтинга на висшите училища: Приключи масовизацията на висшето ни образование. Сега то е все по-близо до европейския профил Увеличава се делът на студентите в направления, при които има по-добра реализация Университетите в по-голяма степен стават международно разпознаваеми В

Бен Крос в ролята на английския вицеконсул Уайт във филма на Анри Кулев "Имало една война"

Бен Крос: Тук не могат да ми плащат високи хонорари, но подпомагам българското кино

Британският актьор за участието си във филма "Имало една война", за живота в България и за други неща - Хареса ли ви филмът “Имало една война”, г-н Крос? - Много харесах филма. Проф. Анри Кулев е талантлив човек. Не ставаш професор, ако си неграмотен. Както всички знаем, той прави анимационни филми

Стефан Димитров

Стефан Димитров: Песните на НЛО са феномен - 30 г. след прехода още са актуални

Концертът с тях ще е много смешен и ексклузивен, няма да го излъчват по телевизията, казва талантливият композитор, написал за легендарното предаване 70-80 хита В американското посолство изпяха песента ми “Нова годино” като поздрав към българския народ за празниците По празниците ще сме като всички българи - няма да правим нищо особено

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Плаши ме какво става извън България - освен пластмасови домати внасяме и страхове - Честита ви наградата “Хеликон” за 2019 г., г-н Биолчев. Романът “Преселението” е издание на издателство “Труд” и с него вие спечелихте статуетката в състезание с над 120 заглавия. Как посрещнахте тази награда? Повиши ли тя самочувствието ви на писател

Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена - Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи? - Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber