Механичните турци на българската политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7570648 Механичните турци на българската политика Механичните турци на българската политика www.24chasa.bg

Вместо да будалкате народа с богове

Механичният турчин - в лявата ръка държи дълга лула, а с дясната ужким мести фигурите. Всъщност ги движи скрит шахматист с помощта на магнити.

от машина, защо не сложите камери?

Трагикомедията с машините за гласуване напомня знаменития през ХVIII и ХIХ век “Механичен турчин” – машина, която майсторски играела шах. Тя обиколила редица кралски дворове и светски салони, като навсякъде пожънала успехи. Сред победените от нея били велики личности като Наполеон Бонапарт и Бенджамин Франклин.

Разбира се, Турчинът бил чиста шашма. Той представлявал човешка кукла, облечена в ориенталски дрехи и седнала до голям сандък, в който се криел истински жив шахматен майстор. Преди сеанса собственикът отварял последователно вратите на сандъка, за да покаже, че вътре има само зъбчати предавки. Скритият шахматист се плъзгал насам-натам върху лагери и така оставал невидим.

Илюзията, че една машина със зъбчати предавки може да играе шах, с нищо не се различава от днешната илюзия, че една електронна машина за гласуване може да реши проблемите с изборните фалшификации, платения вот, ниската активност и огромното разочарование от партиите. Тъкмо обратното – машината засилва възможностите на човека. И

когато този човек

иска да открадне

изборите,

машината го превръща в бог!

Това с машините бе една от серията шашмалогии, чиято цел бе да се отклони вниманието на избирателя от истинския му интерес – от чистия и свят мажоритарен вот в 2 тура.

Той категорично го поиска на референдума през 2016 година, но политиците не му го дадоха. Затова пък му напълниха джобовете с други шашми, като ужким гласуването по интернет, преференциалния вот, задължителното гласуване – все механични турци. Все пържен въздух фламбе.

Самата вяра, че с едно чудодейно средство ще се решат проблемите на българската политика, напомня друга една машина – така наречената деус екс махина, или “бог от машината”.

Това е литературен похват, чрез който най-заплетеният сюжет намира своето решение чрез една напълно неочаквана и нелогична намеса.

Например героят просяк изненадващо се оказва изгубен син на някой богат благородник. Или пък Ричард Лъвското сърце според една от холувидските версии изненадващо се връща, изхвърля от трона своя коварен брат и възстановява правата на Робин Худ. Долнопробна измишльотина, но радва юношите.

Произходът на този похват е от древногръцките пиеси.

Когато в тях сюжетът се заплитал неразрешимо, на сцената с помощта на кран (механе) се спускал някой бог, за да въздаде всекиму заслуженото. Още Аристотел в своята “Поетика” подчертава, че това е много нескопосан литературен похват.

В политиката обаче той още върви. Когато например сините партии се видяха в чудо къде им е изчезнал електоратът,

някой им пробута

деус екс махина

– дистанционното

гласуване

по интернет. Сините се самобудалкаха, че синият електорат е емигрирал. Искал да гласува, но нямало как. Дайте му да го направи от компютъра и властта пак е наша.

Уви, постепенно се разбра, че от чуждестранния вот най-много печели ДПС. Освен това всички световни специалисти смятат, че гласуването по интернет е като да си включиш тостера в мрежата с високо напрежение. Веднага гръмват и тостерът, и електрическото табло, а къщата пламва.

Ако не броим Естония, която си има своите много, много специфични особености, нито една “нормална” държава не го практикува. Откъде изведнъж ни дойде този акъл?

Тези дни пробивът в системата на НАП ни показа колко опасна е тази идея. Хакери ударили ЦРУ, Пентагона, Хилари Клинтън, дори американските изборни машини, които не са свързани с интернет. Е, как тогава ние, които сме най-изостаналите технологически в Европа, ще се опазим?

Трябва да е ясно, че една система за гласуване по интернет е много по-уязвима от информационната система на НАП, защото е интерактивна. Тя има милиони врати, през които може да влезе всеки млад или стар човек с хакерски наклонности. Разбира се, най-голям хакер е този, който държи сървъра - а именно правителството.

Дайте ми да правя избори по интернет, докато съм на власт и никога няма да падна от власт!

В наше време се

появи още един

“Механичен

турчин”

– така се нарича програмата на “Амазон”, която събира личните данни и следи потребителското поведение на своите клиенти. После започнаха да я използват фирмите за политически технологии, които крадат данни от фейсбук, за да правят нетрадиционен “психографски анализ” на всеки участник и да го манипулират чрез тясно насочени “микропослания”.

Свалете си някоя безплатна програма чистач и при първото сканиране тя ще открие поне 10 хиляди “тракъри” – безвредни вируси, които съобщават на своя господар от какво се интересувате. Да поддържаш компютъра си чист от тракъри, майнъри и тъмни отмъстители, е като да изпомпваш водата от кораб с пробито дъно. Всяко дете го знае. Защо не го знаеше бившият програмист Росен Плевнелиев, който дори предложи референдум за дистанционното гласуване?

Защо и до ден днешен политиците продължават да лъжат народа, че дистанционното гласуване ще му реши проблемите? В журналистиката има такъв принцип –

ако някакво

явление

изглежда

необяснимо,

проследи парите!

В онези години имаше 2-3 световни фирми, които лобираха да изграждат такива системи срещу скромни суми между половин и един милиард евро. Много по-изгодно, отколкото да продаваш Ф-16. Минимум труд и материали, максимум печалба.

Още по-явни са нещата при така нареченото машинно гласуване, от което властите току-що се отказаха. И слава Богу. Тези машини не са свързани с интернет, но също могат да се хакнат по няколко начина.

Оказва се например, че дори излъчването на екрана дава достъп на външен човек с компютър до системата.

Но най-лесно е за този, която може да пипа софтуера – нищо не му пречи да зареди програма, която да дава повече гласове на една от партиите.

Неслучайно

европейските

държави се

отказват от тези

машини

Четох, че Холандия ни ги предлагала по 7 евро парчето - дето ще се хвърлят, защо да не помогнем на туземците? Нашите власти обаче не ги купиха, а ги взеха под наем за по 3000 лева с ДДС бройката! Ако в 12 500 секции се сложи по една машина, това струва 37 милиона и 500 хиляди лева еднократно. Следващия път – още толкова. А според мен по една машина в половината секции не е достатъчно, нужни са поне 2-3.

Затова се чудя на БСП – защо изведнъж реши, че като се бори да спаси машинното гласуване, тя печели точки? Нима не разбира, че изборите ще се решават от този, който контролира софтуера?

Аз обаче искам да помогна. Щом БСП си търси кауза, най-добрата е мажоритарният вот… Добре, това го отписваме. Щом толкова обича техниката, какво пречи във всички секции да се сложат камери и да записват всичко, което става вътре? В наше време това не е никак скъпо!

Тези камери няма да заменят човека, а само ще документират какви ги върши. И после ще може да се види ясно дали някой е натъпкал урната, дали е нахълтала някоя мутра и дали е подменен протоколът.

Камерите не са нито “Механичен турчин”, нито деус екс махина. Те са безпристрастен наблюдател на човешките дела. Дали точно затова политиците бягат от тях като дявол от светена вода?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо тези избори не са лесни за прогнозиране

Очаквам балотаж Манолова - Фандъкова, който да завърши в полза на Фандъкова Можем да очакваме разширяването на изборните резултати на БСП, но те едва ли ще са високо конкурентоспособни. Впрочем такива биха могби да бъдат в около 60 общини. Въпросът е дали след тях ще има знакови общини, след това областни градове

Как да познаем кое социологическо проучване иска да ни подхлъзне. Капанът “Предизвестена победа” и други хватки

Съмнителни са данни, които казват “Кандидатът Х печели, а Y губи” и са анкетирани под 1000 души. Също - ако са от телефонна анкета, или са правени в момент, когато няма формирани солидни електорални нагласи Зададат ли се избори, започват да прехвърчат данни от социологически сондажи далече преди кампанията.

Видеозавещание: Убиецът Полфрийман е пуснат, без дори да е платил кръвнината

Предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора логично предизвика възмущение. През 2007 година той уби студент в центъра на София.Това каза в рубриката "Завещание на седмицата" крими репортерът Кирил Борисов. Вижте какво друго каза по темата във видеото: Предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман

Хутите ли ни качиха бензина?

Те са добри бойци и стават все по-точни, но ракетите по саудитските нефтени инсталации дойдоха от север Вече пета година хутите в Йемен се целят по Саудитска Арабия. Удрят по градове, летища, въобще по каквото и където сварят. Ние, разбира се, пет пари не даваме за това, тъй като знаем, че Саудитска Арабия през същото това време здраво бомбардира

От кого да защитим “европейския начин на живот” - от мигрантите или от популистите?

Урсула фон дер Лайен е изправена пред труден баланс “Защита на нашия европейски начин на живот” - тези няколко думи отприщиха въпроси и критики, след като бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ги предложи като название на нов портфейл в комисията. Гласовете от блоковете на либералите, зелените и социалистите

Шпионски игри по Томислав Дончев

Съветът за административна реформа под вещото ръководство на вицепремиера Томислав Дончев е одобрил в понеделник малко ексцентрична методология за наблюдение на чиновниците по метода “Таен клиент”. Донякъде прилича на “Шеф под прикритие”, но без реквизит Основното е, че министерствата ще могат да задължават със заповед служителите си да действат

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега!

В наръчника на всеки конспиратор и превратаджия дори и в технологичния XXI век пише колко важна институция е националното радио. Независимо дали действието се развива в Боливия, в Индонезия или в Гърция, радиото е една от най-важните точки за превземане при преврат за смяна на властта. В родна България може и да сме изостанали в някои показатели,

Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада

Ердоган има сериозен проблем. През последните месеци стотици хиляди членове напуснаха партията му. Сред тях са множество авторитетни личности. Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада. Дълго време Ахмет Давутоглу беше една от най-влиятелните фигури в турската политика. От 2002 година нататък,

Пловдив - бялата политическа лястовица в местните избори

Опитът да се води разговор и да бъдат разбрани нагласите на хората за промяна е знак за смислена политическа  надпревара В Пловдив се очертава смислена политическа надпревара и добре подготвени кандидати за кметския пост. Осъзнаването от ГЕРБ на необходимостта от промяна в начина на управление и идеите на Здравко Димитров в сферата на културата и

Чакат ни по-високи цени на бензина още утре

Скок ще има и при хранителните стоки, може и на парното и тока, ако цените на петрола се задържат високи Цената на петрола скочи исторически най-високо от 60 до почти 72 долара за барел след дронната атака на най-голямата рафинерия в света в Саудитска Арабия. Поскъпва изходната цена на нефта, а оттам и на всички нефтопродукти

“Файненшъл таймс”: Кристалина Георгиева – упорита и откровена

Има проницателен политически инстинкт и способност да постига консенсус Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива първата си банкова сметка, пише в анализ “Файненшъл таймс”. Било е през 1987 г., Георгиева е била на 34 г. и току-що е пристигнала като научен сътрудник в Лондонското училище по икономика от родната си

За бедните - не през пенсиите, а чрез социално подпомагане: плюсове и минуси

Общините трябва да започнат да доставят услуги за най-бедните и самотни възрастни Идеята на ВМРО да се отпуска държавна помощ за най-бедните пенсионери, която да допълва и изравнява размера на техните пенсии с прага на бедност, заслужава внимание. Защото, забележете, за разлика от друг път, когато направо се отива на предложение “Увеличете им

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber