Механичните турци на българската политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7570648 Механичните турци на българската политика Механичните турци на българската политика www.24chasa.bg

Вместо да будалкате народа с богове

Механичният турчин - в лявата ръка държи дълга лула, а с дясната ужким мести фигурите.  Всъщност ги движи скрит шахматист с помощта на магнити.
Механичният турчин - в лявата ръка държи дълга лула, а с дясната ужким мести фигурите. Всъщност ги движи скрит шахматист с помощта на магнити.

от машина, защо не сложите камери?

Трагикомедията с машините за гласуване напомня знаменития през ХVIII и ХIХ век “Механичен турчин” – машина, която майсторски играела шах. Тя обиколила редица кралски дворове и светски салони, като навсякъде пожънала успехи. Сред победените от нея били велики личности като Наполеон Бонапарт и Бенджамин Франклин.

Разбира се, Турчинът бил чиста шашма. Той представлявал човешка кукла, облечена в ориенталски дрехи и седнала до голям сандък, в който се криел истински жив шахматен майстор. Преди сеанса собственикът отварял последователно вратите на сандъка, за да покаже, че вътре има само зъбчати предавки. Скритият шахматист се плъзгал насам-натам върху лагери и така оставал невидим.

Илюзията, че една машина със зъбчати предавки може да играе шах, с нищо не се различава от днешната илюзия, че една електронна машина за гласуване може да реши проблемите с изборните фалшификации, платения вот, ниската активност и огромното разочарование от партиите. Тъкмо обратното – машината засилва възможностите на човека. И

когато този човек

иска да открадне

изборите,

машината го превръща в бог!

Това с машините бе една от серията шашмалогии, чиято цел бе да се отклони вниманието на избирателя от истинския му интерес – от чистия и свят мажоритарен вот в 2 тура.

Той категорично го поиска на референдума през 2016 година, но политиците не му го дадоха. Затова пък му напълниха джобовете с други шашми, като ужким гласуването по интернет, преференциалния вот, задължителното гласуване – все механични турци. Все пържен въздух фламбе.

Самата вяра, че с едно чудодейно средство ще се решат проблемите на българската политика, напомня друга една машина – така наречената деус екс махина, или “бог от машината”.

Това е литературен похват, чрез който най-заплетеният сюжет намира своето решение чрез една напълно неочаквана и нелогична намеса.

Например героят просяк изненадващо се оказва изгубен син на някой богат благородник. Или пък Ричард Лъвското сърце според една от холувидските версии изненадващо се връща, изхвърля от трона своя коварен брат и възстановява правата на Робин Худ. Долнопробна измишльотина, но радва юношите.

Произходът на този похват е от древногръцките пиеси.

Когато в тях сюжетът се заплитал неразрешимо, на сцената с помощта на кран (механе) се спускал някой бог, за да въздаде всекиму заслуженото. Още Аристотел в своята “Поетика” подчертава, че това е много нескопосан литературен похват.

В политиката обаче той още върви. Когато например сините партии се видяха в чудо къде им е изчезнал електоратът,

някой им пробута

деус екс махина

– дистанционното

гласуване

по интернет. Сините се самобудалкаха, че синият електорат е емигрирал. Искал да гласува, но нямало как. Дайте му да го направи от компютъра и властта пак е наша.

Уви, постепенно се разбра, че от чуждестранния вот най-много печели ДПС. Освен това всички световни специалисти смятат, че гласуването по интернет е като да си включиш тостера в мрежата с високо напрежение. Веднага гръмват и тостерът, и електрическото табло, а къщата пламва.

Ако не броим Естония, която си има своите много, много специфични особености, нито една “нормална” държава не го практикува. Откъде изведнъж ни дойде този акъл?

Тези дни пробивът в системата на НАП ни показа колко опасна е тази идея. Хакери ударили ЦРУ, Пентагона, Хилари Клинтън, дори американските изборни машини, които не са свързани с интернет. Е, как тогава ние, които сме най-изостаналите технологически в Европа, ще се опазим?

Трябва да е ясно, че една система за гласуване по интернет е много по-уязвима от информационната система на НАП, защото е интерактивна. Тя има милиони врати, през които може да влезе всеки млад или стар човек с хакерски наклонности. Разбира се, най-голям хакер е този, който държи сървъра - а именно правителството.

Дайте ми да правя избори по интернет, докато съм на власт и никога няма да падна от власт!

В наше време се

появи още един

“Механичен

турчин”

– така се нарича програмата на “Амазон”, която събира личните данни и следи потребителското поведение на своите клиенти. После започнаха да я използват фирмите за политически технологии, които крадат данни от фейсбук, за да правят нетрадиционен “психографски анализ” на всеки участник и да го манипулират чрез тясно насочени “микропослания”.

Свалете си някоя безплатна програма чистач и при първото сканиране тя ще открие поне 10 хиляди “тракъри” – безвредни вируси, които съобщават на своя господар от какво се интересувате. Да поддържаш компютъра си чист от тракъри, майнъри и тъмни отмъстители, е като да изпомпваш водата от кораб с пробито дъно. Всяко дете го знае. Защо не го знаеше бившият програмист Росен Плевнелиев, който дори предложи референдум за дистанционното гласуване?

Защо и до ден днешен политиците продължават да лъжат народа, че дистанционното гласуване ще му реши проблемите? В журналистиката има такъв принцип –

ако някакво

явление

изглежда

необяснимо,

проследи парите!

В онези години имаше 2-3 световни фирми, които лобираха да изграждат такива системи срещу скромни суми между половин и един милиард евро. Много по-изгодно, отколкото да продаваш Ф-16. Минимум труд и материали, максимум печалба.

Още по-явни са нещата при така нареченото машинно гласуване, от което властите току-що се отказаха. И слава Богу. Тези машини не са свързани с интернет, но също могат да се хакнат по няколко начина.

Оказва се например, че дори излъчването на екрана дава достъп на външен човек с компютър до системата.

Но най-лесно е за този, която може да пипа софтуера – нищо не му пречи да зареди програма, която да дава повече гласове на една от партиите.

Неслучайно

европейските

държави се

отказват от тези

машини

Четох, че Холандия ни ги предлагала по 7 евро парчето - дето ще се хвърлят, защо да не помогнем на туземците? Нашите власти обаче не ги купиха, а ги взеха под наем за по 3000 лева с ДДС бройката! Ако в 12 500 секции се сложи по една машина, това струва 37 милиона и 500 хиляди лева еднократно. Следващия път – още толкова. А според мен по една машина в половината секции не е достатъчно, нужни са поне 2-3.

Затова се чудя на БСП – защо изведнъж реши, че като се бори да спаси машинното гласуване, тя печели точки? Нима не разбира, че изборите ще се решават от този, който контролира софтуера?

Аз обаче искам да помогна. Щом БСП си търси кауза, най-добрата е мажоритарният вот… Добре, това го отписваме. Щом толкова обича техниката, какво пречи във всички секции да се сложат камери и да записват всичко, което става вътре? В наше време това не е никак скъпо!

Тези камери няма да заменят човека, а само ще документират какви ги върши. И после ще може да се види ясно дали някой е натъпкал урната, дали е нахълтала някоя мутра и дали е подменен протоколът.

Камерите не са нито “Механичен турчин”, нито деус екс махина. Те са безпристрастен наблюдател на човешките дела. Дали точно затова политиците бягат от тях като дявол от светена вода?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Калифорния е в центъра на борбата за определяне на противника на Тръмп

Твърд привърженик на прогресивните идеи, щатът Калифорния реши да се върне в центъра на борбата за президентския пост на САЩ тази година. Във вторник той ще каже тежката си дума за първичните избори на Демократическата партия, на които се определя кандидатът, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп през ноември. През 2016 г

Мирът с талибаните поставя САЩ пред много предизвикателства във военен план

Мирът с талибаните поставя САЩ пред много предизвикателства във военен план

След подписването на споразумение с талибаните САЩ ще останат изправени пред много предизвикателства от военно естество в Афганистан - от изтеглянето на войските си до разоръжаването на бунтовниците и включването им в армията на страната. С цел да се гарантира сигурност за американските сили на терена изтеглянето ще се извърши постепенно и колкото

Има ли Ханке връзка с Москва?

Има ли Ханке връзка с Москва?

Има, но май не я знае Миналото не спира да ни изненадва. Миналата седмица се разбра, че “бащата на валутния борд” Стив Ханке бил връчил на президента Петър Стоянов куфарче с доказателства за корупция, а той вдигнал телефона и наругал Иван Костов. Прокуратурата веднага подхвана тази следа и сега всички тръпнат в очакване кой ще бъде разпитан и дори

Когато всички в автобуса си траят, защо се чудим на чувството за безнаказаност

Когато всички в автобуса си траят, защо се чудим на чувството за безнаказаност

Децата виждат как реагираме и знаят, че каквото и да направят, ще минат метър Наистина ли това е България? Сериозно питам. Себе си. И всеки един, дето живее тук. Или е живял. Или пак ще се върне. Не е реторичен въпрос. Просто поставям отговорът на онзи шофьор на автобус, където миналата седмица малтретираха 14-годишно момче

СНИМКА: РОЙТЕРС

Чудодейни лекове и конспиративни теории за коронавируса заливат мрежата

От чудодейни лекове до конспиративни теории - дезинформацията около новия коронавирус изобилства в дигиталните платформи, които не успяват да се справят и така кризи от този род улесняват разпространяването на фалшива информация. Сусамово олио за имунитет, масови преселения на китайци, вирус, разработен в лаборатория в Ухан. .

Дипляните с десет правила циркулират по магазините и аптеките в Италия.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Пусти улици, празни супермаркети: коронавирусът удари Северна Италия

Роберто Чигети живее в Кодоньо, градчето в Ломбардия, което се оказа в центъра на кризата с коронавируса в Италия. Улиците са по-пусти от обикновено, но някои хора още излизат да се разхождат. Всички магазини, с изключение на аптеките и супермаркетите, са затворени. Градът, разположен южно от Милано, с население от около 15 00 души

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Стара Европа е много оглупяла - на колене е пред страшната зараза

Стара Европа е много оглупяла - на колене е пред страшната зараза

Поне два месеца бяха изгубени, без да се направи нещо смислено, тепърва идват забрани, когато сме на прага на пандемия На 26 януари много медии съобщаваха, че един автобус китайци от град Ухан (епицентъра на болестта, откъдето официално започна всичко още през декември 2019 г.) кацнали на летището в Милано

Бенямин Нетаняху СНИМКИ: Ройтерс

Израелците гласуват трети път за 1 година, ще има ли разлика този път?

Израелците безпрецедентно се отправят към избирателните урни за трети път за по-малко от година. Има обаче сериозни опасения, че резултатът отново няма да бъде много по-различен от последното гласуване. Управляващата консервативна партия на и.д. премиера Бенямин Нетаняху отново е в остра битка срещу центристката партия "Синьо и бяло" на бившия

Президентът Илхам Алиев и първата дама Мехрибан Алиева

Трета вълна на подмладяване в Азербайджан

Половината от кандидатите за парламента в Баку бяха под 40 г., а над 90% - с висше образование. Преди това президентът Алиев смени и старата гвардия от администрацията и правителството Двама от най-старите жители на планетата ще гласуват в тези избори - жена на 126 и мъж на 118 години. Когато Мазахир Панахов

Масова, касова, РМД - какви  бяха схемите при приватизацията

Масова, касова, РМД - какви бяха схемите при приватизацията

Имаше ли умишлено приети калпави закони, за да стане разбойническо раздържавяване Историята на българския преход е белязана от чувството за огромна несправедливост при огромното мнозинство от българите. И прокуратурата откликна и се нагърби да се опита да възстанови тази несправедливост, като постанови цялостна проверка на приватизацията

Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

Крайно последователният лидер на НФСБ свърши сам това, което няколко правителства и четирима главни прокурори не успяха - да свалят Васил Божков като монополист в хазарта Отношението му към журналистите е вероятно остатъчен комплекс от общуването му с Волен Сидеров Откровен до грубост, енергичен

Бърни Сандърс СНИМКА: Ройтерс

Умерените демократи са разтревожени, че социалистът Сандърс е фаворит

Сенаторът социалист Бърни Сандърс отбеляза сериозен успех в първичните избори на демократите, като спечели убедително в щата Невада, но доминацията му оставя Демократическата партия разделена и все още търсеща стратегия, за да победи срещу Доналд Тръмп на американските президентски избори през ноември

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber