Борис Джонсън и Джереми Хънт - 2-ма консерватори готови за Брекзит без сделка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7570027 Борис Джонсън и Джереми Хънт - 2-ма консерватори готови за Брекзит без сделка Борис Джонсън и Джереми Хънт - 2-ма консерватори готови за Брекзит без сделка www.24chasa.bg
Борис Джонсън и Джереми Хънт СНИМКА: Ройтерс

И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей - Борис Джонсън и Джереми Хънт, искат процесът на Брекзит да приключи, дори с цената на напускане без споразумение, макар и с някои нюанси. Извън Брекзита обаче вижданията на двамата не са много сходни. Ето кратко обобщение на позициите им:

Борис Джонсън

=============

Възраст: 55 години

Най-важните политически постове, които е заемал: кмет на Лондон (2008-2016 г.), министър на външните работи (2016-2018 г.)

Извън политиката: журналист, главен редактор на списание, автор на коментарна рубрика.

Политически позиции:

Брекзит: Иска излизане от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение, предоговаряне на споразумението за развода, Великобритания да не плаща цената на раздялата (39 милиарда лири според британските изчисления), преди да си осигури ново споразумение, уреждащо отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Данъци: повишаване на 40 процента на подоходния данък за доходи между 50 000 и 80 000 лири годишно, намаляване на данъците за хората с най-ниски доходи.

Разходи: повече пари за служителите в публичния сектор, запазване на помощта за развитие на равнище от 0,7 на сто от брутния вътрешен продукт.

Имиграция: Иска въвеждане на точкова система като в Австралия.

Околна среда: свеждане до нула на въглеродните емисии до 2050. г.

Инфраструктура: пълно преразглеждане на проекта за високоскоростна железопътна линия (HS2) между Лондон, Бирмингам и Манчестър, резерви към изграждането на трета писта на лондонското летище "Хийтроу", високоскоростен интернет във всяко британско домакинство до 2025 г.

Отбрана: Не би подкрепил военна интервенция на САЩ срещу Иран.

Здравеопазване: повече разходи за социални помощи, повече пари за системата за обществено здравеопазване.

Образование: увеличаване на бюджета за дете в началния и средния курс на обучение.

Сигурност: създаване на 20 000 работни места за полицаи до 2022. г.

Парламентарни избори: Смята, че свикването им преди Брекзит би било "лудост".

Кандидат-премиерска кампания:

Подкрепа: 160 от общо 313 депутати консерватори

Стил: високопарен, уклончив, образен език

Обича да споменава: намалялата престъпност, докато беше кмет на Лондон.

Любима фраза: "Да спукаме двата балона - Партията на Брекзита и Либералните демократи".

Брой последователи в социалните медии: в Туитър - 630 000, във Фейсбук - 557 000, в Инстаграм - 45 500.

Какъв предмет размаха за убедителност в кампанията: пушена херинга.

Джереми Хънт

============

Възраст: 52 години

Най-важните политически постове, които е заемал: министър на културата (2010-2012 г.), министър на здравеопазването (2012-2018 г.), министър на външните работи (2018 г. - )

Извън политиката: предприемач

Политически позиции:

Брекзит: Иска предоговаряне на споразумението за развод, създаване на нов преговорен екип, представляващ всички чувствителни за Консервативната партия теми, огласяване на нов план до края на август, напускане без споразумение, ако нова сделка до 30 септември се окаже невъзможна, отлагане на Брекзит, ако на хоризонта се очертава споразумение.

Данъци: намаляване на ставката на корпоративния данък от 19 на 12,5 процента, премахване на данъците за 90 процента от местния бизнес, отпускане на 6 милиарда лири на риболовния и селскостопанския отрасъл, извършващ износ за Европа.

Разходи: изграждане на 1,5 милиона жилища, освобождаване на хората над 75 години от такса "телевизия".

Имиграция: приоритетен достъп за квалифицирани работници, отказ от набелязаната цел за чиста миграция от 100 000 души годишно.

Околна среда: нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Инфраструктура: Подкрепя проекта HS2, подкрепя разширяването на летище "Хийтроу".

Отбрана: увеличаване на разходите от 2 на 2,5 процента от БВП.

Здравеопазване: увеличаване на разходите за социални помощи.

Образование: опрощаване на студентски заеми на завършили студенти, които създадат фирма и разкрият работни места.

Сигурност: увеличаване на числеността на полицейските служители.

Парламентарни избори: Смята, че консерваторите биха претърпели "съкрушителна" загуба, ако те се организират преди Брекзит.

Кандидат-премиерска кампания:

Подкрепа: 77 от общо 313 депутати консерватори.

Стил: дипломатичен, мек глас, умерен тон.

Обича да споменава: че е бил предприемач.

Любима фраза: "Ще съм първият премиер - бивш предприемач".

Брой последователи в социалните медии: в Туитър - 194 000, във Фейсбук - 15 000, в Инстаграм - 6500.

Какъв предмет размаха за убедителност в кампанията: кенче с популярната шотландска газирана напитка Irn-Bru (Айрън бру).

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber