Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7567290 Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР www.24chasa.bg

С “Щурците” сме свирили във всички соцстрани. Навсякъде можехме да пеем на английски, само тук не разрешаваха

Певецът със съпругата си в Италия

На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме поредица интервюта с вокала на “Щурците”. В предишните издания той разказва за своето детство, за първите си музикални изяви, спомени за група “Бъндараците” и създаването на “Щурците”.

- Г-н Маричков, навремето трудно ли ставаха пътуванията за концерти извън страната?

- Зависи, в соцстраните не беше трудно, имали сме турнета във всички, само в Югославия не сме били.

- Колко дълго продължаваха?

- В Съветския съюз бяха най-дълги. Обикновено най-малко месец, там сме били три пъти. В ГДР сме ходили много пъти. Имахме и концерти, и записи сме правили на наши песни, представете си, на немски! Две от песните се класираха много добре в техните класации, това бяха парчетата “На прага” и “Дай ми малко нежност” на Пеци Гюзелев, с която бяхме доста време на първо място. На концертите в ГДР ги пеехме на немски. Много се мъчех, като изпълнявах “На прага”, беше нещо такова:

“Мьохтест ду ден нихт ин ди ауген миъ зе-ен” (Пее и се смее.)

- Как се справяхте с произношението?

- Бая се мъчехме, седяхме в студиото и репетирахме дълго време. Един наш приятел българин, който беше написал текстовете и знаеше немски май по-добре от български, ни помагаше. В студиото бързо записахме музиката,

но като трябваше

да пеем,

започнаха мъките,

спираха ни записа, за да оправим произношението. В крайна сметка всички парчета станаха много добре и както вече казах, едно от тях се класира на първо място. Много турнета имахме там, обикаляхме и с групата “Карат”, с музикантите имахме приятелски отношения. След това ги поканихме в България, те пък тук направиха много успешно турне.

Като ходехме навън, пеехме доста песни на английски, особено в Полша. Никой не ни спираше и ни беше много кеф, защото тук не разрешаваха. Имахме и наши песни на английски, пели сме например в такъв вариант “XX век” и “Вълшебен цвят”.

- А имали ли сте концерти в скандинавските държави?

- И там сме били, но за да си купим инструменти. Там почти никой не е имал концерти. Свирят по клубове, ресторанти, както правехме и ние. Лесно е да се върнем тук и да казваме, че сме правили концерти. Не е вярно! Но ние не сме свирили по ресторанти, бяхме в клубове.

- Колко дълго изкарахте там?

- Пет месеца. Със спестените пари си купихме инструменти.

- Как издържаха семействата ви да отсъствате толкова време?

- Не им беше добре. В този период - петте месеца, когато бяхме в Норвегия, аз тъкмо се бях развел, така че нямах този проблем. Като се върнах, след известно време се ожених за втората си жена.

- У дома имаше ли ревност заради фенките?

- Нямам такъв имидж като други рокзвезди.

- Имате син, който обаче тръгна по различен път от вашия, не се занимава с музика. Къде е сега?

- Живее си в Италия, където работи като адвокат, съпругата му Микела е италианка. Внучката ми Виктория стана на 14 години. Вторият ми внук Александър е на 10 г. За съжаление, той не е Кирил, според мен направиха грешка.

- Каква?

- Дядо ми, баща ми, аз и синът ми, всички носим името Кирил, трябваше той също да се казва така - номер 5. Но нищо, Александър е хубаво име.

С Виктория имаше интересен случай преди 4-5 години. В училище на една родителска среща казали на баща ѝ, че е много добра ученичка, изключително дете, но от време на време си фантазира някакви странни неща и ги разказва на децата.

Обяснявала им, че

дядо ѝ е рокзвезда

Синът ми започнал да се смее и казал на учителите, че ще им даде името ми и да отворят ютюб, където могат да ме видят и чуят.

Виктория знае български, но когато си пишем, го прави с латински букви. Малкият обаче не може добре да говори.

- Често ли си идват?

- По празниците. Обикновено за Великден, но не само тогава, а и по други поводи.

- Какъв дядо сте?

- Добър (смее се). Никога не съм глезил сина си така, както сега глезя внуците. Нямам възможност да ги възпитавам, защото не са тук и в редките случаи, когато са при мен, ги глезя.

- А вие ходите ли в Италия?

- Не сме ходили от две години, но доста пъти сме били там.

- Оставят ли ви да гледате внуците?

- Като сме там, се случва да ни ги оставят за ден, тук също. Но повече сестра ми и жена ми се занимават. Аз имам своята работа и не мога много да влизам в ролята на дядо, който гледа внучета. Мога да им се радвам, да им говоря смешки, да им свиря на пианото, но не си представям да се занимавам с тях цял ден.

- Кога замина синът ви?

- Още когато баща ми беше посланик там. Синът ми замина и започна там да следва, завърши право. Тук също взе някакви изпити, за да има право и в България да работи като адвокат. А Италия е много хубава държава, Господ я обича. Има изключително красива природа. Пейзажите на великите италиански художници не са измислени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Иван Панайотов: Политиката вместо апатия трябва да създава надежда

Нека гласуваме ЗА, а не ПРОТИВ, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик ЗА промяната, ЗА правилата и законността, ЗА почтеността, ЗА доброто управление - Г-н Панайотов, половината от кампанията вече мина. До деня на изборите остават по - малко от две седмици. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите досега?

Проф. Огнян Герджиков: Демагогия на демокрацията е хора, които не могат да четат, да могат да гласуват. И е престъпно да го правят срещу 20 лв.

Още акценти от интервюто с бившия шеф на парламента и юрист: За Северна Македония трябва да се поучим от Гърция и категорично и неотстъпчиво да си защитим историята Иван Гешев е добър избор за главен прокурор Съкратеното производство не трябваше да бъде отменяно, то има своите предимства, но професионализмът отстъпи на натиска на улицата В 39-ото

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Анна Александрова: Справедливо ли е дело за тройно убийство да продължава 16 г. и убиецът да получи 16 г. затвор?

Подкрепихме отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлените убийства заради нашите избиратели, казва шефката на правната комисия в парламента  - Г-жо Александрова, вие и народните представители Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесохте промени в НПК, които, ако бъдат гласувани, ще дадат възможност делата за условно предсрочно

Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града - Социолозите

Кристоф Ламбер: Бих се снимал в български филм, само ми дайте добър сценарий и режисьор

Много харесвам традиционната ви кухня, виното и съм голям фен на “Под прикритие” Кристоф Ламбер е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Баща му е френски дипломат. Дълги години живее във Франция, където завършва драматургия в парижката консерватория. Едни от най-големите му и запомнящи се роли са в “Тарзан от рода Грейстоук”

Иван Портних: Отваряме Варна към морето – с нови проекти

Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27-ми октомври са важни за Варна? На 27-ми октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно

Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско: - Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят.

Акад. Юлиан Ревалски: Много млади хора вече работят в БАН, проблемът е да ги задържим

Академията е експертен и духовен център на България, политиците все повече ни търсят за съвети, казва председателят на БАН - Акад. Ревалски, БАН стана на 150 години, каква е ролята на академията в обществото в момента? - БАН е най-старата национална организация в новата българска история. Първоначално е създадена като Книжовно дружество през 1869

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber