Ако ще протестирате, защо по сутиен?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565809 Ако ще протестирате, защо по сутиен? Ако ще протестирате, защо по сутиен? www.24chasa.bg

Родните феминистки плахо имитират “Фемен”, украинките по цици

Тези дами, които протестират срещу “Направи го сега” - кампанията на Иван и Андрей за насърчаване на раждаемостта, – всъщност й помагат да бъде успешна.

Обяснявам. Това е кампания с двойно възвратно действие. Тя

провокира, за

да предизвика

мисловен процес Много ясно, че лозунги като “Селфитата с деца събират повече лайкове” или “Бащинството те прави много по-привлекателен” не могат да убедят никого. Но те очертават образа на този, когото ужким се опитват да убедят – някакъв съвсем празноглав младеж, идиот пълен. Човек се запитва - аз такъв ли съм? Абсурд! Аз съм сериозен човек! Ако реша да правя деца, то ще е заради много по-сериозни мотиви!

Което, разбира се, не е вярно, но никой не би го признал. Важното е, че щом човек се замисли за смисъла на живота и на бащинството (майчинството), в него се обаждат дълбоките инстинкти и му напомнят, че вече е крайно време да остави своя принос в генетичния фонд на Земята. Но не заради селфитата и гаджетата, в никакъв случай! А заради… сега не мога да кажа точно заради какво, но то е много по-дълбоко, благородно и мъдро. Това е зовът на род и природа.

Чудесен пример за двойното възвратно действие на кампанията ни дава госпожа Кристина Домозетова,

майка на 2 деца,

която протестира

по сутиен

срещу шеговитите лозунги. Не съм сигурен дали нейните мотиви нямат грантоеден характер, но тя постави много по-сериозно проблемите на майчинството и поиска от държавата да вземе мерки. Следователно целта на “Направи го сега” е постигната!

Ако Иван и Андрей бяха започнали с тежки лекции за демографския срив и необходимите политики, г-жа Домозетова едва ли би показала сутиена на баба си на публично място. БАН излиза с къде-къде по-дълбоки доклади за демографията, но кой ги бръсне за пет стотинки? А ето на, няколко лековати лафа разгневяват една майка героиня (две деца, това в наше време е подвиг!), подкрепят я още майки и грантоедки от фондациите. А това вече веднага вади политиците от зимния сън!

За повечето хора е ясно, че кампанията на Иван и Андрей иронизира себе си. Но винаги има някой, който не е разбрал шегата и се прави на обиден. Всяка феминистка ще ви каже, че мъжете си падат по просташките шеги, и г-жа Домозетова явно е сред тях. Откъде накъде раждането изпълвало сутиена? Ей на, моят сутиен…

…Но да не навлизам в опасна територия. Тревожи ме това, че

този протест

е една плаха

провинциална

имитация

Добре известни са протестите на “Фемен” – организацията на украинските феминистки, която излиза на площадите по голи цици, никакви сутиени. Прави го навсякъде по света и по всякакви поводи – против патриархата, диктатурата, религията, замърсяването на околната среда, климатичните промени. И няма значение дали циците са големи, или малки, стърчащи или увиснали – важното е да се изпъчат гневно срещу световните неправди.

Подвизите на “Фемен” са неизброими, но любимият ми е, когато една гола активистка се опита да отмъкне статуя на бебето Исус от сцената на Рождество Христово на площад “Св. Петър” във Ватикана под носа на папата. И не само че грабна статуята, но и се развика: “Бог е жена! Бог е жена!”. Уви, полицията я прихвана, преди да офейка с малкия Исус под мишница.

Разбира се,

“Фемен” е

сериозен

бизнес

Той се издържа от фондации, правителства, частни донори, производители. Например още през 2012 година основателката на организацията призна в едно интервю, че демонстрацията в Истанбул е била спонсорирана от голям производител на дамско бельо.

Но и “Фемен” не е оригиналът. Тя пък имитира знаменитата лейди Годайва, която в началото на XI век минала чисто гола на кон по улиците на Ковънтри. Направила го, за да протестира срещу тежките данъци, които нейният съпруг, граф Леофрик, налагал на населението. Всички граждани затворили капаците на прозорците си и само някакъв Том пробил дупка да гледа похотливо, но за наказание Господ го ослепил и оттам идва изразът “надничащ Том” (Peeking Tom) – човек, който гледа през ключалката жените под душа.

Важното е, че накрая графът свалил данъците. А у нас поради липсата на истински голи протести данъчната система е непоклатима като Рила, Пирин и вечната Стара планина. За семейно облагане трудно може да се говори, след като универсалната плоска ставка е 10 на сто.

Впрочем сред посланията на г-жа Домозетова не забелязвам никакво семейно облагане, но тя май е

против

раждането на

каквито и да

било деца,

преди да се решат всички социални проблеми на България: “В държава, в която нивото на здравеопазването и образованието пада главоломно, НЯМАТЕ ПРАВО да призовавате хората да имат деца, особено във възраст, в която човек е по-склонен на импулсивни решения, без осмисляне на последствията…”

“Детето означава отговорност за ЦЯЛ ЖИВОТ. Означава по-малко пари за пътуване, дрешки, храна. Означава недоспиване, нерви, потенциални семейни проблеми поради тези фактори - преди да промотирате раждането на дете като закупуване на стока, направете изследване колко подготвени са хората преди 30 години за тези фактори…”

Ами и преди 30, и преди 50, и преди 100 години децата означаваха по-малко пари и ваканции, недоспиване и какви ли не проблеми. Ако тогава хората са се водили по тази логика, то както г-жа Домозетова, така и вашият скромен репортер не бихме били родени, нали така? И вие, уважаеми читателю, нямаше да съществувате поради липсата на достатъчно детски градини преди 100 години.

Истината е, че въпреки тежките социални проблеми днес повечето хора живеят много по-комфортно, отколкото преди 30, 50, 100 години. Например, преди да се появи автоматичната пералня, типичната домакиня трябваше да прекарва поне 2-3 часа от деня в пране, простиране и гладене, без да броим готвенето. А пералните навлязоха масово в домовете едва в края на 70-те и началото на 80-те години. И точно тогава раждаемостта взе да пада стремително.

Кое освободи селяните от непосилния труд на полето? Тракторът и комбайнът. И не само мъжете, но и жените. Уви, след като земеделието се механизира, раждаемостта пак спадна рязко.

Но ако нещо вреди на демографията, то е образованието. И днес у нас раждаемостта е най-висока сред най-необразованите среди и най-ниска сред най-образованите. Същото е и в световен мащаб –

неграмотните

племена

произвеждат

по 10-20 деца

на огнище. Щом се ограмотят, спадат до 5. Завършат ли гимназия – 2.

Искам само да кажа, че човек не трябва да очаква всичките му проблеми да се решат от властите, за да стане баща или майка. Човек не е роден само за удоволствия, нови мобифони и социални придобивки. Философията на хедонизма и гарантирания комфорт, която ни бълват рекламите и грантоедните “проекти”, няма нищо общо с реалностите на този свят.

Напротив, на този свят повечето хора се мъчат, борят и дори страдат през по-голямата част от своето присъствие на земята. За тях щастието е само усещането, че са постигнали нещо голямо и истинско.

А какво по-истинско от това да сътвориш нов живот?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber