Ако ще протестирате, защо по сутиен?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565809 Ако ще протестирате, защо по сутиен? Ако ще протестирате, защо по сутиен? www.24chasa.bg

Родните феминистки плахо имитират “Фемен”, украинките по цици

Тези дами, които протестират срещу “Направи го сега” - кампанията на Иван и Андрей за насърчаване на раждаемостта, – всъщност й помагат да бъде успешна.

Обяснявам. Това е кампания с двойно възвратно действие. Тя

провокира, за

да предизвика

мисловен процес Много ясно, че лозунги като “Селфитата с деца събират повече лайкове” или “Бащинството те прави много по-привлекателен” не могат да убедят никого. Но те очертават образа на този, когото ужким се опитват да убедят – някакъв съвсем празноглав младеж, идиот пълен. Човек се запитва - аз такъв ли съм? Абсурд! Аз съм сериозен човек! Ако реша да правя деца, то ще е заради много по-сериозни мотиви!

Което, разбира се, не е вярно, но никой не би го признал. Важното е, че щом човек се замисли за смисъла на живота и на бащинството (майчинството), в него се обаждат дълбоките инстинкти и му напомнят, че вече е крайно време да остави своя принос в генетичния фонд на Земята. Но не заради селфитата и гаджетата, в никакъв случай! А заради… сега не мога да кажа точно заради какво, но то е много по-дълбоко, благородно и мъдро. Това е зовът на род и природа.

Чудесен пример за двойното възвратно действие на кампанията ни дава госпожа Кристина Домозетова,

майка на 2 деца,

която протестира

по сутиен

срещу шеговитите лозунги. Не съм сигурен дали нейните мотиви нямат грантоеден характер, но тя постави много по-сериозно проблемите на майчинството и поиска от държавата да вземе мерки. Следователно целта на “Направи го сега” е постигната!

Ако Иван и Андрей бяха започнали с тежки лекции за демографския срив и необходимите политики, г-жа Домозетова едва ли би показала сутиена на баба си на публично място. БАН излиза с къде-къде по-дълбоки доклади за демографията, но кой ги бръсне за пет стотинки? А ето на, няколко лековати лафа разгневяват една майка героиня (две деца, това в наше време е подвиг!), подкрепят я още майки и грантоедки от фондациите. А това вече веднага вади политиците от зимния сън!

За повечето хора е ясно, че кампанията на Иван и Андрей иронизира себе си. Но винаги има някой, който не е разбрал шегата и се прави на обиден. Всяка феминистка ще ви каже, че мъжете си падат по просташките шеги, и г-жа Домозетова явно е сред тях. Откъде накъде раждането изпълвало сутиена? Ей на, моят сутиен…

…Но да не навлизам в опасна територия. Тревожи ме това, че

този протест

е една плаха

провинциална

имитация

Добре известни са протестите на “Фемен” – организацията на украинските феминистки, която излиза на площадите по голи цици, никакви сутиени. Прави го навсякъде по света и по всякакви поводи – против патриархата, диктатурата, религията, замърсяването на околната среда, климатичните промени. И няма значение дали циците са големи, или малки, стърчащи или увиснали – важното е да се изпъчат гневно срещу световните неправди.

Подвизите на “Фемен” са неизброими, но любимият ми е, когато една гола активистка се опита да отмъкне статуя на бебето Исус от сцената на Рождество Христово на площад “Св. Петър” във Ватикана под носа на папата. И не само че грабна статуята, но и се развика: “Бог е жена! Бог е жена!”. Уви, полицията я прихвана, преди да офейка с малкия Исус под мишница.

Разбира се,

“Фемен” е

сериозен

бизнес

Той се издържа от фондации, правителства, частни донори, производители. Например още през 2012 година основателката на организацията призна в едно интервю, че демонстрацията в Истанбул е била спонсорирана от голям производител на дамско бельо.

Но и “Фемен” не е оригиналът. Тя пък имитира знаменитата лейди Годайва, която в началото на XI век минала чисто гола на кон по улиците на Ковънтри. Направила го, за да протестира срещу тежките данъци, които нейният съпруг, граф Леофрик, налагал на населението. Всички граждани затворили капаците на прозорците си и само някакъв Том пробил дупка да гледа похотливо, но за наказание Господ го ослепил и оттам идва изразът “надничащ Том” (Peeking Tom) – човек, който гледа през ключалката жените под душа.

Важното е, че накрая графът свалил данъците. А у нас поради липсата на истински голи протести данъчната система е непоклатима като Рила, Пирин и вечната Стара планина. За семейно облагане трудно може да се говори, след като универсалната плоска ставка е 10 на сто.

Впрочем сред посланията на г-жа Домозетова не забелязвам никакво семейно облагане, но тя май е

против

раждането на

каквито и да

било деца,

преди да се решат всички социални проблеми на България: “В държава, в която нивото на здравеопазването и образованието пада главоломно, НЯМАТЕ ПРАВО да призовавате хората да имат деца, особено във възраст, в която човек е по-склонен на импулсивни решения, без осмисляне на последствията…”

“Детето означава отговорност за ЦЯЛ ЖИВОТ. Означава по-малко пари за пътуване, дрешки, храна. Означава недоспиване, нерви, потенциални семейни проблеми поради тези фактори - преди да промотирате раждането на дете като закупуване на стока, направете изследване колко подготвени са хората преди 30 години за тези фактори…”

Ами и преди 30, и преди 50, и преди 100 години децата означаваха по-малко пари и ваканции, недоспиване и какви ли не проблеми. Ако тогава хората са се водили по тази логика, то както г-жа Домозетова, така и вашият скромен репортер не бихме били родени, нали така? И вие, уважаеми читателю, нямаше да съществувате поради липсата на достатъчно детски градини преди 100 години.

Истината е, че въпреки тежките социални проблеми днес повечето хора живеят много по-комфортно, отколкото преди 30, 50, 100 години. Например, преди да се появи автоматичната пералня, типичната домакиня трябваше да прекарва поне 2-3 часа от деня в пране, простиране и гладене, без да броим готвенето. А пералните навлязоха масово в домовете едва в края на 70-те и началото на 80-те години. И точно тогава раждаемостта взе да пада стремително.

Кое освободи селяните от непосилния труд на полето? Тракторът и комбайнът. И не само мъжете, но и жените. Уви, след като земеделието се механизира, раждаемостта пак спадна рязко.

Но ако нещо вреди на демографията, то е образованието. И днес у нас раждаемостта е най-висока сред най-необразованите среди и най-ниска сред най-образованите. Същото е и в световен мащаб –

неграмотните

племена

произвеждат

по 10-20 деца

на огнище. Щом се ограмотят, спадат до 5. Завършат ли гимназия – 2.

Искам само да кажа, че човек не трябва да очаква всичките му проблеми да се решат от властите, за да стане баща или майка. Човек не е роден само за удоволствия, нови мобифони и социални придобивки. Философията на хедонизма и гарантирания комфорт, която ни бълват рекламите и грантоедните “проекти”, няма нищо общо с реалностите на този свят.

Напротив, на този свят повечето хора се мъчат, борят и дори страдат през по-голямата част от своето присъствие на земята. За тях щастието е само усещането, че са постигнали нещо голямо и истинско.

А какво по-истинско от това да сътвориш нов живот?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

Планът за прехвърлянето на вода от Белмекен към Перник показва, че все още на тази територия има инженерна мисъл Идеята вода за Перник да се вземе през 3 планини и около 200 км по въздушна линия очарова с мащаба си и същевременно с изпълнимосттта си. Очевидно в тая държава все още има инженери, не сме още тоталщета

Вотът на недоверие няма да мине - ключовите играчи днес искат да останат още малко

Вотът на недоверие няма да мине - ключовите играчи днес искат да останат още малко

БСП го инициира и ще гласува “за”, както и ДПС, но “Воля” и “Атака” ще пазят сегашното статукво, за да останат в парламента - от всичко това печели ГЕРБ Не виждам основания за съмнение, че този вот на недоверие ще последва съдбата на всички такива процедури, провеждани досега. Забелязвам обаче, че доста хора се упражняват по аритметика

Коментар на седмицата №1: Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Коментар на седмицата №1: Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 129 хил. прочитания. Гледам тъжните новини от врачанското село Галиче и се чудя как можаха в края на лятото сливенските роми да се вържат на фалшивата новина, че социалните ще отнемат децата им направо от училище

Проф. Огнян Герджиков

Коментар на седмицата №2: Г-н главен прокурор, вие сте на ход!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 80 хил. прочитания. На въпрос в банката Х за “произход на средствата, които имам в сметката си”, написах, че съм ги намерил на улицата. Излъгах, т.е. извърших документна измама - тежко престъпление Последния месец на миналата година ми се

Владимир Путин обяви реформа, която  вероятно ще го задържи  в реалната власт и  след 2024 г.
СНИМКИ:  РОЙТЕРС

Путин започва загадъчна реформа

Майките ръкопляскат, коментаторите пият аспирин Сензационните реформи, които руският президент Путин възвести на 15 януари, могат да се сравнят с котката на Шрьодингер, която според квантовата физика може да е хем жива, хем мъртва едновременно – всичко зависи от гледната точка. Според патриотите – путинисти

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран  в Москва.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия в 2024-а: back in the USSR*

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

При всяко престъпление с деца има обща линия - липсва родител, но и помощ от институциите и хората Над 330 000 деца живеят така и са бъдещите маргинали и изверги, а политиците се занимават с фалшиви новини На 16 март 2001 г. майка с психично заболяване уби детето си, 3-годишния Пепи. Това разгоря огромни протести и като че ли бе първото

Борисов с престолонаследника на Абу Даби и египетския президент на откриването на военната база в Беренис

Защо Борисов стигна и до Червено море

Явно от този бряг се вижда по-добре бъдещето на енергийните потоци в Средиземноморието Присъствието на премиера Бойко Борисов в компанията на египетския президент Абделфатах Сиси и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян на откриването на военната база Беренис на брега на Червено море онзиден бе изненада за мнозина

35-о място за България в световна класация по качество на живот

35-о място за България в световна класация по качество на живот

Всяка година US News&World Report, BAV Group и Wharton School на университета в Пенсилвания класират най-добрите държави в света по 9 критерия. В новото издание на индекса са включени 73 държави, които се представят най-добре по комбинация индикатори за развитие, икономика и качество на живот. В цялостната класация България е на 58-а позиция

Доц. Станислав Харизанов за новите 30 години: Българите много ни спъва дефицитът на доверие (Видео)

Доц. Станислав Харизанов за новите 30 години: Българите много ни спъва дефицитът на доверие (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Бездомният Валентин се надява да получи покрив.

Валентин и отхвърлените хора - тест човеци ли сме, или бездушни сенки

Дано добри хора му помогнат. А другите знайни и незнайни в подобно положение? Поредният зов за помощ. Мен все още те ме впечатляват. Все още не ги подминавам с досадата “аре пак”. Този случай е в дългата поредица на отхвърлените от живота. Българи. Сънародници. Съпричастници в общото ни битие. Вкратце - нищо ново

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber