Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565759 Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени www.24chasa.bg
Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

Инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, водопроводна мрежа, в социалната и образователната инфраструктура, в областта на спорта, казва кметът на града

След като бе подменен старият топлопровод за минералната вода, ръстът на туристи е 40%

- Г-н Даскалов, туризмът е запазената марка на община Девин. Тази година има ли ръст?

- През всяка от последните години имаме ръст на туристи, което се дължи не само на наличието на минерална вода, природни и исторически забележителности, а и на по-богатия и разнообразен културен календар и по-доброто обслужване на гостите на града във всички търговски обекти.

В основата, разбира се, е фундаменталната инвестиция в смяната на магистралния топлопровод за минералната вода от Беденски бани до Девин, който бе на 60 години и на практика

тази ценна и лековита

вода не идваше до

хотелите в града

Това даде голям импулс за нови инвестиции. Беше изграден може би единственият в страната термален аквапарк. Успоредно се откриха нови заведения за обществено хранене, нови къщи за гости и стаи за настаняване. Сега през летния сезон външните хора и завърналите се за лятна почивка в родния си край са почти толкова, колкото постоянно живеещите тук.

Ръстът на туристите е 40%. Това се дължи на природните дадености - пещери, скални образувания, множеството минерални извори, както и намиращите се в близост язовири, а също и на свършеното от общината с реализация на проекта за подмяна на споменатия вече тръбопровод.

Освен увеличение на местата за настаняване и средствата за подслон се наблюдава и ръст на обектите, които предлагат атракции. Най-посещавана остава пещерата Дяволското гърло с Триградското ждрело. Посещаемостта при нея се увеличи значително след излъчването на популярния сериал с едноименното заглавие.

За ръста на туристите не бива да подминаваме и усилията на хората от съставните села от общината, които също предлагат привлекателни туристически бази. Такава например е най-високата панорамна площадка в България Вълчи камък. Съвсем скоро ще можем да предложим на туристите и зона за практикуване на пейнтбол.

Наскоро бе открит летният сезон в Пампорово. С ръководството обсъдихме един интегриран подход за обмен на туристи.

Всички в общината

усещат, че туризмът се

развива много по-добре

Почти няма свободни места в хотелите и в къщите за гости. През почивни, празнични дни особено през летния сезон става доста натоварено. Това личи по липсата на места за паркиране в града.

- Имате ли намерения и нови идеи за увеличаване на потенциала на туристическия сектор?

- Общинското ръководство отдавна има идея за построяване на контрастена на яз. “Цанков камък” (стена, която да е на противоположната страна на основната), която ще допринесе за практикуване на водни спортове и атракциони като водни колела, лодки, джетове и др. Ще се създаде възможност за провеждане на състезания по гребане, риболов и др.

Тази стена ще подобри ландшафтната инфраструктура в тази част на язовира и ще се постигане по-добро опазване на околната среда.

Успоредно с нея се работи и е осигурено финансиране от АПИ за ремонт на входната пътна артерия към града. През последните години се променя свързаността на Девин с вътрешността на страната. До края на годината приключва ремонтът на пътя Михалково - Кричим, който се разширява и укрепва, с което ще се облекчи туристическият трафик към района. Пред старт е ремонтът и на другия основен път за общината Девин - с. Стойките, в посока Смолян.

Осигурено е финансиране на ремонта и рехабилитацията на пътя до Лисичево, който ще осигури по-бърз, лесен и безопасен начин за посещение на красивите местности там и ще даде допълнителен тласък на туристическия поток.

- Само на туризъм ли залага бъдещето си община Девин?

- Основното направление за развитие при нас остава туризмът. Съпътстващи са дърводобив, дървопреработка и някои други дребни производства, като ще продължим да държим те да не замърсяват околната среда. Добрите условия, които имаме - климат, въздух и вода, в момента са екологично чисти и ние нямаме интерес да бъдат замърсени от някакво производство. Туризмът е фаворит, но

стотици наши

съграждани се

препитават в малкия

и средния бизнес

и работата на администрацията е да не го спъва, а да го подпомага. Нека не забравяме, че тук са разположени три от водещите бутилиращи компании в страната - “Девин”, “Михалково” и “Балдаран”, в които работят над 600 души. Водата, бутилирана в Девин, стои на всяка българска трапеза, изнася се и в чужбина.

Пред старт е още една фабрика за бутилиране на натурална изворна вода в село Осиково.

- Какво още бе направено в общината през мандата и свършеното дава ли ви основание да поискате отново доверието на хората?

- Девин стана по-добро място за живот и труд, с по-благоприятни условия за инвестиции. С екипа ми положихме усилия за промяна на облика както на Девин, така и на селищата от общината чрез реализация на редица проекти. Общата стойност на инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, във водопроводна мрежа в града и селата, в социалната сфера, в образователната инфраструктура, в областта на културата и спорта.

Осигурено е финансиране и парите са в сметката на общината за ремонт на централната градска част и тя ще бъде напълно обновена с 1,8 млн. лв. Това включва подмяна на цялата настилка, изграждане на шадраван с историческа статуя в него, водни каскади със светещи и звукови ефекти. Т.е. с тази инвестиция целим да направим центъра на града по-атрактивен и да покажем на гостите, че Девин е древен град, а понастоящем е градът на минералните води.

Домът на културата също цялостно ще промени облика си. Там са предвидени дейности по топлоизолация, ремонт на покрива, подмяна на дограмата и топлинната инсталация, като отоплението ще бъде на метан. Ще бъде монтирана и фотоволтаична система. Започнатите обекти са десетки на територията на цялата община.

Един мандат на

кмет никога не

стига да се решат

толкова проблеми,

много от които чакат от 20 г.

- Притеснява ли ви емиграцията и какво прави общината за задържане на младите хора?

- Проблемът с емиграцията в града не е толкова изявен, отколкото в някои от селата, където са останали предимно възрастни хора. Миграцията обаче засяга всички нас. Сега се усеща липсата на кадри. Има работодатели, които търсят работници на различни позиции. Сериозно се чувства недостигът на работна ръка при големи инфраструктурни обекти.

Ролята на общината е да създаде добри условия за живот на младите. Ремонтирали сме всички училища и детски градини. Правим детски и спортни площадки. Привличаме инвестиции, спомагащи развитието на туризма. Но за да бъде спрян отливът на млади хора от общината, е необходимо да има повече инициативи от самите хора за дребен и среден бизнес, а общината ще ги подкрепи според правомощията си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Още акценти от интервюто с ръководителя на екипа, работил по рейтинга на висшите училища: Приключи масовизацията на висшето ни образование. Сега то е все по-близо до европейския профил Увеличава се делът на студентите в направления, при които има по-добра реализация Университетите в по-голяма степен стават международно разпознаваеми В

Бен Крос в ролята на английския вицеконсул Уайт във филма на Анри Кулев "Имало една война"

Бен Крос: Тук не могат да ми плащат високи хонорари, но подпомагам българското кино

Британският актьор за участието си във филма "Имало една война", за живота в България и за други неща - Хареса ли ви филмът “Имало една война”, г-н Крос? - Много харесах филма. Проф. Анри Кулев е талантлив човек. Не ставаш професор, ако си неграмотен. Както всички знаем, той прави анимационни филми

Стефан Димитров

Стефан Димитров: Песните на НЛО са феномен - 30 г. след прехода още са актуални

Концертът с тях ще е много смешен и ексклузивен, няма да го излъчват по телевизията, казва талантливият композитор, написал за легендарното предаване 70-80 хита В американското посолство изпяха песента ми “Нова годино” като поздрав към българския народ за празниците По празниците ще сме като всички българи - няма да правим нищо особено

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Плаши ме какво става извън България - освен пластмасови домати внасяме и страхове - Честита ви наградата “Хеликон” за 2019 г., г-н Биолчев. Романът “Преселението” е издание на издателство “Труд” и с него вие спечелихте статуетката в състезание с над 120 заглавия. Как посрещнахте тази награда? Повиши ли тя самочувствието ви на писател

Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена - Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи? - Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber