Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565759 Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени www.24chasa.bg

Инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, водопроводна мрежа, в социалната и образователната инфраструктура, в областта на спорта, казва кметът на града

След като бе подменен старият топлопровод за минералната вода, ръстът на туристи е 40%

- Г-н Даскалов, туризмът е запазената марка на община Девин. Тази година има ли ръст?

- През всяка от последните години имаме ръст на туристи, което се дължи не само на наличието на минерална вода, природни и исторически забележителности, а и на по-богатия и разнообразен културен календар и по-доброто обслужване на гостите на града във всички търговски обекти.

В основата, разбира се, е фундаменталната инвестиция в смяната на магистралния топлопровод за минералната вода от Беденски бани до Девин, който бе на 60 години и на практика

тази ценна и лековита

вода не идваше до

хотелите в града

Това даде голям импулс за нови инвестиции. Беше изграден може би единственият в страната термален аквапарк. Успоредно се откриха нови заведения за обществено хранене, нови къщи за гости и стаи за настаняване. Сега през летния сезон външните хора и завърналите се за лятна почивка в родния си край са почти толкова, колкото постоянно живеещите тук.

Ръстът на туристите е 40%. Това се дължи на природните дадености - пещери, скални образувания, множеството минерални извори, както и намиращите се в близост язовири, а също и на свършеното от общината с реализация на проекта за подмяна на споменатия вече тръбопровод.

Освен увеличение на местата за настаняване и средствата за подслон се наблюдава и ръст на обектите, които предлагат атракции. Най-посещавана остава пещерата Дяволското гърло с Триградското ждрело. Посещаемостта при нея се увеличи значително след излъчването на популярния сериал с едноименното заглавие.

За ръста на туристите не бива да подминаваме и усилията на хората от съставните села от общината, които също предлагат привлекателни туристически бази. Такава например е най-високата панорамна площадка в България Вълчи камък. Съвсем скоро ще можем да предложим на туристите и зона за практикуване на пейнтбол.

Наскоро бе открит летният сезон в Пампорово. С ръководството обсъдихме един интегриран подход за обмен на туристи.

Всички в общината

усещат, че туризмът се

развива много по-добре

Почти няма свободни места в хотелите и в къщите за гости. През почивни, празнични дни особено през летния сезон става доста натоварено. Това личи по липсата на места за паркиране в града.

- Имате ли намерения и нови идеи за увеличаване на потенциала на туристическия сектор?

- Общинското ръководство отдавна има идея за построяване на контрастена на яз. “Цанков камък” (стена, която да е на противоположната страна на основната), която ще допринесе за практикуване на водни спортове и атракциони като водни колела, лодки, джетове и др. Ще се създаде възможност за провеждане на състезания по гребане, риболов и др.

Тази стена ще подобри ландшафтната инфраструктура в тази част на язовира и ще се постигане по-добро опазване на околната среда.

Успоредно с нея се работи и е осигурено финансиране от АПИ за ремонт на входната пътна артерия към града. През последните години се променя свързаността на Девин с вътрешността на страната. До края на годината приключва ремонтът на пътя Михалково - Кричим, който се разширява и укрепва, с което ще се облекчи туристическият трафик към района. Пред старт е ремонтът и на другия основен път за общината Девин - с. Стойките, в посока Смолян.

Осигурено е финансиране на ремонта и рехабилитацията на пътя до Лисичево, който ще осигури по-бърз, лесен и безопасен начин за посещение на красивите местности там и ще даде допълнителен тласък на туристическия поток.

- Само на туризъм ли залага бъдещето си община Девин?

- Основното направление за развитие при нас остава туризмът. Съпътстващи са дърводобив, дървопреработка и някои други дребни производства, като ще продължим да държим те да не замърсяват околната среда. Добрите условия, които имаме - климат, въздух и вода, в момента са екологично чисти и ние нямаме интерес да бъдат замърсени от някакво производство. Туризмът е фаворит, но

стотици наши

съграждани се

препитават в малкия

и средния бизнес

и работата на администрацията е да не го спъва, а да го подпомага. Нека не забравяме, че тук са разположени три от водещите бутилиращи компании в страната - “Девин”, “Михалково” и “Балдаран”, в които работят над 600 души. Водата, бутилирана в Девин, стои на всяка българска трапеза, изнася се и в чужбина.

Пред старт е още една фабрика за бутилиране на натурална изворна вода в село Осиково.

- Какво още бе направено в общината през мандата и свършеното дава ли ви основание да поискате отново доверието на хората?

- Девин стана по-добро място за живот и труд, с по-благоприятни условия за инвестиции. С екипа ми положихме усилия за промяна на облика както на Девин, така и на селищата от общината чрез реализация на редица проекти. Общата стойност на инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, във водопроводна мрежа в града и селата, в социалната сфера, в образователната инфраструктура, в областта на културата и спорта.

Осигурено е финансиране и парите са в сметката на общината за ремонт на централната градска част и тя ще бъде напълно обновена с 1,8 млн. лв. Това включва подмяна на цялата настилка, изграждане на шадраван с историческа статуя в него, водни каскади със светещи и звукови ефекти. Т.е. с тази инвестиция целим да направим центъра на града по-атрактивен и да покажем на гостите, че Девин е древен град, а понастоящем е градът на минералните води.

Домът на културата също цялостно ще промени облика си. Там са предвидени дейности по топлоизолация, ремонт на покрива, подмяна на дограмата и топлинната инсталация, като отоплението ще бъде на метан. Ще бъде монтирана и фотоволтаична система. Започнатите обекти са десетки на територията на цялата община.

Един мандат на

кмет никога не

стига да се решат

толкова проблеми,

много от които чакат от 20 г.

- Притеснява ли ви емиграцията и какво прави общината за задържане на младите хора?

- Проблемът с емиграцията в града не е толкова изявен, отколкото в някои от селата, където са останали предимно възрастни хора. Миграцията обаче засяга всички нас. Сега се усеща липсата на кадри. Има работодатели, които търсят работници на различни позиции. Сериозно се чувства недостигът на работна ръка при големи инфраструктурни обекти.

Ролята на общината е да създаде добри условия за живот на младите. Ремонтирали сме всички училища и детски градини. Правим детски и спортни площадки. Привличаме инвестиции, спомагащи развитието на туризма. Но за да бъде спрян отливът на млади хора от общината, е необходимо да има повече инициативи от самите хора за дребен и среден бизнес, а общината ще ги подкрепи според правомощията си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Политологът Димитър Ганев: Ясно е кой ще реши битката в София

Либералните избиратели ще наклонят везните в едната или в другата посока Много важна ще е интерпретацията след местните избори - кой ще убеди публиката, че е победител - До местните избори има още доста време, но партиите вече подгряват електората. Защо е толкова важно октомврийското политическо премерване на силите и може ли отсега да се

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Константин Марков: Пак има “Тангра”, но с друг певец и работим върху албум

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Доц. Любов Трифонова, климатолог: Повече суша и наводнения ще е ефектът за България

За последните 30 години има 176 случая с температури над 42 градуса, за предишните 90 са само 46 - Доц. Трифонова, как глобалното затопляне ще се отрази на климата у нас? - Понятието “глобално затопляне” е въведено от проф. Брокър от Колумбийския университет през 70-те години на миналия век, но всъщност още в края на XIX век шведският учен

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber