Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565742 Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо www.24chasa.bg

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят

Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма

- Г-н Мелемов, как определяте изтичащата година - благодатна или трудна беше за Смолян?

- И трудна, и благодатна - едното не изключва другото. Няма как да е благодатна, ако не е била трудна. Много неща сме направили и продължаваме да инвестираме в благоустройството на града. По Оперативна програма “Региони в растеж” се правят множество проекти на обща стойност 21 млн. лв. Те са основно в инфраструктурата, но и в областта на културата и социалната политика.

Бяха ремонтирани 5 улици, възлагаме саниране на блокове, строи се спортна зала към Природо-математическата гимназия “Васил Левски”. Започна изграждането на 35 жилища за социално слаби на 5 етажа. Предстои изграждане на дневен център за възрастни хора с деменция. Подобрихме състоянието на училищната инфраструктура, тъй като

за мен и екипа

ми образованието

е приоритет

не само на думи.

Скоро започва ремонт на планетариума, който привлича туристи, а 40 г. не е правено нищо по него. Предстои ремонт на стария градски стадион. Ще правим нови трибуни, писта и огради. Използването му отново ще е безплатно за децата и клубовете.

Започва и вторият воден цикъл, който се забави по независещи от нас причини. С него 98% от отпадните води ще бъдат в пречиствателната станция. След полагането на тръбите всички улици ще бъдат асфалтирани.

- Една от политиките на общината е превръщането на Смолян в туристическа дестинация през четирите сезона. Успяхте ли?

- Смятам, че успяхме. Поставихме си цели за изработване на атракциони, спортна инфраструктура, богат културен календар, да има интерес за целогодишни посещения. Хотелската база е запълнена. Това се вижда и се усеща от хотелиерите. Имаме достатъчно събития за 365-дневно покритие. Освен с нови атракции и дестинации в общината ни предстои да положим всички усилия с инструментите на трансграничното сътрудничество да отворим региона предвид

предстоящото

откриване на пункта с

Гърция край Рудозем

за чужди туристи. Градът и селата ни привличат туристите с приветлива среда, с автентичната си природа и с културно-историческо наследство.

- Какво не успяхте да свършите, а имахте голямо желание, и с какво от свършеното се гордеете най-много?

- Община Смолян е много специфична. С много населени места, пръснати из планината, с малко жители. Във всяко от тях сме направили по нещо след обсъждане с населението кое е най-необходимото. За мен е важно, че хората оценяват усилията ни.

Имаме 486 км общинска пътна мрежа без вътрешните улици в селата и града. За сравнение държавата има 500 км на наша територия. Това е достатъчно красноречив факт, за да имаме проблеми с поддръжката и въпреки старанието ни да има и недоволни.

Друг проблем, който не е разрешен, е паркирането.

Предвиждаме

да бъде построен

голям паркинг в

стария център

Ще направим промени в сегашното движение. Някои улици ще станат еднопосочни, като т.нар. “Витошка” например. Предстои разработка на схема за обособяване на паркинги в жилищните зони, където чрез заплащане на паркомясто еднократно в годината собственикът на автомобил да бъде спокоен.

Гробищните паркове също са проблем. Нуждаят се от разширения.

Гордея се с това, че всички училища и детски градини са санирани и в добро състояние. За нас е важно децата и родителите да са спокойни, че средата е на ниво. Неслучайно сме обявени за град на знанието заради най-добрите инвестиции в сферата на образованието, пълните класни стаи и много добрите резултати в учебния процес. Децата, в които инвестираме толкова много, също се отблагодаряват.

Нашият регион за

10-а година е в

челните редици

в национален мащаб по постижения и знания. Те са бъдещ капитал и на града, и на България.

- Притеснен ли сте от емиграцията - населението на общината намалява с всяка изминала година. Какво прави общината да я предотврати?

- В Европа винаги е имало придвижване на хора от по-бедни към по-богати държави и чак когато стандартът на по-бедните държави се вдигне до 70% от стандарта на богатите, те се връщат. Тенденцията е наблюдавана в Португалия, Испания, Гърция.

Когато се вдигне стандартът в България, а това през последните години се получава с до 4-5%, те ще се върнат - с можене, със знания, с идеи, с пари. Не намирам нищо лошо - не отиват на заточение в Сибир или в бедните части на Африка, а отиват на по-добри места за повече доходи.

Тази тенденция не е нито само смолянска, нито само българска, характерна е и за другите държави в началото на присъединяването им към ЕС.

Общината трябва да създаде среда за живот, развлечение, работа, придвижване. Т.е. когато чуя, че някой е емигрирал, защото няма детска градина или къде да спортува, тогава бих се притеснил в действителност.

Смолян е прекрасно

място за живеене

и тези, които са заминали, го знаят много добре и ще се върнат.

- Близо 8 години сте кмет на Смолян. Направеното от вас и екипа ви достатъчно ли е, за да поискате пореден мандат?

- Смятам, че е достатъчно особено ако се сравнява с предходни мандати. Мога да претендирам, че общината се управлява открито, ясно и прозрачно. Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса. Моите командировки са едва 170 лв. за цяла година. Няма глезотии, 7 години съм ползвал служебен автомобил, купен от предшественика ми. В администрацията има стриктна финансова дисциплина. Градът е подреден, чист, приветлив. Аз съм спокоен и мога да гледам съгражданите си в очите, а те знаят това, ако поискам пак доверието им.

- Смолян ще е домакин на най-мащабното събитие в страната - фолклорния събор на Рожен. Тази година обаче в средите на местните политически централи има упреци към общината като организатор. Предизборно говорене ли е това, или има от какво да се притеснявате?

- Ако съм се притеснявал, то е било през 2015 г., когато се проведе за първи път след 9-годишно прекъсване. Организацията му е сложна. Дотогава Министерството на културата е отпускало по над 350 хил. лева, но сега времената са други. Затова се спряхме на публично-частно партньорство с разписани предварително правила.

Общината се занимава само с фолклорната част, но не и с търговската. Нападките от местните политици са безпочвени, тъй като не съм чул конкретни неща, а само предположения, че можело да се случи това или онова. За събора е приет бюджет от 80 хил. лв. - част от бюджета на общината. Предоставени са всички разходи, които го формират - за полиция, пожарна, награди, хонорари и т.н. Факт е, че съборът се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. А аз съм сигурен, че по-грандиозно събитие в България няма. Затова

поемам всички

рискове, защото

си заслужава

В организацията ни помагат и съседните общини - Чепеларе, Девин, Баните и Златоград. Сигурен съм, че ще се получи едно чудесно събитие и родопчани ще се гордеят с него.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова - Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова? - Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания

Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив - Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо? - ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС.

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Иван Панайотов: Политиката вместо апатия трябва да създава надежда

Нека гласуваме ЗА, а не ПРОТИВ, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик ЗА промяната, ЗА правилата и законността, ЗА почтеността, ЗА доброто управление - Г-н Панайотов, половината от кампанията вече мина. До деня на изборите остават по - малко от две седмици. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите досега?

Петер Лимбург: Ситуацията в БНР е класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналисти и политици

Расизъм има в цяла Европа. Не трябва да виним една страна повече от другите Генералният директор на немската обществена телевизия “Дойче веле” Петер Лимбург посети България за два дни. Той се срещна с президента Румен Радев във вторник, а в сряда сутринта - с министър-председателя на страната Бойко Борисов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber