Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7565742 Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо www.24chasa.bg
Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят

Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма

- Г-н Мелемов, как определяте изтичащата година - благодатна или трудна беше за Смолян?

- И трудна, и благодатна - едното не изключва другото. Няма как да е благодатна, ако не е била трудна. Много неща сме направили и продължаваме да инвестираме в благоустройството на града. По Оперативна програма “Региони в растеж” се правят множество проекти на обща стойност 21 млн. лв. Те са основно в инфраструктурата, но и в областта на културата и социалната политика.

Бяха ремонтирани 5 улици, възлагаме саниране на блокове, строи се спортна зала към Природо-математическата гимназия “Васил Левски”. Започна изграждането на 35 жилища за социално слаби на 5 етажа. Предстои изграждане на дневен център за възрастни хора с деменция. Подобрихме състоянието на училищната инфраструктура, тъй като

за мен и екипа

ми образованието

е приоритет

не само на думи.

Скоро започва ремонт на планетариума, който привлича туристи, а 40 г. не е правено нищо по него. Предстои ремонт на стария градски стадион. Ще правим нови трибуни, писта и огради. Използването му отново ще е безплатно за децата и клубовете.

Започва и вторият воден цикъл, който се забави по независещи от нас причини. С него 98% от отпадните води ще бъдат в пречиствателната станция. След полагането на тръбите всички улици ще бъдат асфалтирани.

- Една от политиките на общината е превръщането на Смолян в туристическа дестинация през четирите сезона. Успяхте ли?

- Смятам, че успяхме. Поставихме си цели за изработване на атракциони, спортна инфраструктура, богат културен календар, да има интерес за целогодишни посещения. Хотелската база е запълнена. Това се вижда и се усеща от хотелиерите. Имаме достатъчно събития за 365-дневно покритие. Освен с нови атракции и дестинации в общината ни предстои да положим всички усилия с инструментите на трансграничното сътрудничество да отворим региона предвид

предстоящото

откриване на пункта с

Гърция край Рудозем

за чужди туристи. Градът и селата ни привличат туристите с приветлива среда, с автентичната си природа и с културно-историческо наследство.

- Какво не успяхте да свършите, а имахте голямо желание, и с какво от свършеното се гордеете най-много?

- Община Смолян е много специфична. С много населени места, пръснати из планината, с малко жители. Във всяко от тях сме направили по нещо след обсъждане с населението кое е най-необходимото. За мен е важно, че хората оценяват усилията ни.

Имаме 486 км общинска пътна мрежа без вътрешните улици в селата и града. За сравнение държавата има 500 км на наша територия. Това е достатъчно красноречив факт, за да имаме проблеми с поддръжката и въпреки старанието ни да има и недоволни.

Друг проблем, който не е разрешен, е паркирането.

Предвиждаме

да бъде построен

голям паркинг в

стария център

Ще направим промени в сегашното движение. Някои улици ще станат еднопосочни, като т.нар. “Витошка” например. Предстои разработка на схема за обособяване на паркинги в жилищните зони, където чрез заплащане на паркомясто еднократно в годината собственикът на автомобил да бъде спокоен.

Гробищните паркове също са проблем. Нуждаят се от разширения.

Гордея се с това, че всички училища и детски градини са санирани и в добро състояние. За нас е важно децата и родителите да са спокойни, че средата е на ниво. Неслучайно сме обявени за град на знанието заради най-добрите инвестиции в сферата на образованието, пълните класни стаи и много добрите резултати в учебния процес. Децата, в които инвестираме толкова много, също се отблагодаряват.

Нашият регион за

10-а година е в

челните редици

в национален мащаб по постижения и знания. Те са бъдещ капитал и на града, и на България.

- Притеснен ли сте от емиграцията - населението на общината намалява с всяка изминала година. Какво прави общината да я предотврати?

- В Европа винаги е имало придвижване на хора от по-бедни към по-богати държави и чак когато стандартът на по-бедните държави се вдигне до 70% от стандарта на богатите, те се връщат. Тенденцията е наблюдавана в Португалия, Испания, Гърция.

Когато се вдигне стандартът в България, а това през последните години се получава с до 4-5%, те ще се върнат - с можене, със знания, с идеи, с пари. Не намирам нищо лошо - не отиват на заточение в Сибир или в бедните части на Африка, а отиват на по-добри места за повече доходи.

Тази тенденция не е нито само смолянска, нито само българска, характерна е и за другите държави в началото на присъединяването им към ЕС.

Общината трябва да създаде среда за живот, развлечение, работа, придвижване. Т.е. когато чуя, че някой е емигрирал, защото няма детска градина или къде да спортува, тогава бих се притеснил в действителност.

Смолян е прекрасно

място за живеене

и тези, които са заминали, го знаят много добре и ще се върнат.

- Близо 8 години сте кмет на Смолян. Направеното от вас и екипа ви достатъчно ли е, за да поискате пореден мандат?

- Смятам, че е достатъчно особено ако се сравнява с предходни мандати. Мога да претендирам, че общината се управлява открито, ясно и прозрачно. Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса. Моите командировки са едва 170 лв. за цяла година. Няма глезотии, 7 години съм ползвал служебен автомобил, купен от предшественика ми. В администрацията има стриктна финансова дисциплина. Градът е подреден, чист, приветлив. Аз съм спокоен и мога да гледам съгражданите си в очите, а те знаят това, ако поискам пак доверието им.

- Смолян ще е домакин на най-мащабното събитие в страната - фолклорния събор на Рожен. Тази година обаче в средите на местните политически централи има упреци към общината като организатор. Предизборно говорене ли е това, или има от какво да се притеснявате?

- Ако съм се притеснявал, то е било през 2015 г., когато се проведе за първи път след 9-годишно прекъсване. Организацията му е сложна. Дотогава Министерството на културата е отпускало по над 350 хил. лева, но сега времената са други. Затова се спряхме на публично-частно партньорство с разписани предварително правила.

Общината се занимава само с фолклорната част, но не и с търговската. Нападките от местните политици са безпочвени, тъй като не съм чул конкретни неща, а само предположения, че можело да се случи това или онова. За събора е приет бюджет от 80 хил. лв. - част от бюджета на общината. Предоставени са всички разходи, които го формират - за полиция, пожарна, награди, хонорари и т.н. Факт е, че съборът се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. А аз съм сигурен, че по-грандиозно събитие в България няма. Затова

поемам всички

рискове, защото

си заслужава

В организацията ни помагат и съседните общини - Чепеларе, Девин, Баните и Златоград. Сигурен съм, че ще се получи едно чудесно събитие и родопчани ще се гордеят с него.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Коалиция е от женски род, но не става дума за харесване, важното е какво ще направи Това е последното непубликувано интервю с акад. Благовест Сендов. Разговаряхме в кабинета му на 16 февруари 2015 г., когато Русия подготвяше референдум за присъединяването на Крим. - Харесвате ли широката коалиция, която в момента управлява България, акад. Сендов

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

2/3 от грабежите остават скрити, мистика е защо хората мълчат, казва в интервю за "24 часа" старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията - Г-н Безлов, според главния прокурор Иван Гешев бандитите, които тормозят хората в малките населени места, са известни и на кмета, и на полицаите. Но голяма част от тях са на свобода и трябва да

Цветан Кюланов

Нищо не е загубено - България има шанс да усвои парите от Еврокомисията за “Струма”

Страната не е задължена да връща средствата от ЕС за вече финализираните участъци на магистралата, казва Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас - Г-н Кюланов, през изминалата седмица България се отказа от европейското финансиране на магистрала “Струма”. Заради различни спекулации нека да изясним - има

Джейсън Кинг

Мрежата на “Теленор” е класирана сред най-добрите в Европа

Стартът на 5G е в бъдещето, но сме компания, която е готова да  открива, инвестира и побеждава, казва в интервю изпълнителеният директор на компанията Джейсън Кинг   - Г-н Кинг, мрежата на “Теленор” получи сертификат Best in Test от компанията за измерване на мобилни мрежи Umlaut. Какво означава това за вас

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Николина Ангелкова

Ангелкова: Оттегляме текста за зони за парти и семеен туризъм

Твърдо вярвам и така работя - промените в туризма се правят при доказан очакван ефект и за улеснение на работещите  в сектора, вслушвам се в бранша, казва Николина Ангелкова, министър на туризма - Госпожо Ангелкова, предстои окончателното гледане на промените в Закона за туризма в парламента. Какво мотивира зонирането на курортите и определянето

Георги Харизанов

Георги Харизанов: Преди министъра по водната верига има още 4 нива

Политологът Георги Харизанов говори в интервю за “24 часа” за това кой освен Нено Димов носи отговорност за водата в Перник. Помолихме го да доуточни какво според него е разпределението на отговорността по административната верига. Как местното водно дружество се е притеснявало за нивото на язовира и в същото време е доставяло същите количества на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber