Часът на истината за германката Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7559626 Часът на истината за германката Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент Часът на истината за германката Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент www.24chasa.bg
Урсула фон дер Лайен СНИМКА: Ройтерс

Кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен, която се надява да стане първата жена председател на Европейската комисия, ще бъде подложена утре на гласуване от евродепутатите в Страсбург, като това ще е една трудна партия, в която евроскептиците може да изиграят решаваща роля.

За да стане приемник на Жан-Клод Юнкер от Люксембург, Фон дер Лайен, която е близка до германския канцлер Ангела Меркел, трябва да бъде одобрена с абсолютно мнозинство в парламента, което означава 374 гласа. Въпросът се състои в това дали тя ще успее да получи тези гласове от лагера на проевропейските сили без да има нужда от подкрепата на евроскептиците.

"Това ще е много трудно за нея. Доста е сложно да разполагаш с предвидим политически баланс" в новия Европарламент след изборите, коментира Ерик Морис, анализатор от фондация "Шуман".

Мнозина евродепутати останаха истински разочаровани от начина, по който тя бе номинирана: след тридневна среща в Брюксел, на която имаше доста разногласия, лидерите на ЕС избраха Фон дер Лайен на 2 юли, пренебрегвайки кандидатите, предложени от Европейския парламент.

Европейската народна партия - дясната формация, към която принадлежи Фон дер Лайен и която е основната сила в Европарламента със 182 места - очаквано обеща, че ще гласува за нея.

Социалистите (със 154 евродепутати) и либералите центристи от "Обнови Европа" (със 108 евродепутати) - формация, към която принадлежат и френските евродепутати привърженици на президента Еманюел Макрон - обаче до момента все още не са обещавали нищо.

Иронията в случая е, че в лагера на социалдемократите именно сънародниците на Фон дер Лайен от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са най-твърдо против нейната кандидатура.

И това е така, при все че Германия не е председателствала Европейската комисия от 52 години - германец е бил председател на ЕК само веднъж, при нейното създаване, с мандата на Валтер Халщайн от 1958 до 1967 г.

ГСДП (която има общо 16 евродепутати) освен това разпространи сред останалите европейски социалдемократически сили документ, в който обяснява защо според нея кандидатурата на Фон дер Лайен е нелегитимна и неподходяща.

За момента нищо не е решено. Социалистите и либералите центристи ще вземат окончателното си решение след утрешното изслушване на 60-годишната Фон дер Лайен и нейните отговори в Европейския парламент, което открива пътя за всякакви договорки.

Социалистите искат преди всичко Фон дер Лайен да им обещае да продължи в следващата Комисия политиката без отстъпки на холандеца социалист Франс Тимерманс по отношение на страните, които нарушават принципа на правовата държава - Унгария и Полша, които, например, не спазват принципа за независимост на съдебната власт.

Тимерманс се очаква да остане заместник-председател на Комисията, както обеща Фон дер Лайен.

Либералите центристи от своя страна настояват датчанката Маргрете Вестагер, която бе техният кандидат за председател на Комисията, да има същия ранг като Тимерманс в новата Комисия.

Кризисен сценарий?

Макар Зелените (със 74 евродепутати) и крайнолевите (Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, с 41 евродепутати) вече да изключиха възможността да гласуват за Фон дер Лайен, евроскептиците все още не са взели окончателно решение.

Сред тях, консерваторите и реформистите (с 62 евродепутати, сред които представителите на полската "Право и справедливост") обещаха да проявят прагматизъм в решението си.

Крайнодясната група "Идентичност и демокрация", със 73 членове, 28 от които от италианската "Лига", 22 от френския Национален сбор и 11 от германската "Алтернатива за Германия", заяви, че е малко вероятно да подкрепи Фон дер Лайен.

При това тайно гласуване е възможно Фон дер Лайен да получи гласове от евроскептиците, които да компенсират тези на представителите на проевропейските сили, които не я подкрепят, признава европейски източник.

Преди пет години християндемократът Юнкер бе избран в един доста по-малко фрагментиран Европейски парламент с 422 гласа "за" при 250 гласа против.

Ако Фон дер Лайен събере "под 400 гласа, това ще е доста слаб резултат", твърди Морис, който припомня, че "идеята след европейските избори беше да има председател на Европейската комисия, който да бъде подкрепен от четирите основни проевропейски сили" (Европейската народна партия, социалистите, либералите и Зелените).

В случай че германската министърка на отбраната се провали в Европейския парламент, ръководителите на ЕС ще трябва да номинират нов кандидат. Това ще е кризисен сценарий, който никой в ЕС не иска на фона на проблемите с Брекзит.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Русия може би няма нужда от атомната ракета "Буревестник"

Русия ще продължи да разработва и тества нови оръжия независимо от трагедията на полигона в Архангелска област. Това заяви във вторник Франц Клинцевич от комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, съобщи Интерфакс. За жалост, случва се изпитания на нови оръжия да възникнат проблеми заради "куп различни обстоятелства", посочи той

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber