Търговското споразумение с Меркосур открива огромни възможности и отстоява ценностите на ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7558618 Търговското споразумение с Меркосур открива огромни възможности и отстоява ценностите на ЕС Търговското споразумение с Меркосур открива огромни възможности и отстоява ценностите на ЕС www.24chasa.bg

На 28 юни, петък, ЕС и четирите държави от Южна Америка, които съставляват Меркосур — Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, постигнаха историческо споразумение за премахване на пречките пред търговията и за утвърждаване на строги общи правила.

Както всички търговски споразумения, то открива за дружествата от ЕС възможността да продават стоките и услугите си на чужди пазари. Когато обаче въпросните пазари обслужват близо 260 милиона души, има повод да се замислим.

Сега ЕС е в

благоприятната

позиция да се

възползва от

разрастването

на тези пазари

Четирите държави остават на практика затворени за нашите конкуренти, за които ще продължат да са в сила високи мита. Спестяванията за нашите дружества пък възлизат на над 4 милиарда евро - четири пъти повече, отколкото при неотдавнашното ни споразумение с Япония.

Споразумението е благотворно и за дружествата, които предоставят наред с другото далекосъобщителни, финансови, стопански и транспортни услуги, тъй като тези дружества ще могат да се конкурират при еднакви условия. В четирите държави от Меркосур предприятията от ЕС ще могат да участват в процедури за възлагане на договори за обществени поръчки наравно с местните дружества.

По-голям износ означава повече работни места. Допълнителният износ позволява на предприятията от ЕС да се разрастват и да наемат повече хора. Според последните данни 36 милиона европейци са заети благодарение на износа. В България 22% от работните места зависят от износа.

За по-малките дружества ще има специален онлайн портал, който ще им помага да се ориентират в митническите процедури и ще им дава цялата необходима информация.

Европейските земеделски стопани имат много поводи да приветстват споразумението. В резултат на дълбоките културно-исторически връзки помежду ни потребителите от Южна Америка ценят качествената европейска продукция. С това споразумение се премахват митата върху вноса на европейски вина, сирена, шоколад и други продукти с висока стойност. Над 350 емблематични наименования като

българското

розово масло,

храни и напитки

от Дунавската

равнина и

Тракийската

низина ще бъдат

защитени от

имитация

Така се предпазват уменията на редица поколения и се подпомага икономическото бъдеще на квалифицираните занаятчии и производители на храни в Европа.

Разбира се, напълно разбираме евентуалните опасения на земеделските стопани от по-голямата конкуренция в чувствителни отрасли като производството на говеждо месо. Допълнителният достъп, който сме дали на нашите партньори в тези области, обаче е много ограничен, особено ако той се разгледа в контекста на пазара на ЕС като цяло. 99 000 тона говеждо месо в повече например звучат много, но представляват едва 1% от 8-те милиона тона, които изяждаме всяка година. Същото важи за захарта и птичето месо.

В споразумението са предвидени и защитни мерки, които може да се задействат само в случай на внезапно нарастване на вноса в ущърб на нашите производители. При все това от влизането в сила на споразумението между ЕС и Канада не сме били залети от евтин внос, както мнозина се опасяваха. Като цяло износът на храни и напитки от ЕС за Канада е нараснал със 7%.

Преговорите започнаха преди 20 г., но през последните години ние променихме драстично начина, по който водим своята търговска политика, и това е отразено в споразумението. Търговията трябва не само да носи икономически ползи, но и да бъде прозрачна, устойчива и да почива върху ценностите ни.

Без значение откъде идва, храната в нашите чинии трябва да отговаря на високите стандарти на ЕС в областта на храните. Този факт не се променя от споразумението по никакъв начин. В документа е заложен и “принципът на предпазливост”. Той гарантира правото ни да не допускаме даден продукт до пазара на ЕС, ако научните данни не са еднозначни.

Вярваме, че прозрачността повишава качеството на политиките. Националните правителства и членовете на ЕП получаваха информация на всеки етап от преговорите, а пълният текст на споразумението ще бъде публикуван онлайн следващата седмица, за да може всеки гражданин да се запознае с подробностите.

Мит е, че единствената цел на търговските споразумения е свободната търговия. В действителност те представляват комплексни и дълги правни текстове, в които се утвърждават задължителните правила за извършване на търговията. Един особено силен раздел от споразумението е посветен на устойчивото развитие — с цел опазване на околната среда и защита на трудовите права. Нещо повече, в него са потвърдени ангажиментите, които поехме в Парижкото споразумение относно изменението на климата. Тук е включено например

обещанието

на Бразилия

да презалеси

12 млн. хектара

от амазонските

тропически гори

Ако партньорите ни не изпълнят тези обещания, търговското споразумение ни дава допълнителен лост, с който да ги насърчим. Миналата седмица например започнахме процес срещу Южна Корея, защото не намираме за удовлетворителен отбелязания от тях напредък в областта на трудовите права от влизането в сила на споразумението.

И накрая нека изместим фокуса си за момент и погледнем общата картина. Както установихме на срещата на Г-20 в Осака, международните споразумения изглеждат по-крехки от всякога. Някои от най-големите участници са изгубили вяра и се опитват да разрушат цялата система.

За разлика от тях ние заедно с четирите държави от Меркосур решихме да отправим силно послание в подкрепа на многостранното сътрудничество — за открита, устойчива и основана на правила търговия, както и за международно сътрудничество за борба с изменението на климата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber