Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7558547 Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г. Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г. www.24chasa.bg
Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие

- Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят, че се очаква да започне постепенното им вдигане.

- Моето мнение винаги е било различно, а именно, че няма лесен начин за вдигане на лихвите в еврозоната, САЩ, да не говорим за Япония. Системата привиква към тези нива и този път те продължиха доста дълго. А малки държави като България, още повече че сме и във валутен борд,

сме като скачен

съд на

еврозоната

Според мен осезателно покачване на лихвите преди края на 2020 г. няма да има. В САЩ този процес на затягане на паричната политика беше започнал, тъй като те могат да си го позволят най-лесно – икономиката им е най-силна, енергийно вече са независими, банковата им система, изглежда, се възстановява добре след кризата. Но стигнаха донякъде и ето - от месец-два вече се говори за обръщане на курса и връщане към ниските лихви.

В еврозоната подобни опити не бяха правени, тук се обмисля дори задълбочаване на паричните стимули поради редица структурни проблеми, които ЕЦБ идентифицира много правилно. Виждате, че през последните дни пазарите ясно видяха предпоставки и за един вид валутен конфликт между големите икономики, прикрит зад опити да се засили конкурентоспособността на износа им чрез отслабване на валутите. Като добавите и чисто политическия аспект, не виждам нито един аргумент да очакваме съществено покачване на лихвите в обозримо бъдеще.

- Наскоро българското правителство пое нов дълг за 300 млн. лв. и постигна рекордно ниски лихви. Това част ли е от този процес?

- Да. Българските правителства през последните години водят разумна финансова политика, възползвайки се от периода на ниски лихви. Така те рефинансират стари дългове на многократно по-висока лихва с нови на по-ниска. Това освобождава ресурс за нови публични инвестиции, което подкрепя икономиката и реализираме добър ръст от 3-4% годишно. Премиерът Борисов многократно посочва, че съотношението между размерите на дълга ни и на икономиката намалява. Именно това е най-важното, когато се коментира дългът – какъв е относителният му дял.

Ще ви дам един пример: ако сте взели ипотечен кредит за жилище преди 10 години, лихвата ви вероятно е била около 6%. Днес банките ще ви предложат под 3%. Ще изтеглите нов кредит, но с него ще погасите стария и ще имате по-малка месечна вноска, което индиректно ще повиши доходите ви. Същото е и с държавата.

- Какво означава това за България? Още повече евтини кредити и депозити с ниска доходност? Добра новина за бизнеса и лоша новина за спестяващите?

- Аз бих се въздържал да определям кое е добра и лоша новина, защото неминуемо ще влезем в теоретичен икономически спор. Очаквам бизнесът да продължи да има насреща банки с предложения за изгодни кредити. И Българската банка за развитие неминуемо ще е сред тях – както знаете,

през последната

година

договорихме над

1,7 млрд. евро

привлечен ресурс

на добра цена

Що се отнася до спестяващите, те трудно ще намерят доходност в банките.

- Ще доведат ли днешните търговски войни до рецесия и как ще се отразят на България? Кой е прав и кой е крив в тези спорове?

- Интересен факт е, че България традиционно прилага практики на свободната търговия и това ни е носило много позитиви. Що се отнася до търговските спорове, аз не бих прибързал да заклеймявам която и да било страна по тях. От една страна е Европа, която иска повече правила и продължаване на вече утвърдените през последните десетилетия принципи. От друга, днес е САЩ, където администрацията се фокусира върху конкретни резултати и дава приоритет на двустранните договорености. Имаме и Китай, който се чувства комфортно със статуквото и изглежда предпочита да няма никакви промени.

Засега търговските спорове са именно спорове и нямат съществен ефект върху търговските обеми – през 2017 г. световната търговия е нараснала с около 4,5%, а световният БВП с 3%. През 2018 и двете растат с около 3%. Тоест, към момента няма напрежения на ниво криза.

- Все пак, покрай Брекзит, споровете на Тръмп с Китай и ЕС, постоянните препирни около цената на петрола все по-често се говори директно и за нова икономическа криза?

- Когато си говорим за рецесия и криза някъде в бъдеще, винаги се сещам за вица, че икономистът е човек, който ще ви предскаже точно какво ще се случи следващия месец и след това ще ви обясни точно защо не се е случило.

Мисля, че беше практически почти невъзможно някой да предскаже големите кризи от 2001-а, 2008-а и т.н., така че и трудно бихме могли да предскажем следващата. Да, можем да посочим какво ни притеснява днес - въпросителните около спадащите индекси на производството в Германия и САЩ през последните месеци, неяснотите около Брекзит и особено Брекзит без сделка, останали ли са мощни инструменти на централните банки, за да подкрепят икономиките в нужда и т.н.

Няма лесни отговори на тези въпроси. А сложните отговори пораждат прости, но често непредвидими политически реакции сред избирателите. Според мен търговските спорове трябва да се решат час по-скоро и да бъдат обяснени на хората възможно най-достъпно. В противен случай наистина бихме имали причини да се притесняваме.

Според мен за Европа по-голямата опасност в краткосрочен план не е рецесия или нова остра криза, а някакъв вид на това, което икономистите наричат

“японски

сценарий от

90-те” - дълъг

период на

стагнация,

който да скъси преднината, която Европа все още има пред динамичните днес американски и азиатски икономики.

- В България как се усещат подобни проблеми в европейската и световната икономика?

- Винаги забавено, тъй като износът през последните години е основен мотор на българския растеж. Изнасяйки огромен обем машинни, автомобилни компоненти и електроника, нашият бизнес получава поръчки с година напред и съответно ние

имаме около

година забавен

ефект при

сътресения в

развитите

икономики

Например световната финансова криза започна през 2007-а в САЩ, но достигна България едва в края на 2008 г. като силният ефект се усети дори месеци по-късно. Така че, интересуващите се конкретно от тази тема по-скоро трябва да анализират състоянието на развитите икономики и да се вълнуват от процесите там, прогнозирайки и правейки си изводите за икономиката на България през следващата година.

- Преди година и половина пред нашата медия казахте, че мандатът на ББР за стимулиране на малкия и средния бизнес вече е преизпълнен в миналото и банката може да вземе пример от други насърчителни банки, подкрепяйки мащабни инфраструктурни проекти. Тръгнахте ли в тази посока? Не е тайна, че към ББР непрекъснато има упреци, че не кредитира само и единствено малкия бизнес?

- В същото интервю отново говорих за политиката на централните банки за поддържане на ниски лихвени равнища и създаване на свръхликвидност в икономиката. Това ограничава възможностите на ББР както да предоставя финансиране за бизнеса през търговските банки, така и да бъде конкурентна по отношение на директното кредитиране. ББР е създадена преди 20 години, когато държавният ресурс в нея е бил по-евтин от този на останалите кредитни институции и те са имали интерес към него.

Днес много от банките с чуждестранни собственици в еврозоната ползват по-евтин ресурс от този на ББР. Така нашите цели и основни инструменти се променят. Банката може да е конкурентна като предоставя по-дълъг срок на кредитите или като споделя кредитния риск с търговските банки и така улеснява отпускането на заеми за бизнеса. Неслучайно даваме пример с инструментите на банките за развитие по света, които финансират ключови за държавите инфраструктурни проекти.

- Успяхте ли вече да финансирате подобни проекти?

- Да, вече реализирахме няколко мащабни инвестиции. Например обновяването на дигиталната инфраструктура на един от телекомите – с наша помощ в България ще бъдат обновени цели оптични магистрали и държавата ни ще продължи да бъде сред страните с най-бърз интернет в цял свят. Имаме вече опит и в инфраструктурното строителство. Подобни инфраструктурни кредити са не само важни за икономиката, но и изгодни за Българска банка за развитие, тъй като са с първокласно обезпечение – ценни и ликвидни материални активи, както и стабилни парични потоци от дългосрочни договори, неколкократно надхвърлящи стойността на самия кредит.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Маджаров: Продължаваме  да инвестираме, наградите го доказват

Димитър Маджаров: Продължаваме да инвестираме, наградите го доказват

От създаването на компанията до днес запазваме семейните ценности и ги обвързваме с качеството, казва собственикът на фирма "Димитър Маджаров" - През последните години спечелихте няколко от престижните награди Superbrands. Как оценявате това и на какво се дължи, г-н Маджаров? - Отдавам този успех на постоянния стремеж към поддържане и

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber