Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7558547 Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г. Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г. www.24chasa.bg
Стоян Мавродиев

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие

- Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят, че се очаква да започне постепенното им вдигане.

- Моето мнение винаги е било различно, а именно, че няма лесен начин за вдигане на лихвите в еврозоната, САЩ, да не говорим за Япония. Системата привиква към тези нива и този път те продължиха доста дълго. А малки държави като България, още повече че сме и във валутен борд,

сме като скачен

съд на

еврозоната

Според мен осезателно покачване на лихвите преди края на 2020 г. няма да има. В САЩ този процес на затягане на паричната политика беше започнал, тъй като те могат да си го позволят най-лесно – икономиката им е най-силна, енергийно вече са независими, банковата им система, изглежда, се възстановява добре след кризата. Но стигнаха донякъде и ето - от месец-два вече се говори за обръщане на курса и връщане към ниските лихви.

В еврозоната подобни опити не бяха правени, тук се обмисля дори задълбочаване на паричните стимули поради редица структурни проблеми, които ЕЦБ идентифицира много правилно. Виждате, че през последните дни пазарите ясно видяха предпоставки и за един вид валутен конфликт между големите икономики, прикрит зад опити да се засили конкурентоспособността на износа им чрез отслабване на валутите. Като добавите и чисто политическия аспект, не виждам нито един аргумент да очакваме съществено покачване на лихвите в обозримо бъдеще.

- Наскоро българското правителство пое нов дълг за 300 млн. лв. и постигна рекордно ниски лихви. Това част ли е от този процес?

- Да. Българските правителства през последните години водят разумна финансова политика, възползвайки се от периода на ниски лихви. Така те рефинансират стари дългове на многократно по-висока лихва с нови на по-ниска. Това освобождава ресурс за нови публични инвестиции, което подкрепя икономиката и реализираме добър ръст от 3-4% годишно. Премиерът Борисов многократно посочва, че съотношението между размерите на дълга ни и на икономиката намалява. Именно това е най-важното, когато се коментира дългът – какъв е относителният му дял.

Ще ви дам един пример: ако сте взели ипотечен кредит за жилище преди 10 години, лихвата ви вероятно е била около 6%. Днес банките ще ви предложат под 3%. Ще изтеглите нов кредит, но с него ще погасите стария и ще имате по-малка месечна вноска, което индиректно ще повиши доходите ви. Същото е и с държавата.

- Какво означава това за България? Още повече евтини кредити и депозити с ниска доходност? Добра новина за бизнеса и лоша новина за спестяващите?

- Аз бих се въздържал да определям кое е добра и лоша новина, защото неминуемо ще влезем в теоретичен икономически спор. Очаквам бизнесът да продължи да има насреща банки с предложения за изгодни кредити. И Българската банка за развитие неминуемо ще е сред тях – както знаете,

през последната

година

договорихме над

1,7 млрд. евро

привлечен ресурс

на добра цена

Що се отнася до спестяващите, те трудно ще намерят доходност в банките.

- Ще доведат ли днешните търговски войни до рецесия и как ще се отразят на България? Кой е прав и кой е крив в тези спорове?

- Интересен факт е, че България традиционно прилага практики на свободната търговия и това ни е носило много позитиви. Що се отнася до търговските спорове, аз не бих прибързал да заклеймявам която и да било страна по тях. От една страна е Европа, която иска повече правила и продължаване на вече утвърдените през последните десетилетия принципи. От друга, днес е САЩ, където администрацията се фокусира върху конкретни резултати и дава приоритет на двустранните договорености. Имаме и Китай, който се чувства комфортно със статуквото и изглежда предпочита да няма никакви промени.

Засега търговските спорове са именно спорове и нямат съществен ефект върху търговските обеми – през 2017 г. световната търговия е нараснала с около 4,5%, а световният БВП с 3%. През 2018 и двете растат с около 3%. Тоест, към момента няма напрежения на ниво криза.

- Все пак, покрай Брекзит, споровете на Тръмп с Китай и ЕС, постоянните препирни около цената на петрола все по-често се говори директно и за нова икономическа криза?

- Когато си говорим за рецесия и криза някъде в бъдеще, винаги се сещам за вица, че икономистът е човек, който ще ви предскаже точно какво ще се случи следващия месец и след това ще ви обясни точно защо не се е случило.

Мисля, че беше практически почти невъзможно някой да предскаже големите кризи от 2001-а, 2008-а и т.н., така че и трудно бихме могли да предскажем следващата. Да, можем да посочим какво ни притеснява днес - въпросителните около спадащите индекси на производството в Германия и САЩ през последните месеци, неяснотите около Брекзит и особено Брекзит без сделка, останали ли са мощни инструменти на централните банки, за да подкрепят икономиките в нужда и т.н.

Няма лесни отговори на тези въпроси. А сложните отговори пораждат прости, но често непредвидими политически реакции сред избирателите. Според мен търговските спорове трябва да се решат час по-скоро и да бъдат обяснени на хората възможно най-достъпно. В противен случай наистина бихме имали причини да се притесняваме.

Според мен за Европа по-голямата опасност в краткосрочен план не е рецесия или нова остра криза, а някакъв вид на това, което икономистите наричат

“японски

сценарий от

90-те” - дълъг

период на

стагнация,

който да скъси преднината, която Европа все още има пред динамичните днес американски и азиатски икономики.

- В България как се усещат подобни проблеми в европейската и световната икономика?

- Винаги забавено, тъй като износът през последните години е основен мотор на българския растеж. Изнасяйки огромен обем машинни, автомобилни компоненти и електроника, нашият бизнес получава поръчки с година напред и съответно ние

имаме около

година забавен

ефект при

сътресения в

развитите

икономики

Например световната финансова криза започна през 2007-а в САЩ, но достигна България едва в края на 2008 г. като силният ефект се усети дори месеци по-късно. Така че, интересуващите се конкретно от тази тема по-скоро трябва да анализират състоянието на развитите икономики и да се вълнуват от процесите там, прогнозирайки и правейки си изводите за икономиката на България през следващата година.

- Преди година и половина пред нашата медия казахте, че мандатът на ББР за стимулиране на малкия и средния бизнес вече е преизпълнен в миналото и банката може да вземе пример от други насърчителни банки, подкрепяйки мащабни инфраструктурни проекти. Тръгнахте ли в тази посока? Не е тайна, че към ББР непрекъснато има упреци, че не кредитира само и единствено малкия бизнес?

- В същото интервю отново говорих за политиката на централните банки за поддържане на ниски лихвени равнища и създаване на свръхликвидност в икономиката. Това ограничава възможностите на ББР както да предоставя финансиране за бизнеса през търговските банки, така и да бъде конкурентна по отношение на директното кредитиране. ББР е създадена преди 20 години, когато държавният ресурс в нея е бил по-евтин от този на останалите кредитни институции и те са имали интерес към него.

Днес много от банките с чуждестранни собственици в еврозоната ползват по-евтин ресурс от този на ББР. Така нашите цели и основни инструменти се променят. Банката може да е конкурентна като предоставя по-дълъг срок на кредитите или като споделя кредитния риск с търговските банки и така улеснява отпускането на заеми за бизнеса. Неслучайно даваме пример с инструментите на банките за развитие по света, които финансират ключови за държавите инфраструктурни проекти.

- Успяхте ли вече да финансирате подобни проекти?

- Да, вече реализирахме няколко мащабни инвестиции. Например обновяването на дигиталната инфраструктура на един от телекомите – с наша помощ в България ще бъдат обновени цели оптични магистрали и държавата ни ще продължи да бъде сред страните с най-бърз интернет в цял свят. Имаме вече опит и в инфраструктурното строителство. Подобни инфраструктурни кредити са не само важни за икономиката, но и изгодни за Българска банка за развитие, тъй като са с първокласно обезпечение – ценни и ликвидни материални активи, както и стабилни парични потоци от дългосрочни договори, неколкократно надхвърлящи стойността на самия кредит.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber