Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7556621 Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е www.24chasa.bg
Д-р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

По-високият членски внос ще замести намалената партийна субсидия. Хората без работа и пенсионерите ще плащат по 50 стотинки на месец, а евродепутатите - по 500 лева на година. Предстои да уточним колко да е вносът за народните представители

Имам диалог с хора от БСП, но не и с Нинова. Не мога обаче напълно да разчитам на тях

Налага се преосмисляне на машинното гласуване за местните избори - крие много рискове

10-15 метра ще е дълъг протоколът от машинното гласуване в някои секции

Около 5 минути би отнело гласуването с машина на местните избори - два пъти повече от времето на европейските

С лидера на парламентарната група на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Дариткова, кое ви прави оптимисти, че на извънредното заседание във вторник ще съберете кворум и ще се отмени машинното гласуване? Днес (петък - б.а.) кворумът се провали, след като опозицията го бойкотира.

- Подкрепящите законопроекта за изменение на Изборния кодекс сме от парламентарните групи на ГЕРБ, “Воля” и “Обединени патриоти”. Преброихме се и смятаме, че ще имаме достатъчно гласове за откриване на заседанието на парламента с повече от 121 народни представители при регистрацията.

- Днес не ви стигна един глас за кворума - може би, защото не е успял да се закълне нов депутат на мястото на починалата Снежана Дукова.

- Всъщност днес имахме повече отсъстващи и от трите формации. Ще се мобилизираме максимално за следващото заседание. Не очаквахме, че колегите от опозицията ще повторят старите си похвати на бойкот.

- За народен представител ЦИК е обявила Красимир Ципов. Той още не е подал заявление, че се отказва, и във вторник трябва да се закълне той, така ли?

- Така или иначе ние трябва да открием заседанието, за да се осъществи клетвата. Понеже зам.-министърът на вътрешните работи има някои неща за довършване, ще знаем окончателно във вторник дали той ще бъде следващият избран депутат от парламентарната група на ГЕРБ.

- Вземете отношение по текущия скандал в партньорската ви коалиция “Обединени патриоти”. Г-жа Караянчева, която беше сезирана от Волен Сидеров, според когото е отстранен незаконно и в разрез с нормативите, поръча правен анализ дали смяната е извършена по буквата на правилниците. В ГЕРБ имате ли чисто политическо становище? Ще се намесите ли в този спор?

- Ръководството на Народното събрание е предприело необходимите действия за проучването на новия сигнал, който са внесли депутатите от “Атака”. А иначе ние като коалиционни партньори имаме коалиционно споразумение и разчитаме всички представители на “Обединени патриоти” - “Атака”, ВМРО и НФСБ, да бъдат коректни и отговорни и да се придържат към това коалиционно споразумение, защото то е с хоризонт 2021 г.

- А вие в ГЕРБ имате ли наблюдения, че под ръководството на Сидеров групата не е работила пълноценно - аргумент, който изтъкват от НФСБ и ВМРО и заради който са прибегнали до отстраняването му?

- Това, което се е налагало като общи решения в пленарна зала, до момента винаги е било реализирано.

- Ще мине ли решението за закупуване на изтребителите F-16 и през Народното събрание, след като бе прието от Министерския съвет?

- Трябва да има гласуване в парламента и допълнителна промяна в Закона за държавния бюджет.

- Минава през актуализацията му.

- Да, минава през актуализация, която предполага повече от едно гласуване за придобиването на изтребителите.

- Когато бяхте избрана за председател на парламентарната група на ГЕРБ, една от амбициите ви беше да върнете в парламента БСП, чиито депутати тогава го бойкотираха. Сега какъв е диалогът ви с групата на социалистите?

- Вече имам диалог с отговорни представители на парламентарната им група без председателя ѝ Нинова и съм останала с впечатление, че те дават заявление за конструктивно поведение, различно от досегашното. Но днешната ситуация с липсата на кворум ме навежда на мисълта, че не мога да им вярвам напълно и не мога да разчитам на тях. Тоест ние трябва да се върнем към строгата дисциплина, която спазвахме тогава, когато БСП три месеца не бяха на работа.

- Големи очаквания се възлагат на бъдещата етична комисия в ГЕРБ, която бе поръчана от лидера Бойко Борисов и която ще се създаде към Изпълнителната комисия, чийто член сте и вие. Като човек на ключова позиция в партията вече знаете ли кои хора ще влязат в тази комисия? И дали са постъпили сигнали извън двата, за които вече се разбра - за кметовете на Сандански и Банско?

- Засега нямаме одобрени членове на етичната комисия. Предстои да изберем правила и принципи, по които тя да работи. На този етап аз нямам информация за други сигнали срещу действащи кметове на ГЕРБ или членове на ГЕРБ.

- Вие сте председател и на парламентарната здравна комисия. След като в четвъртък Народното събрание забрани окончателно пушенето на наргиле от непълнолетни, Валери Симеонов се зарече, че няма да се откаже, докато не бъде приета пълна забрана за всички. Както преди години бе наложено вето на цигарите, сега целта му е да се наложи такова и на електронните цигари, и на водните лули. Реалистично ли е да стане?

- Аз съжалявам, че не са разбрали процедурните пречки, поради които не приехме това предложение. Всяка промяна, касаеща регулации в сферата на тютюна и свързаните с него изделия, съгласно директивата за тютюна трябва да мине през нотификация от Европейската комисия. А такава процедура може да бъде извършена само от Министерския съвет. Препоръчвам да изчакаме действия от страна на Министерството на здравеопазването, защото там се работи по подобни законодателни предложения. Това ще позволи да се спази коректната законодателна процедура.

- Кои действащи кметове на областни градове ще получат нов кредит на доверие и ще бъдат номинирани за нов мандат?

- От следващата седмица започват номинационните събрания в структурите на политическа партия ГЕРБ. Съгласно указанията всяка общинска структура трябва да предложи най-малко три номинации за общински кмет. Всички тези кандидатури ще бъдат обсъдени впоследствие от Изпълнителната комисия, която ще вземе решения за финалния състав на кандидатурите за кмет и листите за общински съветници.

- Чухме кмета на Пловдив, който каза, че най-вероятно няма да се кандидатира повече. Има ли други известни дългогодишни кметове на областни градове, които приключват с края на този мандат?

- Не съм чула други заявления за оставки.

- Дали в Изпълнителната комисия вече уточнихте какви ще са новите стойности на членския внос в ГЕРБ? Ясно е, че ще бъде прогресивен според заеманата длъжност, но в какъв диапазон ще се движи? Сега всички членове на ГЕРБ плащат по 2 лева на година.

- Да, ще имаме диференцирана ставка на членския внос според позициите на членовете на политическа партия ГЕРБ. Ставката започва от 50 стотинки на месец за неработещи, пенсионери и учещи се и достига до 500 лева за националните представители в европейски институции. Разбира се, конкретните суми подлежат още на обсъждане и не са окончателно фиксирани. На този етап решението е такова. Точните числа ще се приемат на следващо заседание на Изпълнителната комисия. Наистина трябваше да направим анализ за това каква е необходимостта от средства, които да заместят намалената по предложение на ГЕРБ държавна субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев на глас, за да може нормално да функционират всички структури на партията, които досега се поддържат.

- Какъв ще е членският внос за депутатите от ГЕРБ в Народното събрание?

- Още уточняваме.

- Пак да ви върна на машините. Ако не успеете отново да докарате кворума или пък опозицията успее по някакъв начин да се организира и да събере повече гласове, за да ги запази, има ли готовност държавата да организира и на местните избори да се гласува по този начин - в 6000 секции, както предвижда кодексът?

- Държавата ще бъде длъжна в случай на оставане на досегашните разпоредби да осигури 6000 броя машини и те да се разположат в секции с над 300 избиратели. Ако приемем, че около 9000 секции са такива, то машинно гласуване трябва да се проведе в около 67 процента от секциите в населените места. От натрупания опит от европейските избори съгласно изнесените данни на ЦИК и “Информационно обслужване” се откриват редица слабости в изборния процес с машинно гласуване. Затруднена е организацията: на осигуряването на машини, на сертифицирането им, на подготовката на софтуера, на пренастройването на машините между двата тура и на актуализацията на софтуера. В повечето случаи местните избори се провеждат в два тура. Ще възникнат проблеми по отношение на охраната и транспорта на машините, и обезпечаването на сигурността. Ако отчитаме продължителността на изборния ден, която е 13 часа, изчисленията показват, че около 5 минути би отнело подаването на глас на машина от един гражданин. Тоест не повече от 156 избиратели ще успеят да използват една машина. И то, ако гласуват един след друг.

Практиката на вота за Европейския парламент показа най-много 329 отчетени гласа на машина в секция, тоест в рамките на две-три минути е гласувал един човек. Но при тези избори става въпрос за единна национална листа за Европейския парламент. А при местните избори ние ще имаме четири бюлетини - за общински кмет, за районен кмет, за общински съветници със съответните преференции и бюлетина за селски кмет. Изчисленията показват, че в някои от генерираните бюлетини дължината на протокола от машинното гласуване ще стигне 10-15 метра в някои секции. Съществува риск за коректното сумиране на резултатите в протоколите. Защото ние нямаме машинно преброяване на гласовете. Така или иначе сумарно в протоколите трябва да се нанесат резултатите от машинния вот и от хартиените бюлетини. Това крие рискове за грешки и неточности, най-вече за неточно отразяване на преференциите.

ЦИК изтъкна, че е имало некоректно отчитане на около 4000 преференции при изборите за Европейски парламент, като това обаче не се е отразило на подреждането на депутатите. Но при местния вот много по-малък брой преференциални гласове могат да изберат даден кандидат. Това трябва да бъде взето предвид. Отговорността ни за провеждането на едни легитимни избори ни кара да искаме отпадането на машините за местния вот, защото смятаме, че това би довело до много съдебни процедури за оспорване на резултати.

- Казвате също, че никъде в Европа ги няма, но защо тогава преди няколко години приехте изобщо да се гласува с машини?

- Само в три европейски държави имаме различни варианти на машинно гласуване - Белгия, Швейцария и Естония. В страни като Германия, Холандия, Финландия и Норвегия са се отказали от съображения, свързани със сигурността на вота.

- Както споменах, от три месеца сте на тази ключова позиция - лидер на депутатите на управляващата партия. Как ви се струва управлението? Достатъчно ли е стабилно? И каква е кондицията на партията вече на входа на местните избори, след като го няма дългогодишния шеф на щаба?

- В рамките на този състав, който определи вота на българските граждани за 44-ото народно събрание, е предизвикателство да бъдеш председател на най-голямата парламентарна група, защото се налага наистина да се работи в режим на динамичен, интензивен диалог - не само с коалиционните партньори, но и с всички парламентарно представени партии.

Благодаря на всички национално отговорни партии в парламента. Но най-вече благодаря на колегите от парламентарната група на ГЕРБ, защото без тяхната подкрепа и отговорно отношение нямаше да се справим - нито месеците, през които БСП отсъства от парламента, нито през останалото време. Защото ние сме стабилното ядро на парламента и тези, върху които смятам, че най-отговорно се крепи това коалиционно управление. Политическа партия ГЕРБ се намира в добра организационна кондиция и сме готови да посрещнем предизвикателствата на местния вот, като очакваме убедителна победа.

CV

Родена на 28 септември 1966 г. в Пловдив

Магистър по медицина. Завършила Санктпетербургския медицински педиатричен институт

Специалист по педиатрия и обща медицина, магистър по здравен мениджмънт

Общински съветник в Смолян от 2007 до 2009 г.

Депутат от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото НС. Председател на парламентарната здравна комисия

От 29 март 2019 г. е лидер на парламентарната група на ГЕРБ

Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ

Омъжена, има син

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Мирослав Лайчак: България е в топ 4 на желаните дестинации за почивка на словаците

Отлагането на преговорите с Албания и Северна Македония беше стратегическа грешка, а споразумението на Сърбия с Евразийския съюз ще се отрази зле на преговорите с ЕС, казва външният министър на Словакия - Г-н министър, доколкото знам, сте започнали дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София

Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите - Г-н Димитров,

Доц. Стойчо Стойчев: Отпадането на мониторинга е признание за международния облик на България

Правителството направи каквото зависеше от него. Топката сега е в полето на съдебната власт, казва политологът - Успех или закономерност е отпадането на мониторинга на Европейската комисия над България, доц. Стойчев? - Отговорът е и да, и не. Да, защото това е признание за международния облик на България,

Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец”

Ще работя за скоростен трамвай от зоопарка до центъра и метрото да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, казва в интервю кметът на столичния район "Лозенец" - Г-н Дреков, защо отново искате доверието на хората в “Лозенец”? - Защото работата по промяната на район “Лозенец”, която започнахме, трябва да продължи и всички проекти, които изпълняваме,

Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града - Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова - Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова? - Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания

Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив - Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо? - ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС.

Проф. Владов: Спасихме с 16 реоперации трансплантиран пациент - и под 1% шанс да има, не спирам

Хирургията е силно лекарство за самодоволството: както си хвърчиш и – пуф на земята! Важно е да се поучиш, да се поотупаш, да станеш и да продължиш, казва проф. д-р Никола Владов. Какъв друг да станеш, ако не лекар, когато си роден на 19.Х. и баща ти е отличен хирург? Проф. Никола Владов, дмн, празнува едновременно личния си празник и Деня на

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber