Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7556621 Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е www.24chasa.bg
Д-р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

По-високият членски внос ще замести намалената партийна субсидия. Хората без работа и пенсионерите ще плащат по 50 стотинки на месец, а евродепутатите - по 500 лева на година. Предстои да уточним колко да е вносът за народните представители

Имам диалог с хора от БСП, но не и с Нинова. Не мога обаче напълно да разчитам на тях

Налага се преосмисляне на машинното гласуване за местните избори - крие много рискове

10-15 метра ще е дълъг протоколът от машинното гласуване в някои секции

Около 5 минути би отнело гласуването с машина на местните избори - два пъти повече от времето на европейските

С лидера на парламентарната група на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Дариткова, кое ви прави оптимисти, че на извънредното заседание във вторник ще съберете кворум и ще се отмени машинното гласуване? Днес (петък - б.а.) кворумът се провали, след като опозицията го бойкотира.

- Подкрепящите законопроекта за изменение на Изборния кодекс сме от парламентарните групи на ГЕРБ, “Воля” и “Обединени патриоти”. Преброихме се и смятаме, че ще имаме достатъчно гласове за откриване на заседанието на парламента с повече от 121 народни представители при регистрацията.

- Днес не ви стигна един глас за кворума - може би, защото не е успял да се закълне нов депутат на мястото на починалата Снежана Дукова.

- Всъщност днес имахме повече отсъстващи и от трите формации. Ще се мобилизираме максимално за следващото заседание. Не очаквахме, че колегите от опозицията ще повторят старите си похвати на бойкот.

- За народен представител ЦИК е обявила Красимир Ципов. Той още не е подал заявление, че се отказва, и във вторник трябва да се закълне той, така ли?

- Така или иначе ние трябва да открием заседанието, за да се осъществи клетвата. Понеже зам.-министърът на вътрешните работи има някои неща за довършване, ще знаем окончателно във вторник дали той ще бъде следващият избран депутат от парламентарната група на ГЕРБ.

- Вземете отношение по текущия скандал в партньорската ви коалиция “Обединени патриоти”. Г-жа Караянчева, която беше сезирана от Волен Сидеров, според когото е отстранен незаконно и в разрез с нормативите, поръча правен анализ дали смяната е извършена по буквата на правилниците. В ГЕРБ имате ли чисто политическо становище? Ще се намесите ли в този спор?

- Ръководството на Народното събрание е предприело необходимите действия за проучването на новия сигнал, който са внесли депутатите от “Атака”. А иначе ние като коалиционни партньори имаме коалиционно споразумение и разчитаме всички представители на “Обединени патриоти” - “Атака”, ВМРО и НФСБ, да бъдат коректни и отговорни и да се придържат към това коалиционно споразумение, защото то е с хоризонт 2021 г.

- А вие в ГЕРБ имате ли наблюдения, че под ръководството на Сидеров групата не е работила пълноценно - аргумент, който изтъкват от НФСБ и ВМРО и заради който са прибегнали до отстраняването му?

- Това, което се е налагало като общи решения в пленарна зала, до момента винаги е било реализирано.

- Ще мине ли решението за закупуване на изтребителите F-16 и през Народното събрание, след като бе прието от Министерския съвет?

- Трябва да има гласуване в парламента и допълнителна промяна в Закона за държавния бюджет.

- Минава през актуализацията му.

- Да, минава през актуализация, която предполага повече от едно гласуване за придобиването на изтребителите.

- Когато бяхте избрана за председател на парламентарната група на ГЕРБ, една от амбициите ви беше да върнете в парламента БСП, чиито депутати тогава го бойкотираха. Сега какъв е диалогът ви с групата на социалистите?

- Вече имам диалог с отговорни представители на парламентарната им група без председателя ѝ Нинова и съм останала с впечатление, че те дават заявление за конструктивно поведение, различно от досегашното. Но днешната ситуация с липсата на кворум ме навежда на мисълта, че не мога да им вярвам напълно и не мога да разчитам на тях. Тоест ние трябва да се върнем към строгата дисциплина, която спазвахме тогава, когато БСП три месеца не бяха на работа.

- Големи очаквания се възлагат на бъдещата етична комисия в ГЕРБ, която бе поръчана от лидера Бойко Борисов и която ще се създаде към Изпълнителната комисия, чийто член сте и вие. Като човек на ключова позиция в партията вече знаете ли кои хора ще влязат в тази комисия? И дали са постъпили сигнали извън двата, за които вече се разбра - за кметовете на Сандански и Банско?

- Засега нямаме одобрени членове на етичната комисия. Предстои да изберем правила и принципи, по които тя да работи. На този етап аз нямам информация за други сигнали срещу действащи кметове на ГЕРБ или членове на ГЕРБ.

- Вие сте председател и на парламентарната здравна комисия. След като в четвъртък Народното събрание забрани окончателно пушенето на наргиле от непълнолетни, Валери Симеонов се зарече, че няма да се откаже, докато не бъде приета пълна забрана за всички. Както преди години бе наложено вето на цигарите, сега целта му е да се наложи такова и на електронните цигари, и на водните лули. Реалистично ли е да стане?

- Аз съжалявам, че не са разбрали процедурните пречки, поради които не приехме това предложение. Всяка промяна, касаеща регулации в сферата на тютюна и свързаните с него изделия, съгласно директивата за тютюна трябва да мине през нотификация от Европейската комисия. А такава процедура може да бъде извършена само от Министерския съвет. Препоръчвам да изчакаме действия от страна на Министерството на здравеопазването, защото там се работи по подобни законодателни предложения. Това ще позволи да се спази коректната законодателна процедура.

- Кои действащи кметове на областни градове ще получат нов кредит на доверие и ще бъдат номинирани за нов мандат?

- От следващата седмица започват номинационните събрания в структурите на политическа партия ГЕРБ. Съгласно указанията всяка общинска структура трябва да предложи най-малко три номинации за общински кмет. Всички тези кандидатури ще бъдат обсъдени впоследствие от Изпълнителната комисия, която ще вземе решения за финалния състав на кандидатурите за кмет и листите за общински съветници.

- Чухме кмета на Пловдив, който каза, че най-вероятно няма да се кандидатира повече. Има ли други известни дългогодишни кметове на областни градове, които приключват с края на този мандат?

- Не съм чула други заявления за оставки.

- Дали в Изпълнителната комисия вече уточнихте какви ще са новите стойности на членския внос в ГЕРБ? Ясно е, че ще бъде прогресивен според заеманата длъжност, но в какъв диапазон ще се движи? Сега всички членове на ГЕРБ плащат по 2 лева на година.

- Да, ще имаме диференцирана ставка на членския внос според позициите на членовете на политическа партия ГЕРБ. Ставката започва от 50 стотинки на месец за неработещи, пенсионери и учещи се и достига до 500 лева за националните представители в европейски институции. Разбира се, конкретните суми подлежат още на обсъждане и не са окончателно фиксирани. На този етап решението е такова. Точните числа ще се приемат на следващо заседание на Изпълнителната комисия. Наистина трябваше да направим анализ за това каква е необходимостта от средства, които да заместят намалената по предложение на ГЕРБ държавна субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев на глас, за да може нормално да функционират всички структури на партията, които досега се поддържат.

- Какъв ще е членският внос за депутатите от ГЕРБ в Народното събрание?

- Още уточняваме.

- Пак да ви върна на машините. Ако не успеете отново да докарате кворума или пък опозицията успее по някакъв начин да се организира и да събере повече гласове, за да ги запази, има ли готовност държавата да организира и на местните избори да се гласува по този начин - в 6000 секции, както предвижда кодексът?

- Държавата ще бъде длъжна в случай на оставане на досегашните разпоредби да осигури 6000 броя машини и те да се разположат в секции с над 300 избиратели. Ако приемем, че около 9000 секции са такива, то машинно гласуване трябва да се проведе в около 67 процента от секциите в населените места. От натрупания опит от европейските избори съгласно изнесените данни на ЦИК и “Информационно обслужване” се откриват редица слабости в изборния процес с машинно гласуване. Затруднена е организацията: на осигуряването на машини, на сертифицирането им, на подготовката на софтуера, на пренастройването на машините между двата тура и на актуализацията на софтуера. В повечето случаи местните избори се провеждат в два тура. Ще възникнат проблеми по отношение на охраната и транспорта на машините, и обезпечаването на сигурността. Ако отчитаме продължителността на изборния ден, която е 13 часа, изчисленията показват, че около 5 минути би отнело подаването на глас на машина от един гражданин. Тоест не повече от 156 избиратели ще успеят да използват една машина. И то, ако гласуват един след друг.

Практиката на вота за Европейския парламент показа най-много 329 отчетени гласа на машина в секция, тоест в рамките на две-три минути е гласувал един човек. Но при тези избори става въпрос за единна национална листа за Европейския парламент. А при местните избори ние ще имаме четири бюлетини - за общински кмет, за районен кмет, за общински съветници със съответните преференции и бюлетина за селски кмет. Изчисленията показват, че в някои от генерираните бюлетини дължината на протокола от машинното гласуване ще стигне 10-15 метра в някои секции. Съществува риск за коректното сумиране на резултатите в протоколите. Защото ние нямаме машинно преброяване на гласовете. Така или иначе сумарно в протоколите трябва да се нанесат резултатите от машинния вот и от хартиените бюлетини. Това крие рискове за грешки и неточности, най-вече за неточно отразяване на преференциите.

ЦИК изтъкна, че е имало некоректно отчитане на около 4000 преференции при изборите за Европейски парламент, като това обаче не се е отразило на подреждането на депутатите. Но при местния вот много по-малък брой преференциални гласове могат да изберат даден кандидат. Това трябва да бъде взето предвид. Отговорността ни за провеждането на едни легитимни избори ни кара да искаме отпадането на машините за местния вот, защото смятаме, че това би довело до много съдебни процедури за оспорване на резултати.

- Казвате също, че никъде в Европа ги няма, но защо тогава преди няколко години приехте изобщо да се гласува с машини?

- Само в три европейски държави имаме различни варианти на машинно гласуване - Белгия, Швейцария и Естония. В страни като Германия, Холандия, Финландия и Норвегия са се отказали от съображения, свързани със сигурността на вота.

- Както споменах, от три месеца сте на тази ключова позиция - лидер на депутатите на управляващата партия. Как ви се струва управлението? Достатъчно ли е стабилно? И каква е кондицията на партията вече на входа на местните избори, след като го няма дългогодишния шеф на щаба?

- В рамките на този състав, който определи вота на българските граждани за 44-ото народно събрание, е предизвикателство да бъдеш председател на най-голямата парламентарна група, защото се налага наистина да се работи в режим на динамичен, интензивен диалог - не само с коалиционните партньори, но и с всички парламентарно представени партии.

Благодаря на всички национално отговорни партии в парламента. Но най-вече благодаря на колегите от парламентарната група на ГЕРБ, защото без тяхната подкрепа и отговорно отношение нямаше да се справим - нито месеците, през които БСП отсъства от парламента, нито през останалото време. Защото ние сме стабилното ядро на парламента и тези, върху които смятам, че най-отговорно се крепи това коалиционно управление. Политическа партия ГЕРБ се намира в добра организационна кондиция и сме готови да посрещнем предизвикателствата на местния вот, като очакваме убедителна победа.

CV

Родена на 28 септември 1966 г. в Пловдив

Магистър по медицина. Завършила Санктпетербургския медицински педиатричен институт

Специалист по педиатрия и обща медицина, магистър по здравен мениджмънт

Общински съветник в Смолян от 2007 до 2009 г.

Депутат от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото НС. Председател на парламентарната здравна комисия

От 29 март 2019 г. е лидер на парламентарната група на ГЕРБ

Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ

Омъжена, има син

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber